Inžinier strojového učenia: človek, ktorý sa živí riešením problémov

04 mars 2020

3min

Inžinier strojového učenia: človek, ktorý sa živí riešením problémov
auteur.e
Gary Finn

Managing director at Branditmedia

Ako tínedžer sníval Ahmed Ahres o vyvíjaní herného softvéru pre virtuálnu realitu. Dnes pracuje v spoločnosti Revolut na vývoji technológie systému pre rozpoznanie tváre, ktorý by mal pomáhať s prevenciou finančných podvodov. Pozval nás do zákulisia svojej práce inžiniera strojového učenia v startupe, ktorý sídli na Canary Wharf v Londýne.


Čím vás zaujalo inžinierstvo strojového učenia?

Keď som bol mladší, veľmi ma bavili počítačové hry a chcel som vyvinúť herný softvér, konkrétne pre virtuálnu realitu. Ako 16-ročný som sa z Tunisu v Tunisku presťahoval do Eindhovenu v Holandsku, kde som študoval bakalársky stupeň v oblasti počítačovej vedy. Nadchla ma kombinácia virtuálnej reality a počítača a potenciál, ktorý v sebe má. Pokračoval som teda magisterským štúdiom počítačovej vedy zameraným na virtuálnu realitu v švajčiarskom Lausanne.

Vo firme Revolut ste začali ako stážista dátového inžinierstva pre oddelenie finančnej kriminalistiky. Ako ste sa k tomu dostali?

Revolut nemali program stáží, ale po získaní pár kontaktov mi dali šancu a ponúkli mi sériu pohovorov s perspektívou získania stáže. Po piatich pohovoroch som toto miesto dostal.

image

Čo bolo vašou náplňou práce počas stáže?

Ako dátový inžinier som kompiloval dáta na vytvorenie modelov umelej inteligencie. Modely boli potom použité na zisťovanie a prevenciu podvodov od ľudí, ktorí sa tvárili ako klienti.

„Ako dátový inžinier som kompiloval dáta na vytvorenie modelov umelej inteligencie. Modely boli potom použité na zisťovanie a prevenciu podvodov od ľudí, ktorí sa tvárili ako klienti.“

V spoločnosti Revolut ste následne získali plný úväzok ako inžinier strojového učenia. Čo toto postavenie znamená?

Inžinieri strojového učenia zodpovedajú za dizajn, tvorbu, posudzovanie a produkciu modelov, ktoré pomáhajú riešiť reálne problémy. Dnes majú firmy k dispozícii obrovské množstvo dát, pomocou ktorých môžu inžinieri vytvárať modely. Napríklad tým, že máte prístup k dátam o určitej hre, ktoré sa zbierali roky, môžete predpovedať výsledky predaja v ďalšom roku. Inžinier strojového učenia má v tomto procese za úlohu navrhnúť, vytvoriť a zhodnotiť takýto model predpovede.

„Inžinieri strojového učenia zodpovedajú za dizajn modelov, ktoré pomáhajú riešiť reálne problémy.“

Ako sa líši práca dátového vedca od práce dátového analytika?

Modely strojového učenia vyžadujú dáta, aby mohli skúšať a hodnotiť. Inžinier strojového učenia pristupuje k problému s predpokladom, že má tieto dáta k dispozícii. Jednou z úloh dátového analytika je poskytnúť dáta dátovému inžinierovi.

image

Aké sú vaše každodenné povinnosti inžiniera strojového učenia?

Pracujem na vývoji algoritmov a navrhovaní modelov strojového učenia, ktoré dokážu rozpoznať a priradiť tváre našich klientov a blokovať tie, ktoré sa nezhodujú. To zahŕňa množstvo dátového spracovania a aj trénovanie umelej inteligencie. Učím napríklad umelú inteligenciu rozpoznať, či sa selfie nejakého užívateľa zhoduje s fotkou v jeho dokladoch. Respektíve, musí rozpoznať, že sa nezhoduje, a odhalí tak potenciálneho podvodníka, ktorý sa snaží získať prístup k účtu tohto klienta.

„Učím umelú inteligenciu rozpoznať, či sa selfie nejakého užívateľa zhoduje s fotkou v jeho dokladoch.“

Zároveň je náš tím malý. Preto na seba beriem povinnosti, ktoré moja náplň práce nezahŕňa. Chceme napríklad spraviť pár analýz. Nie som veľký fanúšik analýzy, ale ak ju tím potrebuje, musím pomôcť.

Váš tím – tím počítačového videnia (odvetvie výpočtovej techniky, ktoré sa zaoberá získavaním informácií zo snímaného obrazu, pozn. prek.) – je vo firme Revolut celkom nový. S akými ďalšími oddeleniami spolupracujete?

Pracujeme najmä s tímom „Poznaj svojho klienta“ a spolupracujeme s ďalšími oddeleniami, ako je Finančná kriminalistika a Compliance (oddelenie právneho ošetrenia práce, pozn. prek.). Vytvárame a testujeme softvér na rozpoznávanie tvárí, takže tieto oddelenia sú pre nás kľúčovými.

Čo máte na svojej práci najradšej a čo vás baví najmenej?

Na práci inžiniera strojového učenia je najúžasnejšou súčasťou práce pre mňa proces riešenia problémov. Ak musíte riešiť dôležitý problém, musíte sa pýtať sami seba rôzne otázky, napríklad: Ako tento model navrhnem a prečo? Ako najrozumnejšie tento model uplatniť? Aké dáta potrebujem a odkiaľ ich získam? To je pre mňa dôležitejšie než technický aspekt mojej práce.

„Najúžasnejšou súčasťou práce je pre mňa proces riešenia problémov. To je pre mňa dôležitejšie než technický aspekt.“

Vo firme Revolut som predovšetkým získal veľa dôvery a zodpovednosti. To ma motivovalo. Keď som prišiel do firmy, mal som len 20 rokov. Hneď ako som však nastúpil, zverili mi veľký projekt. Sotva prešli 3 týždne a už som robil pohovory na zaplnenie svojho tímu a mal som už aj prístup k najzákladnejším častiam kódu nášho softvéru.

image

Akú radu by ste dali niekomu, kto sa chce stať inžinierom strojového učenia?

Existuje viacero spôsobov, akými sa niekto môže stať inžinierom strojového učenia, okrem štúdia počítačovej vedy. Povedal by som, že treba byť proaktívni a zúčastňovať sa online súťaží strojového učenia, ako sú súťaže Kaggle. Kaggle je online platforma, ktorej ocenenie vo svete niečo znamená. Poskytuje skutočné výzvy od firiem, ktoré sprístupnia svoje dáta. Inžinierov následne požiadajú, aby vytvorili riešenia pomocou strojového učenia.

Môžete sa tiež zapojiť do online kurzov, ako je napríklad svetoznámy kurz „Strojové učenie“, ktorý vedie Andrew Ng na portáli Coursera. Následne môžete vytvoriť vlastný projekt strojového učenia, pre ktorý použijete voľne prístupné dáta. Ak tento projekt následne publikujete online (napríklad na vašej vlastnej stránke), ukážete tak svoje schopnosti a to, akí ste proaktívni. Strojové učenie nie je len o technológii, je to životný postoj k riešeniu problémov. Proaktívne vytváranie vlastných projektov a rôzne online kurzy vás to naučia. Je však samozrejmosťou, že musíte mať určité technické zdatnosti a ovládať napríklad TensorFlow a Python (platforma strojového učenia a programovací jazyk, pozn. prek.).

Strojové učenie nie je len technológia, je to aj životný postoj k riešeniu problémov. Proaktívne vytváranie vlastných projektov a rôzne online kurzy vás to naučia.

Foto: Betty Zapata for Welcome To The Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées