Jak se připravit na video pohovor

02 mars 2020

4min

Jak se připravit na video pohovor
auteur.e
Javier Lacort

Redactor freelance especializado en tecnología y startups

Cesta k vysněné práci vede zpravidla přes pracovní pohovor. Není proto divu, že pohovor je pro většinu lidí poměrně stresující záležitostí. Ještě více než setkání s potenciálním zaměstnavatelem tváří v tvář často lidi znervózňuje video pohovor. Během něj totiž do hry vstupují ještě jiné stresující faktory, například nespolehlivé technologie, které vás mohou zradit a už tak stresovou situaci ještě zhoršit.

Existuje ale cesta, jak se uklidnit. Stačí k video pohovoru přistupovat jinak a připravit se na něj trochu odlišným způsobem, než byste se připravovali na běžné setkání „naživo“. Zde jsou tipy, které vám pomohou připravit se na video pohovor a díky kterým budete moci touto fází náborového procesu úspěšně projít.

1. Zajistěte, aby vás nezradila technika

Internetové připojení

Zkontrolujte své technické vybavení a internetové připojení a ujistěte se, že zvládnou potřebnou rychlost přenosu. Tím zabráníte tomu, aby měli zástupci potenciálního zaměstnavatele na druhé straně z vašeho pohovoru nepříjemný zážitek. Pokud totiž například budete s notebookem v místnosti, ve které chytáte jen slabý wifi signál, video spojení bude pravděpodobně vypadávat a vaše komunikace tím značně utrpí. Ještě před pohovorem si tak videohovor vyzkoušejte s kamarádem nebo příbuzným a otestujte si jeho kvalitu. Pokud je to možné, použijte při testu tu samou aplikaci, kterou budete následně používat během pohovoru (například Skype, Hangouts nebo FaceTime).

Obraz a zvuk

Pokud používáte starší počítač s kamerou nízké kvality, zvažte, jestli nekoupit novou, kvalitnější webkameru. Do ucházející webkamery není ani potřeba investovat vysoké finanční obnosy. Některé kamery vám umožní zapojení přes USB a některé můžete připojit i k mobilnímu telefonu. Pokud se ale rozhodnete použít mobilní telefon, připevněte jej na stativ nebo ho dostatečně upevněte tak, abyste ho nemuseli celý pohovor držet v ruce. Dojem, který se snažíte vzbudit, může být totiž neustále se hýbajícím obrazem s nízkým rozlišením videa značně pošramocen.

Nastavte kameru do výšky očí a dostatečně daleko tak, aby zabírala celý váš obličej. Nad hlavou a kolem ní nechte v záběru trochu místa, aby vám byl vidět i krk, ramena a vrchní část hrudníku.
Abyste dosáhli optimální kvality zvuku, je ideální používat sluchátka a externí mikrofon, který je zpravidla schopen zachytit zvuk mnohem lépe než mikrofon zabudovaný v notebooku. V každém případě doporučujeme provést předem zkoušku zvuku. Nikdy neabsolvujte pohovor s reproduktorem puštěným na maximum, protože na druhé straně mohou lidé sami sebe slyšet v ozvěně, a tím by se vaše komunikace výrazně zkomplikovala.

Mějte připraven záložní plán

Jestliže je video z nějakého důvodu nekvalitní (například vypadává spojení nebo se video seká), existují tato řešení:

  • Přesuňte se s notebookem někam jinam, například do co-workingového centra nebo jiných společných prostor s dobrým internetovým připojením.
  • Získejte rychlejší spojení pomocí hotspotu, tedy propojením notebooku se 4G mobilním připojením na chytrém telefonu.
  • Použijte jiná zařízení, která máte k dispozici, například počítač nebo telefon svého kamaráda či příbuzného.

2. Vyberte vhodné prostředí

K pohovoru zvolte komfortní, dobře osvětlené prostředí. Pokud na daném místě není přirozené světlo nebo se pohovor koná večer, použijte silný zdroj světla, který ale nebude namířený přímo na vás. Vhodná je například stojací lampa namířená na strop. Zvolené prostředí musí také být co možná nejtišší. Ujistěte se, že jsou zavřená okna a že máte mobilní telefon v režimu „letadlo“, aby vás při pohovoru nerušil.

Dále je důležité zamyslet se nad pozadím, které za vámi bude během video pohovoru v záběru vidět. Tento prostor musí být čistý a uklizený. Nepořádek na pozadí nebo lidé procházející za zády kandidáta během pohovoru nevypovídají o jeho přístupu nic dobrého. Snažte se nalézt co možná nejvíce neutrální pozadí. V ideálním případě byste měli sedět před světlou, čistou stěnou s úhledným nábytkem a bez přílišného množství osobních předmětů, jako jsou například fotografie.

Stejně jako u ostatních pohovorů platí, že si musíte dát záležet na svém vzhledu. Žádné vrabčí hnízdo na hlavě ani žádná pomačkaná košile. Zvažte, jestli nemít po ruce sklenici nebo malou láhev vody pro případ, že by vám vysychalo v ústech (což je běžný jev v psychicky vypjatých situacích). Káva ani perlivé nápoje nejsou v tomto případě příliš vhodné. O alkoholu ani nemluvě!

3. Připravte se na samotný pohovor

I když video pohovor vyžaduje technickou přípravu a kontrolu zařízení, která budete používat, nesmíte zapomenout ani na přípravu na samotný průběh pohovoru. Zde jsou tipy, jak se na pohovor předchystat:

  • Zjistěte si informace o dané společnosti a o pozici, na kterou se hlásíte. Jestliže budete vědět o směřování a hodnotách firmy, o její firemní kultuře a obchodním modelu, pomůže vám to mluvit s vyšším sebevědomím a přehledem.
  • Připravte se i na nejtypičtější otázky pokládané na pohovoru, jako například: „Řekněte nám něco o sobě“, „Proč u nás chcete pracovat?“, „Čím myslíte, že můžete naší společnosti přispět?“ nebo „Jaké jsou vaše představy o platu?“ Vzhledem k tomu, že se jedná o typické a očekávatelné dotazy, neudělali byste na zástupce společnosti příliš dobrý dojem, kdybyste nevěděli, jak odpovědět, nebo kdybyste se během odpovědi zakoktávali.
  • Pamatujte i na neverbální komunikaci. Přestože se pohovor odehrává online, existují základní poučky, které byste měli dodržovat: přirozeně a klidně se usmívejte, zapisujte si všechny relevantní informace, které jsou vám podávány, a udržujte oční kontakt. Vyvarujte se ztráty pozornosti z vaší strany a především se nikdy během pohovoru nedívejte ani na mobilní telefon, ani na hodinky.
  • Nezapomeňte si ještě před začátkem pohovoru zapsat jakékoliv pochybnosti, které máte o dalších krocích výběrového řízení, a zeptejte se na ně na konci pohovoru. Jestliže vám člověk na druhé straně neřekl vše, co chcete vědět, nebo se vůbec nezmiňoval o dalším postupu, rozhodně se nebojte zeptat.

4. Mějte stres pod kontrolou

Snažte se dopřát si v noci před pohovorem dobrý a kvalitní spánek. Není na škodu se den předem úplně vyhnout kofeinu. Nedostatek spánku totiž ovlivňuje schopnost koncentrace a může vést ke zvýšení stresu.

Kompletně připraveni na pohovor byste měli být minimálně 10 minut před jeho plánovaným začátkem. Vyhnete se tak panice z toho, že nestíháte. Využijte tento čas k relaxaci a ke zklidnění svých myšlenek. Nejlepší výkon během pohovoru můžete podat pouze tehdy, když budete sami sebou a když budete působit přirozeně. Během posledních několika minut před začátkem pohovoru si také můžete naposled projít své poznámky.

Jestliže již čas, kdy měl pohovor začít, uplynul a vám stále nikdo nezavolal, zůstaňte v klidu. Tolerujte akademickou čtvrthodinku a teprve po 15 minutách pošlete zástupci firmy přátelský e-mail, ve kterém se zeptáte, jestli je všechno v pořádku. Na jeho straně totiž mohl prostě jenom nastat nějaký nepředvídatelný problém.

5. Co dělat po skončení pohovoru?

Stejně jako u kteréhokoliv jiného druhu pohovoru, i po video pohovoru byste měli podniknout několik kroků. Poté, co zavěsíte, právě proběhlou konverzaci zhodnoťte a analyzujte. Sepište si své poznatky a pocity z pohovoru a poučte se z něj do budoucna, nehledě na to, jestli se vám povedl, nebo si myslíte, že to byla katastrofa.Po několika dnech pošlete lidem, kteří s vámi pohovor vedli, poděkování za jejich čas. Tím se jim zároveň připomenete.

Jestliže vás nakonec na danou pozici nevezmou, je nutné, abyste v každém případě zanechali dobrý dojem. I pokud jste odmítnuti, poděkujte zástupcům firmy za to, že se vám věnovali, a prokažte tak svou vyspělost a schopnost vyrovnat se i s neúspěchy. Budování kariéry trvá řadu let, a není tedy na škodu si udržovat kvalitní síť profesionálních kontaktů.

Foto: Welcome to the Jugnle

Překlad: Matěj Moravec

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs