Kraď jako umělec – Austin Kleon

23 déc. 2019

5min

Kraď jako umělec – Austin Kleon
auteur.e
Laetitia Vitaud

Autor a řečník o budoucnosti práce

Kraď jako umělec: 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě (2012) je bestsellerem v žánru motivačních knih určených pro kreativní pracovníky digitálního věku. Austin Kleon podává věcné rady, díky kterým je kniha svižnou a zábavnou četbu. Kleon, jako spisovatel a umělec, je taktéž autorem redigované básnické sbírky s názvem Newspaper Blackout. Jeho práce se objevily v mnoha významných médiích včetně Public Broadcasting Service, The Wall Street Journal, atd.

V digitálním věku začíná být kreativita čím dál tím důležitější. HR oddělení by se měla poohlížet po kandidátech, kteří umějí být kreativní. Tato kniha nabízí rady, jak je hledat. Kleon čtenářům představuje 10 principů, které jim pomohou rozvíjet jejich uměleckou stránku a zapracovat na kreativitě. Co kdyby personalisté byli také umělci?

Nic není originální. Proto se nestyď za to, kde hledáš inspiraci. Uč se řemeslu na práci jiných, objev svůj vlastní rukopis tím, že budeš upravovat a vylepšovat to, co už tu je.

„Každého kumštýře se někdo občas zeptá: ‚Kam na ty nápady chodíte?‘ Poctivý odpovídá: ‚Kradu je.‘ Ztrať se. Toulej se. Nikdy nevíš, kam tě to zavede.“ – Austin Kleon, Kraď jako umělec.

Tady je stručný přehled deseti Kleonových principů:

1. Kraď jako umělec

I samotný Pablo Picasso jednou řekl: „Umění je krádež.“ Veškerá tvůrčí práce je postavena na práci ostatních. Každá nová myšlenka vychází z nápadů jiných. Umělci jsou sběratelé, již jsou pouze tak dobří, jako to, čím se obklopují. Kleon cituje Andrého Gida: „Všechno, co mělo být řečeno, už někdo někdy řekl. Ale protože nikdo neposlouchal, musí se to zopakovat.“

Tento pohled na věc potřebu „originality“ do jisté míry rozporuje. Kraď jako umělec vybízí k tomu, abyste více četli, obklopili se velkým uměním, udrželi si svoji zvědavost a pokračovali v práci. Když se oprostíte od požadavků na originalitu, bude se vám hned pracovat mnohem lépe!

2. Nečekej s prací na to, až zjistíš, kým jsi

Lidé dosahují sebepoznání právě prostřednictvím procesu tvorby. Zpočátku se může objevit klasický syndrom podvodníka. Ale když víte, že jím trpí mnoho dalších lidí a že „nikdo neví, co dělá“, může vám to začátek ulehčit. „Tvařte se, že to umíte, dokud tomu tak nebude,“ zůstává pro většinu cennou radou. Spoustu umělců začínalo kopírováním prací mistrů. I Beatles začínali jako cover band!

Není to jen o kopírování mistrovského stylu, ale především myšlenek, které za ním stojí. Jak Kleon zmiňuje: „Nechceš jako tvoji hrdinové vypadat, chceš jako oni vidět.“ Nakonec si všichni umělci najdou svůj vlastní hlas a posunou se od imitace k inspiraci.

Nechceš jako tvoji hrdinové vypadat, chceš jako oni vidět.

3. Napiš knihu, kterou bys chtěl sám číst

Kleon vypráví, že jako kluk a teenager psal spoustu fanfikce. Místo toho, abychom psali o tom, co známe, bychom měli psát o tom, co se nám líbí.

Ve svém manifestu Kleon píše: „Maluj takové obrazy, na jaké chceš koukat, rozjeď takové podnikání, jakému chceš šéfovat, hraj hudbu, co tě baví poslouchat, piš takové knihy, jaké si toužíš přečíst, a tvoř věci, které chceš používat.“ Mnozí úspěšní podnikatelé si vzali tuhle radu k srdci.

4. Pracuj rukama

V dnešní digitální době je jenom málo lidí, kteří si při práci sáhnou na něco jiného, než je klávesnice nebo obrazovka. Počítače nás dost možná připravili o prožitek z toho, že něco opravdu vyrábíme. A také se moc nehýbeme. Rozhodně ne dostatečně na to, aby nám to bylo ku prospěchu.

Ale i když pracujete hlavou, dají se nalézt různé způsoby, jak začít více používat své ruce. To, že s rukama něco děláte, vás dokonce činí více tvůrčími. Proto má autor dva stoly. Jeden je „analogový“, kde pracuje s kartotékou, čte noviny a používá papír a tužku. Na druhém má počítač, skener a tablet. Druhý stůl je určený pro editace a vydavatelskou práci, zatímco první mu pomáhá přicházet na nové nápady.

5. Vedlejší projekty a koníčky jsou důležité

Často jsou to právě vedlejší projekty, které mají úspěch a které se stanou středem vašeho zájmu. „Bokovkami myslím projekty, které považuješ za zdržování se. Blbnutí. Hru. Ale tak to má být. Jen při hře se dějí kouzla.“ Kleon věří tomu, že je nezbytné se v životě zabývat různými věcmi. Živí to vaši kreativitu. Každá kombinace zájmů a koníčků je unikátní.

Ale člověk by neměl vždycky pracovat jenom proto, aby něco dělal. Občas nedělat nic je také nesmírně důležité. Každý by si měl najít nudnou chvilku. „Nikdy nechodím s košilemi do čistírny. Miluju žehlení. Je to totiž taková nuda, že skoro vždycky dostanu nějaký dobrý nápad.“

Věnuj se i projektům, které považuješ za zdržování se. Blbnutí. Hru. Ale tak to má být. Jen při hře se dějí kouzla.

6. Tajemství: Odváděj dobrou práci a děl se o ni s ostatními

Bohužel neexistuje žádná tajná receptura na slávu a úspěch. Tou nudnější, kterou Kleon radí svým čtenářům, je: „Krok první: odváděj dobrou práci; krok druhý: děl se o ni s dalšími“ a „Krok první: nad něčím přemýšlej; krok druhý: pozvi ostatní, aby nad tím přemýšleli s tebou.“ Na internetu je jednoduché sdílet svá tajemství a svoji práci s ostatními. Internet se tak kromě místa pro publikování hotové práce stává jakýmsi inkubátorem pro nové nápady, které nejsou ještě ucelené.

Když vás nikdo nezná, máte mnohem více prostoru pro experimentování a zábavu.

Jakmile si tě lidé všimnou, a především když ti začnou dávat peníze, tuhle svobodu nikdy znovu nezískáš. Užívej si anonymity, dokud trvá. Využij ji.

7. Nezáleží na tom, kde žiješ

Dnes si můžeme vybudovat svůj vlastní svět tak, že se spojíme se svým „kmenem“ online. Kleon píše, že většina jeho „přemýšlení, konverzací a přátel v umělecké oblasti je online.“ Internet nás při hledání potravy pro naši mysl učinil mnohem méně závislými na tom, kde se skutečně nacházíme.

Cestování nám dovoluje dívat se na svět novýma očima, a díky tomuto novému pohledu náš mozek lépe pracuje.

Ale to, kde se nacházíte, vaši práci stále ovlivní. Cestování je důležité k tomu, abyste příliš nezpohodlněli. Mysl potřebuje výzvu, potřebuje se setkávat s novými nápady a kulturami.

8. Buďte slušní (Svět je malý)

Na internetu máme často tendenci pustit se do hádky. Nejsme schopni ignorovat ty, kdo s námi nesouhlasí. Nemůžeme nechat naše nepřátele na pokoji. Ale nejlepší způsob, jak říci, že s někým nesouhlasíte, je vytvořit přesvědčivé dílo, které vyjádří vaše myšlenky. „Přestaň se hádat a začni něco dělat.“

Namísto toho Kleon doporučuje strávit víc času nad dílem autorů, které obdivujete: „Doporučuju otevřené fanouškovské dopisy. Internet je na tohle ideální. Napiš na svůj blog příspěvek o někom, jehož dílo obdivuješ, a odkaž na jeho stránky.“

9. Nesnaž se být cool (Cesta k úspěchu je dlážděna nudou)

Abyste dosáhli něčeho smysluplného, může být rutina mnohem užitečnější než přebytek času. Mnoho spisovatelů a umělců, které dnes vidíme jako velmi kreativní, ve skutečnosti vedlo nudné a stereotypní životy. Umělci, co berou drogy a vedou divoký život, jsou ve skutečnosti spíše výjimkou. Kleon doporučuje se o sebe dobře starat, nedostat se do dluhů, mít dostatek spánku a pečlivě si vybrat svého partnera nebo partnerku. „Kreativní práce vyžaduje spoustu energie. A ta ti bude chybět, pokud jí budeš plýtvat jinde.“

Realisticky také doporučuje mít běžnou práci. Je to ten nejlepší způsob, jak potkávat další lidi a „okrádat je“. A „na práci máte také vymezený čas“.

Kreativní práce vyžaduje spoustu energie. A ta ti bude chybět, pokud jí budeš plýtvat jinde.

10. Tvorba je škrtání

Kreativní práce často spočívá v tom, vědět, co vynechat. V digitálním věku trpíme přemírou informací. Je tedy čím dál tím užitečnější přijít na to, co vynechat.

Přes kreativní blok se dostaneš jednoduše tím, že si stanovíš nějaké omezení. Může se to zdát jako oxymóron, ale v kreativní práci omezení znamenají svobodu. Nehledej výmluvy, proč nemůžeš pracovat – pusť se do práce s materiály, které máš, v té troše volného času a na omezeném prostoru, který máš k dispozici.

Ilustrace: Pablo Granc Mourcel

Přeložil: Jindřich Klimeš

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.