Jak nejlépe upozornit vývojáře na problém?

17 mars 2020

3min

Jak nejlépe upozornit vývojáře na problém?
auteur.e
Anne-Laure Civeyrac

Tech Editor @ WTTJ

Ukazujete potenciálnímu klientovi novou funkci na stránkách vaší firmy, a najednou si všimnete „problému“. Vaším okamžitým reflexem je obratem kontaktovat vývojáře a v interní zprávě napsat: „ono to nefunguje!“ Je to ale ten nejefektivnější postup? Pozor, spoiler: Samozřejmě že ne. V tomto článku vám ukážeme ten nejlepší způsob, jak informovat technické týmy ohledně „bugů“ v softwaru, na které jste narazili při jeho používání.

Rozlišujte mezi chybami a funkcemi

Před nahlášením problému byste se sami sebe měli zeptat: „Je daný bug třeba řešit jako chybu, nebo se týká nové funkce?“ Jinými slovy, jedná se o „problém“ spojený s něčím, co by mělo fungovat jinak a co neodpovídá požadavku, který byl původně zadán vývojářskému týmu? Nebo se jedná o problém, který je vlastně třeba řešit vytvořením úplně nové funkce? V prvním případě jde o vadu, jinými slovy programovou chybu. Ale v druhém případě se jedná o nové rozšíření, potřebu dalšího vývoje nebo tvorbu nové funkce.

Tyto dvě situace však není snadné rozlišit, takže než oznámíte jakýkoliv „problém“, radíme vám, abyste pravidelně komunikovali se svým produktovým manažerem, vlastníkem produktu či projektovým manažerem. Když situaci nejprve proberete s nimi, vyhnete se tak zbytečné komunikaci navíc s vývojáři, kteří už chybu řeší nebo připravují novou funkci.

Proč je ale tak důležité rozlišovat mezi chybou a novou funkcí? Je to jednoduché. Ke každé z nich bude totiž tým vývojářů přistupovat jinak. I když programovou chybu lze opravit během hodiny, pokud se chcete držet správného postupu, musí být nejprve vytvořen a naceněn požadavek na vývoj, a to například pomocí agilní metodiky.

Svou žádost si promyslete

Ať už se jedná o chybu nebo novou funkci, dejte si se svým požadavkem načas a zadejte jej srozumitelně.

Uveďte co nejvíce informací

V případě chyby musíte uvést datum a čas, kdy jste na ni narazili, dále poskytněte přesné informace o technickém prostředí, např. číslo verze softwaru, mobilní aplikace či internetového prohlížeče. Následně popište kroky, které předcházely vašemu problému, a pokud je to relevantní, doložte i snímky obrazovky, které dokazují chybu a její naléhavost. Pokud vývojářům napíšete „ono to nefunguje“, nebudou z toho mít zrovna radost. Ale proč musím poskytovat tolik informací? Protože vývojář, který se bude bugem zabývat, jej musí nejprve reprodukovat, což je nezbytný krok k tomu, aby ho opravil. Neváhejte se obrátit na technický tým s prosbou o šablonu s informacemi, které je potřeba poskytnout. To vám ušetří spoustu času.

Podrobně popište, co potřebujete

Pokud máte požadavek na vývoj, do detailů popište, co přesně chcete. Co si od nové funkce slibujete a jaký bude mít přínos pro dané uživatele? Vývojář pak bude mít k dispozici veškeré potřebné informace, aby mohl žádost vyřešit, a dokonce bude moci nabídnout alternativní řešení, která by vás nenapadla. Mějte na paměti, že čím více podrobností uvedete, tím menší je šance, že dojde k nedorozumění, a tím rychleji bude daný problém vyřešen. A ano, je nám jasné, že to nebude lehký úkol!

Ať už je problém jakýkoliv, vždy se snažte dodržovat předdefinované postupy a používat nástroje, které byly vyvinuty projektovým týmem. Proces nahlašování problémů se může lišit v závislosti na tom, zda jde o chybu, nebo novou funkci, což můžete zjistit předem.

Nediktujte si deadliny

Mnozí dělají tu chybu, že se snaží nastavit termín vyhotovení. Projekt ale mají na starosti produktoví manažeři a jeho vlastníci. Ti mají přehled o celém produktu. Jelikož úzce spolupracují s vývojáři, jsou to právě oni, kdo stanovuje, jaké chyby či funkce je třeba vyřešit prioritně. Na druhou stranu je ale můžete požádat o to, ať vás o vyřizování vaší žádosti informují. Řešení vzneseného požadavku lze sledovat pomocí služby Jira či Trello nebo jednoduše v Excelu.

Když váš problém budete konzultovat s projektovým týmem, ulehčíte jim tak práci s koordinováním různých požadavků přicházejících z jiných týmů. Někdy se totiž může stát, že spíše než vyvíjet dvě oddělené funkce, projektový tým uzná za vhodné vyvinout jednu, která vyřeší obě potřeby.

Jedinou výjimkou je chyba, kvůli které uživatelé nemohou používat aplikaci nebo web, jako např. chyba na platební stránce e-shopu. V takovém případě se obraťte přímo na technický tým a zeptejte se, jaký postup je zavedený pro řešení tohoto typu chyby.

A teď už víte všechno! Zbývá se akorát obrátit na technický tým vaší společnosti a zeptat se na jím zavedené postupy. Pokud se budete držet naší rady, nejen že pomůžete zvýšit efektivitu projektu, ale ve výsledku také zrychlíte zpracovávání požadavků!

Přeložila: Eva Mazalová

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs