Může vás zaměstnavatel během krize vyhodit?

24 juil. 2020

1min

Může vás zaměstnavatel během krize vyhodit?

Aktuálně velmi obávaným opatřením, jak se firmy mohou bránit proti dopadům pandemie, může být vyhazov zaměstnanců. Ani v období koronavirové krize ale nemůže dát zaměstnavatel jednostranně výpověď jen z toho důvodu, že se dostal do finanční tísně. Vyhodit vás může pouze na základě důvodů výslovně uvedených v § 52 zákoníku práce, tedy pokud se zaměstnavatel nebo jeho určitá část ruší či mění místo působiště; pokud je zaměstnanec nadbytečný, dlouhodobě zdravotně nezpůsobilý k výkonu práce nebo se dopustil hrubého porušení pracovních předpisů.

V souvislosti s koronavirem by tedy mohla být obhajitelná pouze výpověď pro nadbytečnost, kdy zaměstnavatel během nouzového stavu zruší určené pracovní místo a posléze jej znovu vytvoří a případně daného zaměstnance přijme zpět. Z tohoto hlediska ale zaměstnanci náleží odstupné dle zákoníku práce, a sice jeden průměrný plat, pokud je ve firmě méně než rok, dvojnásobek, pokud je v zaměstnání více než rok, a trojnásobek, pokud více než dva roky.

Zároveň je nutné dodržet také výpovědní lhůtu, která se standardně stanovuje na dva měsíce a začíná zpravidla prvním dnem následujícího kalendářního měsíce od doručení výpovědi. Lze ji také prodloužit, ale pouze v případě, že se na tom písemně dohodnou obě strany. Výpověď navíc nemohou dostat ti pracovníci, kteří jsou ve dvoutýdenní karanténě nebo mají neschopenku.