Ubližují časté změny práce vaší kariéře?

30 janv. 2023

3min

Ubližují časté změny práce vaší kariéře?
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Lidé o nich říkají, že jsou v práci nestálí… A že rádi sedí minimálně na dvou židlích. Říká se jim fluktuanti, přebíhači nebo také job-hoppeři. Jdou z práce do práce, životopis musí komprimovat, jinak by kvůli velikosti nešel odeslat, a na seznamu jejich dovedností se dočtete neobvyklé věci. Najdete je hlavně mezi mileniály, kterým se nelíbí představa, že by měli strávit celý život v jednom podniku jako jejich rodiče či prarodiče. Podle pětiny všech zaměstnanců je nereálné očekávat, že by kdokoliv vydržel na jednom místě déle než dva roky. Co se týče generace Z, tak dokonce 65 % dotazovaných) si myslí, že je naprosto v pořádku měnit práci po necelém roce.

V dnešní době jsou zaměstnanci neustále v pohybu – ženou se za lepším platem, za větší svobodou, za novými zážitky. Otázka však zní, nemohou být časté změny práce nakonec na škodu? A jak všechny ty různorodé zkušenosti co nejlépe zužitkovat?

Jde o úhel pohledu

V některých oborech či profesích nalezneme fluktuantů více, v jiných zase méně. Určitá povolání vyžadují velké závazky a jejich výkon je podmíněn řadou pravidel, např. medicína, právo nebo veřejná správa. V takových oblastech mají zaměstnanci tendenci setrvávat spíše trvale. Naopak největší fluktuace pracovníků postihuje obory, které fungují na základě časově ohraničených projektů (poradenství, marketing), dále sezónní práce nebo špatně placené práce.

Jedním z oborů s tradičně nejvyšší fluktuací pracovníků (téměř 50 %) jsou stravovací a ubytovací služby, pro které je typická jak sezónnost, tak podprůměrné finanční ohodnocení. Například v call centrech se ale obměňuje až 100 % zaměstnanců.

Liší se také to, jak se na časté změny práce dívají náboráři v různých odvětvích. Například v auditorské společnosti, kde fluktuace zaměstnanců dosahuje až 30 %, může být zájem o nové zaměstnance, kteří mají co nejaktuálnější zkušenosti v nějakém úzce specializovaném oboru. Naopak lidé, kteří se zabývají zpracováním důvěrných nebo strategických informací, ale jdou z firmy do firmy, zde nebudou úplně vítaní. Obecně platí, že pokud žadatel o práci vydrží v každém zaměstnání méně než dva roky, náborář zbystří. Pomyslnou hranicí je trojí změna práce během jednoho roku. V takovém případě je uchazeč označen za „přebíhače“. S největší nedůvěrou se u pohovorů hledí na mladé lidi bez závazků, nebo na ty, co si vybírají jen pozice s náborovým příspěvkem.

Zaměstnavatelé také přihlížejí k důvodům změny zaměstnání. Je totiž něco jiného, když vystřídáte několik zahraničních praxí v různých státech, protože chcete objevovat nové kultury, a když opakovaně a systematicky přebíháte ke konkurenci v rámci jednoho trhu.

Řešení? Připravte se předem a uveďte přesvědčivé argumenty

Každý dobrý náborář se bude zajímat o krátkodobé a často se měnící pozice ve vašem životopisu a bude požadovat vysvětlení. Které jim samozřejmě poskytnete, a bude jistě více než uspokojivé! Připravte se na to, že budete muset ospravedlňovat svá rozhodnutí a dokazovat svou loajalitu. Zároveň však nepřecházejte do defenzivy a nesnažte se vymýšlet sáhodlouhé výmluvy. Na jedné stránce životopisu budete jen těžko vysvětlovat neobvyklou kariérní dráhu, proto se soustřeďte na pohovor, během nějž dostanete jedinečnou šanci představit svou pracovní minulost v tom nejlepším možném světle.

Na takovou šanci je třeba se dobře připravit a předvídat všechny možné výhrady a obavy, které budete muset rozptýlit. Zkuste přijít na to, co mají vaše zkušenosti společného, pokuste se najít spojitost mezi každým z vašich rozhodnutí. Možná jste pokaždé pracovali ve stejném oboru, možná každá pozice vyžadovala stejnou dovednost nebo jste jednoduše pracovali ve stejně velkých kolektivech. Hlavně nic nezamlčujte – pokud byla vaše cesta pracovním trhem klikatá, nemusí to být na škodu, jen to musíte dobře vysvětlit.

Přebíhač vs. náborář: Nejčastější předsudky a fráze

„O nestálé pracovníky nemáme zájem.“

Pravidelné změny zaměstnání z vás v očích zaměstnavatelů dělají nevyrovnanou osobu, která se nedokáže pro nic pořádně rozhodnout. Tyhle domněnky vyvrátíte jen tak, že popíšete logickou spojitost mezi jednotlivými položkami životopisu a zdůrazníte, jaké dovednosti jste se díky každé té zkušenosti naučili. Ukažte, že jste se nebáli riskovat a že máte bojovného ducha.

„Tento obor, respektive naše oblast činnosti se liší od vašich dosavadních zkušeností.“

Máte-li za sebou hodně různých zkušeností, určitě jste se naučili spoustu věcí, které využijete i na nové pozici. Pravděpodobně jste v životě čelili náročnějším situacím než běžný uchazeč a díky bohatým zkušenostem z různých oblastí můžete vnést do firmy svěží vítr, nové myšlenky, neotřelá řešení a inovativní projekty. Zkuste popsat, proč byla každá zkušenost důležitá a jak vás dovedla k té další, ale také jak ji zužitkujete na nové pozici či v jiném oboru.

„Proč bychom do vás měli investovat čas a peníze, když stejně odejdete?“

Časté změny pracovního prostředí z vás udělaly mistra adaptace, takže se v nové práci zabydlíte daleko rychleji než jakýkoli jiný uchazeč a můžete hned pracovat efektivně a produktivně. I kdybyste hypoteticky zase brzy odešli, stejně budete pro společnost přínosem, protože „nový“ zaměstnanec má obvykle větší motivaci a pracuje s větším nasazením.

„Nemáte v oboru žádné kontakty.“

To je možná pravda, ale po cestě z jedné firmy do druhé jste si zase vytvořili početnou a velmi pestrou sbírku konexí. Příležitosti se často objeví tam, kde byste je nikdy nečekali. Svět je plný šťastných náhod, stačí mít jen oči otevřené.

Někteří zaměstnavatelé sice stále časté změny práce považují spíše za mínus a nedostatek loajality, ale většina z nich naštěstí naopak chápe, jak velká výhoda to může být. Takže pokud tento popis job‑hopperů sedí přesně na vás, nijak se za to nestyďte a využijte to ve svůj prospěch. Budoucímu zaměstnavateli máte alespoň hodně co nabídnout!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs