Pozitivní účinky meditace při práci a tři způsoby, jak ji praktikovat

26 mars 2020

3min

Pozitivní účinky meditace při práci a tři způsoby, jak ji praktikovat
auteur.e

Pokud si myslíte, že meditace znamená sedět v transu v tureckém sedu se zavřenýma očima a deklamovat „óooooooohm“, pak vás tento článek možná překvapí! (Seriáloví znalci si vzpomenou na Listerovu píseň z kultovního seriálu Červený trpaslík.)

Tzv. „mindfulness“ v práci (neboli meditace bdělosti, všímavosti) má zaměstnancům napomáhat s koncentrací v daném okamžiku a zbavovat je úzkosti a každodenního stresu. Jedná se o stále populárnější fenomén, který praktikují i velké firmy jako Apple, Nike, Yahoo nebo Google. Díky meditačním cvičením se člověk lépe soustředí na sebe sama a na pracovišti se snáze šíří pozitivní atmosféra. Jak se má ale člověk zorientovat v tisícovkách článků, které byly na dané téma napsány?

Přinášíme vám seznam výhod, které meditace přináší, a navíc nabídneme metody a nástroje, díky kterým budete moci meditovat kdekoliv!

Pozitivní účinky meditace

„Některým lidem přináší meditace větší klid, jiní naleznou větší lásku sami k sobě. Někomu se projasní mysl a probudí se díky tomu jeho kreativní já… výhody meditace překonávají profesní rozdíly,“ říká Chade-Meng Tan, guru společnosti Google, v knize Hledej ve svém nitru.

1. Meditace zvyšuje odolnost

Studie ukazují, že meditace slouží ke zvládání úzkosti, zvyšování odolnosti a boji se stresem. Díky meditování dokážete zachovat chladnou hlavu, dovolíte si vydechnout a díky tomu následně lépe vyřešíte všechny problémy.

Fakta: po skončení 7týdenního meditačního programu pro 123 vedoucích pracovníků společnosti General Mills uvedlo 58 % z nich, že jsou nyní schopni rozumně uvažovat i pod tlakem (před programem to bylo pouze 32 % z nich).

2. Meditace má pozitivní vliv na emoční inteligenci

Výzkum mozku prokázal, že meditace může zvyšovat schopnost zvládat emoce a v důsledku toho napomáhá i k lepší komunikaci ve firmě. Co z toho plyne? Méně osobních sporů v pracovních vztazích a všeobecná pohoda.

3. Meditace probouzí kreativitu

Meditace podporuje tzv. divergentní myšlení (jinými slovy, schopnost přijít s více nápady na řešení jednoho problému), což je základní předpoklad kreativity. Meditování totiž vyvolává v mysli „stav improvizace“, a tím uvolňuje cestu ke vzniku nejrůznějších nových myšlenek. Tohle eso by měl mít v rukávu každý zaměstnanec start-upu. Tam jsou totiž inovace na denním pořádku.

4. Meditace posiluje pozornost a koncentraci

V průměru se dokážeme soustředit po dobu 90 minut v kuse, pokud nebereme v úvahu možná vyrušení a obvyklý multitasking. Z dosavadního výzkumu vyplývá, že díky meditaci můžeme být méně roztržití a lépe soustředění. Meditování může dokonce posilovat naši paměť. Podle studie Mindful Leadership at Work měla jen 2 % účastníků problémy se plně soustředit na pracovní projekty od jejich zahájení až po jejich dokončení, zatímco před zahájením meditačního programu jich bylo 28 %.

5. Díky meditaci vnímáme jinak i sami sebe

Meditace nás učí laskavosti nejen vůči ostatním, ale i vůči nám samým. Z dlouhodobého hlediska přináší meditace trvalý rozvoj osobnosti, zabraňuje emočnímu vyčerpání a vyvolává v nás pocit seberealizace. V dnešní uspěchané době plné náročných povinností si tak můžeme odpočinout od emocionální zátěže a dosáhnout rovnováhy mezi osobním a pracovním životem. O důvod víc, proč si zachovat pozitivní pohled na svět.

6. Meditace chrání náš mozek

Co je ještě překvapivější, vědci přišli na to, že pravidelná meditace má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu! K tomuto objevu dospěl tým pracovníků Kalifornské univerzity v Los Angeles. Meditace chrání náš mozek tím, že snižuje mozkovou ztrátu objemu, která přichází s věkem. To je dobrá záminka, proč začít s meditací hned teď.

Jak začlenit meditaci do každodenního života

1. Najděte si parťáky

Kdykoliv zařazujeme do svého života novou aktivitu, ve které se chceme zdokonalit, vyžaduje to důslednost a pravidelnost. Stejné je to i s meditací. Meditace si žádá velkou disciplínu, a proto je dobrý nápad začít s ní ve skupině. O důvod víc, proč meditovat v práci – například v kanceláři. Ve společnosti Toucan Toco je meditace nedílnou součástí firemní kultury. Jednou týdně dochází do firmy učitel meditace, který vede kolektivní kurzy.

2. Najděte si ten správný rytmus

Desetiminutovka každé ráno nebo přestávka v práci… Klíčem k meditaci je pravidelnost a není potřeba začínat dlouhými hodinami meditace, abyste pocítili její přínosy. Meditovat můžete například vždy několik minut před důležitou poradou či schůzkou. Pro dosažení fyzického i duševního klidu zpravidla stačí tři minuty soustředěného dýchání.

Zkuste mezi pracovními schůzkami krátké a efektivní meditační cvičení podle Chade-Meng Tana – stačí vám tři nádechy a výdechy: „Při prvním nádechu a výdechu se soustřeďte na zklidnění těla. Při druhém se zaměřte na veškeré napětí v obličeji a uvolněte jej. Při třetím si přejte, aby osoba, s níž se máte setkat, byla šťastná.“ Chade-Meng Tan rovněž radí, aby každá pracovní porada začínala dvěma minutami absolutního klidu. Kompletně se tím změní atmosféra v místnosti a zvýší se pozornost účastníků.

3. Najděte si ten správný zdroj informací

Čtyři aplikace, které určitě oceníte:

  • Medativo, základní meditační časovač a organizér vašich meditací.
  • Prana Breath: Uklidni se & Medituj je aplikace, která vás naučí správně dýchat a utřídit si myšlenky.
  • Headspace, asi nejznámější meditační aplikace. Ve free verzi se naučíte základy meditace a bdělosti.
  • The Mindfulness App nabízí úvodní pětidenní kurz meditace, v kterém se naučíte základy díky libovolně dlouhým meditacím, doprovázeným výkladem.

Pět knih na téma meditace v práci:

  • Mindfulness za 8 týdnů (2016, Michael Chaskalson)
  • Hledej ve svém nitru (2016, Chade-Meng Tan)
  • Všímavost: Jak najít klid v uspěchaném světě (2013, Mark Williams & Danny Penman)
  • Meditace pro začátečníky – Praxe bdělého života (2014, Christina Feldman)
  • Jak jednoduše meditovat každý den: Snadná cvičení pro dosažení klidu, zdraví a jasné mysli (2014, Harrison Eric)

Děkujeme společnostem Toucan Toco a Wibilong, že se s námi podělili o své zkušenosti s meditováním na pracovišti.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle @ Yoga Searcher

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs