Ako prestať chodiť všade neskoro

30 nov. 2019

4min

Ako prestať chodiť všade neskoro

„Nedochvíľnosť je výsada umelcov.“ André Maurois, románopisec

Žartovné citáty a dôvtipné poznámky môžu byť v prípade umelcov roztomilé, meškanie však dokáže spôsobovať úplné muky.

Už sa vám niekedy stalo, že vám príležitosť prekĺzla cez prsty len preto, že ste meškali? Dokončujete projekty na poslednú chvíľu a v totálnom strese? Vyšli vaše snahy o zmenu nazmar a ovplyvnilo to vás či tých, čo sa na vás spoliehajú? Ak áno, tento článok je presne pre vás.

Welcome to the Jungle vám pomôže pochopiť, prečo vždy meškáte a ako sa tohto (zlo)zvyku môžete zbaviť.

Prečo vždy chodím neskoro?

1. Nemám poňatie o čase

Chodíte vždy neskoro? Jeff Conte na Štátnej univerzite v San Diegu viedol v roku 2003 štúdiu, v ktorej skúmal 181 vodičov metra v New Yorku. Ukázalo, že niektorí z vodičov neboli schopní prísť načas, pretože ich vnímanie času bolo iné, než mali ich dochvíľni kolegovia. Kým „efektívni“ vodiči vnímali minútu ako 58 sekúnd, pre ostatných to bolo až 77 sekúnd. Ak sa vám tento 19-sekundový rozdiel nezdá významný, prepočítajte si to na jeden deň.

„Nikdy neplánujte prísť presne načas. Vždy plánujte byť na mieste skôr. A to vám pomôže prísť presne načas.“ Diana DeLonzor, autorka knihy Never Be Late Again (Už nikdy nemeškajte)

2. Dôvodom, že meškám, je moja osobnosť

K chronickej nedochvíľnosti prispievajú určité psychologické faktory. Diana DeLonzor, autorka knihy Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged (Už nikdy nemeškajte: 7 liekov na nedochvíľnosť), viedla v 90. rokoch štúdiu. Skúmala súvislosť medzi ľuďmi, ktorí sú chronicky nedochvíľni, a určitým typom úzkosti či nedostatku sebaúcty. Vo svojej knihe identifikuje sedem profilov ľudí, ktorí chodia neskoro.

  1. Naháňači termínov sú najbežnejší. Ide o ľudí, ktorí dokážu byť produktívni iba v krízovej situácii. Tvrdia, že pracujú dobre iba pod tlakom. Naháňači termínov sa denne boria s prokrastináciou.

  2. Producenti radi stíhajú čo najviac v čo najkratšom čase, ale podceňujú množstvo času, ktoré k tomu potrebujú. Na deň si plánujú príliš veľa aktivít.

  3. Roztržití profesori ľahko strácajú pozornosť a nedokážu sa dostať z bodu A do bodu B bez toho, že by to vzali okľukou cez body C a D. Miesto efektívneho pohybu vpred a sústredenia sa na jeden projekt, ľudia s týmto typom osobnosti rozdeľujú svoju pozornosť medzi sekundárne úlohy.

  4. Hľadači logického vysvetlenia nikdy nepriznajú, že patria medzi tých, čo meškajú. Budú radšej nedochvíľnosť pripisovať situáciám mimo ich kontroly, ako sú kolóny alebo meškania vlakov. Nanešťastie, ak takáto osoba pracuje v tíme s inými ľuďmi, týmito výhovorkami všetci len trpia.

  5. Vychutnávačom veľmi nejde time management a z toho, že meškajú, obviňujú sami seba. Presviedčajú sa, že nedokážu tento zlozvyk poraziť.

  6. Vyhýbači sa snažia úzkosť prekonať tým, že všetko kontrolujú. Z domu napríklad dokážu odísť až vtedy, keď je všetko dokonale čisté, aj keď to znamená, že prídu na stretnutie neskoro.

  7. Rebeli zbožňujú chodiť neskoro, pretože sa im páči pocit, že na nich ostatní čakajú. Často ide o ľudí s nízkou sebaúctou, ktorí si užívajú fakt, že niekto očakáva ich príchod.

Našli ste sa v niektorom z týchto profilov, či dokonca vo viacerých? Nasledovné odporúčania sú zoradené podľa typu osobnosti. Pomôcť s nedochvíľnosťou vám však môžu všetky.

Štyri odporúčania, ako zlepšiť svoju dochvíľnosť

1. Pre naháňačov termínov: porazte prokrastináciu

Kto môže povedať, že na strednej či vysokej škole nikdy neodložil učenie na poslednú chvíľu? Tendencia odkladať nepríjemné úlohy sa dá pochopiť, ale prokrastinácia môže vyústiť až do toho, že ovplyvní váš každodenný život. Projekty nebudú odovzdané načas, a ak áno, utrpí kvalita. Dokončenie projektu však prináša uspokojenie a pomáha budovať sebaúctu.

  1. Vytvorte si zoznam úloh, ktoré popíšete do posledného detailu.

  2. Vytvorte si drobné pripomienky, ktoré vám pomôžu začať deň. Napríklad si na stôl strategicky rozmiestnite pár lístkov už deň vopred, aby vám pomohli prejsť úlohami, ktoré musíte zvládnuť.

  3. Rozdeľte veľké úlohy na menšie.

  4. Keď úlohu dokončíte načas alebo skončíte s prvou časťou projektu, doprajte si prestávku.

  5. Nastavte každej úlohe časový limit. Určte si minimálny čas potrebný na dokončenie jednotlivých vecí (napríklad na prečítanie piatich článkov týždenne) a maximálny limit na iné (napríklad, že nebudete tráviť ráno čítaním emailov viac ako 30 minút).

2. Pre roztržitých profesorov: nerozdeľujte svoju pozornosť medzi príliš veľa vecí

Nenechať sa rozptýliť vyžaduje disciplínu a tréning atléta. Najbližšie, keď pocítite, že sa blíži odklon od činnosti, ktorú robíte, alebo ste pripravení zanechať ju, skúste nasledovné tipy.

  1. Ostaňte a pracujte na nej ešte 15 minút. Tým, že pokušeniu nepodľahnete okamžite, trénujete vôľu.
  2. Pýtajte sa sami seba, či naozaj stojí za to ísť na sociálne siete, keď by ste inak mohli s prácou skončiť skôr. Porovnajte benefity okamžitého potešenia (rozptýlenia) a dlhodobej snahy.

3. Pre producentov, vyhýbačov a vychutnávačov: trénujte organizačné schopnosti

Vôľa funguje ako batéria. Čím viac ju používate, tým viac slabne. V práci aj doma je kľúčová organizácia. Existujú jednoduché techniky, ktoré môžete použiť, aby ste sa necítili zahltení.

  • Šetrite čas na tých istých úlohách, ktoré vám berú energiu. V práci využívajte všetky dostupné technológie.
  • Každý víkend si vytvorte zoznam osobných aj profesijných cieľov, ktoré by ste počas týždňa chceli dosiahnuť.
  • Na konci každého dňa preškrtnite to, čo sa vám podarilo dokončiť, a prepíšte zvyšné úlohy na zoznam na ďalší deň.
  • Dajte svoje myšlienky, nápady a projekty na papier: zoznamy, vývojové diagramy či pripomienky nalepené na dverách. Čokoľvek, čo vám pomôže spomenúť si na ne.

4. Pre všetkých: buďte k sebe pozorní a spite

Nedostatok spánku je najväčšou príčinou meškania, takže si zaumieňte, že pôjdete spať v čase, ktorý vám umožní mať dostatok spánku. Nič nie je pre začiatok dňa dôležitejšie ako kvalita spánku.

SleepyTime je aplikácia, ktorá vám povie, o koľkej by ste mali ísť do postele, aby ste vstali tak, že vám to nenaruší spánkový rytmus. V spánku totiž prechádzame asi 90 minútovými spánkovými cyklami. To znamená, že aj keď spíte osem hodín, môžete sa celý deň cítiť unavene, ak vás budík zobudil práve uprostred spánkového cyklu.

Čo o mne nedochvíľnosť hovorí v porovnaní s ostatnými?

Dochvíľnosť je vlastnosť, ktorú firmy vyhľadávajú. Je vnímaná ako znak vychovanosti, dobrých spôsobov a spoľahlivosti. Chodíte vždy neskoro, ale pretože zvládate každodennú prácu odovzdať včas, hovoríte si, že to až tak nevadí?

Stále ste však zdrojom stresu pre zvyšok firmy, čo z vás robí nezdvorilého a nespoľahlivého človeka. Keďže sa na vás tím nemôže spoľahnúť, stanete sa zdrojom narušenia jeho fungovania. Navyše kolegovia, ktorí chodia načas, už nejaký čas pracujú, keď sa vy v kancelárii ešte len ukážete.

Čo riskujem, keď chodím neskoro?

Firma bude mať veľký prehľad o vašom pracovnom čase. Nedochvíľnosť spôsobená udalosťami mimo vašu kontrolu, ako sú búrky či výpadky dopravy, sa dá ospravedlniť. Ale opakované meškanie bez rozumného dôvodu môže viesť k varovaniam, sankciám (ako sú zrážky z platu) a dokonca k výpovedi. To je snáď dostatok dôvodov k zamysleniu sa nad vaším zlozvykom a nad tým, prečo by ste mali pracovať na zmene.

Lebo kde je vôľa, tam je cesta!

Preklad: Eva Lalkovičová

*Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées