Čas na přestávku: jak si odpočinout od práce

21 janv. 2020

3min

Čas na přestávku: jak si odpočinout od práce
auteur.e
Nora Léon

Communications & content manager

Je půl desáté ráno. Petr se dívá, co má dnes udělat. „To je super, dnes mi stačí splnit jenom 27 úkolů,“ řekne sarkasticky. Zhluboka si povzdechne. Důvodem tohoto povzdechu je jeho velký projekt pro tento měsíc, komunikační plán uvedení výrobku, na který si nemůže najít ani chvilku času. Dále se za tímto povzdechem skrývá strach a obavy, že ho nestihne, a frustrace z toho, že si není schopen pro své důležité úkoly stanovit priority. Čím více o tom Petr přemýšlí, tím bezmocnější a podrážděnější si připadá. „Nezvládneš to,“ opakuje mu otravný hlásek v hlavě pořád dokola.

Petr to nemůže zvládnout, že ne? Každý z nás si někdy v práci připadá, že je toho na něj moc a že nemůže dál. Bývá to chvíle, kdy se do práce vrhnete po hlavě a pracujete 12 hodin denně, abyste vše stihli. A výsledek? Práce, která je méně kvalitní a především méně kreativní.

Ale je to přesně ten moment, když se cítíte v pasti, uspěchaní a znechucení, kdy byste měli hodit zpátečku. Abyste nad věcí získali nadhled, musíte se na chvíli zastavit. Na dalších řádcích naleznete několik tipů, které vám pomohou toho dosáhnout a znovu se pustit do práce s čerstvými nápady.

1. krok: Zpomalte a vydechněte si

Cílem je vytvořit si dostatečný prostor, který vám umožní se na věc podívat z jiného úhlu. Nemožné? Vůbec ne, zvládne to každý, dokonce i CEO z žebříčku Fortune 500. Vše záleží na tom, jak se rozhodnete svůj čas v práci investovat. Jak můžete zkrátit svůj seznam úkolů?

  • Stanovte si priority. Abyste si zvolili, co je nejdůležitější a co nejvíce hoří, použijte Eisenhowerův princip, a vše ostatní hoďte pro tuto chvíli za hlavu.
  • Delegujte. Požádejte o pomoc s náročným úkolem kolegu, abyste ušetřili čas na důležitější věci. Laskavost mu můžete oplatit později.
  • Říkejte ne. Když se sami chytáte stébla, neberte si žádnou další práci ani kolegům nepomáhejte s projekty na poslední chvíli!

Jakmile se uklidníte, měli byste zpomalit. Hlavní pointou je, abyste si udělali potřebný čas. Neříká se, že ráno je moudřejší večera? Cílem je zaplnit tento nově nabytý volný čas nějakou činností, u které si odpočinete, naleznete inspiraci a znovu získáte další chuť k práci.

2. krok: Požádejte někoho o pomoc

Všimli jste si někdy, jak si připadáte v negativní spirále osaměle? Když se na věc podíváte z úhlu pohledu svých kolegů, často to pomůže, jelikož vám mohou ukázat situaci v novém světle. Vyzkoušejte následující tipy:

  • Svolejte týmový brainstorming. „Aničko, zasekla jsem se na projektu XY. Nemáš chvilku, abych se s tebou mohla poradit?“ Tato jednoduchá rada se často podceňuje, ale může přinášet jasné výsledky.
  • Pracujte ve dvojicích. Když do projektu zapojíte někoho dalšího, můžete se tak snadněji pohnout kupředu, jelikož pokud nepracujete sami, získáte tak lepší motivaci. Pracujte s někým ze svého týmu, nebo naopak s někým, kdo může přinést novou perspektivu.
  • Zorganizujte mezitýmové „sprinty“. Agáta je správce obsahu. Pozastavila svoji práci na tvorbě podcastů a požádala o pomoc další redaktory a kolegy, kteří specialisté na obsah nejsou. Skupiny organizované kolem tematických diskuzí do věci vlily novou tvůrčí energii.
  • Běžte na oběd s kolegy z jiných firem. Že máte stejnou práci, neznamená, že k ní všichni přistupují stejně: naše protějšky nás mohou inspirovat. Další užitečné zkušenosti? Držte se jich. Sledujte je pár hodin při práci, abyste se naučili jejich triky a přidali je do svého repertoáru.
  • Zeptejte se svých klientů. Pokud jste se zasekli na konkrétním produktu, co by vám mohlo pomoci lépe než zpětná vazba od uživatele? V tomto případě vám cílová skupina sedmi či osmi klientů může poskytnout konstruktivní zpětnou vazbu, která vám může být užitečná a motivovat vás k další práci.
  • Promluvte si se svým mentorem. Potřebujete znovu najít chuť do práce a získat dobrou radu? Někdo se zkušenostmi v dané oblasti, kdo vás dobře zná a respektuje, vám může pomoci znovu najet na tu správnou kolej.

3. krok: Nastartujte svou tvořivost

Tento volný čas navíc můžete využít k tomu, abyste našli novou inspiraci. Přestože pro každého může platit něco jiného, tady je pár nápadů, které vám mohou pomoci znovu se dostat do sedla.

  • Běžte za kulturou. Některé firmy svým zaměstnancům nabízejí příspěvky nebo slevy na lístky do kina, divadla nebo muzea – a z dobrého důvodu. Když se obklopíte tvořivostí jiných, zlepší vám to náladu a přinese nové nápady.
  • Změňte prostředí. Konference organizovaná investičním fondem nebo novinami? Workshop, který se zaměřuje na obor, ve kterém pracuje jiná firma? TED Talk, který jste si chtěli poslechnout? Pokud vám to pomůže najít inspiraci, využijte jakoukoliv záminku.
  • Čtěte. Zkuste najít nové nápady v novinových nebo blogových článcích, odborných studiích či průvodcích nebo literatuře. Cokoliv vás může přivést na nové myšlenky.
  • Učte se. Je možné, že máte blok, protože vám pro úspěšné dokončení daného projektu chybí příslušné znalosti. Přihlaste se do online kurzu a doplňte své mezery.

Máte k dispozici spoustu možností, jak se na svou práci podívat čerstvýma očima. Jedna věc je však jistá. Zaměřit se na věc z širší perspektivy, zbavit se stresu a najít inovativní řešení vyžaduje úsilí. Ve vhodný okamžik využijte předchozích rad a zlepšíte tak svoji duševní pohodu – a můžete pak být hrdí na dobře odvedenou práci.

Foto: WTTJ

Překlad: Jindřich Klimeš

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs