Umění chybovat: jak proměnit chyby v příležitosti

26 abr 2023 - actualizado el 26 abr 2023

5 min

Umění chybovat: jak proměnit chyby v příležitosti
autor
Javier Lacort

Redaktor na volné noze se specializací na technologii a startupy.

Představte si na chvíli, že koukáte na knihy v knihkupectví. Hledáte nějakou, která vás zaujme, a najednou spatříte jednu, která vypadá poničená. Má opačně nasazený přebal. Hřbet je tam, kde by určitě neměl být, a prvních pár stránek najdete až na konci. Zdá se vám to divné, ale není. Máte před sebou chybu, kterou záměrně vytvořil Erik Kessels, holandský umělec a autor, podle kterého se vady mohou stát naprostým úspěchem, pokud víme, jak je využít.

Ve svém díle Failed it! How to turn mistakes into ideas and other advice for successfully screwing up! (To byla katastrofa. Jak proměnit epické chyby v tvůrčí úspěchy, česky dosud nevyšlo; pozn. překl.) Kessels ukazuje, že je možné převést naše nedostatky na potenciální triumfy.

„Tato kniha je věnována umění dělat chyby,“ říká Erik Kessels. Na jejich stránkách autor shromažďuje desítky příkladů proslulých chyb ze světa designu, architektury, marketingu a dalších oblastí, ve kterých se někdo zapsal do historie, protože si při své práci počínal dost kostrbatě. Dále odhaluje, jak se každému přešlapu podařilo přežít a dokonce inspirovat ostatní, aby opakovali stejný vzorec chování, včetně selhání.

Geniální nehody

„Jen proto, že něco neodpovídá vašemu původnímu záměru, třeba protože počáteční výpočty se o několik centimetrů odchylují, neznamená to, že (nečekaný) výsledek nepovede k něčemu geniálnímu.“

Jak Kessels přibližuje téma To byla katastrofa!, i ta nejznepokojivější chyba může nakonec změnit historii. Dobrým příkladem by mohlo být něco, co mnozí dodnes nosíme v kapsách. V roce 1990 Apple spustil prodej PDA (druh kapesního minipočítače) zvaného Newton, který ovšem prošel bez povšimnutí, ani propadák, ani hit, a jeho prodej byl přerušen. Byl to ale zárodek výrobku, který přišel o čtrnáct let později, a to už byla jiná revoluce. Říká vám něco iPhone?

Coca-Cola nebo kardiostimulátory přišly na svět podobně. I to byly chyby, které umožnily vznik něčeho nečekaného, z čeho se nakonec stal obrovský úspěch. Coca-Cola se zrodila ve farmaceutické laboratoři jako sirup na zažívací problémy, který také navíc doplňoval energii. I přesto, že jako sirup nebyla příliš úspěšná, brzy potom se stala obrovským prodejním úspěchem jako nealko nápoj. No a zbytek historie této nadnárodní společnosti už všichni známe.

Další omyl, kardiostimulátor, byl původně vytvořen jako zařízení pro záznam pulzací srdce, jehož účelem bylo jednoduše získat více informací o orgánu. Špatný design ale způsobil to, že obvod místo toho, aby přerušované elektrické vlny jen zaznamenával, je i vyzařoval. Naštěstí si někdo povšiml, že by se kardiostimulátor mohl takto využívat k ovládání srdečního tepu. A tato náhoda (nehoda) nakonec zachránila miliony životů.

Příklady ukazují, že i když výrobek úplně nedopadne podle očekávání, neměli bychom ho ničit. Proč se nechat odradit tím, že něco zvoráme? Dokonce i na tom nejhorším provedení je vždy něco, co můžeme zachránit. Nebo se stačí na věc podívat z jiného úhlu a najednou uvidíme, že pro nás výtvor může být užitečný jak teď, tak i v budoucnu.

Proti pravidlům

„Hrajte si s domněnkami, aby se lidé museli podívat a zamyslet dvakrát. Pravda existuje jen proto, aby se zpochybňovala a testovala.“

Lidé pracující v kreativním odvětví jsou často proslulí svou ochotou vyzývat jak ostatní, tak i sebe. Proto se často uchylují k nejasnostem, ke hře, kterou vyvolají zmatek nebo k výtvorům, které potřebují různé úhly pohledu, aby lidé pochopili všechny jejich prvky. A právě tím jsou mnohem památnější a jedinečné.

Kessels dále zmiňuje příklad aplikace Photoshop, nástroje pro editaci grafiky a fotografií od Adobe. Je jedním z nejpopulárnějších produktů k odstranění „nedokonalostí“; všeho, co se nám na našem těle nelíbí, náhodný kolemjdoucí, který se vplížil do pozadí fotografie a zničil ji, nebo nevhodné elektrické vedení, které kazí panorama krajiny na Šumavě. Můžeme ho ale použít i opačně, například k podtržení a rozvoji nedokonalostí tak, jak to dělá i umělec Lucas Blalock, který vytváří abstraktní a surrealistické obrazy právě z nedokonalostí a vůbec se nesnaží jejich vady maskovat.

Další konceptuální umělec, Katalánec Joan Fontcuberta, první Španěl, který kdy získal „Nobelovu cenu za fotografii“, je odborníkem na hraní si se záběry a expozicí, aby rozmazal hranici mezi realitou a fikcí, a to i v očích odborníků. Katalánský fotograf se proslavil zejména na počátku devadesátých let, kdy vyfotografoval souhvězdí, která nikdy nikdo předtím nezpozoroval, a to ani NASA. Kritici nevěřili vlastním očím, že by něco takového bylo možné. Až poslední fotografie ve sbírce odhalila, že tyto fotografie byly ve skutečnosti kompozice vyrobené ze skvrn špinavého čelního skla.

Když je výsledek lepší než původní plán

„Dokonalé a dobré se neslučují. Osvoboďte se od tyranie dokonalosti! Nenechte se jí ovládnout!“

V případě kreativních profesí se každý neúspěch, každá nepřesnost, každý výsledek jiný než očekávání může proměnit v ryzí zlato. Pokud se ho naučíte vést a budete mít oči otevřené, abyste chytili příležitost za pačesy. Jestli místo posedlosti udělat všechno hned a dokonale necháte své chyby rozvíjet, můžete dosáhnout mnohem lepšího celkového výsledku. A to i když se odkloníte od normy a neuděláte přesně to, co se od vás očekává, nebo to, co od svých výsledků čekáte sami.

Z těchto důvodů Kessels popisuje příběh amatérského fotografa, který měl psa černého jako peklo. Pro amatérské fotografy je jedním z nejsložitějších úkolů zvládnout fotografie velmi tmavých objektů, kde nedostatek odrazivosti zabraňuje jasnému pohledu na detaily a textury. A tak fotograf nashromáždil desítky a desítky fotek svého černého psa, když se ho roky pokoušel vyfotit… Neúspěšně. Teprve na konci života psa se mu podařilo vyfotit snímek, na kterém se dá poznat: naprosto přeexponovaná fotka, která byla technicky hrozná, ale z emocionálního hlediska osoby, která znala příběh této fotografie, velmi symbolická.

Muž nemohl udělat jediný slušný snímek svého miláčka, ale všechny ty špatné fotky, všechny tmavé a přeexponované výtvory, vyprávějí velmi emocionální příběh, který vznikl z chyb amatérského fotografa v nesnázích. Běžně by lidé všechny tmavé fotky vyhodili a dále hledali dokonalý obraz, ale byl by z toho mnohem nudnější a snadněji zapomenutelný příběh.

Přestaňte si komplikovat život

„Hrajte si s obyčejným a proměňte to v neobyčejné. Nestarejte se o to, co ničíte, ale přemýšlejte nad tím, co vytváříte.“

Když jsme u situací, kdy se snažíme přiblížit téměř nepřirozené dokonalosti, možná vás napadnou momenty, kdy na velkých akcích lidé pózují fotografům na fotografii. Sám Eric Kessels, autor této knihy, zažil jednu z takových trapných chyb, která se změnila v tvůrčí úspěch. Když na jedné velké akci pózoval na fotku fotografům, jeden z panelů za ním se uvolnil a spadl mu na hlavu. Byla to nešťastná náhoda. Kessels místo toho, aby se ji snažil zamaskovat nebo opravit, nechal si panel přehnutý přes hlavu a pózoval, jako by se nic nestalo. Právě tato „nehoda“ učinila tento okamžik mnohem výraznějším a památnějším, než kdyby se nic nestalo, nebo kdyby se Kessels pokusil panel narovnat a až potom pokračoval v pózování.

Je běžné předstírat, že na vyřešení problému potřebujeme něco strašně složitého, jako bychom se neustále snažili znovu objevit Ameriku. Ve skutečnosti k tomu, abychom mohli pokročit dále, stačí mnohem jednodušší řešení. Jedna ze zásad zvaná KISS (Keep, it simple, stupid!, něco jako „Nekomplikuj si to, blbče!“) se dá dobře použít i ve všech oblastech profesního života. Snaha zkomplikovat vlastní práci je často jednou z nejškodlivějších praktik odborníků.

Nemusíte kolem problému chodit pořád dokola ve snaze najít sofistikované řešení: možná je potřeba vsadit na jednoduchost. Toto pravidlo byste měli co nejvíce aplikovat i na svůj pracovní postup v takové formě, aby vám vyhovovalo. Tak můžete dosáhnout lepších výsledků a za kratší dobu.

Kniha To byla katastrofa! Jak proměnit epické chyby v tvůrčí úspěchy je čistá inspirace pro ty, kteří z přesvědčení prostě neboří pravidla, nebo pro ty, kteří se je bojí bořit, protože mají dojem, že mimo značenou cestu člověka nic dobrého nepotká, jen chyby, a ty mají být zapomenuty. Právě naopak! Chyby mohou být prvním krokem ke spuštění něčeho mnohem většího. Vzpomeňte si, že věž v Pise je nakloněná, protože při její stavbě někdo odhadl, že na postavení věže budou stačit tři metry základů. Kdyby ale opravdu postavili plánovanou rovnou věž (jako každou druhou), rozhodně by se netěšila takové popularitě jako dnes. Proto se nenechte svými chybami odradit, ale právě naopak se je naučte využívat.

Přeložila: Hana Tlolková
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.