Verbální aikido aneb jak se bránit slovem proti útokům v práci

10 ago 2022 - actualizado el 10 ago 2022

4 min

Verbální aikido aneb jak se bránit slovem proti útokům v práci
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Low kick, kop s otočkou, zvedák… Předvolební debaty kandidátů na prezidenta se tradičně odehrávají v silně agresivním a bojovném duchu. Ale i když si někteří myslí, že nejlepší obranou je útok, pro vyznavače slovního aikida to rozhodně neplatí. Ti totiž naopak využívají své umění k tomu, aby mírumilovně a efektivně odvrátili verbální útoky a veškerou negativitu. Řešíte-li jednu schůzku za druhou, zvládáte vrtochy svých kolegů nebo balancujete na hraně work-life rovnováhy, o třecí plochy nemáte nouzy! Objevte novou životní filozofii a její učení, které vám pomůže vypořádat se s nejagresivnějšími kolegy, na pracovišti i na obrazovce.

Verbální aikido: jak zahrát konflikt do autu

Jedná se o umění konverzace inspirované bojovým sportem aikido. Díky němu se vám podaří vyváznout i z vyloženě napjaté situace zcela bez úhony. Ve verbálním aikidu se spolu na rozdíl od toho fyzického neutkají dva „soupeři“, ale dva „partneři“. Také na konci utkání není vítězů, ani poražených. Jen vyoutovaný konflikt. Jeho jediným cílem je: „Usměrnit slovní agresi a dojít k pozitivnímu a harmonickému výsledku.“ Nejedná se tedy nutně o hledání řešení sporu… Jde spíš o to, přetvořit napjatou situaci v mírumilovnou konverzaci, při které si lidé opět rozumí. Jedná se o pacifistický přístup ke zvládání útoků a negativity druhých a může se vám hodit v osobním i v pracovním životě.

Na začátek si ovšem musíme ujasnit, jak vůbec poznat verbální útok. Není to vždy snadné jako v případě fyzického napadení – nezůstávají po něm totiž modřiny ani zlomené nosy. Verbální útok může mít mnoho podob. Může se tvářit jako kritika, výčitky, odsuzování, námitky nebo stěžování. „Verbální útok je velmi subjektivní věc a může jej vyvolat něco, co řeknete… Nebo něco, co neřeknete. Ale vždy to vede k napětí a pocitu rozhození u člověka, který je napaden,“ říká Luke Archer, instruktor, spisovatel a expert na tuto oblast.

Co je tedy lepší? Útěk, nebo boj?

„K verbálnímu aikidu se zpravidla uchylujeme ve chvíli, kdy se chceme bránit, kdy si chceme získat odstup, aby nás nemohlo zranit to, co říká někdo druhý,“ dodává Luke Archer. Učedníci tohoto umění se setkávají na místě nazvaném „verbální dojo“ (čti dódžó, jedná se o prostor určený k tréninku aikida, pozn. red.) a učí se rozvíjet své reflexy v obvyklých či neobvyklých situacích: třeba když vám vedoucí vyčítá, že jste přišli pozdě, kolega kritizuje vaši práci, když vám tchyně pomlouvá oběd.

Každý máme své hranice, témata, která jsou pro nás obzvlášť citlivá, a každý také jinak zareagujeme, když na nás někdo zaútočí. Přecházíte často do protiútoku? Nebo je vaší taktikou ústup? Bráníte se, nebo měníte téma? Verbálně napadený člověk může pociťovat bouři emocí, která mu znemožňuje okamžitě trefně zareagovat. Však to znáte, ta správná poznámka člověka napadne až dlouho poté: „Kruci, tohle jsem mu na to měl říct, to by mu sklaplo!“ Nebo naopak člověk lituje, že se nechal vyprovokovat a reagoval přehnaně.

Verbální aikido nás učí, jak si zachovat klidnou hlavu a situaci zvládnout. „Je to tanec o třech základních figurách,“ vysvětluje Luke Archer.

  • Nejdříve se naučíme přijímat útok s „vnitřním úsměvem“. Tento úsměv nám dodává „nedotknutelnou sebedůvěru“, která pramení z toho, jak známe sami sebe a jak moc si věříme. Díky němu se dokážeme vyhnout konfliktu s osobou, která se nás snaží vyprovokovat.
  • Dalším krokem je připojit se k útoku na straně útočníka, dokud nedojde k jeho destabilizaci. Tento postup vyžaduje sympatizování s úhlem pohledu útočníka, snahu vcítit se do jeho kůže, aby místo přímé konfrontace došlo k objektivnímu vyhodnocení situace.
  • A posledním krokem je dosáhnout harmonického závěru rozhovoru: zahájit konstruktivní dialog, navrhnout společné téma, rozumně se domluvit, nalézt kompromis přijatelný pro obě strany nebo jednoduše vyřešit původní problém.

Díky této kombinaci technik verbálního aikida můžete efektivně čelit nejen okamžitým situacím, ale také se díky nim můžete připravit na budoucnost. Ve světě práce existuje mnoho situací, na které je dobré se předem nachystat: Pracovní pohovor, o kterém víte, že při něm budete muset obhajovat několikaměsíční bílé místo v životopise, porada, na které se zcela jistě dostanete do křížku s nemožným kolegou, meeting s netolerantním vedoucím, na kterém se bude probírat výroční hodnocení.

Trénink začíná: několik základních technik verbálního aikida

Slovní aikido má v repertoáru několik konkrétních manévrů, které můžete využít během útoku. Neexistuje samozřejmě žádný univerzální „úder“, který by zafungoval v úplně každé situaci, ale některý z následujících příkladů se bude možná hodit i pro vaše pracoviště:

  • Stěžuje si váš kolega na nové pokyny a pravidla od zaměstnavatele? Nechte negativní energii volně plynout. „Většinou nás nebaví poslouchat nadávání někoho jiného a chceme, aby přestal. A proto se proti němu ohradíme. Ale měli bychom jej naopak vyzvat, aby pokračoval, být neutrálním posluchačem, dát najevo porozumění,“ nabádá Luke Archer. Takže, až bude váš kolega příště lamentovat, neříkejte: „Snad nebude tak zle, ne?“ Místo toho jej vybídněte, ať to ze sebe všechno dostane. Až pak se s ním můžete pokusit najít skutečné jádro problému a třeba ho dokonce vyřešit.
  • Kritizuje vedoucí vaši práci? Najděte nový přístup pomocí diskuze. „Ta prezentace je naprosto nesrozumitelná,“ říká vám naprosto bez obalu. Odpusťte si komentář, že všechny jeho prezentace vypadají jako z Wordu 98, nadechněte se (čas na vnitřní úsměv) a s pokorou přijměte jeho úhel pohledu. Můžete odvětit, že „je pravda, že už se vám povedly i lepší prezentace“ (vaším cílem je vedoucího vyvést z rovnováhy, ne s ním bojovat či se ospravedlňovat). Poté navrhněte, že prezentaci předěláte, nebo se dokonce sami zeptejte, jak byste ji podle něj mohli vylepšit. Jen tak oba opustíte bojiště hrdě a s hlavou vztyčenou.
  • Vyčítá vám něco kolega neoprávněně? Najděte nenásilné řešení. V takovém případě může napadená osoba uznat, že názor druhého je částečně či plně odůvodněný, ale měla by si stát za svým vlastním názorem na věc. „Chápu, že tě můj e-mail popudil. Ale kdybych ho neposlal/a, mohlo by to vést k nedorozumění a neúspěchu našeho projektu. Jak to mám udělat příště, aby se tě to nedotklo?“
  • Zachází váš šéf příliš daleko a křičí na vás? Konfrontujte ho. Verbální aikido je sice mírumilovné, ale rozhodně nevybízí k tomu, nechat si líbit každou agresi či ještě nastavit druhou tvář. Jeho cílem je protivníka zneškodnit. Někdy se situace zkrátka příliš vyhrotí a napadená osoba musí dát najevo, že takové chování je prostě nepřijatelné: „Možná jsem udělal/a chybu, ale to vám nedává právo se mnou takto jednat. Myslím, že je na místě omluva, a rád/a si o tom promluvím v klidu.“

Ani práce na dálku a meetingy před kamerou Zoomu neznamenají, že si kolegové odpustí své kyselé poznámky, nenápadné či nápadné posměšky a necenzurovanou kritiku. Podle Luka Archera vyvolávají v drtivé většině případů takové řeči tři základní reakce: vztek, strach a smutek. Všechny tři přilévají olej do ohně konfliktu… Ale současně nám nabízejí také příležitost ukázat svou empatickou stránku a hovořit o problémech otevřeně, protože jen tak se posouváme dál. A to je hlavní cíl verbálního aikida. Takže jestli vás až do nynějška vytáčely doběla nechápavé výrazy a nekonečné střety, tak teď už víte, jaké taktiky proti nim můžete použít, abyste každou hrozící konfrontaci zažehnali s moudrostí hodnou mistra Yody. Vzpomeňte na slova Isaaca Asimova, profesora biochemie a spisovatele sci‑fi: „Násilí je posledním útočištěm neschopných.“

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo