Sketchnoting: Zapamatujte si více díky vizuálním poznámkám

16 sept 2020

4 min

Sketchnoting: Zapamatujte si více díky vizuálním poznámkám
autor
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová se věnuje nejčastěji digitálním a technologickým tématům, marketingu nebo sociálním sítím. V současnosti pracuje pro Českou televizi, kreativní studio artBLOCK a píše pro Marketing Journal.

Sketchnoting či skečnouting neboli metoda kreslených poznámek je kreativní způsob, jak si zaznamenávat poznámky ze schůzek, vést si diář nebo si zapisovat všechny myšlenkové pochody, které je škoda zapomenout. Pomocí ikonek, symbolů, šipek nebo jednoduchých obrázků můžete výrazně zlepšit svou koncentraci a zapamatujete si mnohem víc.

Zakladatelem sketchnotingu je designér, ilustrátor a spisovatel Mike Rohde, který metodu představil světu v roce 2006. Své zkoumání ohledně kreativního pořizování zápisků shrnul v populárních a vizuálně velmi bohatých knihách The Sketchnote Handbook (v češtině vyšla v roce 2015 pod názvem Příručka skečnoutingu) a The Sketchnote Workbook. Jak Rohde v první knize sám popisuje: „Po letech zkoušení a experimentování jsem vytvořil svůj vlastní sketchnotingový proces, který pro mě skvěle funguje, a doufám, že pomůže najít ten ideální způsob i pro vás.“

Proč sketchnoting?

Že neumíte kreslit? Že kreslení trvá příliš dlouho a obyčejná poznámka je rychlejší? V první řadě je třeba říct, že sketchnoting není umění. Nemusíte být ilustrátor a každý obrázek prokreslit a vystínovat, naopak. Kreslené poznámky mají být v první řadě rychlé a efektivní. Stačí tedy místo dlouhého psaní poznámek používat jen klíčová slova, která můžete různě rámovat nebo obkreslovat, propojovat logiku poznámek šipkami a důležité momenty obohatit rychlou skicou toho, co je důležité.

Není to hra Activity. Poznámky píšete primárně pro sebe, a stačí tedy, že své ilustrace rozklíčujete vy a váš mozek si už sám přiřadí, ke které kresbě patří daná informace. Trénink dělá mistra, pokud tedy budete metodu sketchnotingu používat často, postupně si sami vytvoříte svůj rychlý a efektivní systém, jak si poznámky zakreslovat, aby vám dávaly při zpětném čtení smysl. Sám Mike Rohde v knize The Sketchnote Handbook říká: „Naučím vás kreslit jednoduché objekty, vytvářet vlastní druhy písma a používat různé grafické prvky. I když nyní nezvládnete nakreslit ani rovnou čáru, s trochou praxe se sketchnotovat naučí každý.“

A jak ho využít v práci?

Může se zdát, že sketchnoting je jen pomůcka pro studenty, kteří chodí v jednom kuse na přednášky. Ve skutečnosti vám ale tato metoda může výrazně pomoci při práci nebo v běžném životě. Kreslené poznámky můžete využívat třeba na schůzkách a meetinzích, můžete si s nimi ale také vést to do listy nebo jimi zaznamenávat své nápady. Tady je pár tipů:

  • Dělejte si myšlenkové mapy. Kreslete své nápady a rozvětvujte je dokola tak, abyste se dostali ven z pomyslného black boxu.
  • Kreslete na schůzkách. Snažíte se kolegům něco popsat, ale nikdo vás nechápe? Zkuste jim svůj nápad rychle nakreslit a třeba vám sketchnoting pomůže v komunikaci.
  • Mějte papír vždy u sebe. Snažíte se pracovat, ale hlavou vám létají kreativní nápady? Mějte vedle sebe papír a každý takový nápad si zakreslete a pusťte ho z hlavy, na konci dne máte všechny nápady na jednom papíře, hezky u sebe.
  • Kreslete si to do listy. Až si ráno uvaříte kávu, vezměte si papír a zakreslete si do bublin různé úkoly, graficky můžete odlišovat schůzky, e-maily nebo telefony, které musíte vyřídit, a v průběhu dne je můžete postupně odškrtávat.

Jak na to?

5 fází sketchnotingu

Pokud jste dočetli až sem, asi vás bude zajímat, jak na to.

  • Plánujte – v první fázi promyslete, jak si poznámky budete vést. Bude to jen černým perem, barevnými tužkami, nebo raději použijete tablet s nějakou vhodnou kreslicí aplikací? Připravte si vše potřebné a můžete vyrazit.
  • Poslouchejte – dejme tomu, že si chcete zapsat výstup ze zajímavé přednášky. V první fázi hlavně poslouchejte a nenechte si pozornost odvést kreslením, obsah je to nejdůležitější.
  • Procesujte – při poslechu přemýšlejte, co je a není důležité a co stojí za to si zaznamenat.
  • Pište – důležité momenty zaznamenejte klíčovými slovy nebo krátkou poznámkou.
  • Kreslete – až v poslední fázi přichází kreslení. V klidu si znovu projděte poznámky a obohaťte je o vizuální kontext. Propojujte, doplňujte a dokreslujte informace, které si pamatujete, a připravte si celý záznam tak, aby pro vás byl pohled na něj co nejpříjemnější.

9 hlavních elementů

Existuje mnoho způsobů, jak můžete své poznámky zpracovávat, a pokud budete sketchnoting využívat pravidelně, časem si vytvoříte svůj vlastní systém symbolů, elementů nebo barev, které používáte pro různé části poznámek. Tohle je 9 hlavních:

  • Text – není pravda, že sketchnoting je pouze o kreslení. Důležitá klíčová slova, pojmy nebo data si zapište textově, případně je klidně poznámkou i dovysvětlete.
  • Zdůrazněný text – vypíchněte to důležité pomocí silnější kresby písma, speciální barvy nebo podtržením textu. Jedině tak si můžete zapamatovat více a na první pohled uvidíte, co je ve vašich poznámkách stěžejní.
  • Tvary – využívejte základních tvarů, jako jsou čtverečky, kolečka nebo obdélníky. Text můžete rámovat, uzavírat do bublin nebo používat různé tvary jako odrážky.
  • Rámy – pomocí tvarů můžete rámovat různé sekce informací a oddělovat je od sebe.
  • Šipky – spojujte informace šipkami nebo čárami, tvořte pomocí nich linie nebo naznačte chronologii. Využívejte různých typů čar pro různé informace, čára může být plná, čárkovaná, tečkovaná nebo můžete čáry odlišovat třeba barevně.
  • Ikony a symboly – vytvořte si různé ikony pro různé věci. Opakují se vám často v textu významné pojmy? Tak jim přiřaďte třeba symbol vykřičníku.
  • Drobné ilustrace – pokud si chcete s ilustrací více vyhrát, můžete různé pojmy doplnit kresbou, rychle načrtnout myšlenku, nějaké místo nebo pojem, který si chcete uchovat v hlavě.
  • Stínování – stínováním dodáte poznámkám třetí dimenzi a ozvláštníte obyčejné ploché tvary.
  • Barvy – jste-li hodně vizuální typ, nezapomeňte využívat také barvy. Různé barvy mohou ve vašich poznámkách zastupovat různé věci, pomocí barvy si rychle spojíte souvislosti a budete si lépe pamatovat.

Pokud ovládnete těchto 9 elementů, vaše poznámky nebudou mít konkurenci. Nemusíte se jich však držet striktně, experimentujte a zjistěte, co vám vyhovuje. Může využívat třeba washi pásek, vlepovat si do textu samolepky nebo si vytisknout fotografie z internetu a vlepit si je k příslušným pojmům. Můžete také pracovat ve vlnách, v první fázi třeba poznámky psát pouze černou barvou a při opakovaném učení je postupně domalovávat nebo barevně zvýrazňovat a dopracovávat.

Nezapomeňte také na inspiraci. Pokud nevíte, jak dál, internet je plný ukázek, jak mohou poznámky vypadat, inspirujte se třeba na Pinterestu nebo na YouTube a podívejte se, jak to dělají jiní.

Jdu do toho! Kde si poznámky vést?

Pokud nikdy neminete papírníctví, aniž byste odcházeli s plnou taškou, určitě je pro vás vhodné vést si poznámky v papírovém sešitě nebo bloku. Kromě bloku a tužky vám mohou pomoci také pastelky, fixy, zvýrazňovače nebo třeba speciální sady samolepek či washi pásek.

Jde to však i digitálně! Pokud preferujete mít poznámky neustále přístupné, zvažte, zda si je nechcete vést v aplikaci skrze mobilní telefon nebo třeba tablet s elektronickou tužkou. Existují také digitální poznámkové bloky jako třeba Remarkable. Z aplikací doporučujeme:

  • OneNote – zdarma přístupná aplikace od Microsoftu, která umožňuje klasické zapisování poznámek, do kterých si však můžete i kreslit, vlepovat digitální výstřižky nebo vkládat fotky a videa.
  • Evernote – velmi podobná aplikace jako OneNote, v placené verzi pak nabízí mnoho dalších výhod – třeba diktování pomocí hlasu, speciální šablony nebo vytváření moodboardů.
  • Notability – placená aplikace, která mimo klasických funkcí nabízí nahrávání celého procesu tvorby poznámek – zpětně si tak můžete pustit audiozáznam schůzky nebo přednášky a v reálném čase se vám postupně přehraje i celý váš vizuální zápis.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo