Ako sa v práci vyhnúť rozptýleniu?

22 may 2020

5 min

Ako sa v práci vyhnúť rozptýleniu?
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Strávili ste práve priveľa času surfovaním na telefóne a teraz to ľutujete? Všetci vieme, aké to je zabíjať čas touto zbytočnou aktivitou. Zdá sa však, že vyhnúť sa tomu v každodennom živote je veľmi ťažké. Najmä, ak je všetko v dnešnej dobe navrhnuté tak, aby to upútalo našu pozornosť.


V dnešnom svete všadeprítomných rozptýlení majú nástrahy podobu notifikácií či reklám, ktoré podrývajú našu schopnosť sústrediť sa. Naučiť sa vyhýbať sa im znamená byť schopní rozlíšiť, čo je pre nás dobré a čo nám, naopak, znemožňuje dosiahnuť stanovené ciele. Vo svojej knihe Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life (Nevyrušiteľný: Ako prevziať kontrolu nad pozornosťou a vybrať si život, ktorý žijete, pozn. prek.) autor Nir Eyal vysvetľuje, prečo máme potrebu konať tak, že si sami škodíme. V knihe sa nám snaží pomôcť tento mechanizmus zmeniť. Inými slovami, naučí nás, ako sa nenechať rozptýliť.

Psychológia rozptýlenia

Pred piatimi rokmi napísal Nir Eyal, expert na behaviorálny dizajn, knihu Hooked: how to build habit-forming products (Závislí: Ako vytvárať produkty, ktoré vytvárajú zvyk, pozn. prek.). V knihe analyzuje úspech firiem s ponukou produktov, ktoré vytvárajú nové behaviorálne zvyky. Typickým príkladom je smartfón. Tento prístroj zaviedol návyky, ktoré sú v súčasnosti bežným správaním. Medzi ne patrí geolokácia, fotenie a okamžité zasielanie fotiek, vyhľadávanie na Google uprostred konverzácie a podobne.

Rozptýlenie je predovšetkým predmet – či už materiálny, alebo nie – ktorý našu pozornosť smeruje mimo nášho pôvodného cieľa. Podľa Eyala je opakom rozptýlenia priťahovanie: konanie, ktoré nás privádza bližšie k stanovenému cieľu. Všetko, čo robíme, je určené internými pohnútkami („Som hladný/á, idem jesť.“), ako aj externými pohnútkami („Na telefóne mi zvonia notifikácie, mal/a by som odpovedať na emaily.“). Čím viac rozptýlení nám stojí v ceste, tým menej sa nám darí sústrediť sa na to, čo by nás malo priťahovať. Nech už však rozptýlenie na seba vezme akúkoľvek formu, bude tu stále a len tak samo nezmizne. Cieľom nie je rozptýlenia zakázať ani sa im úplne vyhnúť, ale snažiť sa ich spravovať najlepším možným spôsobom.

Ako vysvetľuje autor, je dôležité pochopiť z psychologického hľadiska, prečo rozptýleniu podliehame: nie pre ten pôžitok, ktorý nám poskytujú, ale preto, lebo sa chceme zbaviť pocitu túžby. Môže to byť nepríjemné, frustrujúce a dokonca aj bolestivé, chcieť niečo tak intenzívne. Je proste jednoduchšie podľahnúť “spevu sirén”, než sa vyhýbať Facebooku po celý zvyšok dňa. Všetky veci, ktoré nás zbavujú tohto nepríjemného pocitu túžby, majú však potenciál stať sa závislosťami. Preto je také ťažké zvládať ich každodenne. Ako teda na to?

Plánujte

Vo svojej knihe Eyal spomína dôležitosť každodenného plánovania. Ak si jasne stanovíte ciele, umožní vám to definovať rozptýlenie protikladom k nim a tým ho eliminovať. Ak si nestanovíme ciele a úlohy, ktoré chceme dosiahnuť počas dňa, týždňa alebo mesiaca, nič nebudeme vnímať ako rozptýlenie. Dlhodobé sledovanie televízie vás nerozptyľuje od vášho plánu, pretože ste si žiaden nespravili! Autor odporúča, aby ste si vytvorili plánovací kalendár, v ktorom jasne stanovíte, kedy pracujete, kedy sa môžete socializovať a kedy sa budete venovať sami sebe spôsobom, ktorý reflektuje vaše hodnoty. Všetko, čo si nenapíšete, sa tak stane rozptýlením.

Samozrejme, tento rozvrh môžete časom meniť, ale jeho zmyslom je, aby ste si ho prispôsobili a držali sa ho. Pomôže vám to jasnejšie stanoviť rozdiely medzi rozptýlením a tým, čo vás má v živote priťahovať.

4 kroky k spravovaniu rušivých myšlienok

V knihe Indistractable autor popisuje štyri kroky, ktoré sú potrebné k tomu, aby ste prestali vnímať rozptyľujúce myšlienky a túžby ako: „Mám chuť si zapáliť,“ alebo aj: „Chcem si skontrolovať Instagram.“

  1. Analyzujte nepríjemnosť, ktorá rozptýlenie spôsobila.
  2. Jasne ju pomenujte a zapíšte si ju.
    Autor odporúča, aby ste si napísali detaily o chvíli, keď ste sa namiesto toho, čo máte robiť, chceli venovať niečomu inému. Zapíšte si aj to, čo ste v ten moment robili. Potom špecifikujte, ako sa cítite. Fyzicky, aj mentálne.
  3. Sústreďte sa na tieto pocity.
    Keď ste sa chceli pozrieť na telefón, boli vaše ruky v kŕči? Cítili ste v hrudi niečo, keď ste boli rozptýlení? Je dôležité uvedomiť si, že tieto pocity sú bežné. Nechajte ich prejaviť sa a následne im dovoľte zmiznúť. Nesnažte sa ich impulzívne a nasilu zastaviť.
  4. Venujte pozornosť prechodným momentom.
    Ak napríklad otvoríte Google na to, aby ste niečo vyhľadali, ale prehliadaču to trvá, možno budete mať chuť otvoriť ďalšie okno, aby ste si prečítali nejaký článok, kým čakáte. Článok však budete čítať aj dávno potom, čo sa okno s výsledkami vyhľadávania načíta. Niečo, čo vám malo trvať len niekoľko sekúnd, sa tak zvrhne na aktivitu, ktorá trvá pol hodiny.

Eyal tiež odporúča riadiť sa desaťminútovým pravidlom. Čo je to za koncept? Keď cítite, že na vás ide rozptýlenie, povedzte si: „OK, o 10 minút sa odmením.“ Desať minút je zvyčajne doba, počas ktorej táto túžba odznie, a vy sa bezpečne vyhnete rozptýleniu.

Urobte z toho hru

Prečo je také jednoduché rozptýliť sa? Je to často preto, lebo rozptýlenia sú dočasným spôsobom, ako narušiť povinnosti a aktivity, ktoré sa nám zdajú nudné, pretože si ich spájame s vonkajšími obmedzeniami. Autor odporúča začať vnímať svoje ciele v novom svetle tak, že si vytvoríte hru, ktorú budete hrať sami so sebou. Takto si z každej zložitej či namáhavej činnosti vytvoríte výzvu, ktorú bude zaujímavé prekonávať.

Výzva je zaujímavá, pretože poskytuje niekoľko výhod: šancu revitalizovať si perspektívu, viac investovať do svojho konania a udržiavať si sústredenie. Najlepším spôsobom, ako zotrvať v pracovnom stimule a vtesnať trochu kreativity do toho, čo sa vám občas môže zdať nudné či monotónne, je stanoviť si obmedzenia. Využite v článku maximálne množstvo nových slov, čo ste sa naučili. Spočítajte si, koľko času by ste mohli stráviť učením sa nového jazyka, ak by ste zredukovali prístup k sociálnym sieťam. Spočítajte počet projektov, ktoré by ste mohli dokončiť za jedno ráno hlbokej práce. Možností je nespočet!

Ako sa zbaviť vonkajších rozptýlení v práci?

Okrem vnútorných rozptýlení existujú mnohé ďalšie, ktoré prichádzajú zvonka, a to najmä v kancelárii. Ak sa v práci často ľahko rozptýlite, riskujete, že spravíte chybu a stratíte kopu dobrých nápadov. Možno to má na svedomí kolega, ktorý príliš rád klebetí, alebo nekonečné notifikácie. Ako sa zbavíte týchto nekonečných rozptýlení? Eyal má niekoľko riešení na ich zdredukovanie.

Či už pracujete na otvorenom pracovisku, alebo v samostatnej kancelárii, autor odporúča, aby ste si našli gesto či znamenie, ktoré vašim kolegom naznačí, že si neželáte byť rušení. Môže to byť fotka, farba, plagát alebo čokoľvek iné. Nir Eyal tiež odporúča, aby ste o svojej práci komunikovali transparentným spôsobom, a to so svojimi nadriadenými aj s kolegami. Pomôže vám to minimalizovať zbytočné rozptýlenie.

Firemná kultúra je tiež dôležitá: musia sa informačné schôdzky konať každý týždeň, alebo len zbytočne všetkých rozptyľujú od práce? Nemala by sa zvážiť nutnosť vysokej frekvencie firemného interného chatu? Akým spôsobom by sa dalo komunikovať efektívnejšie?

Na individuálnej úrovni je len na vás, ako obmedzíte rozptýlenie, ktoré sa na vás valí z telefónu. Eyal odporúča roztriediť si aplikácie. Je na vás, ako si nastavíte každú z nich, a pri ktorej použijete funkciu „nerušiť“.

Kniha Nira Eyala je veľmi povzbudzujúca a odnaučí vás nevnímať zbytočné stimuly, či už vnútorné, alebo vonkajšie. Behaviorálny expert ponúka riešenia na vylepšenie pracovného výkonu, ale aj kvality času, ktorý strávite sami alebo s ostatnými. Jasným stanovením cieľov si môžete vybrať činnosti, ktoré vás posunú vpred, a zredukovať čas strávený aktivitami, ktoré vás zbytočne zdržiavajú. Ak dosiahnete stav, v ktorom vás nič nerozptýli, je to v prvom rade skvelý spôsob, ako naplniť svoj sociálny a kreatívny potenciál!

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo