S Markem z Ackee o tom, jak se neutopit v moři pracovních IT možností

21 jun 2018

3 min

S Markem z Ackee o tom, jak se neutopit v moři pracovních IT možností
autor
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Jak jsi přišel vůbec do Ackee, Marku?

O Ackee se u nás na škole tak nějak vědělo a mluvilo. Ani nevím, odkud jsem o nich přesně slyšel. Ackee tehdy už úspěšně opustilo ČVUT inkubátor a sídlilo v dejvických kancelářích. Hledal jsem někoho, kdo by mi vedl bakalářku a napadlo mě obrátit se na Pepu (jeden ze zakladatelů Ackee, pozn. redakce), který na FITu učil. Říkal jsem si, že by to mohl být způsob, jak se do firmy dostat…

A byl?

Byl. Vlastně jsem rychle zjistil, že přesně s tím, co chci dělat v bakalářce, mi Pepa tolik nepomůže, ale neodmítl mě a zajímalo ho to. Chodil jsem konzultovat přímo do Ackee s těmi, kdo s tím denně pracují. Po obhajobě mi Pepa řekl, že se mu líbí, co dělám, že někoho takovýho potřebujou, a ať k nim jdu dělat. Tak jsem šel. Teď jsem tady 3 roky.

Jak ta spolupráce probíhala od toho magisterského studia?

Super bylo, že po mně nikdo nechtěl žádnou docházku, konkrétní počet odpracovaných hodin, nebo tak. Chodil jsem do Ackee tak nějak, jak to zrovna šlo a kódoval, co bylo třeba. To je něco, co by asi ve větší firmě s jejich stážemi a vysoce strukturovanými programy nešlo. V Ackee ale byl ten přístup hodně volný. To bylo dané asi i tím, že jsem nedělal appky, na kterých tady ten byznys stojí.

Teď už máš dostudováno?

Já mám bakaláře i inženýra z FIT na ČVUT a momentálně tam studuju ještě jeden obor. Odjel jsem teď v rámci studia na semestr do Finska, což mi Ackee umožnilo. Nabídli mi, že můžu pracovat odtamtud, ale já to nakonec pojal spíš jako studijní dovolenou a kluci to vzali. Nicméně si myslím, že jsem se s dalším studiem lehce přecenil a asi ho v nejbližší době s velkou slávou zanechám. (smích)

Jak je to tady s nějakým tvým rozvojem? Ackee je koneckonců pořád ještě menší firma.

Ono je to přesně opačně, než se může zdát. Důležitý totiž je, že na ten frontend nejsem sám a můžu s někým ty zkušenosti sdílet. V týmu je nás 5 a to je super. Znám frontenďáky z větších firem, kde jsou na to ve výsledku sami a nemají se od koho učit. Ne všude totiž mají celé frontend týmy. Děláme si pravidelný meetingy, kde si ukazujeme, na co jsme narazili, co jsme řešili a tak… A to je podle mě důležitý. Nebýt na to sám a ideálně vedle sebe mít pár zkušenějších.

Takže ta příležitost se učit je pro tebe klíčová?

Jako v každý firmě se můžeš učit nový věci. V tom IT to ani jinak nejde, ale tam, kde máš tým, je to o hodně snazší. Jasně, že ti někde můžou platit různá školení, kurzy a tak dále, ale tu přítomnost a zkušenosti dalších to nenahradí.

Co je podle tebe ještě důležitý si rozmyslet?

Jako já to moc nepromýšlel, než jsem do Ackee šel, ale dneska už vím, že je určitě rozdíl mezi tím, jestli firma dělá projekty nebo produkty. Za mě jsou projekty trochu pružnější v tom, že je můžeš upravovat. Produkt prostě nemůžeš jen tak přepsat a změnit komplet technologie.

Co bys teda doporučil za sebe?

Asi jít do firmy, kde se dělají projekty a dělá se jich víc – to zpravidla vyžaduje i víc lidí pro každou tu složku vývoje. Víc lidí na frontend, na beckend a tak. Ono se to nezdá, ale pro ten rozvoj je to fakt přínosný. To samý je u nás tým, který dělá appky. Je jich víc, protože těch projektů je hodně a nemůžeme si dovolit, aby ty lidi byli nasazený jen na jednom z nich.

Proč by měli studenti a absolventi zvážit právě Ackee?

Ackee je ke studentům hodně tolerantní. Minimálně ke mně bylo. Když chceš, tak tady najdeš fakt super partu. To říká každej, já vím, ale tady jsou ty lidi takový, že když chceš, uděláš si kamarády. Rozhodně hodně otevřená atmosféra. Není to jen pivo po práci. Lidi tady spolu bydlí i jezdí na dovolené.

A co třeba nalákat na nějakej benefit?

Ty jo… to vůbec nevim… Ani nevim, co máme za benefity… Asi jsem je nikdy nesháněl. Já jsem asi spokojenej, že tady mám lidi, se kterýma mě ta práce baví a rozumíme si v tom, co děláme. Dokážem si předávat zkušenosti a jsme i kamarádi. To je takovej můj benefit, ale určitě máme i nějaký oficiální…

Jsou pro tebe benefity až na druhém místě a upřednostňuješ živelné tvůrčí prostředí? Máš dojem, že by Ackee a jejich atmosféra mohlo být to pravé i pro tebe (určitě?)?

Mrkni, co ti nabízí a neboj se na ně obrátit, ať už chceš nastoupit do práce, hledáš part-time nebo mentora pro diplomku.