Warhorse Studios slaví 10 let existence

20 oct 2021

2 min

Warhorse Studios slaví 10 let existence

Z malého týmu na herní studio s téměř 200 lidmi! Společnost Warhorse světlo světa spatřila před 10 lety, kdy se spojila zkušená trojice herních vývojářů: Daniel Vávra, Martin Klíma a Viktor Bocan. Jejich vize netradičního realistického RPG z české historie oslovila hráče po celém světě, hry se prodalo 3 miliony kusů a získal řadu ocenění pro svou originalitu.

Příběh vzniku Kingdom Come: Deliverance ukázal, že i relativně malé české studio může udělat světovou hru, která jde proti proudu. To se ostatně potvrdilo na úspěšné crowdfundingové kampani na Kickstarteru, kdy se ještě před zahájením projektu 35 tisíc lidí složilo částkou kolem 33 milionů korun, aby studiu pomohli financovat nákladný vývoj. Opět něco netradičního, co podtrhuje cestu, kterou se zkušená trojice vydala.

Warhorse se tak hned zkraje podařila vytvořit silná komunita, která podporovala vývoj a těšila se na finální produkt. A v únoru roku 2018 rozhodně zklamaní nebyli, Kingdom Come: Deliverance oslnil celý svět, největší světoví streameři na Twitchi hráli netradiční RPG a užívali si krásnou českou krajinu. Hra získala přes 40 ocenění od renomovaných médií a v průběhu dalšího roku se rozrostla o čtyři DLC a dva dokumentární filmy. Čeští vývojáři tak byli zase vidět. Domácí herní studia tak i s menšími rozpočty oproti zahraniční konkurenci, dokáží díky kreativitě a originalitě slavit se svými hrami úspěchy.

Bez skvělého týmu by to jistě nebylo možné. Z počátečních tří zakladatelů se tým rozrůstal, přidávali se zkušení vývojáři i nováčci v oboru, a všichni přidali ruku k dílu. Herní vývoj je náročný proces a neobejde se bez komplikací, ovšem společně se všem povedlo dosáhnout kýženého výsledku.

Jak probíhalo samotné vydání hry, ukazuje Vortex, který dokumentoval několik posledních dní.

Střih do roku 2019: Pražské studio po úspěchu s Kingdom Come: Deliverance bylo odkoupeno vydavatelem Koch Media, který díky svému zázemí umožňuje o něco vyrůst. Aktuálně je v týmu 185 lidí, kteří se podílí na vývoji doposud neoznámeného projektu. Rozkročení týmu umožňuje více se specializovat, zatímco dříve musel skoro každý plnit více roli zároveň, nyní se může soustředit čistě na jednu věc, což ve finále přinese lepší výsledek.

Že se ve Warhorse dobře pracuje, dokazuje i fakt, že průměrný rok nástupu do firmy je 2017, většina lidí zde tedy pracuje již čtvrtým rokem. Dokonce 9 lidí je ve společnosti od úplného začátku, a mohli tak sledovat, jak postupně přichází desítky nových kolegů a kolegyň.

Warhorse si lidí, kteří pracují ve firmě, velmi váží. Nedávno proto spustili nový “loyalty program”, ve kterém rozdávají luxusní vouchery na pobyty po Česku. Kromě poděkování se jedná také o způsob, jak více motivovat lidi k odpočinku, aby se zbytečně nepřepracovali a nevyhořeli.

Deset let existence je velký milník a proběhla také oslava, která byla nejenom poděkováním za tvrdou a kvalitní práci, ale rovněž možnost seznámit se s kolegy, kteří nastoupili během období práce z domova.

Pokud se i vy chcete stát součástí skvělé party a podílet se na vývoji světových her, zamiřte na profil Warhorse. Tým se stále rozrůstá a hledá talentované lidi napříč obory!

Warhorse Studios slaví 10 let existence