Co by udělal Batman? Jak využít své „alter ego“ k získání sebedůvěry v práci

30 août 2022 - mis à jour le 30 août 2022

5min

Co by udělal Batman? Jak využít své „alter ego“ k získání sebedůvěry v práci
auteur.e
Olga Tamarit

Freelance Content Creator

Kromě pódia mají Adele a Beyoncé ještě něco společného: na začátku kariéry obě používaly svá „alter ega“, aby se vypořádaly s trémou na jevišti. Proč je to informace, kterou byste měli vědět? Protože pokud trpíte úzkostí v práci, nebo si myslíte, že byste nebyli schopni uspět v boji o vysněné místo, vytvoření „alter ega“, na které se v momentech stresu a úzkosti můžete obrátit, vám může pomoci překonat tyto obavy. Takzvaný „Batmanův efekt“ byl sice rozsáhle prostudován v dětské psychologii, ale může být skvělým nástrojem i na pracovišti. Promluvili jsme si o něm s odborníkem na psychologii a zároveň profesionálem, který tuto techniku použil k získání sebedůvěry v pracovním i osobním životě.

Pokud vám už mnohokrát strach nebo úzkost udělaly čáru přes rozpočet ve vašem pracovním životě, možná je načase obléct si pláštěnku superhrdiny. Ne, nemluvíme tady o kostýmu na párty, ale o Batmanově efektu, podrobně studované technice v dětské psychologii. Podle ní by se děti tváří v tvář situaci, která je paralyzuje nebo se kterou si nevědí rady, měly ptát, co by v této situaci udělal Batman (nebo jakákoliv skutečná nebo fiktivní postava, kterou obdivují). Tato strategie ale nefunguje pouze u těch nejmenších. Podle nedávných studií v oblasti psychologie může být tento přístup s vynikajícími výsledky aplikován i v pracovním prostředí.

Alter ego jako pomocník pro zvládání úzkosti?

Dostat se do role postavy, kterou obdivujeme, není jen hra. Přijetí alter ega nám může nabídnout novou perspektivu, díky které uvidíme situaci víc objektivně a realisticky, což je v pracovním prostředí velmi důležité, zvláště pokud patříte k těm, kteří mají tendenci věci dramatizovat a dlouho o problémech přemítat.

Elisa Sánchezová, odbornice v oblasti psychologie práce a ředitelka společnosti Idein, tvrdí, že tyto techniky externalizace nám mohou poskytnout nový prostor, abychom se naučili racionálně čelit situaci, a tím zvládat svou úzkost, změnit vztah s vlastními emocemi nebo zlepšit sebeovládání. Tak budou naše problémy lépe zvladatelné.

Když nás zahlcují problémy, jsou to jediné, na co se dokážeme soustředit, a proto je obtížné se na ně podívat z nové, širší perspektivy. Z tohoto důvodu použití technik distancování se od sebe sama (například tak, jak navrhuje Batmanův efekt) může způsobit pokles úrovně stresu a zároveň zvýšit schopnost řešit problémy a konflikty.

Nedávná studie ve skutečnosti ukázala, že tyto techniky mohou pomoct omezit pocity úzkosti, protože dokážou snížit srdeční frekvenci a krevní tlak, běžné příznaky, které často doprovázejí náročné situace, jako je třeba projev na veřejnosti.

Typy, které mohou těžit z Batmanova efektu

Předpoklad, na kterém se tato technika zakládá, není nic nového pod sluncem. Určitě už jste někdy slyšeli frázi Fake it until you make it nebo mýtus o seberealizujícím se proroctví. Podle Elisy Sánchezové spolu všechny tyto názory souvisejí a paralely lze nalézt dokonce i v tradiční psychologii, jako je například Rosenthalův efekt (aplikovaný na vzdělávací prostředí). V podstatě se všechny shodují na předpokladu, že „když si myslím, že spadnu, tak to nakonec asi opravdu skončí pádem; pokud ale věřím, že tentokrát to vyjde, je pravděpodobnější, že se tak stane“. I proto se odbornice domnívá, že vytvořením alternativní postavy na sebe vlastně kladu pozitivní očekávání, která mi mohou ve skutečnosti pomoci snadněji splnit stanovené cíle.

A přestože Sánchezová varuje, že tyto techniky nejsou vhodné pro každého, protože v některých případech mohou vést k problémům disociace, existují určité profily, které z tohoto typu externalizace mohou těžit. Jsou to:

  • Velmi plaší lidé, které určité situace, jako je mluvení na veřejnosti nebo projev na konferenci, totálně paralyzují.
  • Profesionálové, kteří v pracovním životě hrají úplně jinou roli než v tom soukromém.

Objevte skrytý talent s pomocí superhrdiny

Pokud si alter ego vytvoříte vědomě a z rozumných důvodů, můžete se díky němu vyvíjet a dosáhnout kariérních cílů. To je případ Chala Jiméneze, odborníka na marketing, reklamu a komunikaci. On sám byl schopen překonat paralyzující stydlivost, která ho doprovázela už od dětství, a rozvinout svůj potenciál naplno s pomocí Batmana a Supermana. Ujít pár kilometrů v botách těchto komiksových hrdinů mu pomohlo uvěřit, že má talent, „poznat a přijmout sám sebe“ i dosáhnout svého profesního cíle. Dokonce o tom napsal i knihu Supertalent, ve které vysvětluje, jak se mu to povedlo.

Podle Jiméneze to není jen o tom, vtělit se do své oblíbené postavy a přemýšlet, co by na vašem místě udělala. Důležité je, abyste se den za dnem posouvali, objevili své skryté talenty, které se postupně bez nervozity dostávají na povrch, kultivovali je a stali se tak větším profesionálem.

Také se nemusíte upnout na jedinou postavu. Tento marketingový odborník připomíná, že samozřejmě můžete mít několik rolí, do kterých se podle potřeby a situace budete vžívat: „Podle toho, jestli potřebujete zvládnout schůzku a objevit v sobě svou nejasertivnější část nebo zlepšit své soft skills, můžete čerpat inspiraci z různých postav, které jsou pro vás vzorem,“ říká. Stručně řečeno, alter ego musí být někdo, kdo vás inspiruje na osobní nebo profesionální úrovni, pro své hodnoty, pro způsob, jakým se chová, nebo pro to, jakým způsobem pracuje.

Elisa Sánchezová v každém případě poukazuje na to, že je třeba si uvědomit, že alter ego by mělo mít jen omezenou životnost. Jakmile je období úzkosti nebo nejistoty překonáno, je vhodné se s ním rozloučit. Podle jejího názoru je „z dlouhodobého hlediska efektivnější naučit se zvládat emoce pomocí jiných nástrojů“.

Klíče k uvedení Batmanova efektu do praxe

Jak jsme viděli, Batmanův efekt je založen na uvedení do praxe metody externalizace, díky které můžeme analyzovat problémy z jiné perspektivy. Zde najdete klíče k úspěšné externalizaci:

Dejte si odstup

Několik studií ukazuje, že čím negativnější a intenzivnější událost prožijeme, tím vyšší je pravděpodobnost, že si ji budeme pamatovat z pohledu první osoby. Naopak když je zkušenost pozitivnější, máme tendenci převzít roli pozorovatele. Takže až příště budete mít obzvláště špatný den v práci nebo se vám něco fakt nepovede, zkuste si představit událost z pohledu někoho jiného, kým může být právě vaše alter ego. Soudili byste ho také tak přísně? Uvědomíte si, že nic není tak horké.

Rozvíjejte svůj talent

Často nám právě alter ego může pomoct objevit skrytý talent. Pro Chala Jiméneze je toto jeden z největších přínosů Batmanova efektu: „Občas jsem se kvůli své kreativitě cítil trapně a musel jsem se ji naučit hodně ovládat. A povedlo se to až do té míry, že dnes je to jedna z mých hlavních předností a pomáhá mi vydělávat na živobytí.“ Pokud v průběhu procesu narazíte na něco, co jste o sobě nevěděli, nezameťte to jen tak pod koberec. Prozkoumejte plný potenciál své nově objevené dovednosti, protože se vám v budoucnu může hodit.

Vžijte se do třetí osoby

Pokud máte za sebou špatnou pracovní zkušenost, je normální, že si historku přehráváte pořád dokola až do zblbnutí. Pozor, toto přímo ovlivňuje způsob, jak emocionálně se stavíte k problémům. Tváří v tvář potížím v práci si zkuste představit, co by v této situaci dělalo vaše alter ego a porovnejte, jestli se vaše negativní pocity a emocionální reakce snížily.

Přijměte své negativní pocity

Procvičováním techniky distancování se od sebe samého se můžete dostat ze zdánlivě nekončícího cyklu negativity. Je sice důležité naučit se rozpoznat repertoár negativních emocí, ale pokud jsou takové emoce váš denní chléb, stávají se toxickými. Výzvou je pochopit, jak svou negativitu můžete ovládat, abyste se nezasekli a naučili se cítit v pohodě i v době nejistoty.

Pamatujte si: bez ohledu na to, kým je vaše alter ego pro pomoc se strachy a nejistotou inspirované, ať už je to někdo, koho obdivujete, fiktivní postava nebo Batman samotný, používejte ho s jasným a vědomým cílem. A kdo ví, možná vás trocha představivosti může posunout o kousek blíže k osobě, kterou se chcete stát.

Přeložila Hana Tlolková
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées