10 najotravnejších manierov našich kolegov

14 juil. 2020

3min

10 najotravnejších manierov našich kolegov
auteur.e
Gabrielle Predko

Journaliste - Welcome to the Jungle

Vážite si svojich kolegov, no máte im problém povedať, že sú občas otravní? Neostáva vám teda nič iné, len im poslať tento článok so slovami: „Vidíš, to si celý ty!“ Pochopia to… a s malou dávkou šťastia sa aj zmenia (alebo aj nie). Pozrime sa na najotravnejšie výstrelky našich kolegov, žien aj mužov.

1. Obedový komentátor

Či si pochutnávate na šaláte a lososom, avokádom a quinoou, alebo obedujete starý dobrý McDonald’s, vždy vás bude častovať komentármi, o ktoré ste ho nežiadali. Je nemilosrdný. Poľutovať stážistu odkázaného na polotovary zo supermarketu? To je niečo preňho! Mrazené cestoviny so šunkou? Ani tie sa nevyhnú útoku.

Občas pri obede spomenie aj škandály, ako napríklad prípad konského mäsa z Poľska. „Videl si to ? Až ma z toho striaslo. Ľudia, čo to je jedia… sami si môžu za svoje zdravie!“ Vždy si nosí plastové nádobky plné paštrnáka a topinamburov. Často sa pri ňom uchýlite k sladkej lži typu: „Bežne sa lepšie stravujem.“ Alebo: „Toto je len výnimočne, nestíhala som si lepšie navariť.“ Vy však viete, že neklamete len tomuto samozvanému odborníkovi, ale trochu aj sebe… Najotravnejšie na tejto situácii je, že má pravdu.

2. Beztopánkovo

„Prepáč, musím sa vyzuť!“ Ospravedlňuje sa, no nikdy si ako správny rebel nevypýta povolenie. S kolegami sa na ňom často zabávate, no potajme mu trochu tento hipisácky manier uprostred spoločnej kancelárie závidíte. V podstate je to pravdepodobne určitý akt oslobodenia, porušenie pravidiel spoločnosti, akýsi tichý prevrat (a aromatický). Stručne povedané, každý rok netrpezlivo čakáte na zimu, keď si jediný raz obuje svoje smradľavé chodidlá do topánok.

3. Vedecké experimenty v chladničke

Všetky firmy na svete majú túto osobnosť vo svojich radoch: pestovateľa chladničkových ekosystémov. V chladničke sa už mesiac rozkladá kel, pretože vždy je lepšie dať si s kolegami hamburger, než zjesť vlastnoručne pripravený pokrm. Zabudnutý obed si vypýta svoju daň vo forme odkazu pre všetkých od recepčnej s nadpisom „Oznam o čistote“. Správa ďalej pokračuje slovami: „Naozaj vám treba pripomínať základy hygieny?“ Ups!

4. „Práve som ti poslala e-mail“

Spolupracuje tak trochu so všetkými, je vždy „zavalená prácou“, no za každých okolností si dokáže nájsť dve minúty prísť za vami (alebo na vás naďabiť počas prestávky). Počká si, kým si dáte dole slúchadlá, a povie: „Práve som ti poslala správu na Slacku, videl si?“ Vysvetlenie môže byť dvojaké: buď vám chce oznámiť dobrú správu a vidieť vašu reakciu naživo, najmä ak bude celá kancelária tieto ovácie počuť. Alebo je príliš vystresovaná a príde vám povedať, že tým pádom musíte byť aj vy. To už nie je také fajn. Stručne povedané, je to pracovná verzia kamarátky, ktorá sa vás pýta: „Spíš?“, keď ste uprostred krásneho sna.

5. Krokománia

Je trochu nesústredený a jeho schopnosť koncentrácie nepresahuje 10 minút. Aby sa trochu rozhýbal, ide na prechádzku… na toaletu, ku kávovaru, von, do supermarketu, do kancelárie svojho kamaráta. Tieto príchody a odchody okrem iného sprevádzajú znervózňujúce elementy, ako napríklad šuchotanie. Za celý deň okolo vás prejde asi 20-krát a vždy sa ho spýtate: „Všetko okej?“ Odpoveď nečakáte. Mimo práce sa nikdy dlhšie neporozprávate, no vďaka otázkam „Všetko okej?“ ste sa stali blízkymi kolegami, ktorí sa na každom afterworku vrúcne objímajú.

6. Tá, ktorá rada telefonuje v spoločnej kancelárii

Aby sme boli konkrétni, je to práve ten človek, ktorý počas mítingu nechá zvoniť telefón uprostred spoločnej kancelárie. Táto kolegyňa je jedna z mála exemplárov ľudí narodených pred rokom 1985, ktorá skutočne používa svoj telefón na telefonovanie a ktorá je preto až (príliš) v pohode s telefonovaním, aj keď ju všetci počúvajú. Na konci dňa poznáte všetky jej projekty, čo bude jesť s priateľom na večeru (gnocchi) a celú históriu poslednej objednávky z Asosu. Ďakujem, ale neprosím.

7. Ten, ktorý má prezývku pre všetkých

Trávite dni budovaním svojej dôveryhodnosti, presvedčivosti pri prezentácii nápadov, spoľahlivosti a serióznosti v práci. Za 10 sekúnd váš kolega celé úsilie zničí. Stačí, keď sa počas porady otvorenejšie vyjadríte a v presvedčení, že dobrá prezývka môže rýchlo utlmiť situáciu, vám len povie: „Pokoj, miláčik.“ Alebo ešte horšie: „Upokoj sa, zlatko!” Budete preklínať deň, keď ste na pracovnom večierku všetkým vytárali prezývku, ktorú vám dala mama, keď ste mali 10 rokov.

8. Tá, ktorá vždy obeduje aromatické jedlá

Jeden by si myslel, že má kolegyňa v práci na obed sardinky, len aby si nezamorila vlastný byt. Vy sa ale neodvážite niečo povedať, veď vyzerá byť na svoje jedlo taká hrdá… Stále však máte možnosť poslať stručný (nie úplný) zoznam vecí, ktoré by sa v práci nemali ohrievať: brokolica, makrely (všeobecne ryby), karfiol, vajcia, kyslá kapusta, ragú a jaterničky. Ak to bude pokračovať, berte to ako osobný útok.

9. „Neboj sa, o 5 minút to bude hotové.“

Ste už síce na odchode, no vždy si nájde čas požiadať vás o nejakú láskavosť na poslednú chvíľu. On sám „nemôže zostať, pretože ide na večeru“. Vždy je to nepríjemné, keď naši kolegovia neodhadnú čas potrebný na určitú úlohu, či už je 14.00, alebo 18.00.

10. Miešačka v šálke kávy

Každé ráno o desiatej vám táto kolegyňa pripomína svoju prítomnosť miešaním kávy po dobu dvadsiatich minút, aj keď si ju nesladí. Čo tým vlastne sleduje? Koncert v spoločnej kancelárii? Muzikoterapia (počúvanie pre mozog prospešných zvukov, ako napríklad zvuky prežúvania pri jedení lososa sashimi, pozn. red.)? Ťažko povedať… Okrem toho, väčšinou vypije iba dva glgy (áno, lyžička sa krúti a káva sa násilím ochladzuje!).

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku a prihláste sa na odber našich noviniek, aby sa k vám každý deň dostali tie najlepšie články!

Les thématiques abordées