Kde se vidíte za pět let? Jak u pohovoru odpovědět na záludnou otázku

31 mars 2023 - mis à jour le 31 mars 2023

4min

 Kde se vidíte za pět let? Jak u pohovoru odpovědět na záludnou otázku
auteur.e

„Kde se vidíte za pět let?“ To je otázka, na kterou zná přesnou odpověď jen málokdo. Pokud se ale připravujete na pracovní pohovor, měli byste se nad ní vážně zamyslet. Rádi byste zabouchli dveře korporátního světa a stali se instruktory surfování na Havaji? Nebo chcete stát v čele superúspěšného start-upu, který bude nabízet naprosto revoluční technologie? Nebo se chcete stát ředitelem společnosti, u které právě děláte pohovor? Ani jedna z těchto možností by se asi nedočkala úplně nadšeného přijetí. Co tedy náboráři chtějí slyšet, když vám tuto otázku u pohovoru položí? Proč se vás na to vůbec ptají? Jak na otázku na pohovoru odpovědět? To vše se dozvíte níže.

1. Zajímá je, jestli máte nějaký plán

Otázka „kde se vidíte za pět let“ je vlastně takový test, jestli jste si tu samou otázku už někdy sami položili. Pokud nebudete znát odpověď, znamená to, že nemáte jasný kariérní cíl a že práci sháníte naslepo, aniž byste měli nějaký konkrétní důvod, proč žádáte zrovna o tuto práci a zrovna u této společnosti. Musíte jim dokázat, že jste již přemýšleli o své budoucnosti, že si jdete za svým cílem a máte ambice. Ale současně nezapomeňte, jak je důležité ukázat i svou flexibilní stránku. Ať je z vašich slov jasné, že si uvědomujete, nakolik se každý plán může změnit, protože život je prostě nevyzpytatelný.

2. Chtějí zjistit, jaké máte ambice

Určitě nějaké ambice máte, ale musíte zůstat stát nohama na zemi. Váš pětiletý cíl by měl odrážet určitý kariérní posun – měli byste se vidět dál než na pozici, o kterou se právě hlásíte. Položte si několik prostých otázek: Chcete se stát vedoucím pracovníkem? Nebo se chcete stát špičkou v daném oboru? Chcete se naučit něco konkrétního? Zkuste si stanovit realistický cíl – něco mezi přehnanou skromností a absurdní ctižádostivostí. U pohovoru byste měli prokázat chuť a motivaci učit se a posouvat vpřed. Stejně tak je ale důležité zůstat naprosto upřímný: neříkejte, že se chcete dostat na vysokou pozici, když o to ve skutečnosti nemáte vůbec zájem.

3. Testují, jak vážný je váš zájem

Náborové řízení i zaškolování stojí firmy čas i finanční prostředky. Je proto logické, když nechtějí, aby jim tahle investice hned zkraje vzala roha. Z vaší odpovědi by proto mělo být jasné, že svého cíle můžete dosáhnout právě v dané firmě – že se chcete profesně rozvíjet a růst, to ano, ale že to chcete dělat u nich. Úplně nejlepší by bylo, kdyby vaše plány do budoucna zahrnovaly i způsob, jakým budete pro firmu v nadcházejících letech užiteční. Vaše plány by naopak neměly popisovat budoucnost v naprosto jiném podniku, v jiném oboru nebo v oblasti, která se vůbec netýká činnosti dané společnosti.

Na nejlepší odpověď přijdete tak, že si ještě před pohovorem zjistíte, jaká je vize dotčené firmy a její budoucí cíle, vyberete si, na kterých budoucích projektech byste se rádi podíleli, a koutkem oka si prohlédnete také její organizační strukturu, abyste věděli, jaké pozice by tam pro vás mohly být v budoucnu zajímavé.

4. Chtějí se ujistit, že máte promyšlenou kariérní dráhu a nechystáte se z ní nikam uhýbat

Měli byste se hlásit na pozici, která dává ve vašich plánech smysl z dlouhodobého hlediska. Proto bude mít kladnou odezvu, když vysvětlíte, jak tato pozice do vašich plánů zapadá a posouvá vás k cíli. Potenciálního zaměstnavatele zajímá, jaká kariérní dráha podle vás povede ke splnění stanovených cílů, a pro vás je to příležitost ukázat, zda máte dostatek inteligence a prozíravosti na to, abyste vysněné budoucnosti dosáhli. Také díky vaší odpovědi zjistí, zda svých cílů můžete dosáhnout v dané firmě – pokud tam totiž pro vaše plány není prostor, mohli byste po čase odejít s pocitem promarněného času.

Podobně se vás ale můžou ptát i na to, co očekáváte od svého nadřízeného nebo typickou otázku Řekněte mi něco o sobě. I ty ukáží, co od práce očekáváte, kam směřujete a především, jestli se vaše cesty se zaměstnavatelem protknou.

5. Zjišťují, zda máte výdrž

Na tuto otázku nikdo neočekává bezmyšlenkovitou a jednoslovnou odpověď. Je to ideální chvíle, kdy můžete ukázat svou chuť učit se novým věcem a rozvíjet se v oboru, aniž by vás zajímal jen kariérní posun. Nikdo nechce slyšet, že váš jediný cíl je vystoupat co nejrychleji a co nejvýš ve firemním žebříčku. Nebo ještě hůř, že máte od začátku zálusk na místo svého nadřízeného.

Dejte si pozor, aby vaše odpověď nevyzněla tak, že chcete ohrozit místo někoho jiného. Chápete totiž, kolik to bude chtít času a tvrdé práce, než se vám podaří dosáhnout povýšení. Klidně můžete říct, v čem se chcete zlepšit a na čem chcete zapracovat, abyste vytyčených cílů dosáhli. Tím dokážete, že jste si vědomi svých rezerv a že jste připraveni se na ně zaměřit.

6. Chtějí porozumět tomu, co pro vás znamená úspěch

Odpovědí na tuto záludnou otázku poodhalíte nejen to, jakou máte vizi, co se týče budoucích pracovních úspěchů, ale poodhalíte také svou vlastní osobnost. Je to mazaný způsob, jak poznat určité specifické charakterové rysy uchazečů. Jde tak trochu o psychologickou otázku vlastně. Stručně řečeno, neříkejte jim, že se vidíte na pláži, jak usrkáváte ze sklenice mojita!

Klíčové je, jak už jste asi pochopili, se na tuto otázku před pohovorem pořádně připravit a nemávnout nad ní rukou. Stále ale platí, že s pravdou člověk nejdál dojde, takže buďte upřímní. Nejde přece o to, získat jakoukoli práci. Jde o to, získat dobrou práci, takovou, která bude pro vás ta pravá.

A na které otázky se ještě připravit? Nezapomeňte na oblíbenou Jaké jsou vaše silné a slabé stránky, Jaké máte další pracovní nabídky či Proč odcházíte od předchozího zaměstnavatele. Nebo si naopak připravte oblíbené otázky od HR, na které se můžete ptát vy jich!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs