Čo nás pesničky a svet internetu dokážu naučiť o HR

23 avr. 2021

3min

Čo nás pesničky a svet internetu dokážu naučiť o HR
auteur.e
Laetitia Vitaud

Autor a rečník o budúcnosti práce

Why you always lying?

Anton Čechov vo svojich listoch písal, že „nič nedokáže ospravedlniť klamstvo“. V tomto z kontextu vytrhnutého citátu, ktorý sme sa rozhodli spomenúť pre naše potešenie a ospravedlnenie našich slov, Čechov pravdepodobne zabudol na neľútostný svet práce.

Odhaduje sa, že v rámci všetkých životopisov, ktoré sa do personálnych agentúr dostanú, nájdeme vo viac ako 30 % z nich menšie klamstvo. Ide napr. o zmienku o nadobudnutom vzdelaní, ktoré kandidáti popisujú „zavádzajúcim a nepresným spôsobom“. Deformácie reality sa netýkajú iba vysokoškolských titulov, ale aj skúseností a zručností, napríklad plynulého ovládania albánčiny. Aj keď menšie prikrášlenie skutočnosti nemusí hneď znamenať koniec sveta, vždy je pre personalistov príjemnejšie mať konkrétnu predstavu o tom, s kým majú pri výberovom procese dočinenia.

V roku 2015 sa na internete objavila skladba, ktorá dokonale vystihuje stav chaosu a skepsy, v ktorom svet HR naráža na svet výmyslov kandidátov – slávna pieseň Why you always lying? od Nicholasa Frasera. Okrem toho, že je táto pieseň jednou z najstrašidelnejších melódií našej generácie a zdrojom celého vesmíru memečiek, ktoré nám môžu byť útechou, ak sa cítime nepríjemne čeliac realite prekrútených faktov, prípadne nám poodhalia pozadie tých najslávnejších psychologických trilerov plných zvratov.

Ako oddeliť fikciu od reality? Ako odhaliť neúprimného človeka? Nasledujúce štyri tipy, inšpirované Nicholasom Fraserom, vám pomôžu nachytať nečestného človeka na hruškách, ktorý sa vám rozhodol nepovedať pravdu, celú pravdu a nič iné ako pravdu.

„Hmm, ja ťa vidím.“

Klamal si na sociálnych sieťach, nahlásil som ťa. Tento citát je prevzatý z jednej z menej slušnejších rapových skladieb roku 2017 (ktorá sa z tohto dôvodu v tomto článku neobjaví), podčiarkujúcej dôležitosť jedného z najužitočnejších nástrojov pri odhaľovaní klamárov v 21. storočí – sociálnych sietí. V skutočnosti sociálne siete neslúžia len na trpké pripomenutie si existencie nášho bývalého partnera. Sú tiež bezplatným, efektívnym a rýchlym spôsobom, ako si rýchlo preveriť človeka, ktorého očakávate na pohovore. Nejde o žiadne prenasledovanie, ale o profesionálnu svedomitosť. Overovanie online profilu kandidátov nie je nástroj vyhradený pre ľudí pohybujúcich sa v digitálnom marketingu: obsah, ktorý sa každý rozhodne zverejniť na sociálnych sieťach, je často dôležitým ukazovateľom osobnosti a schopností každého človeka.

Hoci sa vám to nebude javiť logicky, no LinkedIn nie je práve ideálny zdroj na hľadanie kompromitujúcich informácií. Profil kandidáta by mal logicky byť kópiou životopisu, ktorý máte v rukách. Twitter, Facebook a Instagram vám v tomto ohľade ponúknu s určitosťou viac – niekto, kto si na svoj facebookový profil napíše „Nenávidím svojho šéfa“ pätnásťkrát denne, pravdepodobne nebude úlovkom roka, pokiaľ samozrejme nehľadáte nejaké polepetko alebo komorníka so sklonom k vraždeniu, ktorý by bol prípadne aj vhodným adeptom na zariaďovanie domu hrôzy.

Nezabúdajte však, že virtuálny profil nie je vždy vyobrazením skutočnej osobnosti kandidáta. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi online profilom a reálnou prezentáciou jednotlivca. Nič totiž nedokáže nahradiť ľudský kontakt.

„Vie, že práve klamem?“

V ideálnom svete by sme si všetci dôverovali a všetko by fungovalo perfektne. Okrem toho by neexistovali žiadne kúsky horkej čokolády, keď nás zaujíma predovšetkým mliečna a biela. V skutočnom svete na horkú čokoládu totiž narazíte skoro všade, a rovnako musíte byť pri budovaní dôvery voči ostatným ľuďom obozretní.

Po overení všeobecného profilu uchádzača je preto zvykom overovať si informácie, s ktorými sa s vami kandidát podelil. V takom prípade sa často ako najrelevantnejšia možnosť javí „priateľ na telefóne“. Je nutné taktiež overiť, že ide o vášho spojenca, a nie o najlepšieho kamaráta kandidáta maskovaného ako referencia.
Pozrite si tieto jednoduché tipy, ako sa orientovať v odporúčaniach a referenciách kandidátov:

  • Upozornite kandidáta a povedzte mu, že budete telefonovať ľuďom, ktorých uviedol ako referenciu: rovnako ako vo všetkých kriminálnych seriáloch s 4535 epizódami, aj v tomto prípade sa podozrivý sám prizná. Úprimnosť z jednej strany niekedy prebúdza úprimnosť na strane druhej.
  • Preverujte referencie referencií: spravte si menší prieskum, aby sa vám nestalo, že budete volať babičke kandidáta. Postačí niekoľko klikov na LinkedIn a preverenie si zopár kontaktov.
  • Superlatívy sú nepriateľom: rozumná pochvala je viac ako referencia plná superlatív. Ak referencia kandidáta vykresľuje ako Alberta Einsteina so vzhľadom Brada Pitta a hereckými schopnosťami Jána Koleníka, nastal čas na otázky.

„Znie to zaujímavo!“

Overili ste virtuálnu reputáciu kandidáta. Zavolali ste ľuďom, ktorí vám dali svoje odporúčania, jeho mame a poradkyni zo šiestej triedy. Páčite sa mu. On páči vám. Ešte sme však neskončili.

Netestovanie schopností kandidáta sa môže ukázať ako veľká chyba. Aj keď nadáva a pľuje na zem, odborný test je vždy dobrý nápad. Vypracovanie objektívneho testu, ktorý vám umožní posúdiť schopnosti každého kandidáta, vás bude stáť určitý čas, no získate jasnejšiu predstavu a urobíte konečné rozhodnutie s úplnou znalosťou faktov.

Ak hľadáte predovšetkým skutočnú osobnosť, a nie výkladnú skriňu schopností, riešením môže byť test zameraný na modelovú situáciu.

„Vždy, keď niečo povieš, viem, že klameš.“

Ako už preukázala [neurológia] (https://www.forbes.com/sites/carolkinseygoman/2015/05/30/neuroscience-shows-why-you-cant-spot-liars/#5e6a67772add), je potrebné mať na pamäti, že klamára v rozhovore skutočne nemôžete nachytať pomocou siouxských techník alebo pseudovedeckých trikov. Veľa rečových zaváhaní alebo iných fyzických prejavov, ktoré sa bežne vyskytujú u klamárov, môže byť jednoducho prejavom nervozity na pohovore. Namiesto pokusu o interpretáciu uhla škrabania nosa môže byť vhodné znova si vypočuť múdre slová spomínanej piesne.

Teraz by sme radi zdôraznili dôležitosť slova „hovoriť“. Slovami. Naživo. Najlepším spôsobom, ako si preveriť kandidáta, je stretnúť sa s ním tvárou v tvár. Bez toho, aby sme ho nútili podstúpiť výsluch hoden nemeckej tajnej služby, je legitímne položiť mu skutočné otázky, ktoré budú preverovať jeho úspechy a skúsenosti.

Ak ste kandidáta nachytali pri klamstve, no napriek tomu sa vám jeho kariérna dráha pozdáva, konfrontujte ho. Ak to nedopadne dobre, reklamácie prijímame my. (Au!)

Preložila Zuzana Chovancová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Les thématiques abordées
Vous êtes fier de votre culture d’entreprise ?

Donnez-lui la visibilité qu’elle mérite.

Nos solutions