Jak si můžete budovat osobní značku, aniž byste se přehnaně chvástali?

21 nov. 2022 - mis à jour le 21 nov. 2022

5min

Jak si můžete budovat osobní značku, aniž byste se přehnaně chvástali?
auteur.e
Andrea Schwam

Translator and writer

Aktuálním trendem na sociálních sítích je podle ,Harvard Business Review odklon uživatelů od socializace v rámci velkých skupin a naopak vytváření malých mikrospolečenství a komunikace v rámci uzavřených skupin. A když vezmeme v potaz nejen tento trend „asociálních“ sociálních médií, ale i současnou epidemii nedostatku sebedůvěry a takzvaného syndromu podvodníka, není divu, že sebepropagace není zrovna v kurzu a že mnoho lidí raději nevystrkuje růžky a příliš se nesnaží si veřejně budovat svoji osobní značku.

Zároveň ale platí, že situace se opět začíná obracet a že je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jak se prezentujeme směrem ke svému okolí a k celému světu. Stefanie Sword-Williamsová, zakladatelka platformy Fck Being Humble a autorka stejnojmenné knihy, už řadu let lidem radí, jak překonat svoji nesmělost a jak se umět lépe prodat. Poprosili jsme ji, aby se vyjádřila k nejčastějším výmluvám, které lidé používají, aby obhájili, že se nedostatečně chlubí svými úspěchy.

1. „Vzhledem k tomu, co se momentálně ve světě děje, je sebepropagace vnímána jako projev narcismu.“

Existuje mnoho důvodů, proč se někteří lidé vyvarují propagace sebe sama. Někteří se domnívají, že jejich socioekonomický status nebo gender jim znemožňuje se propagovat tak, aby to zároveň jejich okolí přijalo pozitivně. Některé lidi pak od sebepropagace odrazuje fakt, že se teď ve světě věnuje pozornost jiným, skutečně naléhavým problémům a že dělat reklamu svým vlastním úspěchům není v souladu s bojem za sociální spravedlnost. Co když je ale tendence nechlubit se a upozaďovat svoji vlastní osobu kontraproduktivní a ve výsledku akorát zabraňuje šíření dobrých myšlenek a kvalitních nápadů?

Podle Sword-Williamsové je zcela klíčové, co vás vlastně motivuje k tomu se chlubit. Dobře ví o čem mluví, protože sama se už sedm let pohybuje v marketingové branži a živí se vyprávěním příběhů. Projekt F#ck Being Humble dosáhl svého úspěchu především právě díky tomu, že Stefanie se nebojí cíleně budovat svoji osobní značku a že tak navíc činí zajímavým způsobem, který je lidem sympatický a přístupný.

„Sebepropagaci nevidím pouze jako způsob, jak si budovat kariéru,“ říká Sword-Williamsová. „Pro mě je to především nástroj, který mi umožňuje ještě více lidem pomoci změnit jejich život. Jedině díky propagaci své práce tak Stefanie dovede oslovit široké a různorodé publikum.

Navíc – pokud má to, co nabízíte, hlubší smysl a propagací sebe sama nebo svého produktu tak podoporujete dobrou věc, nemusíte být ani zkušeným marketingovým specialistou, abyste dovedli svoji myšlenku či práci ostatním úspěšně prodat. Sword-Williamsová říká: „Pokud chcete změnit svět k lepšímu, určitě se svému projektu věnujte naplno. Ale nezapomeňte ani na to, že musíte lidem vysvětlit, co děláte a proč to děláte.“

Možná vám z představy, že byste se měli chlubit nebo že byste měli propagovat svoji práci, není úplně dobře. Třeba se bojíte nebo se stydíte. Ale pamatujte – vychloubat se je často jediný způsob, jak oslovit spřízněné duše, které o dané problematice, kterou řešíte, smýšlejí stejně jako vy.

2. „Víc jak rok jsem teď seděl/a doma na home office, neoblékl/a si nic jiného než pyžamo a profesně jsem zakrněl/a. Jak bych se teď tedy mohl/a efektivně sebeprezentovat?

Sword-Williamsová tuhle výmluvu slyšela už mnohokrát. Dokonce i před pandemií. Řadě lidí pandemická situace ještě více snížila už tak pošramocené sebevědomí. Abyste byli schopni praktikovat efektivní sebepropagaci, budete muset nejdříve trochu změnit to, jak přemýšlíte. „Naše mysl nám často podsouvá myšlenku, že jsme žádných úspěchů vlastně nedosáhli. A když nám chybí sebevědomí, máme pocit, že nám nic nejde a že jsme k ničemu,“ říká Sword-Williamsová. Podle ní ale naštěstí lze tento interní problém poměrně jednoduše vyřešit.

Sword-Williamsová doporučuje si na konci každého dne, týdne nebo roku sepsat hlavní úspěchy za dané období a s těmito úspěchy se pak svěřit ostatním. Existuje několik způsobů, jak toto svěřování v praxi zorganizovat. Tak například Sword-Williamsová se každý týden setkává se skupinkou několika žen a každá z nich ostatním řekne, jakých třech úspěchů za daný týden dosáhla. Tím, že budete tímto způsobem nuceni se pravidelně chlubit, si postupně zvyknete vystupovat ze své vlastní komfortní zóny. Navíc se naučíte své úspěchy efektivně analyzovat a začnete lépe vnímat faktory, které vás k úspěchům dovedou.

Díky tomu všemu je dobré sdílet své myšlenky a úspěchy se skupinou podobně smýšlejících lidí, před kterými se nemusíte bát ani sdílet své pochybnosti. „Pokud jste dostatečně odvážní na to, abyste před ostatními ukázali i určitou zranitelnost, můžete se členy skupiny navázat skutečně silné vztahy,“ říká Sword-Williamsová.

3. „Už ani nemůžu otevřít Instagram. Vždycky se z něj na mě vyvalí tolik věcí, co dělají ostatní, ale které já neumím a nedělám, že se pak cítím jako nula.“

Čím dál tím více (a za časů pandemie extrémně) jsme s okolním světem v kontaktu pouze přes obrazovky. Tento fakt se projevil i na duševním zdraví lidí, hlavně těch mladších, a není tedy divu, že velká část populace se cítí přesycena a unavena sociálními médii a že některé platformy jsou vnímány jako zastaralé a překonané.

Proto přichází na řadu umění vyprávět poutavé příběhy. Na mnoho sociálních médií, včetně Instagramu, se snesla vlna kritiky za to, že negativně ovlivňují sebevědomí uživatelů. Zamyslete se nad tím, jestli byste neměli trochu změnit svůj přístup k sociálním sítím a zda není na čase přinést do online prezentace více autenticity. „Sociální média vám nabízejí možnost interagovat se širokým publikem,“ říká Sword-Williamsová. „Ale jaká interakce to bude – to záleží na vás. Vaše celková prezentace nemusí být vždy jen růžová a bezchybná.“

Pokud vám nevyhovuje nablýskaný styl komunikace na sociálních médiích, tak zvolte jinou cestu. Je jenom na vás, jak budete na sociálních sítích komunikovat, a je na vás i to, jaký obsah budete vy sami konzumovat. Můžete filtrovat, koho na sebe necháte působit. Odhlaste si odběr lidí a organizací, které ve vás nebo ostatních uživatelích podporují pochybnosti o své vlastní osobě a snižují vám sebevědomí. Napište lidem, kteří vás inspirují, ale neočekávejte žádnou odpověď. „Využívejte sociální média jako zdroj inspirace,“ říká Sword-Williamsová. „Když se mě lidé ptají, jak se vypořádávám s lidskou potřebou se neustále srovnávat s ostatními, odpovídám, že se s ostatními srovnávám strategickým, nikoliv negativním způsobem.“

4. „Jsem jiný/jiná než lidé, kteří se chlubí na sociálních sítích, protože chlubit se na sociálních sítích je neohrabané a trapné.“

Sword-Williamsová je vůči této výmluvě zcela imunní, a to především díky své praxi z marketingového prostředí. Se sebepropagací a s budováním značky se v rámci své práce setkává neustále – v rozhovorech, v podcastech nebo na různých akcích. „Jaktože je zcela v pořádku, když si firmy dělají reklamu a když se nám každodenně vnucují, ale jakmile by se měl o sobě pochvalně vyjadřovat jednotlivec, máme s tím problém?“ ptá se Stefanie.

Pokud máte obavy, abyste to se samochválou nepřehnali, a raději se budete striktně držet skromnosti, musíte i tak být opatrní. Existuje totiž poměrně tenká hranice mezi sympatickou skromností a takovou skromností, která je pouze hraná a za kterou se ve skutečnosti skrývá egoistické chvástání. Existuje ale určitá zlatá střední cesta – tedy sympatická a pozitivní propagace sebe sama. „Zapomeňte na to, že sebepropagace se nenosí. Zamyslete se nad tím, co lidi zajímá a jaký obsah jim můžete nabídnout. Není na tom nic arogantního. Položte si otázku: Co můžu lidem nabídnout? Co je bude zajímat? A co daná věc znamená pro mě?“ radí Sword-Williamsová.

Pozor, abyste své ego příliš nedusili

Proč lidé tak často neradi mluví sami o sobě? Proč neumí prodat své úspěchy? „Představa, že to, co říkám, by nikoho nezajímalo, je pouze výmluvou,“ říká Sword-Williamsová. „Z tohoto toxického myšlení o svých vlastních kvalitách ale existuje cesta ven. Jděte například za svými příbuznými, kamarády, za partnerem nebo za rodiči, a poproste je, aby objektivně a bez příkras popsali vás a vaši osobnost.“ Jedná se o první krok k osvobození své mysli a k získání nového pohledu na svoji vlastní osobu. „Když máme špatnou náladu a nízké sebevědomí, je velmi snadné říct si, že nic neumíme a že na nás není nic dobrého,“ říká Sword-Williamsová. „Všichni jsme si těmito pocity někdy v životě prošli. Mluvit s ostatními lidmi a zeptat se jich na názor o vaší osobě je jednou z cest ven z tohoto stavu mysli.“ Nejenže tak můžete znovu získat ztracené sebevědomí, ale dost možná dáte ostatním lidem ve svém okolí příležitost se také oprostit od limitů svého vlastního smýšlení. A není právě toto něco, co teď všichni potřebujeme?

Překlad: Matěj Moravec
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs