Diplom v kapse a v hlavě zmatek? Poradíme vám, kudy kam

30 juin 2020

5min

Diplom v kapse a v hlavě zmatek? Poradíme vám, kudy kam

Právě jste vyšli ze školy, ale pořád nemáte nejmenší tušení, co chcete v životě dělat? Máte za sebou různé stáže, které vás nijak nenadchly? Možná už dokonce přemýšlíte o změně oboru? Nebo si prostě jen nemůžete vybrat z milionu možností, které se vám nabízejí po odchodu ze školních dveří?

Buďte v klidu! To vše je naprosto normální. Jen velmi málo čerstvých absolventů má jasno v tom, jakou kariéru si zvolí. A když už jsme u toho, nejistotu nemusíte pociťovat jen po skončení školy, můžete se s ní setkat i v dalších fázích své profesionální dráhy. Dali jsme dohromady několik tipů, jak přestat panikařit a najít tu správnou cestu k vysněné budoucí kariéře…

Máte v tom zmatek? To je normální!

Doděláte poslední zkoušku, přijdete o status studenta, ale ještě nevíte, jaké bude vaše nové místo ve společnosti… Ani student, ani zaměstnanec – pravda, to může člověka znervóznit! Obecně platí, že každá kariérní změna může do života vnést mnoho nejistoty: vyvolává celou řadu otázek a vystavuje nás většímu stresu.

Pokud vám na konci praxe ještě při škole zaměstnavatel nenabídne stálé místo na dobu určitou či neurčitou, čekají vás radosti a strasti hledání práce. Až se budete probírat obrovským množstvím inzerátů na internetu, je přirozené, že začnete pochybovat a váhat, zda se hodíte na tu či onu pozici. I když školy většinou dobře připraví po teoretické i odborné stránce, během studia se o možnostech budoucího zaměření hovoří spíše okrajově. Možná jste měli dokonce pocit, že celou tu tíhu volby dalšího studia a dalších praxí nesete na ramenou úplně sami… Je pravda, že v současném vzdělávacím systému mají studenti jen velmi zřídka možnost využít nějakou formu osobního kariérního poradenství.

Ačkoliv téměř na každé české základní či střední škole mají studenti k dispozici výchovného poradce, který jim může pomoci s volbou budoucí kariéry, po maturitě už jen těžko najdeme někoho, na koho se obrátit. To, jakou profesi zvolíte, závisí především na vašem okolí – rodině a společenském prostředí. Ale i když vám vaši blízcí mohou dobře poradit, ne vždy se orientují na pracovním trhu a nemusejí brát v úvahu vaše vlastní ambice a touhy. Jak si máme být jistí volbou povolání, když nás z jedné strany ovlivňuje okolí a z druhé strany zase naše vlastní neúplné znalosti pracovního trhu? Tyto pochybnosti se objeví v mysli každého, kdo s čerstvým diplomem v ruce najednou stojí na prahu pracovního života, kde bude muset skutečně čelit důsledkům svých rozhodnutí.

Kariéra je jako jízda na horské dráze

Podle studie prováděné Střediskem vzdělávací politiky nalezne v České republice první zaměstnání již během studia 48 % studentů vysokých škol a dalších 28 % začne pracovat do tří měsíců od ukončení školy. Ale tato práce bude pravděpodobně jen první v – dlouhé či krátké – řadě dalších, které budou následovat. Více než polovina absolventů vysokých škol totiž podle stejné studie během prvních 4 až 5 let od absolvování opouští svoje první zaměstnání a nachází si nové. Pracovní trh se vcelku dynamicky mění a s každou další generací roste obliba neustále se měnící práce. V Čechách mění lidé zaměstnání většinou každých pět let (ještě před rokem 2015 to bylo každých 8 let) – mileniálové dokonce co několik měsíců! Zatímco naši rodiče a prarodiče tedy zůstávali věrní jednomu podniku klidně deset, patnáct, dvacet let, mladší generace (Y a Z) už hledají nové zaměstnavatele daleko častěji.

Z toho plyne, že pokud vám dělá problém se rozhodnout, jak bude první etapa vašeho pracovně aktivního života vypadat, můžete zůstat v klidu. První zvolené zaměstnání není nijak závazné a nemusí být určující pro zbytek vaší kariérní dráhy… Získáte-li po nějaké době pocit, že daná práce není nic pro vás, budete ji vždy moci vyměnit za jinou.

Hledáte cestu, nebo hledáte SVOU cestu?

Snažíte se usilovně najít TEN PRAVÝ obor, který bude přesně pro vás a který na vás určitě někde čeká? Ale co když žádný takový není? Možná vás zklameme, ale pravděpodobně se nehodíte jen na jednu jedinou práci! Nemáte-li jednu osudovou vášeň, v níž vynikáte, ale spíše několik bodů zájmu, pak máte celkem velkou šanci, že se vám bude líbit na více než jedné pozici. V dnešním světě se hranice mezi jednotlivými obory často prolínají, oborů na trhu je čím dál víc, a vaše kariérní dráha tak nemusí vést jen jedním směrem. Navíc nemáme tušení, jaké další obory nabídne budoucnost, a proto by byla chyba si myslet, že první zaměstnání bude také vaše poslední.

Vycházíme-li tedy z toho, že jste se nenarodili jen pro jednu práci, máte teď dvě možnosti, jak se na celou věc dívat. Jestli vidíte sklenici poloprázdnou, mohou vás nekonečně otevřené možnosti děsit. Protože čím více možností, tím těžší je si vybrat. Když si totiž jednu vyberete, ostatních se musíte vzdát, a to může být frustrující… Ale když uvidíte sklenici jako poloplnou, dojde vám, že naopak neriskujete, že se na celý život uvážete v jedné práci: neexistuje jediné správné řešení, ale otevírají se vám dveře do několika oborů. Můžete dělat různé práce, v různých oblastech, které vás budou naplňovat a které budou odrážet vaše zájmy a potřeby v různých fázích vaší kariérní cesty.

Přejděte do útoku: přinášíme vám tipy, jak bez problémů nastartovat kariéru po škole

Není čas ztrácet čas! Popíšeme vám, jak konkrétně postupovat, abyste si bez zbytečného stresu, krok za krokem, kousek po kousku, vybudovali kariéru a neztratili se v džungli trhu práce.

  • Udělejte malé sebehodnocení: Sepište si své hlavní přednosti a hodnoty, ze kterých nehodláte ustupovat. Můžete k tomu využít test osobnosti nebo metodu ikigai nebo se jimi můžete inspirovat!
  • Sepište, co a kdo vás inspiruje: Které osobnosti, podnikatelé, success stories – o čem sníte? Jaké firmy nabízejí produkty podle vašeho gusta a přesvědčení? Co na nich obdivujete? Co byste pro ně chtěli dělat?
  • Vzpomeňte si na své dosavadní pracovní zkušenosti: Vyjmenujte své dovednosti. Co vás předchozí praxe naučila, jaké dovednosti jste si díky ní osvojili? Co vás bavilo nejvíc a čemu se chcete v budoucí práci stoprocentně vyhnout? A proč?
  • Vezměte si papír a sepište všechna svá kritéria a požadavky na další zaměstnání: co budete během první etapy své profesní dráhy potřebovat? Plat, který vám umožní splatit studentskou půjčku? Dynamický a pozitivní kolektiv? Pozici, na které se toho budete moci naučit maximum? Smlouvu na dobu neurčitou? Neupejpejte se!
  • Sepište si, jaké kariérní možnosti se vám v daný moment nabízejí: Na seznam uveďte všechno, co vás napadne, včetně naprostých šíleností! U každé položky na seznamu se zamyslete, co byste pro danou kariéru museli udělat a jaké by měla vaše volba důsledky do budoucna.
  • Postupujte krok za krokem: Jak už jste asi pochopili, zorientovat se neznamená vybrat si jednou provždy nějakou profesi, ale najít něco, co bude odpovídat vašim potřebám i touhám v daném okamžiku a co bude ve vaší kompetenci a ve vašich schopnostech. Kousek po kousku si budete prošlapávat cestičku, budete postupovat směrem kupředu, ale občas i odbočíte, podle toho, jaké příležitosti se vám naskytnou.
  • Popovídejte si s profesionály a objevte klady a zápory jednotlivých profesí: Informace vám mohou poskytnout přátelé, ale také absolventi vaší školy z předešlých let. Neváhejte využít odborníky ve svém okolí působící v oborech, které vás zajímají… A jestli je nechcete otravovat, tak si uvědomte, že s velkou pravděpodobností jim naopak uděláte radost, protože lidé hrozně rádi hovoří sami o sobě a o své práci, na kterou se jich nikdo jiný neptá!
  • Jestli ani teď nemáte jasno, jděte na to vylučovací metodou: Jako vždy, když nevíme, co si vybrat, pomůže nám zúžení okruhu možností vylučovací metodou. Když vyloučíte všechny obory, všechny profese a podniky, které vám v něčem nesedí, co vám zbude?
  • Zkuste najít sami sebe a ověřte své možnosti přímo na pohovorech: Pořád se nemůžete rozhodnout? Nevadí, i tak se můžete začít hlásit na různé pozice, protože pracovní pohovory vám mohou pomoci utřídit si myšlenky!

Je to krok do neznáma a je samozřejmé mít trochu strach, ale to není důvod, proč si nechat ujet vlak jedoucí do cílové destinace vašeho pracovního života! Jen naskočte! A jestli se bojíte, že jak jednou nasednete, nebudete moci vystoupit, tak žádný strach – když po cestě přehodnotíte své ambice a svůj potenciál, můžete kdykoliv zastavit a přestoupit do vlaku, který bude směřovat trochu jinam. Konec školy neznamená konec příležitostí! A i když se třeba zmýlíte, vždycky můžete začít znovu. Proto věřte svému úsudku, naslouchejte vnitřnímu hlasu a hurá do toho!

Přeložila Barbora Stolínová

Ilustrace: Giordano Poloni

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées