Taky tě někdy při otevírání lahváče napadlo, jakou za sebou má asi cestu?

20 nov 2018

2 min

Taky tě někdy při otevírání lahváče napadlo, jakou za sebou má asi cestu?

První zmínka o použití skleněné lahve jako obalu pro pivo se datuje na začátek 15. století. To ale hovoříme spíše o jakémsi předchůdci moderní pivní lahve. V podobě, jakou známe dnes, se objevila kolem roku 1821 v Anglii. Co všechno ale taková lahev zažije, než se dostane na tvůj stůl? Na to jsme se zeptali v ICZ, kde za sebou mají projekt rozšíření interního logistického systému ve společnosti Budějovický Budvar, který kromě navýšení kapacity řeší i následné zásobování výroby vratnými obaly. Jaká je tedy cesta jedné láhve k nám a zase zpátky? Zajímalo nás, jaký může být příběh jedné takové (staré, dobré) skleněné lahve. 

Co má ale cesta lahve ve výrobním podniku společného s firmou, která vyvíjí softwarová řešení? „V Budvaru právě finišuje rozsáhlý projekt rozšíření interní logistiky. Nově vybudované logistické centrum, které je unikátním mostem spojené s výrobním areálem, je nabité novými technologiemi, mezi kterými je i systém řízeného skladování ICZ OSIRIS. Ten se stará o to, aby každá paleta s cenným nákladem dorazila tam, kam má.“ vysvětluje Ing. Marek Drahuský, manažer logistických produktů, díky kterému jsme mohli nahlédnout do zákulisí.

Umýt, naplnit a hurá na cestu

Cesta lahváče začíná v mycí lince. Čistá a zkontrolovaná lahev putuje do stáčírny, kde je naplněna pivem. Následně jsou láhve zavíčkovány, pasterizovány horkou vodou a složeny do ikonických červených přepravek nebo do kartonu a skládány na palety. „Zde se pro náš Otevřený, Skladový, Informační a ŘÍdicí Systém paleta z logistického hlediska narodí," doplňuje Marek a vysvětluje název celého systému OSIRIS. Ještě před cestou do světa zažijí lahve jízdu po areálu: po automatické dráze se dostane k výtahu, který jí vytáhne do speciálně navrženého mostu překlenujíc frekventovanou ulici. Tím opustí výrobní areál a dostane se do logistického centra, kde se systémem automatických drah a podvěsných konzolí dostane až ke vstupu do vysokokapacitního automatického skladu pro 19 000 palet (15 200 000 lahváčů) s přípravou na rozšíření o stejné množství.

A to vše probíhá bez zásahu lidské ruky!

Vzhledem k tomu, že veškerý pohyb lahve, potažmo palety je automatizovaný, prvním místem, kde se lidská ruka dotkne samotné lahve, je až regál obchodu. „V samotném systémovém skladu je tma, prostor osvětlují pouze poziční světla automatických systémů, které si palety předávají s milimetrovou přesností“, doplňuje Marek, který s týmem stojí za částí celého komplikovaného řešení.

Cesta k tobě do obchodu

Když si pro pivo má přijet kamion, kterému se říká Budvar Express, vyskladní systém palety podle plánované trasy tak, aby na první zastávce nebylo potřeby vyložit paletu na konci korby. Kontrolu toho, že si řidič nakládá správnou paletu ve správném pořadí, provádí ještě fotobuňka, která odepíše paletu ze systému a rozsvítí zelené světlo u vstupu do kamionu. Ten se vydá na cestu do obchodů a restaurací, kde si pivo můžeš koupit a vychutnat… a pak vrátit. Po výkupu jsou v případě českého trhu láhve roztříděny a v červených přepravkách čekají, až si pro ně přijede Express. Ten je vyloží opět ve výrobním areálu, kde projdou třídičkou, myčkou... a dál už to znáš.

Prostor, kde může dojít k chybě, se díky systému eliminoval téměř na nulu.

*

Bavilo by tě vymýšlet systémy, které mají reálný dopad na velké značky i spotřebitele? Nahlédni do ICZ! Tam se to výzvami jen hemží!