9 extrémů: Jak se vedoucí pracovníci vyrovnávají s nucenou prací z domova

17 oct 2020

4 min

9 extrémů: Jak se vedoucí pracovníci vyrovnávají s nucenou prací z domova
autor
Clémence Lesacq Gosset

Editorial Manager - Modern Work @ Welcome to the Jungle

Byli jste přesunuti na home office a stále se nemůžete vrátit do práce? Vsadíme se, že stačilo pár týdnů práce z domova a začali jste si všímat drobných změn v chování svých nadřízených… (Možná dokonce sami patříte k vedoucím pracovníkům. Pokud ano, pak se na následujících řádcích ukáže, zda jste schopni sebekritiky.) Někdo reaguje panikařením, někdo podrážděností a někdo je zase až nesnesitelně chápavý… Existuje mnoho způsobů, jak se může váš šéf projevit v krizové situaci. My jsme vybrali pouze některé z těch nejextrémnějších. A každý popis platí pro muže i ženy!

  1. Uzlíček nervů
  2. Zenová královna
  3. Počítačový neumětel
  4. Zvěstovatelka konce světa
  5. Překvapení roku
  6. Empatický psycholog
  7. Posedlá organizátorka
  8. Nadřízený v práci, podřízený vlastním dětem
  9. Zmizelá

1. Uzlíček nervů

Nikdo samozřejmě nepopírá, že se vedoucí pracovníci ze všech koutů světa právě potýkají s jednou z nejnáročnějších situací. Problém je v tom, že se váš nadřízený Matyáš nechal tím stresem úplně pohltit. Jeho aktuální bilance je osm šálků ristretta za den„abych se udržoval v pozoru, chápeš!“ –, jeden týden probdělých nocí a šest e-mailů (plných chyb) za minutu. Matyáš už nemůže, ale co je hlavní, vy Z NĚJ nemůžete. Je všude, je v práci neustále, ale současně je naprosto k ničemu. Pomyslnou poslední kapkou, která vás přiměla žadonit, aby si vzal konečně dovolenou, bylo, když se vám o něm včera zase zdálo.

2. Zenová královna

Je to zvláštní, ale zdá se, že počet dní celopodnikové práce z domova se shoduje s tím, kolikrát jste přes webkameru slyšeli to její usměvavé: „Nebojte se! Všechno dobře dopadne!“ Přestěhovala se na chalupu v srdci přírody, vyměnila na míru šité kostýmky za batikovaná trička, popíjí matcha čaj a hladí kočku. (Dokonce začínáte mít pochybnosti o dobrém rozlišení svého monitoru: vážně vidíte na její hlavě dred, nebo je to jen Micčin ocas?) A na konci videohovoru v pátek večer zajde tak daleko, že vám popřeje: „Tak hezké prázdniny!“

3. Počítačový neumětel

Patrik se vždycky ve všem vyznal. Však je také tenhle šarmantní padesátník ve firmě přes deset let. Na sobě čistě černé tričko, v hlavě brilantní nápady, pod sebou tým 50 lidí, kteří v něm vidí příštího Steva Jobse. A ten jeho způsob, jak každého navštíví v kanceláři, aby si mohl SKUTEČNĚ promluvit, bez neosobních e-mailů a upozornění, ten si skutečně zasloužil respekt. Tedy až do chvíle, než musel uspořádat svou první schůzi po Zoomu. „Funguje to? Slyšíte mě? Vidíte mě? JAK SE TO SAKRA ZAPÍNÁ!“ Nic naplat, od té doby marníte čas a posíláte mu přes Slack návody, jak používat Zoom, Skype, Teams a jim podobné, ale jemu se stejně povede připojit jen jednou ze tří případů a musel takřka přerušit veškerou komunikaci s týmem. Pak zjistíte, že se mu nepovedlo stáhnout Slack… A všechno najednou dává trochu větší smysl.

4. Zvěstovatelka konce světa

Vždy pozitivní, vždy aktivní, Martina je ten typ podnikavé dívky, vedle které blednou všichni ostatní pracovníci v open spacu. Až jednoho krásného rána se všechno změnilo. Začalo to tím, že připravila prezentaci v PowerPointu, která měla jen 10 slidů, ačkoli většinou jich za každý víkend zvládla tak 50. Její dříve tak časté zprávy a lajky v interním chatu byly vzácnější a vzácnější. Poté osekala veškeré plány svého týmu tak, že nakonec kompletně zrušila veškeré schůze až do 31. prosince 2020. Ale ze všeho nejvíc vás vyděsil její nový e-mailový podpis: „Jaký to má vlastně všechno smysl? Martina.“ Naštěstí si nemusíte dělat starosti, je v pořádku, tyhle změny značí pouze přerod člověka ve filozofa vyznávajícího permakulturu.

5. Překvapení roku

Řekněme si to (prosím pěkně) upřímně, co se týče zvládání krize, nevsadili byste si na něj ani zlámanou grešli. Z Ladislava charisma přímo nesrší a své podřízené vedl vždycky s rozvahou – hlavně nedělat příliš mnoho ani příliš málo. Když tu nastal masový přechod na home office. A zničehonic je z toho Petera Parkera supermanažer (dokonce nosí i podobné brýle, to vážně nevymyslíte). Kdo jako první svolal krizovou poradu, když se celý svět teprve rozkoukával? On. Kdo povzbuzuje své podřízené, ale nikdy je nestresuje? On. Kdo pevnou rukou vede tým „vzhůru do nekonečna a ještě dál… od covidu“? Zase on! Na vašem místě bychom se okamžitě přihlásili k němu do týmu.

6. Empatický psycholog

„Jakpak se dnes ráno máme? Mně můžete říct všechno, doufám, že to víte. Je důležité sdílet své pocity s ostatními.“ Tak přesně tyhle zprávy vám teď chodí každé ráno v 9 hodin na chatu ve skupině vašeho oddělení. Následuje osobní patnáctiminutový telefonát, povinně, který má pracovní název „čas jen pro vás“. První týden vám ještě připadalo skvělé, že má šéf na srdci vaše blaho. Ale teď už toho máte dost. Psychologické rozbory, organizování společného cvičení na dálku, výživové poradenství a knižní klub, to vše, „abyste si zpříjemnili omezení volného pohybu“. Váš nadřízený si zřejmě spletl empatii s tyranií. Držte se.

7. Posedlá organizátorka

Už před koronavirem to s ní bylo těžké, ale teď její šílenství dosáhlo zcela nové úrovně. Ačkoliv dobře ví, že pracovní zátěž se snížila na 50 % a že tedy nemá cenu předstírat činnost každý den od osmi do devíti večer, stejně se rozhodla, že musí všechno vědět, všechno změřit, všechno zkontrolovat. Každá minuta vašeho pracovního programu je pečlivě naplánovaná: ranní briefing, individuální briefing, týmový briefing, firemní briefing, koordinační briefing, páteční briefing. Vytáhla složky z dob dávno minulých a nutí vás je zpracovat přes noc a samozřejmě o tom následně napsat report. Ať vás ani nenapadne se zvednout od počítače a jít se napít vody, protože jakmile to uděláte, můžete se vsadit, že vám okamžitě přijde zpráva: „Jsi tam? Jsi na příjmu? Můžeme si zavolat ohledně toho reportu? Haló???“

8. Nadřízený v práci, podřízený vlastním dětem

Nechcete nikomu radit, jak má vychovávat děti, no ale stejně. Když se snažíte po Skypu probrat postkoronavirovou marketingovou kampaň – navíc s rozpočtem 500 000 eur – a malá Evička a Theofil už potřetí během půl hodiny tahají tatínka, vašeho šéfa, za rukáv, musíte se sami sebe ptát, jak je možné, že tak skvělý vedoucí může mít tak malou autoritu u svých vlastních dětí! Přes webkameru vidíte, že za jeho zády se rozkládá bitevní pole, kam jen oko dohlédne – hromady hraček, plyšáků a prázdných obalů od sladkostí. S neochvějným úsměvem na rtech jemně odstrkuje ty příšerky ze svých končetin a rychle ukončuje poradu: „No, je mi líto, ale je čas na svačinku. Brzy si zase zavoláme, ano?“ Jasně, jasně… Nashle v prosinci.

9. Zmizelá

Natálii během videokonferencí zastupuje malý černý čtvereček vpravo nahoře, který už šest týdnů do diskuze ničím nepřispěl. Mikrofon má odpojený. Není na mailu ani na telefonu. Občas se vedle jejího jména na Skypu nebo Slacku objeví zelený puntík, ale to sami pochybujete, jestli už nemáte vidiny. Natálie, jak se tak říká, zmizela z povrchu zemského. Už ji nebaví být vedoucí. I to se může stát.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden!

Las temáticas de este artículo