Jak vám u pohovoru pomůže bakalářská nebo diplomová práce

23 avr. 2021

4min

Jak vám u pohovoru pomůže bakalářská nebo diplomová práce
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Strávili jste nad ní měsíce a měsíce tvrdé práce. Nikdo si nedovede představit, jak těžké je vypnout Netflix na konci epizody před tím, než se automaticky spustí ta další… Ale vy jste to dokázali, protože jste prostě museli vyplodit další kapitolu své závěrečné školní práce. A po tom všem by měla prostě jen tak zůstat ležet v šuplíku? To by byla škoda. Skrývá se v ní totiž netušený potenciál… Naučte se ho správně využít! Přečtěte si, jak získat u pohovoru body navíc díky bakalářce, diplomce nebo jiné závěrečné školní práci.

Proč by je měla moje bakalářka vůbec zajímat?

Středoškolské studium od–do, bakalářské studium od–do, magisterské studium od–do a hlídání sousedovic dětí. Zní váš životopis nějak takhle? Ano, je to trochu přehnané, pardon. Ale pokud jste ve věku, kdy se od vás nedá očekávat žádná velká profesionální světaznalost, může se taková závěrečná výzkumná práce hodit, protože vás odliší od ostatních uchazečů. Takže jestli se veškerá konkurence skládá z davu uchazečů, kteří chodili víceméně na ty stejné školy a na podobnou praxi, bakalářka nebo diplomka je jediný velký projekt, kterým se jeden od druhého lišíte.

Pro náboráře je také užitečné dozvědět se něco o vaší závěrečné práci, protože tak lépe poznají vaši osobnost i věci, co vás baví. Až totiž budete vysvětlovat, proč jste si vybrali dané téma a jak jste k němu přistupovali, řekne to mnohé nejen o vás, ale také o tom, jak pracujete. Zároveň se ukáže, jak dokážete mluvit o tématu, které ovládáte, a jak umíte shrnout a vysvětlit komplikovanou problematiku.

Jak tedy z bakalářky nebo diplomky udělat jedno velké plus?

Použijte ji jako důkaz dobrých konexí… Nebo alespoň jako důkaz, že jste na dobré cestě k jejich vytvoření. Takové rozhovory nebo dotazníky jsou totiž skvělý způsob, jak získat zasvěcený pohled do zákulisí oboru. Pokud jste měli možnost dělat rozhovor s nějakým odborníkem nebo vlivnou osobností, mluvte o tom! Popište, proč jste danou osobu vybrali, jak jste na ni získali kontakt a co vám rozhovor s ní přinesl. Julie, poradkyně pro digitální kampaně, například využila své diplomky, aby se dostala k ředitelům velkých internetových firem. „Navrhla jsem jim, že se s nimi podělím o výsledky výzkumu a že bych ráda slyšela jejich odborný názor, a otevřelo mi to cestu k mnoha dalším příležitostem!“ Náborář z podobných historek pozná, že jste samostatný a smělý člověk, který se nebojí zaklepat na cizí dveře a proklestit si cestu odspodu, takže bude přínosem pro celý tým.

„Navrhla jsem jim, že se s nimi podělím o výsledky výzkumu a že bych ráda slyšela jejich odborný názor, a otevřelo mi to cestu k mnoha dalším příležitostem!“ – Julie, poradkyně pro digitální kampaně

Neskrývejte své nadšení

Nadšení je silná emoce a umí být velmi nakažlivé. Jestli jste psali o něčem, co vás upřímně zajímá, vyjde to najevo a o vaší osobnosti to bude vypovídat samé pozitivní věci. A co když nemá vaše závěrečná studijní práce nic společného s pozicí, na kterou se hlásíte? Pak máte příležitost s její pomocí ilustrovat své zájmy nebo hodnoty: zkoumali jste téma, které se vás osobně dotýká? Nějakou fascinující technologii? Nebo část populace, na kterou se často zapomíná, ale zaslouží si naši pozornost? Náboráři ocení, že před nimi sedí někdo, kdo dokáže pracovat s opravdovým zápalem a přenese své nadšení do budoucích projektů.

Ukažte, že vás upřímně zajímá daný obor nebo profese

Jestli jste napsali práci na téma, které přímo souvisí s místem, na které se hlásíte, je to ten nejlepší důkaz, že budete osoba na správném místě. „Mám magisterský titul z financí a vždycky jsem si představovala, že budu jednou dělat interní audity. Ale během studia jsme se této úzké specializace dotkli jen okrajově. Na důkaz toho, že mě tahle oblast vážně zajímá, jsem se tedy rozhodla, že na to téma nejdřív napíšu diplomku. A dneska pracuji jako… interní auditorka! Takže jak je vidět, vyšlo to,“ vypráví Lenka.

Ukažte, co umíte, na konkrétních příkladech

Bakalářská, diplomová nebo disertační práce může být jediný dlouhodobý projekt, pod kterým jste zatím podepsáni, a proto neexistuje lepší doklad o tom, jaké máte dovednosti. Uveďte na příkladech, jakým problémům jste při psaní čelili a jak jste si s nimi poradili: „Úvodní část diplomky se mi vůbec nepovedla, takže jsem nakonec musel přepracovat celý oddíl metodologie jen několik týdnů před odevzdáním. Na prvních pohovorech, na které mě poté pozvali, jsem to uváděl jako příklad toho, že umím skvěle pracovat pod tlakem,“ vzpomíná Damián, marketingový specialista. Díky podobným analogiím si vás budoucí zaměstnavatel dokáže představit v konkrétních pracovních situacích.

Kdy na ni zavést řeč?

Někdy se na ni u pohovoru zeptají sami od sebe. Ale i kdyby ne, určitě o ní začněte sami, až budete potřebovat doložit některé kompetence nebo znalosti, o kterých budete během pohovoru mluvit. Nezapomeňte, že se vždycky vyplatí napsat téma výzkumu také do životopisu. Přitáhne to pozornost a zvýší šance, že náborář tím směrem sám zavede řeč a navede vás tak k hovoru na téma, které máte dokonale v malíčku.

Jsou ale i opačné, byť výjimečné případy, kdy vám bakalářka nebo diplomka může naopak pěkně zavařit. Jestli je to i váš případ a nechcete, aby se o ní kdokoliv cokoliv dozvěděl, je to jednoduché – prostě ji nikde nezmiňujte. Takovou zkušenost má třeba Jana, která dřív o své diplomce na pohovorech mluvila: „Sice to byla vždy velmi zajímavá konverzace, ale nikdy neskončila nabídkou práce. Moje diplomka totiž byla hrozně bio a eko a zpochybňovala zavedené obchodní modely. Takže mi nakonec došlo, že ze mě mají firmy strach. Nakonec jsem o diplomce na pohovorech přestala mluvit a práce na sebe nenechala dlouho čekat. Počkala jsem, dokud mě oficiálně nevezmou na místo, kde teď dělám, a až pak jsem se vytasila s diplomkou i se svými názory,“ směje se.

V poslední době se z bakalářek a diplomek stávají trumfy, které pomáhají absolventům s rychlejším nalezením práce. Otevírají dveře do kanceláří důležitých lidí, rozšiřují sítě kontaktů a slouží jako důkaz znalostí a dovedností v oboru. Když totiž něčemu rozumíte tak dobře, že o tom můžete s lehkostí mluvit klidně hodiny (což ale neznamená, že byste měli), vrhá to na vás to nejlepší světlo. Vzpomeňte si na to, až budete sedět na svém prvním či druhém pohovoru – ty totiž bývají nejtěžší.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs