Jak vést pohovor, když nejste personalista

10 juil. 2020

4min

Jak vést pohovor, když nejste personalista
auteur.e
Victor Gosselin

Rédacteur

Prokousali jste se životopisy a nyní máte před sebou užší výběr kandidátů. Jde do tuhého, čeká vás pracovní pohovor. Jediný problém je v tom, že vaše práce je na hony vzdálena práci managera lidských zdrojů nebo headhuntera a jednoduše netušíte, jak na to… Nepanikařte! Připravili jsme pro vás seznam dobrých rad, abyste se vmžiku stali náborovými profíky a našli toho pravého kandidáta.

Připravte se jako boss

Datum prvních pohovorů se rychle blíží a představa, že sedíte na místě toho, kdo vede pohovor, vás začíná pěkně zneklidňovat. A protože nejste na tuto pozici zvyklí, kladete si miliardu otázek typu: Jak se mám chovat? Na co se zeptat? Jak vybrat toho správného?

3 tipy, jak se na pohovory přichystat:

  • Znovu si pročtěte inzerát. Díky tomu si osvěžíte paměť ohledně detailů pozice, jako je náplň práce, požadované zkušenosti, mzdové ohodnocení nebo datum nástupu, a navíc se budete cítit pevněji v kramflecích při prezentaci daného místa a zodpovídání dotazů, které může kandidát mít.

  • Prostudujte si danou žádost. Rozpitvejte životopis i motivační dopis a udělejte si v nich poznámky. Shrňte to, co vám není jasné. Napište si témata, jimž se chcete v průběhu pohovoru věnovat, a které body chcete objasnit. Třeba proč má kandidát v životopisu období nečinnosti nebo proč odjel na tři měsíce na Aljašku, aby tam choval smečku psů husky.

  • Připravte si seznam otázek. Dejte jich dohromady pět až deset a položte je všem kandidátům. Tímto způsobem je pak mezi sebou lépe porovnáte a snáze se rozhodnete. Navíc je to férové.

Odborníci vám řeknou, že hlavním cílem pohovoru je poznat kandidáta, jeho osobnost, motivaci a schopnosti. Aby se vám to povedlo, musíte klást ty správné otázky.

Podívejte se na výběr deseti nejdůležitějších:

  1. Řekněte mi něco o své kariéře

Otevřená otázka, která se hodí na začátek a kandidáta uvolní. Lepší než vágní „řekněte nám něco o sobě“, což je často ztráta času.

  1. Co se vám na tomto sektoru líbí?

Je dobře známo, že nejlepší zaměstnanci jsou ti nejnadšenější. Pokud má navíc kandidát specifika své práce v malíčku, riziko, že šlápnete vedle, se zásadně snižuje.

  1. Co se vám v práci povedlo a co se vám nepovedlo?

Otázka, na kterou se musíte zeptat, pokud chcete od kandidáta slyšet konkrétní profesní zkušenosti. Nezapomeňte poté položit otázku, jak se dotyčný vypořádal s neúspěchy a co udělal pro to, aby jim v budoucnu předešel.

  1. Co od této pozice očekáváte?

Otázka, která zkrátka musí padnout. Je nezbytně nutná, odhalí totiž, jak moc kandidát o nabízenou pozici stojí.

  1. S jakými lidmi byste rádi spolupracovali?

Celkem zásadní otázka, vezmeme-li v úvahu, že špatná atmosféra je jednou z hlavních příčin demotivace zaměstnanců (viz personalista.com

  1. Jak by vás popsali vaši přátelé?

Dotaz mimo pracovní prostředí může občas poodhalit nečekané osobnostní rysy uchazeče. Proč se o něm nedozvědět něco víc?

  1. Kde se vidíte za pět let?

Obligátní otázka, která vám ukáže, jestli uchazeč uvažuje o své kariéře v dlouhodobém horizontu.

  1. Proč jste odešel z předchozího zaměstnání?

Podle odpovědi si uděláte obrázek o tom, jestli by kandidát po krátkém čase neodešel i z vaší firmy.

  1. Co můžete naší firmě přinést? / Proč bychom měli dát přednost vám před jinými kandidáty?

Tímto vám druhá strana může ukázat, že si je vědoma svých kvalit.

  1. Co se vám v životě nejvíce povedlo?

Může se týkat jak pracovního, tak soukromého života.

V neposlední řadě nezapomeňte poskytnout dostatek prostoru druhé straně, pozorně naslouchejte, a pokud vám něco není jasné, požádejte ho, aby svou větu přeformuloval, jen tak budete ve vedení dialogu skutečně dobří. Všímejte si také řeči těla. Pokud vám připadá, že je kandidát ve stresu, neváhejte a zasáhněte, třeba tak, že vhodně přizpůsobíte otázky nastalé situaci, aby se „zpovídaný“ cítil uvolněně.

Generálka před ostrým startem

Teď, když máte všechny trumfy v rukávu, je na řadě generální zkouška!

Stejně jako v divadle, je to poslední velká zkouška před dnem D. Důležité cvičení, jak nenechat nic náhodě, vyhnout se chybám a hlavně získat sebedůvěru!

Pššt! Začínáme…

  • Opona se zvedá. Na začátku uchazeče vřele přivítejte, aby se cítil příjemně. Můžete se například zeptat na to, jestli snadno našel budovu nebo jestli si dá kávu. Následně se usaďte v klidné místnosti, daleko od ruchů z open space.

  • Prolog. Jakmile se usadíte naproti sobě, představte se a vysvětlete kandidátovi, jakým způsobem se bude pohovor vyvíjet: „Pokud vám to nebude vadit, nejprve bych vám položil pár otázek a pak vám detailně popíšu pozici. Nezdráhejte se kdykoli mě přerušit a na cokoli se zeptat.“

  • Kandidát v hlavní roli. Nyní můžete využít své přípravy a položit otázky, jež jste si připravili. Nechte uchazeči dostatečný prostor na vyjádření. Nadešla chvíle, aby zazářil. Zároveň se ho nebojte přerušit a požádat o zopakování nebo upřesnění některých bodů. Udělejte si pár poznámek, abyste si později vybavili jeho odpovědi.

  • Proslov náboráře. Teď je řada na vás! Představte společnost i pozici, jak nejlépe umíte, ale bez toho, abyste museli lhát. Nezapomeňte zmínit praktické aspekty, jako je mzdové ohodnocení a pracovní doba.

  • Rozuzlení, opona padá. Ukončete pohovor shrnutím toho, co bylo řečeno. Ověřte si, že máte veškeré potřebné informace, a upřesněte kandidátovi, co se bude následně dít (za jak dlouho se ozvete, zda bude druhé kolo atd.). Pokud se vám uchazeč zalíbí, můžete ho vzít na krátkou prohlídku kanceláří a seznámit ho s některými kolegy.

  • Poslední rada před startem: Buďte sami sebou! Většina kandidátů si udělá názor na konkrétní společnost na základě zkušenosti s jejich náborovým pracovníkem. A že mnohdy nejsou zrovna pozitivní, si můžete přečíst zde: lovec-hlav.cz

Manuál: jak zvládnout nábor jako profík

Co dělat

  • Poslouchejte vše, co vám bylo řečeno, abyste si byli jisti tím, co přesně má kandidát na mysli.
  • Dejte mu prostor pokládat otázky, to vám prozradí, co od pozice skutečně očekává.
  • Nezapomeňte, že pohovor vedete vy, proto určujte jeho směr a v případě potřeby se vraťte k hlavnímu tématu.
  • Dělejte si poznámky, abyste si je po skončení mohli v klidu přečíst.Stanovte si deadline na odpověď (maximálně však týden).

Co nedělat

  • Nesuďte příliš zbrkle, počkejte až do konce pohovoru, než si vytvoříte na kandidáta názor.
  • Nevyveďte kandidáta z míry tím, že mu položíte bláznivé otázky nebo hádanky.
  • Nepokládejte otázky, které mohou mít diskriminační charakter (např. zdravotní stav nebo rodinná situace).
  • Nenechte se rozhodit příliš hovorným uchazečem.
  • Nenárokujte si řečnění jen pro sebe.

Tak, a teď jste připraveni vést pohovor. Nezbývá než vám popřát hodně štěstí při lovu toho správného mozku!

Přeložila Iva Kubíčková

Les thématiques abordées
Vous êtes fier de votre culture d’entreprise ?

Donnez-lui la visibilité qu’elle mérite.

Nos solutions