Pomoc! Můj kolega šíří konspirační teorie

15 déc. 2021

5min

Pomoc! Můj kolega šíří konspirační teorie
auteur.e
Lara Bullens

Journalist

5G síť snižuje imunitu lidí a umožňuje tak šíření covidu-19. Očkování proti koronaviru je ve skutečnosti tajný plán, jak nás všechny očipovat. A podle krajně pravicové teorie QAnon existuje globální síť pedofilů, která se snaží zničit Donalda Trumpa.

Fráze „konspirační teorie“ je poslední dobou hojně skloňována v médiích po celém světě, od USA po Evropu, včetně Česka. Vám podobné teorie možná připadají jako očividné nesmysly, ale co máte dělat, když se konspiračním teoretikem stane třeba váš kolega v práci? Promluvili jsme si s doktorem Danielem Jolleyem, který se mimo jiné věnuje právě otázce konspiračních teorií z pohledu psychologie a sociologie, a také se ženou, která se musela naučit na pracovišti koexistovat s kolegou, který kouzlu spikleneckých teorií zcela propadl.

Rok 2020 je na konspirační teorie skutečně bohatý. Svoji roli v tom samozřejmě hrají i pandemie koronaviru a americké prezidentské volby. V USA třeba třetina populace věří, že covid-19 byl vyroben v laboratoři v Číně. V Anglii této teorii věří jeden člověk ze čtyř.

„Významná událost je jednou z klíčových ingrediencí konspirační teorie,“ říká doktor Daniel Jolley, sociální psycholog a profesor na Northumbrijské univerzitě, který se na konspirace specializuje. „Obyčejné, každodenní věci nevyžadují žádné konspirační vysvětlení, zatímco velkou událost je nutné vysvětlit něčím stejně velkolepým. V psychologii tento jev nazýváme proporční zkreslení (proportionality bias).“

Příkladem může být QAnon, který vyplul na povrch během voleb amerického prezidenta. Tato krajně pravicová teorie tvrdí, že anonymní státní úředník nebo člen vlády, který si říká „Q“, uveřejňuje na internetu přísně tajné informace o kanibalistických a satanistických praktikách tajného pedofilního uskupení, které brojí proti Donaldu Trumpovi. Teorie QAnon se poprvé objevila v roce 2017, následně se rozšířila po celé Evropě a v jednotlivých regionech byla lehce upravena tak, aby vždy odpovídala lokálním reáliím.

„Jeden můj kolega nedávno začal o QAnon mluvit v práci. Ukazuje ostatním lidem různá videa v zasedací místnosti a ‚varuje‘ je. Nemůžu nijak zasáhnout, protože by to celou situaci jenom zhoršilo. Ale připadá mi, že pokud nikdo nezasáhne, můžou se tyto bludy rychle rozšířit dál. Je to frustrující,“ napsal uživatel na Redditu ve vlákně věnovaném obětem QAnonu. Není jisté, kolik lidí tuto teorii podporuje, ale skupina na Redditu, v rámci které uživatelé sdílejí své zkušenosti a rady ohledně přátel, členů rodiny nebo kolegů, kteří propadli QAnonu, má 40 tisíc členů.

I když řada z nás pracuje z domova, mnoho pracovníků stále dochází na pracoviště. A někdy tedy musí pracovní prostor sdílet s kolegy, kteří rozšiřují spiklenecké teorie. Situaci často zhoršuje fakt, že ne vždy jsou tito pracovníci vůči „konspiračním teoretikům“ v postavení, které by umožňovalo něco jim rozmlouvat nebo říci, ať si svoje názory nechávají pro sebe.

Konspirace o covidu-19 na pracovišti

Marie už přibližně rok pracuje pro jednu technologickou firmu a má kolegu, jehož názory už nelze jenom ignorovat. „U nás v kanceláři jsme čtyři,“ říká Marie, která je v tomto malém týmu zároveň jedinou ženou a v téměř čistě mužském kolektivu celé firmy se vždy cítila trochu nesvá.

Když ke konci roku 2019 do firmy přišel nový kolega, měla z toho radost. „Všichni jsou tu spíš suchaři, ale on byl od začátku spíš takový šprýmař. Baví mě být v jeho blízkosti, protože má velké charisma. Dokonce mě docela baví poslouchat i ty jeho konspirační teorie,“ říká Marie.

Ze začátku jí názory jejího kolegy připadaly neškodné. „Jednou jsme spolu pracovali přesčas a on mi řekl, že si zrovna koupil knihu o Měsíci a o tom, proč se Měsíc nachází přesně tam, kde se nachází. A o týden později mi v práci začal vykládat něco o tom, že celá existence Země závisí na tom, že Měsíc je posunutý přesně o jeden milimetr vlevo, nebo něco na ten způsob,“ říká s úsměvem.

Když ale přišla pandemie covidu-19, názory tohoto kolegy začaly být temnější a vážnější. A Marii už to tak vtipné nepřipadalo. Tvrdil totiž, že román Deana Koontze z roku 1981 šíření pandemie předpověděl. Autor totiž v této knize píše o viru s označením Wuhan-400, který byl vyvinutý v laboratoři na předměstí Wuhanu. Koontzovi fanoušci se s tímto zjištěním začali svěřovat na Twitteru a fáma se tak brzy rozšířila do celého světa. „Můj kolega říkal, že to je zkrátka moc velká náhoda, že covid-19 nespadl jen tak z čistého nebe a že je to celé organizované čínskou vládou,“ vypráví Marie.

Situace se posléze vyhrotila a daný kolega začal roušky označovat za „diktaturu vlády“. Navíc říkal, že zakrývání obličeje ničemu nepomáhá, protože „čísla nakažených šla nahoru přesně ve chvíli, kdy lidé začali nosit roušky.“ Tvrdil také, že Trump chytil covid-19 naschvál, aby ho mohl „během debaty kýchnutím přenést na Bidena“, a že lidé ve skutečnosti na virus neumírají, protože „média vždycky říkají ‚umřel s koronavirem‘, a ne ‚umřel na koronavirus‘“.

Jaký typ lidí věří konspiračním teoriím?

Neexistuje žádný jasně definovaný profil lidí, kteří věří spikleneckým teoriím. „Dá se říci, že konspiračním teoriím může potenciálně propadnout kdokoliv z nás, říká doktor Jolley. Ale zároveň uvádí, že lidé určitých vlastností tíhnou ke konspiracím více než ostatní. Mezi tyto charakteristiky patří:

  • Emoční jednání. Tedy lidé, kteří se rozhodují na základě pocitů spíše než na základě racionálního uvažování.
  • Narcistické sklony. „Pokud jste přesvědčeni, že vše víte lépe než ostatní a nejraději byste všem diktovali, co dělat, může se jednat o formu narcismu.“
  • Touha se odlišit. „Jestliže chcete být vždy za každou cenu originální, je u vás větší šance, že propadnete konspiračním teoriím, protože věříte, že máte unikátní přístup k ‚jedinečným‘ informacím.“
  • Zkušenost s vyloučením z kolektivu. „Řada lidí utíká ke konspiracím, aby sami sobě vysvětlili nepříjemné věci, co se dějí v jejich životě, a aby se cítili jako součást kolektivu.“

Události roku 2020 poskytly konspiračním teoriím ideální živnou půdu. „To, že se kolem covidu-19 objeví celá řada konspirací, předpovídali někteří lidé už od začátku. Protože konspirace se během krizových situací objeví vždycky,“ říká doktor Jolley. „Stejně tak se spiklenecké teorie vyrojí pokaždé v období voleb. Ty totiž přinášejí změny a někteří lidé se se změnami špatně vyrovnávají.“

Konspirace nabízí jednoduchá řešení složitých problémů. Některé lidi (jako je Mariin kolega) může strach z neznámého v podobě neviditelného viru natolik stresovat, že je pro ně jednodušší někoho nebo něco obviňovat ze spiklenectví než přijmout realitu.

##Měl bych kolegu ohledně jeho teorií konfrontovat?
Marie se rozhodla konfrontovat svého kolegu ve chvíli, kdy odmítl nosit roušku v kanceláři. Když jí tvrdil, že roušky nefungují, vysvětlila mu, že věda říká něco jiného a že má ve svém okolí lidi, kteří na virus zemřeli. „Začal se mě ptát: ‚Kolik jim bylo?‘ A když jsem mu řekla, že přes sedmdesát, tak prohlásil, že by stejně brzy umřeli.“

Marie to nakonec vzdala. „Necítím se úplně komfortně. Většina mých kolegů je hodně ‚mačo‘ a mně se s nimi nechce nijak hádat. Na jednu stranu kolegovi skoro závidím, že je schopný takovým věcem věřit a že má díky podobným nesmyslům ve všem jasno,“ říká.

Ne každý má ale v povaze ostatní lidi konfrontovat tak, jako to udělala Marie. Pokud chcete situaci s daným kolegou řešit přímo, doktor Jolley radí nechovat se ofenzivně, ale spíše si nejdříve získat přízeň dotyčného. Místo toho, abyste se mu snažili vymluvit jeho názory, byste „měli takovému člověku naslouchat a zkusit pochopit, co se mu stalo a proč takovým věcem vůbec věří.“

Při takové konverzaci se ale podle Jolleyho snadno dostanete ke kontroverzním tématům. „S kolegy se zpravidla nebavíme o jejich politických preferencích nebo názorech na rovnost pohlaví. Pokud ale na tahle témata dojde a váš kolega začne třeba říkat něco sexistického, měli byste se ozvat a dát najevo svůj nesouhlas,“ říká Jolley.

Pokud váš kolega věřící konspiračním teoriím vytváří na pracovišti vyloženě toxické prostředí, měli byste postupovat podle stejného protokolu, jako kdybyste řešili diskriminaci, sexismus nebo rasismus. Pokuste se nejdříve danou věc prodiskutovat přímo s dotyčnou osobou. A pokud to nikam nepovede, jděte za HR.

Každý má nějaké názory. Názory člověka spoluutvářejí jeho identitu. A proto je nepravděpodobné, že váš kolega přehodnotí svoje myšlení ze dne na den. „Takový člověk potřebuje ke změně svého přesvědčení delší čas, protože to často vyžaduje změnu v celé jeho osobnosti,“ říká doktor Jolley. A to není jen tak. Hlavně ve chvíli, kdy řada z nás prožívá strach a existenční problémy.

Přeložil Matěj Moravec

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs