Tipy, jak porazit kreativní blok

11 abr 2023 - actualizado el 05 abr 2023

4 min

Tipy, jak porazit kreativní blok

Pojem „spisovatelský blok“ je strašák každého, kdo má před sebou nelehký úkol začít od píky. V dnešní době sice prázdný list papíru nahradil digitální obdélník a zlověstně blikající kurzor, ale prokletí kreativní paralýzy se rozšířilo do mnoha oblastí.

Množství kreativních profesí roste a během své kariéry zažil tenhle specifický typ duševní paralýzy skoro každý z nás. Ať už pracujete v médiích, jako grafici nebo podnikatelé, musíte neustále přicházet s novými nápady a umět najít ten dokonalý, který změní svět. Jak se dá kreativní paralýza léčit a jak to udělat, abyste v kancelářské džungli zůstali pořád kreativní? Přečtěte si pár tipů, které vás nejen nakopnou do začátku, ale taky vám pomůžou dorazit do cíle.

Definice takzvaného „spisovatelského bloku“

Nezní vám tohle povědomě? Tak moc toužíte po tom, abyste stvořili něco dokonalého, že vám každý nápad přijde špatný, jakmile o něm začnete vážněji uvažovat. Samozřejmě, nejdřív vám daný nápad přijde proveditelný a celkem chytrý. Jenže když ho začnete zkoumat do hloubky, vyplují na povrch všechny jeho nedokonalosti a vaše původní nadšení rychle vyprchá. Protože nemůžete se spisovatelským blokem hnout, jdete dělat něco úplně jiného a raději ho zazdíte.

Jestli jste už někdy zažili podobný strach nebo úzkost, spisovatelský blok vám nebude cizí.

Pokud chcete uspět v moderním světě, potřebujete být v práci stále kreativnější a vynalézavější. V době robotů a umělé inteligence se novou měnou v práci stal lidský rozum. Představivost je navíc rys, který nás od sebe odlišuje, a proto je kreativita klíčová pro budování kariéry, která odolá zubu času. Je téměř jisté, že v blízké budoucnosti nebudou opakující se činnosti provádět lidé, ale roboti. V mnoha oblastech už tomu tak je. Proto se hodně lidí začalo věnovat kreativním profesím, které vyžadují abstraktní schopnosti, jako je myšlení, vynalézavost a inovace.

Bohužel kreativita a představivost se neobjeví lusknutím prstu. V práci dnes patří kreativní blok a prokrastinace k těm největším výzvám vůbec.

Následky bloku

Už přes týden se potýkáte s napsáním jedné dobré věty. Zdá se vám, že nemáte vůbec žádnou inspiraci, a všechny nápady vám přijdou průměrné. Čím déle zůstane vaše kreativita ochromena, tím jste podrážděnější a ztrácíte důvěru ve své nápady a schopnost je uskutečnit.

Mysl každého kreativního člověka, kterému se nedaří psaní, je spoutána pocity viny.

Tento strach z vytváření něčeho nového může často vést k depresím. Když se bojíte, že inspirace nikdy nepřijde, omezuje to vaše myšlení a znemožňuje tvorbu čehokoliv nového. Tahle neurčitá úzkost vás nakonec vystresuje a kreativně ochromí. Dejte si prostě pauzu a přestaňte se soustředit na konečný výtvor, hotový projekt nebo finální podobu svého nápadu. Obraťte pozornost k samotnému procesu a zaměřte se na vytvoření prostředí, které ke kreativitě potřebujete.

Tipy k překonání kreativní paralýzy:

Změňte režim

Popřemýšlejte, kterou část pracovního dne můžete bez větších problémů změnit. Pokud například do práce jezdíte na kole nebo chodíte pěšky, zkuste vymyslet jinou trasu, i kdyby to bylo jen na kousek cesty. Nebo se staňte turistou ve vlastním městě. Až budete mít den volno, vstaňte brzo a jděte někam, kde jste ještě nebyli.

Dívejte se kolem sebe

Už jste tuhle radu určitě mockrát slyšeli – zastavte se a přivoňte k růži. Pokud se necháte uchvátit všedními maličkostmi ve svém okolí, možná objevíte inspiraci v úplně běžných situacích. Jinými slovy, dejte si pauzu od snahy být neustále kreativní a inovativní.

Udělejte si čas pro sebe

Běžte na procházku a pusťte si ten podcast, na který pořád nemáte čas. Uvařte si dobré jídlo nebo si zacvičte jógu. Udělejte si čas pro sebe a nestresujte se tím, že byste měli psát nebo tvořit. Nápady budou přicházet mnohem snadněji, když nebudete nervózní. Naučte se důvěřovat sami sobě.

Popovídejte si s někým mimo svůj obor

Pokud máte pocit, že se na vás valí kreativní blok, ozvěte se lidem, kteří s vaší prací nemají nic společného. Například vaši prarodiče, starší kamarádi nebo rodina mají tak odlišné zkušenosti a náhled na život, že vás mohou inspirovat ve chvíli, kdy to budete nejméně čekat.

Nenechte se rozptylovat

Dejte mobil do režimu letadlo, vypněte internet i televizi. Obraťte pozornost k sobě a naslouchejte svému vnitřnímu hlasu.

Hlavně ten telefon

Ať už jedete autobusem, nebo čekáte ve frontě na ranní kávu, přestaňte se dívat do mobilu. Nechte oči a mozek, aby se jen tak toulaly a pozorovaly věci, které se odehrávají kolem vás. Naše závislost na mobilech má velký dopad na mozek a škodí představivosti.

Jak zůstat kreativní dlouhodobě

Cíle a termíny

Ke kreativní paralýze může vést i samotná prokrastinace, zejména když nemáte pevně určený cíl svého kreativního snažení. Stanovení přesných cílů a pevných deadlinů může mozek povzbudit.

Podrobně popište běžnou věc

Zní to sice jednoduše, ale je to účinné cvičení. Tenhle krátký úkol vás přiměje přemýšlet o konkrétních přídavných jménech, a podnítí tak vaši představivost.

Sledujte média ze svého oboru

Většina z nás tohle už nějak dělá. Ale nezapomeňte se podívat, co se děje v jiných zemích. Každý den sledujte vybrané zdroje a inspirujte se tím, co dělají za hranicemi ostatní.

Myšlenkové mapy

Mind mapping neboli myšlenkové mapy je dobře známé cvičení, které vyžaduje jenom bloček lepicích papírků a prázdnou zeď nebo tabuli. Každý nápad napište na jeden papírek a rozmístěte je před sebe. Posunujte je kolem jako dílky puzzle a udělejte si osnovu svého projektu. Až dáte chaosu nějaký řád, inspirace možná přijde sama.

Všechno si pište

Každý den si do zápisníku pište, co vás zrovna napadne. Nepřijdete tak o žádný skvělý nápad. Můžete taky psát o svých pocitech, o kreativním bloku a jak vás ovlivňuje.

Nezastavte se před první překážkou

Hodně lidí dělá tu chybu, že se zastaví ještě na začátku. Nepřestávejte psát, i když vám první věta nebo odstavec přijdou náročnější, než jste si představovali. Pravděpodobně se vám je podaří vyřešit až jako poslední. Proto se novináři učí, aby nadpis vymysleli až potom, co dopíšou celý článek.

Existuje vůbec „spisovatelský blok“?

Novinář Oliver Burkeman píše: „Možná nejdůležitějším krokem v překonávání spisovatelského bloku (…) je přestat dělat z komára velblouda. Uvědomte si, že se jedná jen o dočasnou situaci, není to trvalá diagnóza. Vyřeší se ze své podstaty ve chvíli, kdy něco napíšete.“ To samé platí pro kreativní profese, ve kterých je zásadní přicházet s novými nápady. Burkeman ve svém článku o spisovatelském bloku pro The Guardian zpochybňuje, že kreativní paralýza vůbec existuje.

Nepanikařte. Bojovat s inspirací je normální. Některým vynikajícím spisovatelům trvalo víc než dvacet let, než napsali nový bestseller. A nebylo to tím, že by jim chyběla motivace. Graham Greene, jeden z nejplodnějších britských spisovatelů beletrie minulého století, byl ochromen něčím, co nazval kreativní „blok“, když mu bylo už hodně přes padesát.

Bonus

Slyšeli jste už někdy o Paretově pravidlu?

Paretovo pravidlo se jmenuje podle italského ekonoma z 19. století a je známé taky jako pravidlo 80/20. Tato teorie praví, že 80 % důsledků dané situace pramení z 20 % příčin. Když tohle pravidlo aplikujete na psaní, znamená to, že 80 % vaší kreativní práce vznikne jen z 20 % času, který prací strávíte. Proto je velmi důležité pracovat v čase, kdy máte největší šanci na úspěch. Pokud jste kreativní skřivan, vstaňte brzy ráno a pište co nejdřív po probuzení. Pokud jste spíše sova, během dne se věnujte své běžné činnosti a k počítači zasedněte až po půlnoci. Nedává smysl trávit celý den čekáním na to, až vám dokonalé slovo spadne do klína (nebo lépe do klína s notebookem).

Překlad: Lenka Fejfarová
Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo