Emoční inteligence: klíč k lepším vztahům na pracovišti

25 sept. 2020

4min

Emoční inteligence: klíč k lepším vztahům na pracovišti
auteur.e
Ingrid Dupichot

Freelance Content Writer

„Měkké dovednosti“, „sociální inteligence“ a „empatie“ – jestli máte tyhle tři věci v malíčku, pak patříte k lidem s vysokou emoční inteligencí. Svět práce se rychle a výrazně proměňuje a v současnosti už vám kariéru nezaručí jen odborná kvalifikace a zručnost. Stejně tak už nikoho neohromíte vysokým IQ. Zato vysoké EQ neboli emoční kvocient je velká konkurenční výhoda. Za ten se dnes na trhu práce platí zlatem. Úspěšná kariéra totiž v současnosti daleko víc závisí na tom, jak dokážete zvládat své i cizí emoce. A jak jsme se mohli přesvědčit i díky geniálnímu snímku V hlavě (Inside Out, 2015, Pixar), každá lidská emoce hraje v našem životě svou roli.


Ve Welcome to the Jungle jsme se rozhodli podrobněji prozkoumat emoční inteligenci a přinášíme vám nejen 10 příznaků jejího nedostatku, ale i efektivní tipy, jak na ní zapracovat.

Co je to emoční inteligence?

Využití emocí pro lepší výkon

„V době, kdy žádná práce není jistá a kdy je samotný koncept ‚povolání‘ rychle nahrazován ‚přenositelnými dovednostmi‘, je právě díky těmto klíčovým schopnostem možné si najít práci a udržet si ji.“ Daniel Goleman – Emoční inteligence (Emotional Intelligence).

Od doby, kdy John Mayer a Peter Salovey jako první přišli s definicí pojmu emoční inteligence, se z ní stala jedna z nejvyhledávanějších obchodních dovedností. Tenhle typ inteligence má jen málo co do činění s tím, co jsme se naučili ve škole. Přesahuje intelekt jedince i požadovanou odbornou způsobilost.

Současně je naprosto nepostradatelná pro naše celkové blaho. Umožňuje nám v kontaktu s emocemi druhých rozpoznávat vlastní emoce, chápat je a ovládat je, a tím pádem jednat kontrolovaně. Na pracovišti nám emoční inteligence zaručí duševní zdraví a vztahy v dokonalé rovnováze.

Americký psycholog Howard Gardner, autor teorie mnohočetné inteligence, tvrdí, že díky vysoké emoční inteligenci člověk dokáže:

  • lépe se domluvit na řešení,
  • působit jako vyjednavač,
  • předcházet sporům a řešit spory.

Bez emoční inteligence to budete mít na pracovišti nesmírně těžké. Pro vztahy v práci bývalo určující IQ, vyznačující se schopností logicky uvažovat. To ale dnes už neplatí – nahradilo jej EQ.

Emoční inteligence: 5 základních dovedností

„Není pochyb o tom, že emoční inteligence je daleko vzácnější než obecná vzdělanost, ale z vlastní zkušenosti vím, že pro vůdčí potenciál je daleko důležitější. Nesmíme na ni zapomínat.“ Jack Welch, bývalý výkonný ředitel společnosti General Electrics

Americký psycholog Daniel Goleman ve své knize Emoční inteligence popisuje umění zvládání emocí a nabízí nový pohled na to, co to znamená být „chytrý“.

Podle Golemana se kariérní úspěch skládá z pěti základních ingrediencí neboli dovedností:

  • Sebeuvědomění
  • Seberegulace
  • Sebemotivace
  • Empatie
  • Sociální dovednosti

Tyto jednotlivé vlastnosti ale nejdou vždy ruku v ruce – například empatická osoba může mít problémy se zvládáním vzteku.

Flexibilní inteligence

Ať už se chystáte na pracovní pohovor, plánujete obchodní rozhodnutí, nebo řešíte soukromou záležitost, ve všech těchto případech můžete využít různých testů emoční inteligence. Jsou velmi užitečné – vezmeme-li v úvahu, že 90 % nejvýše postavených pracovníků se pyšní vysokým EQ. Existují ale důkazy, že ne každý je od přírody emočně inteligentní. Nedávná studie ukazuje, že empatie jedince závisí na genetice, výchově i životních zkušenostech. V této oblasti je stále potřeba provést další výzkum, ale dosavadní poznatky naznačují, že emoční inteligenci můžeme do jisté míry ovlivnit.

Zatímco IQ po dosažení dospělosti zůstává relativně neměnné, EQ se může v průběhu života měnit, a to díky tzv. neuroplasticitě mozku: schopnosti mozku se vyvíjet, jak člověk získává nové dovednosti. Obecně lze říci, že vytváření nových nervových spojů napomáhá dosáhnout rovnováhy mezi racionální a emocionální částí mozku, která je nedílnou součástí vývoje emoční inteligence. Když budeme úmyslně opakovat nově naučené chování, stane se pro nás automatickým a přirozeným.

10 varovných signálů, že musíte zapracovat na své pracovní emoční inteligenci, plus návod, jak na to

Pokud je vám některá z níže popsaných charakteristik povědomá, pak není nic snazšího než pozměnit své chování, a tím posílit emoční inteligenci.

  1. Často si připadáte ve stresu. Potlačování emocí vede k duševní zátěži, stresu a úzkosti, což může mít obrovské důsledky pro vaše tělo. Z toho důvodu způsobuje stres větší náchylnost k závažným mentálním onemocněním, jako jsou deprese a různé závislosti. Naučte se rozpoznávat své emoce i jejich role a využití v pracovním i soukromém životě.
  2. Jste málo asertivní. Asertivita a nastavování mantinelů jsou stejně důležitými součástmi emoční inteligence jako třeba zdvořilost, empatie a soucit. Asertivita nerovná se agresivita. Asertivita znamená umět říkat „ne“ a nenechat se umlčet – obojí v mezích slušného vychování. Emočně inteligentní lidé si umějí zachovat chladnou hlavu a nemají citové výlevy. Dokáží řešit náročné situace a jednat s problematickými lidmi tak, aby si přitom nenadělali nepřátele. Na pracovišti má takový přístup skutečně cenu zlata.
  3. Když dojde na emoce, máte omezenou slovní zásobu. Čím konkrétněji dokážeme určitý pocit pojmenovat, tím blíže jsme k jeho pochopení a vyřešení dané situace. Neříkejte, že máte „špatný pocit“. Jděte více do hloubky. Možná cítíte úzkost související se schůzkou s klientem, možná se bojíte požádat o prodloužení termínu nebo jste třeba smutní, že z firmy odchází skvělý kolega.
  4. Rozhodujete se impulzivně a málokdy si svůj názor rozmyslíte. Lidé, kteří se často ve svém úsudku unáhlí, se zuby nehty drží argumentů ve prospěch svého rozhodnutí, aniž by naslouchali protichůdným názorům. Tahle vlastnost se může trpce nevyplatit hlavně vedoucím pracovníkům, protože na jejich rozhodnutí závisí práce mnoha lidí. Než si na něco uděláte názor, dejte si načas. Podívejte se na věc z větší perspektivy a pečlivě si rozvažte všechny argumenty pro a proti.
  5. Nikdy nevíte, co vás rozčílí. Každý má svou Achillovu patu, když při jednání s někým narazí kosa na kámen. V práci doporučujeme zachovat klidnou mysl a zkusit rozpoznat, v čem je naše slabina a co naopak zvládáme dobře. Když se vyzbrojíte těmito znalostmi, dokážete se na pracovišti lépe vyhýbat třecím plochám a získáte odstup.
  6. Nedokážete si přiznat chybu. Hlavní je si najít rovnováhu. Bývá velmi těžké objektivně vyhodnotit situaci a nepřimhouřit oči nad svým vlastním omylem. Když to ale dokážete, můžete se z vlastních chyb poučit a v budoucnu se jim vyhnout.
  7. Všechno si berete příliš osobně. Zapracujte na svém sebevědomí, mějte otevřenou mysl a nechte si narůst trochu té hroší kůže, pomůže vám to získat odstup a vidět věci z nové perspektivy.
  8. Jste perfekcionista. Každý ví, že v nedokonalosti je krása. Pokuste se ve své honbě za dokonalostí polevit, aby vás nakonec nebrzdila v kariérním postupu. Naprosto postačí, když budete pracovat svědomitě a pilně.
  9. Jste neustále na příjmu. Nadhled je jednou ze známek emoční inteligence. Navíc napomáhá se snižováním stresu. Přestaňte kontrolovat e-mail každých pět minut, a když nejste v práci, zkuste žít co nejvíce offline.
  10. Kolega sedící u vedlejšího stolu vás naprosto nezajímá a často ostatní špatně odhadnete. Ať už jste povahou spíš extrovert, nebo introvert, zkuste se na svět dívat trochu zvídavějšíma očima. Zvědavost je klíčem k empatii a otevřené mysli. A co víc, schopnost odhadnout povahu lidí a porozumět jejich pohnutkám je jedním z rozhodujících důkazů emoční inteligence.

„Nemám žádné zvláštní nadání. Jen jsem strašně zvědavý.“ Albert Einstein

Jestli jste zjistili, že i ve vašem případě existuje prostor ke zlepšení, co se emoční inteligence týče, pak jen s chutí do toho! V práci to oceníte nejen vy sami, ale i všichni ostatní.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs