Misia Teddyho Kossoka: jeho videohry propagujú Afriku

30 nov. 2019

7min

Misia Teddyho Kossoka: jeho videohry propagujú Afriku

Teddy Kossoko prevádzkuje Masseka Game Studio, kde videohry šíria jeho posolstvo a predstavujú ľuďom skutočnú Afriku. Mladý podnikateľ vytvára svoje hry spolu s historikmi z francúzskeho Národného centra vedeckého výskumu (CNRS). Svoje fiktívne zápletky vsádza do čo najautentickejšej krajiny. V rozhovore Teddy odkryl svoje myšlienky a túžbu zmeniť svet.

Ahoj, Teddy, prosím, predstav sa našim čitateľom.

Mám 24 rokov a som zakladateľom Masseka Game Studio, prvého európskeho štúdia na vývoj hier, ktoré sa venuje príbehom z Afriky. Pracujem tiež ako softwarový inžinier pre spoločnosť Capgemini. Narodil som sa a vyrastal som v Stredoafrickej republike, pod vedením prísneho otca, ktorý ma rýchlo naučil, čo znamená zodpovednosť. Už v detstve som sa rozhodol byť strojcom svojho vlastného šťastia a urobil som všetko pre to, aby som si zabezpečil čo najviac príležitostí. Otec ma hlboko ovplyvňoval počas celého detstva a naučil ma tvrdo pracovať.

Môžeš nám povedať o svojom vzdelaní v Stredoafrickej republike?

Počas strednej školy som mal veľa problémov. Ak chcú učitelia v Stredoafrickej republike zničiť študentom šancu na rozvoj, nič im v tom nebráni. Pomocou svojich kontaktov môžu zabrániť študentom zmaturovať, aj keď sú maturitné testy anonymné. V poslednom ročníku sme s kamarátmi napísali do prvého vydania školského časopisu o korupcii medzi učiteľmi. Boli sme na týždeň vylúčení zo školy a naši rodičia museli napísať sťažnosť, aby sme mohli v štúdiu pokračovať. Je jasné, že to nebolo ideálne prostredie.

Už roky som vedel, že žiadny študent neuspel v splnení francúzskej maturity, tak som sa rozhodol dokázať sám sebe, že tvrdou prácou môžem dosiahnuť všetko. Bol som si tiež vedomý, že keď zvládnem francúzsku maturitu, otvorí mi to mnohé dvere a zaručí mi to diplom. Moji učitelia však za každú cenu chceli, aby som zlyhal už pri našej štátnej maturite. Počas tohto obdobia som pracoval najtvrdšie za celý svoj život, aspoň myslím. Programy boli vtedy úplne odlišné. Napríklad som sa musel naučiť za rok španielsky, aby som uspel.

“Ak chcú učitelia v Stredoafrickej republike zničiť študentom šancu na rozvoj, nič im v tom nebráni. V poslednom ročníku sme s kamarátmi napísali do prvého vydania školského časopisu o korupcii medzi učiteľmi.” Teddy Kossoko

Aký bol tvoj prvý rok vo Francúzsku?

Po úspešnom absolvovaní oboch maturít som sa v roku 2012 rozhodol nastúpiť na Blagnac IUT (Univerzita a technologický inštitút v Blagnac). Najprv som chcel nastúpiť na medicínu, čo bol aj dôvod, prečo som si vybral prírodovedné zameranie na strednej škole. Po maturite som si však uvedomil, že rozhodne nechcem stráviť ďalších osem rokov v škole, aby som vôbec mohol nastúpiť do práce. Chcel som tvoriť a meniť svet, tak som sa preorientoval na počítačové technológie.

Bol to môj prvý pobyt vo Francúzsku a objavoval som nový svet. Tešil som sa a bál zároveň, ale čoskoro som sa cítil ako doma, najmä vďaka podpore miestnych vyučujúcich, ktorí boli vždy nápomocní. Bolo to ťažké obdobie v mojom živote, pretože som vtedy o počítačoch veľa nevedel, aj keď boli mojou záľubou. Poznal som základné funkcie počítača, ale nič viac… Na strednej škole som si zvykol na to, že som v triede premiant, ale počas prvého skúškového som dostal štyri body (pozn. prek.: francúzsky systém známkovania spočíva v bodovaní práce študentov od 0 do 20.), čo bola najhoršia známka v triede. Vedel som, že musím zabrať, aby som neskončil, tak som zdvojnásobil svoje úsilie. Strávil som veľa času učením sa materiálov dopredu, aby som sa mohol spýtať na všetky otázky počas hodiny a porozumel tak všetkému. Tak sa mi podarilo uspieť a byť medzi najlepšími 25 študentmi zo 100 ľudí v našom ročníku.

“Bol to môj prvý pobyt vo Francúzsku a objavoval som nový svet. Tešil som sa a bál zároveň, ale čoskoro som sa cítil ako doma, najmä vďaka podpore miestnych vyučujúcich, ktorí boli vždy nápomocní.” Teddy Kossoko

image

Aké boli tvoje prvé profesijné skúsenosti?

Dokončil som magisterské štúdium v MIAGE (Počítačové technológie v aplikovanom obchodnom manažmente). Chcel som dodržať sľub, ktorý som dal mame – že budem pracovať v počítačových technológiách v spojení s obchodom. V rámci programu som bol na pracovno-študijnej stáži v Národnom inštitúte poľnohospodárskeho výskumu (INRA).

Na konci štúdia môj kamarát pracujúci pre Capgemini posunul moje CV na rôzne oddelenia firmy. Zavolali mi päť minút potom, čo odoslal môj životopis. Išiel som na svoj prvý pohovor a HR manažér mi ukázal podnikateľské prostredie v spojení s laboratóriom pre vývoj inovácií. To ma presvedčilo, aby som sa k nim pridal. Bolo to v júli 2017. Následne som mal možnosť pracovať na skutočne zaujímavých oddeleniach s rôznymi zameraniami, ako je vesmír, kde som momentálne vývojárom. Zároveň pracujem na svojich projektoch pre laboratórium inovácií.

Keď už hovoríme o tvojich projektoch, ako si prišiel na myšlienku vytvárať videohry?

Medzi štúdiami na IUT a MIAGE som si dal pauzu a precestoval som Európu. Chcel som spoznať nové kultúry a pochopiť európsky pohľad na Afriku. Vtedy som si uvedomil, že pre mnohých je Afrika mačkou vo vreci a nevedia, čo sa v nej v skutočnosti deje. Keď som sa vrátil, rozhodol som sa predstaviť svetu Afriku trochu iným spôsobom.

Počas svojich prvých rokov vo Francúzsku som si uvedomil, akú moc v sebe skrývajú videohry. Na univerzite sa ľudia stále hrali, či už na svojich telefónoch, konzolách, alebo na počítačoch. Bol to môj prvý kontakt s „geek kultúrou“, ktorá v Stredoafrickej republike neexistuje. Povedal som si, že to je príležitosť. Ak majú videohry takú veľkú moc udržať ľudskú pozornosť, mohol by som ich využiť na to, aby som šíril posolstvo a predstavil Afriku v lepšom svetle. Tak som začal pracovať na hre Kissoro Tribal.

“Na univerzite sa ľudia stále hrali. Bol to môj prvý kontakt s ‘geek kultúrou’. Povedal som si, že to je príležitosť. Ak majú videohry takú veľkú moc udržať ľudskú pozornosť, mohol by som ich využiť na to, aby som šíril posolstvo a predstavil Afriku v lepšom svetle.” Teddy Kossoko

Môžeš nám povedať viac o svojich hrách?

V roku 2014 som vytvoril svoju prvú videohru – Shmup, strieľačku, ktorá mi umožnila vylepšiť si schopnosti vo vývoji na platforme Android. Potom som sa naučil používať vývojársky program Unity 3D, ktorý je efektívnejší vo vytváraní komplexnejších hier. V tomto kontexte sa hra Kissoro Tribal stala serióznejšou. Hra sa odohráva cez príbeh mladého Elikvia, ktorý musí zachrániť svoje kráľovstvo pred vojnou tak, že vyhrá turnaj Kissoro, hre, ktorá sa v rôznych podobách hrá po celej Afrike.

Po spustení hry sme zaznamenali len v prvých dvoch mesiacoch 13 000 stiahnutí a toto číslo narastá tempom 50 stiahnutí za deň. Práve teraz pracujeme na hre s názvom “The Adventures of Inspector Guimonwara” (Dobrodružstvá inšpektora Guimonwaru), v ktorej protagonista, geniálny inšpektor a alkoholik, k sebe prizve marabuta na cestu časom. Vyšetrujú spolu vraždu inšpektorovej sestry. Pristanú však v 15. storočí, v cisárstve Songhai, tesne po smrti panovníka Sonni Ali Ber. Inšpektor ho nepozná, no jeho vražda je priamo spojená s vraždou inšpektorovej sestry. Pracujeme tiež na ďalšej hre – Legenda Mulu.

image

Čo ťa inšpiruje? Kde všetky tieto informácie nachádzaš?

Veľká časť dnešných hier je založená na faktoch, ktoré sa ústne tradujú z generácie na generáciu, čo je spôsob z dôb ešte predtým, než do Afriky prišlo písmo. Do toho primiešame fikciu, najmä postavy a ich príbehy, aby bola hra zaujímavá. A hlavne pridáme zábavu. Keďže je tak málo dostupných informácií online, konzultujeme všetko s historikmi, aby sme dokonale zreprodukovali staré kráľovstvá, v ktorých sa dobrodružstvá odohrávajú. Intenzívne spolupracujeme s CNRS. Vo svojich príbehoch sa snažíme byť čo najautentickejší, aby sme neprotirečili realite.

“Všetky konzultujeme s historikmi, aby sme dokonale zreprodukovali staré kráľovstvá, v ktorých sa dobrodružstvá odohrávajú. Vo svojich príbehoch sa snažíme byť čo najautentickejší.” Teddy Kossoko

Aké posolstvo chceš aby tieto hry vysielali?

V Dobrodružstvách inšpektora Guimonwaru dúfame, že pomôžeme ľuďom objaviť históriu stredoafrického regiónu a šíriť povedomie o marabutoch, ktorí sú často parodovaní vo westernoch. V Kissoro je hlavnou myšlienkou zobraziť konflikty medzi kmeňmi, keďže je ich v africkej histórii mnoho. Chceme tiež ukázať to, ako ich naši predkovia riešili pomocou mierových prostriedkov. Cieľom je mladým ľuďom povedať, že rovnako ako hlavný hrdina, aj oni musia byť aktívnymi spoluúčastníkmi pri vytváraní mieru.

Čo sa týka Legendy Mulu, cieľom je ukázať ako „primitívne kmene”, ľudí, ktorí žijú v súlade s prírodou a ťažia z nej tak vedomosti, jedlo, ako aj lieky, ohrozuje globalizácia. Myšlienkou je dovoliť hráčom cestovať a dostať sa do miest, ktoré týmto ľuďom patria a ktoré neriadi nič iné než striedaním ročných období.

Môžeš nám povedať viac o Masseka Game Studio? Aké máš preň vízie do budúcnosti?

Náš tím tvoria traja kolegovia tu vo Francúzsku (grafik, scenárista a ja) a traja kolegovia v Kamerune. Čo sa týka predaja, naša hra nebola zrovna vytvorená s cieľom zarobiť, ale pracujeme na tom, aby sme generovali aspoň nejaký zisk. Práve teraz sa snažíme získať finančné prostriedky, kým sa nám nepodarí žiť z vytvárania hier. Mojou víziou je, aby sme s podporou veľkej firmy vytvorili úplne nový virtuálny svet, ktorý je vyslovene africký, tak ako je manga v Japonsku alebo komiks v USA. Preto si zachovávame určitú grafickú homogenitu vo všetkých našich hrách, aby sme vytvorili silnú identitu značky, ktorá je ľahko rozpoznateľná.

Pripravujeme aj ďalší projekt – online obchod s aplikáciami venovanými Afrike. V Afrike má len veľmi málo ľudí kreditnú kartu, ale čoraz viac Afričanov má telefóny. Dúfame, že sa nám podarí presadiť prispôsobivé platobné metódy, aby tak mohli ľudia mať prístup k rôznym druhom aplikácií na svojich telefónoch.

“Mojou víziou je vytvoriť úplne nový virtuálny svet, ktorý je vyslovene africký, tak ako je manga v Japonsku alebo komiks v USA.” Teddy Kossoko

image

Ako sa ti darí skĺbiť prácu v Capgemini s vedením herného štúdia?

Pravidelne mávam 20 hodinové zmeny, ale ako som spomínal, už od strednej školy som zvyknutý na tvrdú prácu. A aj keď sú tieto dve zamestnania veľmi odlišné, darí sa mi ich spájať. Keď som v Capgemini, často propagujem svoje videohry. Keďže je prostredie veľmi sústredené na podnikanie, dostávam množstvo spätnej väzby, či už od užívateľov, potenciálnych investorov, alebo IT architektov, ktorí sa so mnou delia o svoje skúsenosti s tvorbou a produkciou aplikácií. Plynie to prirodzene. Kolegovia v Capgemini pravidelne vídavajú moju aktivitu na LinkedIn a zaujímajú sa o štúdio. Môj súčasný manažér, ktorý tiež začal kariéru v odvetví videohier, ma plne podporuje a rozumie mojim časovým obmedzeniam, takže môžem robiť oboje.

Čo si si zo svojho podnikateľského dobrodružstva zatiaľ odniesol?

Štúdio Masseka má obrovský lokálny úspech v Stredoafrickej republike. Mladí ľudia sú hrdí na náš úspech. Francúzska ambasáda chce tento entuziazmus využiť na to, aby ľudí združila a dodala im odvahu na cestovanie a podnikanie. To ma neskutočne teší. Stretol som sa s veľmi pozitívnou odozvou a príbehmi od mladých ľudí, ktorých inšpirovala moja cesta a rozhodli sa pustiť do vlastných projektov. Som na to veľmi hrdý. Na osobnej úrovni, okrem rôznych prekážok, ma podnikanie naučilo mnoho vecí o sebe samom. Naučil som sa viac o hodnote peňazí. Zistil som, aké je dôležité byť otvorený a stretávať čo najviac ľudí, či už pracujú na kreatívnom, technickom alebo finančnom poli. Učím sa od nich a vďaka tomu rastiem každý deň. Okrem toho, že pomáham Afriku objavovať ostatným, som ju znovuobjavil aj ja sám.

“Okrem toho, že pomáham Afriku objavovať ostatným, som ju znovuobjavil aj ja sám.” Teddy Kossoko

Preklad: Dorota Bachratá

Zdroj: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées