Skečnouting: Zapamätajte si viac vďaka vizuálnym poznámkam

16 sept 2020

4 min

Skečnouting: Zapamätajte si viac vďaka vizuálnym poznámkam
autor
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová sa venuje najčastejšie digitálnym a technologickým témam, marketingu a sociálnym sieťam. V súčasnosti pracuje pre Českú televíziu, kreatívne štúdio artBLOCK a píše pre Marketing Journal.

Skečnouting alebo metóda kreslených poznámok je kreatívny spôsob, ako si zaznamenávať poznámky zo schôdzok, viesť si diár alebo si zapisovať všetky myšlienkové pochody, ktoré by bolo škoda zabudnúť. Pomocou ikoniek, symbolov, šípok alebo jednoduchých obrázkov môžete výrazne zlepšiť svoju koncentráciu a zapamätáte si oveľa viac.

Zakladateľom skečnoutingu je dizajnér, ilustrátor a spisovateľ Mike Rohde, ktorý metódu predstavil svetu v roku 2006. Svoje výskumy ohľadne kreatívnej tvorby zápiskov zhrnul v populárnych a vizuálne veľmi bohatých knihách The Sketchnote Handbook (v češtine vyšla v roku 2015 pod názvom Příručka skečnoutingu) a The Sketchnote Workbook. Rohde v prvej knihe popisuje: „Po rokoch skúšania a experimentovania som vytvoril svoj vlastný skečnoutingový proces, ktorý mi skvelo funguje, a dúfam, že pomôže nájsť ten ideálny spôsob aj pre vás.”

Prečo skečnouting?

Že neviete kresliť? Že kreslenie trvá príliš dlho a obyčajná poznámka je rýchlejšia? V prvom rade je potrebné povedať, že skečnouting nie je umenie. Nemusíte byť ilustrátor a každý obrázok vypracovať a vytieňovať. Naopak. Kreslené poznámky majú byť v prvom rade rýchle a efektívne. Stačí teda namiesto dlhého písania poznámok používať len kľúčové slová, ktoré môžete rôzne rámovať alebo obkresľovať, prepojovať logiku poznámok šípkami a dôležité momenty obohatiť rýchlou skicou toho, čo je dôležité.

Nie je to Activity. Poznámky píšete primárne pre seba a stačí teda, že svoje ilustrácie rozlúštite vy a váš mozog si už sám priradí, ku ktorej kresbe patrí daná informácia. Tréning robí majstra, pokiaľ teda budete metódu skečnoutingu používať často, postupne si sami vytvoríte svoj rýchly a efektívny systém, ako si poznámky zakresľovať, aby vám dávali pri spätnom čítaní zmysel. Mike Rohde v knihe píše: „Naučím vás kresliť jednoduché objekty, vytvárať vlastné druhy písma a používať rôzne grafické prvky. Hoci momentálne nezvládnete nakresliť ani rovnú čiaru, s trochou praxe sa skečnoutovať naučí každý.”

Ako skečnouting využiť v práci?

Mohlo by sa zdať, že skečnouting je pomôcka len pre študentov, ktorí chodia neustále na prednášky. V skutočnosti vám ale táto metóda môže výrazne pomôcť pri práci alebo v bežnom živote. Kreslené poznámky môžete využívať napríklad na schôdzach a mítingoch, môžete si s nimi však viesť aj to-do listy alebo nimi zaznamenávať svoje nápady. Tu je zopár tipov:

  • Tvorte si myšlienkové mapy. Kreslite svoje nápady a rozvetvujte ich dookola tak, aby ste sa dostali von z pomyselného black boxu.
  • Kreslite na schôdzach. Snažíte sa kolegom niečo popísať, ale nikto vás nechápe? Skúste im svoj nápad rýchlo nakresliť a možno vám skečnouting pomôže v komunikácii.
  • Majte papier vždy pri sebe. Snažíte sa pracovať, ale hlavou vám lietajú kreatívne nápady? Majte vedľa seba papier. Každý taký nápad si zakreslite a pusťte ho z hlavy. Na konci dňa budete mať všetky nápady na jednom papieri a pekne zoradené.
  • Kreslite si to-do listy. Keď si ráno uvaríte kávu, vezmite si papier a zakreslite si do bublín rôzne úlohy, graficky môžete odlišovať schôdzky, e-maily alebo telefonáty, ktoré musíte vybaviť, a v priebehu dňa ich môžete postupne odškrtávať.

Ako na to?

5 fáz skečnoutingu

Pokiaľ ste dočítali až sem, určite vás bude zaujímať ako na to.

  • Plánujte. V prvej fáze si premyslite, ako si poznámky budete viesť. Bude to len čiernym perom, farebnými ceruzkami alebo radšej použijete tablet s nejakou vhodnou kresliacou aplikáciou? Pripravte si všetko potrebné a môžete začať.
  • Počúvajte. Povedzme, že si chcete zapísať výstup zo zaujímavej prednášky. V prvej fáze hlavne počúvajte a nenechajte si pozornosť odviesť kreslením. Obsah je to najdôležitejšie.
  • Procesujte. Pri načúvaní premýšľajte, čo je a čo nie je dôležité a čo stojí za to si zaznamenať.
  • Píšte. Dôležité momenty zaznamenajte kľúčovými slovami alebo krátkou poznámkou.
  • Kreslite. Až v poslednej fáze prichádza kreslenie. Pokojne si znovu prejdite poznámky a obohaťte ich o vizuálny kontext. Prepojujte, doplňujte a dokresľujte informácie, ktoré si pamätáte, a pripravte si celý záznam tak, aby bol pohľad naň pre vás čo najpríjemnejší.

9 hlavných elementov

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete svoje poznámky spracovávať. Pokiaľ budete skečnouting používať pravidelne, časom si vytvoríte svoj vlastný systém symbolov, elementov alebo farieb, ktoré používate pre rôzne časti poznámok. Toto je 9 hlavných:

  • Text. Nie je pravda, že skečnouting je len o kreslení. Dôležité kľúčové slová, pojmy alebo dáta si zapíšte textovo, prípadne ich pokojne doplňte i poznámkou.
  • Zdôraznený text. Vypichnite to dôležité pomocou hrubšej kresby písma, špeciálnej farby alebo podčiarknutím textu. Jedine tak si môžete zapamätať viac a na prvý pohľad uvidíte, čo je vo vašich poznámkach najhlavnejšie.
  • Tvary. Využívajte základné tvary, ako sú štvorčeky, kolieska alebo obdĺžniky. Text môžete rámovať, uzatvárať do bublín alebo používať rôzne tvary ako odseky.
  • Rámy. Pomocou tvarov môžete rámovať rôzne sekcie informácií a oddeľovať ich od seba.
  • Šípky. Spájajte informácie šípkami alebo čiarami, tvorte pomocou nich línie alebo naznačte chronológiu. Využívajte rôzne typy čiar pre rôzne informácie. Čiara môže byť plná, prerušovaná, bodkovaná, alebo môžete čiarky odlišovať farebne.
  • Ikony a symboly. Vytvorte si rôzne ikony na rôzne veci. Opakujú sa vám často v texte významné pojmy? Tak im priraďte napríklad symbol výkričníka.
  • Drobné ilustrácie. Ak sa chcete s ilustráciou viac pohrať, môžete rôzne pojmy doplniť kresbou, rýchlo načrtnúť myšlienku, nejaké miesto alebo pojem, ktorý si chcete uchovať v hlave.
  • Tieňovanie. Tieňovaním dodáte poznámkam tretiu dimenziu a ozvláštnite obyčajné ploché tvary.
  • Farby. Ak ste výrazne vizuálny typ, nezabudnite využívať aj farby. Rôzne farby môžu vo vašich poznámkach zastupovať rôzne veci. Pomocou farby si rýchlo spojíte súvislosti a budete si ich lepšie pamätať.

Ak zvládnete týchto 9 elementov, vaše poznámky nebudú mať konkurenciu. Nemusíte sa ich však držať striktne, experimentujte a zistite, čo vám najviac vyhovuje. Môžete využívať hoci washi pásku, vlepovať si do textu samolepky alebo si vytlačiť fotografie z internetu a vlepiť si ich k príslušným pojmom. Môžete pracovať aj v etapách, v prvej fáze napríklad poznámky písať len čiernou farbou a pri opakovanom učení ich postupne domaľovávať alebo farebne zvýrazňovať a dopracovávať.

Nezabúdajte ani na inšpiráciu. Keď neviete ako ďalej, internet je plný ukážok, ako môžu poznámky vyzerať. Inšpirujte sa napríklad na Pintereste alebo na YouTube a sledujte, ako to robia iní.

Idem na to! Kde si viesť poznámky?

Pokiaľ nikdy neobídete papiernictvo bez toho, aby ste odchádzali s plnou taškou, určite je pre vás vhodné viesť si poznámky v papierovom zošite alebo bloku. Okrem bloku a ceruzky vám môžu pomôcť aj pastelky, fixky, zvýrazňovače alebo špeciálne súpravy samolepiek či washi pások.

Ide to však aj digitálne! Ak preferujete mať poznámky neustále prístupné, zvážte, či si ich nechcete viesť v aplikácii pomocou mobilného telefónu alebo tabletu s elektronickou ceruzkou. Existujú aj digitálne poznámkové bloky, ako napríklad Remarkable. Z aplikácií odporúčame:

  • OneNote – zdarma prístupná aplikácia od Microsoft, ktorá umožňuje klasické zapisovanie poznámok, do ktorých si však môžete i kresliť, vlepovať digitálne výstrižky alebo vkladať fotky a videá.
  • Evernote – aplikácia veľmi podobná OneNote. V platenej verzii ponúka mnoho ďalších výhod, napríklad hlasové diktovanie, špeciálne šablóny alebo vytváranie moodboardov.
  • Notability – platená aplikácia, ktorá okrem klasických funkcií ponúka nahrávanie celého procesu tvorby poznámok. Spätne si tak môžete pustiť audiozáznam schôdzky alebo prednášky a v reálnom čase sa vám postupne prehrá aj celý váš vizuálny zápis.

Preložila Zita Mudráková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo
Skečnouting: Zapamätajte si viac vďaka vizuálnym poznámkam