Jak složit jazykový test na pohovoru a co všechno obnáší?

14 mai 2020

5min

Jak složit jazykový test na pohovoru a co všechno obnáší?
auteur.e
Núria López

Periodista freelance

Ještě před několika lety by znalost cizího jazyka mohla snadno otevřít nejedny dveře na trhu práce. Dnes se však jazykové požadavky na každodenně publikovaných pracovních místech staly samozřejmostí. Zdá se, že to, co kdysi bývalo „plus“, je nyní téměř nepostradatelné pro většinu pracovních míst, takže mnoho společností začlenilo jazykové testy do svých výběrových řízení. Jak takové testy vypadají a jak je úspěšně absolvovat? Řekneme vám vše, co potřebujete vědět, abyste se k testu dostavili s pocitem, že máte vše pod kontrolou.

Co je jazykový test

U pozic, kde je používání cizího jazyka každodenní nutností, musí náboráři do pracovního pohovoru začlenit jazykový test, aby posoudili, jak jste s jazykem obeznámeni. Dnes je to základní nástroj, který používají tvůrci výběrových řízení k rychlému a přesnému testování jazykových znalostí.

Do you speak English?

Pokud je požadovaným jazykem pro danou pozici angličtina, nejběžnější nejčastěji využívaný test je Test of English for International Communication (TOEIC). I když tento test nebudete muset dělat během rozhovoru, je docela možné, že vás o jeho vyplnění požádají jako postupujícího kandidáta v přijímacích řízeních velkých firem. Jedná se o test s celkem 200 otázkami, který vyhodnocuje jak vaši úroveň ústního, tak písemného porozumění. Využívá jej více než 14 000 organizací ze 180 zemí, takže si můžete udělat představu o jeho aktuální popularitě.

Další z testů, které zhodnotí vaše komunikační dovednosti v angličtině je Linguaskill Business, který nedávno nahradil starý BULAT (Business Language Testing Service). Tento test je zaměřen na pracovní prostředí a je jedním z certifikátů ESOL (English for Speakers of Other Languages) vydávaných Univerzitou v Cambridge, která v rámci ESOL vydává známé FCE, CAE, CPE a další. Personalisté vás mohou požádat, abyste tento test během pohovoru absolvovali, aby změřili vaše jazykové dovednosti v pracovním prostředí a získali výsledky testů během 48 hodin.

Testy jiných jazyků

Kromě testů speciálně navržených pro angličtinu existují organizace, které se rozhodnou pro jiné typy testů, které umožňují ohodnotit zvládnutí cizích jazyků. Jedním z nich je Bright (i když jej musíte absolvovat v jednom z autorizovaných center, takže vám tuto možnost navrhnou během pohovoru jen zřídka). Může ohodnotit znalost až 11 jazyků. V podobném duchu je na vzestupu i test Easyspeaking. Je 100% on-line, takže nemusíte nikam chodit. Navíc jej můžete absolvovat v kratším čase než ty předchozí. Angličtina, francouzština, němčina a italština jsou čtyři jazyky, jejichž znalost si můžete tímto testem ověřit.

Kdy můžete jazykový test čekat?

Digitální revoluci se podařilo zbořit mnoho hranic, a v důsledku toho je jazykový test nyní normou, a ne ani tak výjimkou, abyste se mohli vůbec kvalifikovat pro mnoho nabízených pracovních míst. Ve stále náročnějším pracovním prostředí se ovládání druhého jazyka stalo zásadním pro:

  • Pozice v organizacích, které expandují do zahraničí, nebo mají sídlo v jiných zemích.
  • Práce v českém sídle zahraniční společnosti, kde probíhá komunikace v mateřském jazyce společnosti.
  • Pozice ve společnostech s velkým počtem pracovníků různých národností.
  • Pro zaměstnance v odvětví cestovního ruchu.
  • Výběrová řízení pro práci v oficiálních orgánech, například na pozicích v institucích Evropské unie.

5 tipů pro úspěšné absolvování testu

1. Buďte v klidu

I když to může znít otřepaně, zůstat v klidu je zásadní věc. Pravděpodobně se budete muset vypořádat s pár pochybnostmi, které vám mohou přijít na mysl, jako například strach, že vaše jazykové schopnosti jsou už trochu zaprášené. Chcete-li se tomu vyhnout, udělejte si malé „opáčko“ svých znalostí a „oprašte“ si jazyk dobrou knihou, seriálem nebo filmem v daném jazyce.

Je přirozené být nervózní před testem na pohovoru, ale abyste se dostali přes první fázi, přijmout trochu nervozity je to nejlepší, co můžete udělat. Na začátku si můžete dovolit být lehce nervózní, ale postupně se musíte nervů krok za krokem zbavit!

2. Seznamte se s firmou

Chcete-li během pohovoru zůstat v klidu, můžete se na něj připravit tím, že se s firmou detailně seznámíte. Měli byste se zaměřit na její:

  • Sektor a činnost
  • Oddělení, strukturu a počet pracovníků
  • Zřízení a mezinárodní expanze
  • Podrobnosti o nabízeném produktu nebo službách
  • Nejnovější firemní novinky

Tyto informace vám pomohou získat povědomí o tom, proč hledají někoho se znalostí určitého cizího jazyka a jaká úroveň jazyka se od budoucího zaměstnance očekává. Nebudou například požadovat stejné znalosti od recepčního hotelu jako od manažera komunikace společnosti nebo člena technologického týmu.

3. Připravte si slovní zásobu, kterou budete potřebovat

Ne všechny úrovňové testy jsou stejné a ne všechny společnosti využívají stejný typ zkoušky. Ale to, co určitě budete potřebovat, abyste testem prošli na výbornou, je znát klíčová slova oboru, ve kterém společnost působí. Když už společnost znáte detailněji, je to už jen otázka identifikace konkrétní slovní zásoby.

Vytvořte si seznam, aby vám neutekla žádná důležitá slova, bez kterých byste mohli v projevu trochu tápat, a nezapomeňte zahrnout i výrazy, které byste mohli využít. A aby byl váš projev plynulý, pamatujte na spojovací výrazy. Budou se vám hodit!

4. Připravte se na běžné otázky

„Od teď bude pohovor probíhat v angličtině.“ Zní to povědomě, že? A v tomto okamžiku začne palba otázek. Své odpovědi byste měli využít k tomu, abyste výběrové komisi dokázali, že jazyk opravdu ovládáte. Zde jsou některé z otázek, na které se vám vyplatí opravdu dobře připravit:

  • „Povězte mi něco o sobě“ - zdánlivě jednoduchá otázka. Ale je možné, že ve snaze na ni odpovědět budete mít v hlavě úplně prázdno. Proto ji mějte dobře připravenou, abyste ukázali svou osobnost, a to i mimo pracovní prostředí.
  • Jaké jsou vaše silné stránky? A co vaše slabiny? Klasika. Reagovat asertivně je zde naprosto klíčové. Takže se ujistěte, že víte, jak v daném jazyce sdělit, jaké jsou vaše silné stránky. Také si vyberte, které své slabiny chcete zmínit, aby vám přinesly plusové a ne minusové body.
  • Kde se vidíte za pět let? Zde se můžete nechat unést, protože je těžké správně předpovědět budoucnost. Ale ujistěte se, že za nepřesnou odpovědí stojí nejistota z budoucnosti a ne mizerná jazyková znalost.
  • Proč chcete spolupracovat právě s námi? Možná máte v hlavě na tuto otázku velmi jasnou odpověď. Ale víte, jak to vyjádřit stejným způsobem v jazyce, který tato pozice vyžaduje?
  • Proč byste měl být vy ten, kdo bude vybrán na tuto pozici? V tomto bodě přijímacího pohovoru by vaše přesvědčivé argumenty měly být už jen poslední třešničkou na dortu.

5. Písemný versus ústní test

V závislosti na požadavcích na dané pozici a vašich budoucích každodenních úkolech, otestují jazykové testy navržené výběrovou komisí úroveň vašeho porozumění psanému textu, ústní porozumění, nebo obojí. Abyste se mohli co nejlépe připravit, můžete se pokusit zjistit, jaký typ testu bude během pohovoru vyžadován, například v jedné z dřívějších fází procesu nebo zasláním srdečného e-mailu personalistovi.

  • Písemný test. Bude měřit vaši schopnost porozumění psanému textu a schopnost psaní, proto doporučujeme procvičit si gramatiku a syntax. Můžete to udělat prostřednictvím webových stránek specializovaných na výuku jazyků s testy, které se dají dělat online. Dokonce i pro konkrétní testy, jako je TOEIC nebo Bright, jsou k dispozici vzorové zkoušky, abyste mohli trénovat.
  • Ústní test. Tato část testu vyhodnotí vaši schopnost porozumět a mluvit v daném jazyce, to znamená, schopnost rozumět a podílet se na konverzaci. Nejen, že budete muset ukázat plynulost při odpovídání na konkrétní otázky, ale budete také muset pochopit některé každodenní pracovní situace, abyste mohli v daných situacích snadno postupovat.

I když vám jakýkoli test během pracovního pohovoru může nahánět hrůzu, je načase začít vnímat testy jazykových znalostí jako příležitost. Teď když víte, jak na to, proč si z jazykového testu neudělat spojence a nepustit se do dalšího profesionálního dobrodružství?

Přeložila Hana Tlolková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs