6 tipů, jak najít nové zaměstnance na Instagramu

11 févr. 2021

7min

6 tipů, jak najít nové zaměstnance na Instagramu
auteur.e
Claire Kadjar

Rédactrice

#instadaily, #photooftheday, #tbt… Ale taky #budjednimznas nebo #hledamekolegy! Instagram má celou miliardu aktivních uživatelů, a jedná se proto o zlatý důl pro hledání talentů. Zaměstnavatelé si tuto příležitost uvědomují a začínají proto využívat Instagram k propagaci své značky i přímo k hledání mladých zájemců o práci. Jak využít Instagram k efektivnímu náboru zaměstnanců?

Osvědčené postupy

Dávno už minuly doby, kdy byl Instagram jen virtuální galerií, ve které se fotky díky nejrůznějším filtrům předháněly v dokonalosti. Od roku 2010, kdy byla studenty Stanfordovy univerzity vytvořena, se tahle síť určená k retušování a sdílení fotek hodně změnila a také hodně rozrostla. Stálou součástí Instagramu se stalo například zpravodajství, je to totiž místo, kde mladá generace získává nejvíce informací. Instagram slouží k objevování nových trendů, nakupování, výběru dovolenkových destinací… I hledání práce!

Instagram se stal tak mocným nástrojem, že ho ve své práci využívají nejen marketingová oddělení, ale také personalisté! Je to čím dál rozšířenější náborová platforma, a to hned z několika důvodů:

  • Přes 50 % uchazečů využívá při hledání práce sociální sítě (tedy i Instagram) a jejich počet stále stoupá.
  • Víc než 200 milionů uživatelů Instagramu na celém světě každý den navštíví minimálně jeden firemní profil, Instagram tedy funguje jako skvělá výkladní skříň employer brandu neboli značky zaměstnavatele.
  • Instagram využívá 59 % uživatelů internetu mezi 18 a 29 lety. Hledáte-li mladé talenty, je Instagram tím pravým místem pro vás!

Chcete Instagram využít k náboru nových zaměstnanců, ale nevíte jak? Tento článek shrnuje 6 osvědčených postupů včetně konkrétních návodů, které mohou posloužit jako skvělá inspirace.

1 / Vyberte ten správný účet pro ten správný employer brand

Ke sdílení příběhů a dosahování obchodních cílů využívají Instagram více než dva miliony inzerentů z celého světa. Některé společnosti si dokonce vytvářejí speciální účty, oddělené od hlavního oficiálního profilu, které slouží výhradně k propagaci značky zaměstnavatele. Jsou to například @starbucksjobs, @salesforcejobs nebo @mazarsrecrute. Je to ale dobrý nápad?

Zdá se, že ano… Ale neplatí to pro každého! Na webu Recruitee si můžete přečíst názor, že vytvářet profil zaměřený na značku zaměstnavatele má smysl pouze v případě, že se uchazeči nepřekrývají se zákazníky, jako je to například v případě hotelového řetězce Marriott, který k náboru využívá profil @marriottcareers. Pokud jsou totiž cílové skupiny potenciálních zaměstnanců i zákazníků stejné, doporučuje se komunikovat pouze prostřednictvím hlavního účtu, jako v případě podniku Michel et Augustin. Isabelle Cougnaudová, konzultantka pro sociální sítě a komentátorka zpravodajské společnosti BFM Business, dodává, že je nutné vzít v úvahu také velikost podniku. „Velké a dobře známé společnosti, které nabírají velké množství zaměstnanců, mohou ze dvou oddělených účtů dobře profitovat. Naopak malým a středním podnikům bych neradila účet pro hledání uchazečů oddělovat, protože by to vedlo k rozdělení sledujících. V jejich případě je rozumnější začlenit budování značky zaměstnavatele do oficiálního účtu společnosti.“

Pokud jste se rozhodli vytvořit speciální náborový profil, máme pro vás několik rad, se kterými nemůžete při propagaci značky zaměstnavatele šlápnout vedle:

  • Uživatelské jméno. Zvolte krátké jméno (max. 30 znaků), které se dobře pamatuje. Například: @linkedinlife, @salesforcejobs nebo @eyrecrute.
  • Bio. Zdůrazněte podnikovou kulturu, vložte sem odkaz na webové stránky s pracovními příležitostmi a vytvořte speciální hashtag, jako třeba #wearecisco. (Pozor, máte povoleno max. 150 znaků.)
  • Profilová fotka. Použijte jinou fotku a logo než ty uvedené na hlavním účtu společnosti, aby návštěvníci poznali, že se jedná o dva různé profily.

2 / Vytvářejte autentický obsah

Na Instagramu se skvěle vytváří image, a proto je to také ideální platforma, na které můžete sledujícím představit každodenní život ve společnosti, vzhled interiérů, složení kolektivu, firemní projekty… Vedoucí komunikace společnosti Ultramedia ve svém článku pro Forbes vysvětluje: „Instagram slouží jako odraz strategie společnosti, je plný života i emocí.“ Ale aby skutečně fungoval, musí odpovídat realitě! Uživatelé Instagramu mají plné zuby nahraných a vyumělkovaných fotografií z databank typu Getty Images. Chtějí vidět autentický a spontánní obsah, výjevy ze skutečného světa.
Tři způsoby, jak vytvořit obsah pro autentický employer brand a vyvolat zájem uchazečů:

  • V kolektivu je síla, tak ji použijte. Podle průzkumu zveřejněného na webu JobiJoba byla pro uchazeče o práci v 80 % případů rozhodujícím prvkem právě příjemná atmosféra ve firmě. Takže jestli přemýšlíte, jak udělat dojem, ukažte, že máte skvělý kolektiv! Vezměte si příklad třeba z profilu @spotifyjobs, kde můžete sledovat interní jam sessions, nebo @mazarsrecrute, kde se to jen hemží fotkami z teambuildingu. Čím přirozenější a nenucenější fotky budou, tím větší udělají dojem. A nezapomínejte sdílet obsah zveřejňovaný samotnými zaměstnanci!
  • Nabídněte pohled do zákulisí. Právě v tom tkví totiž recept na úspěch účtů osobností, jako jsou Kylie Jenner nebo Selena Gomez. Nabízejí svým fanouškům pohled do každodenního života, jinak naprosto nepřístupného veřejnosti. Stejnou taktiku využívají i některé společnosti, např. @Disneycareers. Tento účet pozval sledující přímo na plac a do zákulisí některých projektů (třeba Star Wars). Přesné ukázky toho, jak bude vypadat život po přijetí do společnosti, jsou skvělý způsob, jak nalákat uchazeče o práci. Americká CIA na to jde podobně, snaží se překonat pověst tajuplné organizace a získat pro sebe mladé agenty. Pracujete na něčem zajímavém? Využijte toho a sdílejte exkluzivní obsah se sledujícími na Instagramu!
  • Sdílejte zkušenosti zaměstnanců. Podle globálního průzkumu Edelman Trust Barometer 2019 má veřejnost větší důvěru ve slova zaměstnanců ve srovnání s vedením podniku. Autentické výpovědi zaměstnanců jsou na sociálních sítích velmi účinné! Nejdál z tohoto hlediska došla společnost General Electric, která nechává zaměstnance zcela přebrat vládu nad svým oficiálním instagramovým účtem. Vybraný pracovník má po dobu jednoho týdne profil ve své režii a sdílí vlastní zkušenosti zcela po svém (prostřednictvím storíček i příspěvků). Každé zveřejnění sice podléhá internímu schválení, ale to nic nemění na tom, že výsledný obsah působí naprosto autenticky! Postupně se tak představí každá sekce společnosti, takže si případný uchazeč může udělat skvělou představu o tom, jak by mohla vypadat jeho budoucnost. Navíc je to všechno reklama na projekty společnosti!

3 / Postavte si armádu ambasadorů

Chcete-li na Instagramu zaujmout ještě širší publikum, můžete požádat zaměstnance, aby ke zviditelnění podniku využili své vlastní účty. Podle studie agentury Nielsen věří 92 % uživatelů doporučením ostatních členů sociálních sítí, zatímco jen 36 % má důvěru k příspěvkům na firemních účtech. S programem na zapojení zaměstnanců na Instagramu proto HR oddělení nemůže nikdy pochybit.

Valérie Marchová, odbornice na sociální sítě a autorka knihy Jak dosáhnout růstu díky sociálním sítím (2019), přináší několik užitečných rad:

  • Ambasadoři by se měli přihlásit dobrovolně – někdo nemá problém dělat reklamu společnosti na Instagramu, někomu to ale může vadit.
  • Chce to školení, workshopy, pravidla pro používání sociálních sítí… Pomozte zaměstnancům se správnou komunikací na Instagramu. Dejte ale pozor, aby nebyla omezení příliš přísná, tím byste je mohli odradit!
  • Nejlepší bude zaměstnancům poskytnout přístup k zajímavému a podnětnému obsahu (např. fotky kolektivu, rozhovory s odborníky…), který budou mít sami chuť sdílet.
  • Chcete-li zaměstnance motivovat ještě víc, reagujte na jejich příspěvky, komentujte a sdílejte odkazy na oficiální účet společnosti.

Jak ale připomíná Valérie Marchová, firma nesmí zaměstnancům příliš svazovat ruce, každý by měl svobodně sdílet vlastní obsah a dovolit si čas od času nějakou nedokonalost. „Cílem zaměstnaneckého ambasadorského programu je osvobodit pracovníky od obsahu vytvořeného firmou a nechat je na sociálních sítích komunikovat filozofii firmy vlastními slovy.“

4 / Inzerujte nabídky práce

Personalisté zatím Instagram k vypisování inzerátů příliš nevyužívají, ale to se může brzy změnit… Některé společnosti už si cestu k Instagramu našly a hledají jeho prostřednictvím mladé talenty či odborníky na kreativní pozice nebo marketing (tito lidé jsou na Instagramu zpravidla hodně vidět). Chcete-li, aby byl váš inzerát efektivní a zároveň atraktivní, musí odpovídat zvyklostem Instagramu. Jak říká Valérie Marchová: „Stejně jako na LinkedInu se značka prezentuje formálně, tak na Instagramu může zvolit kreativnější formu a neformálnější tón.“ Je tedy na každé společnosti, aby se rozhodla pro ten správný přístup – tak, aby se hodil jak pro Instagram, tak pro podnikovou kulturu.

Několik příkladů:

Na profilu Life at Deezer jsou zveřejňovány inzeráty formou hádanek složených z emotikon. Takhle se buduje image moderního a trendy zaměstnavatele!

Společnost Michel et Augustin publikuje nabídky práce prostřednictvím neodolatelných barevných videí plných samotných zaměstnanců, které skvěle zapadají do stylu společnosti.

Několik tipů pro zveřejňování nabídek práce na Instagramu:

  • Nezveřejňujte úplně všechny vypsané pozice, jinak své sledující zahltíte. Vyberte jen ty nejdůležitější, které mají navíc potenciál oslovit uživatele Instagramu (např. pracovníky v marketingu).
  • Nezveřejňujte plný obsah náplně práce. Stačí chytlavý obrázek/video, doplněné stručným popisem a odkazem na celý inzerát.
  • Buďte kreativní a používejte filtry, emotikony a různé způsoby publikování na Instagramu (tj. příspěvky, IGTV, storíčka, Boomerang…). Tip: Uložte si na profilu mezi výběry složku „Kariéra“, do které můžete přidávat všechny nabídky a vaši sledující je tam snadno najdou.
  • Zvyšte dosah inzerátu díky hashtagům. Zkombinujte generické hashtagy, které se dostanou k maximálnímu počtu uchazečů (např.: #dreamjob) a konkrétnější označení (typu: #developer), abyste oslovili přímo cílovou skupinu!

5 / Organický, nebo placený nábor?

Toť otázka, která se honí hlavou všem náborářům na Instagramu: Zaplatit si reklamu, nebo zveřejnit nabídku a čekat, koho zaujme? Firmy, které se rozhodnou pro organický nábor, spoléhají při hledání uchazečů na dostatečnou kvalitu firemního obsahu zveřejňovaného v průběhu celého roku. Když ale potřebujete rychle obsadit nějakou konkrétní pozici, bude dobré zaplatit si sponzorovaný obsah. Slovy Isabelle Cougnaudové: „Využívání pracovních portálů je často nákladnější a méně efektivní než reklama na Instagramu. Díky sponzorovanému obsahu můžete totiž na Instagramu zacílit přímo na úzkou skupinu uchazečů.“

A pokud si na instagramovou kampaň netroufáte, co třeba využít služeb specialisty přes sociální sítě? To přesně totiž udělala francouzská policie při hledání nových posil. Obrátila se na start-upovou personální agenturu Bonanza a domluvila se s ní na vytvoření náborové kampaně přes Snapchat, Instagram a Facebook. Proč? Aby oslovila mladé Francouze ve věku od 18 do 30 let s čistým trestním rejstříkem, „jejichž působení na sociálních sítích svědčí o aktivním zájmu o humanitární organizace“, vysvětluje v rozhovoru pro BFMTV Franck Magnan, spoluzakladatel společnosti Bonanza. Během kampaně společnost našla přibližně 390 000 osob odpovídajících zadaným kritériím a policie obdržela celkem 240 seriózních žádostí o práci. To napoprvé rozhodně není špatné!

6 / Vsaďte na dvě základní vyhledávací taktiky

Instagram se k hledání talentů hodí stejně dobře jako třeba LinkedIn nebo Twitter. K úspěchu vám stačí dva kroky:

  • Vyhledávání podle hashtagů. Freelanceři i potenciální kandidáti používají hashtagy označující profesi (např.: #webdesigner), aby bylo pro náboráře nebo zákazníky snazší je na Instagramu najít. Problém s vyhledáváním pomocí hashtagů je v tom, že se nehodí pro cílené vyhledávání užších kategorií…
  • Vyhledávání pomocí Boolean operátorů. Jedná se o pokročilou metodu vyhledávání, díky které můžete hledat instagramové profily přes Google. Pokud se snažíte najít například webového designéra v Praze, stačí do vyhledávacího řádku na Googlu napsat: site:instagram.com (“webdesigner”) AND (Praha).

„Jakmile tímto způsobem na někoho natrefíte, okamžitě jej přesměrujte na LinkedIn nebo náborový portál. Instagram je sociální síť určená primárně k zábavě a nehodí se k profesionální komunikaci.“
Valérie Marchová, odbornice na sociální sítě

Našli jste svého vyvoleného uchazeče a ptáte se, co teď? Hodí se oslovit ho přes Instagram? Na jednu stranu může taková nabídka práce v soukromých zprávách někomu připadat jako důkaz moderního přístupu, na druhou stranu riskujete, že někoho spíš odradíte… Valérie Marchová doporučuje postupovat opatrně a zkusit nejdříve kontaktovat danou osobu přes profesní sítě, například LinkedIn. Jak dodává: „Jestli daná osoba nevyužívá žádné jiné sítě kromě Instagramu, můžete mu klidně poslat soukromou zprávu a informovat ho, že vás jeho profil zaujal. Ale pak jej okamžitě přesměrujte na LinkedIn nebo náborový portál. Instagram je sociální síť určená primárně k zábavě a nehodí se k profesionální komunikaci.“ Podle Valérie Marchové také Instagram automaticky neznamená, že musíme všem tykat a hrát si na kamarády. Je důležité zachovat si profesionální přístup, a to platí pro všechny sociální sítě.

Instagram je plný skvělých příležitostí pro budování značky zaměstnavatele a pro nábor mladých talentů, pokud tedy víte, jak na to. Nemusíte se ale nechat strhnout davovým šílenstvím kolem sociálních sítí za každou cenu! Ne pro každou firmu bude Instagram to pravé ořechové, pro každého se prostě hodí jiná náborová platforma. Erin Osterhausová, autorka článku Měli byste k náboru používat Instagram?, tvrdí, že se vám tahle taktika vyplatí, pokud:

  • už nějakou dobu provádíte nábor přes sociální sítě,
  • hledáte mladé a online uchazeče,
  • máte zaměstnance, kteří jsou na Instagramu aktivní a úspěšní,
  • sociální sítě hrají nedílnou roli ve vašem oboru.

Splňujete některou z těchto podmínek, nebo dokonce všechny? Tak šup ke klávesnicím!

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na LinkedInu, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes fier de votre culture d’entreprise ?

Donnez-lui la visibilité qu’elle mérite.

Nos solutions