Pracovat v Rio de Janeiru

25 nov 2019

6 min

Pracovat v Rio de Janeiru
autor
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

Takže byste si navzdory nedávným politickým nepokojům přáli žít v Brazílii? Kvitujeme vaši odvahu! Tady máte základní informace pro případ, že by vás lákalo se přemístit do legendárního Rio de Janeira.

Pracovní příležitosti

Přes nedávnou hospodářskou recesi a míru nezaměstnanosti přesahující 12 % Brazilci považují Rio de Janeiro za město neomezených možností. Rio v mnoha ohledech předčí hlavní město Brasília jako nejvíce mezinárodní metropole v zemi, ale pokud sháníte kvalifikovanou práci, musíte umět portugalsky.

Zaměstnanci

Pokud chcete získat pracovní vízum, je několikaletá pracovní zkušenost zásadní. Brazilci mají vždy přednost před zahraničními uchazeči o práci a země je nechvalně proslulá byrokracií, která vyžaduje nekonečné stohy papírování, takže buďte připraveni a zachovejte klid. Nejjednodušší způsob, jak získat pracovní vízum, je nechat se přeložit do brazilské divize vaší společnosti nebo se poohlédnout po firmách, které mají v Brazílii pobočky.

Podnikatelé

Máte kliku, protože díky pár let staré změně je nyní snazší získat status podnikatele. Dříve by administrativa zabrala až pět měsíců, ale dnes zařídíte podnikatelský status během pěti dnů. Vězte ale, že v září 2018 BBC popsala Brazílii jako jedno z „nejméně inovativních míst na světě“, takže pořádně prozkoumejte trh, než budete něco zkoušet. Podle CB Insights byly v lednu 2019 v zemi pouze dva „jednorožci“ (start-upy s hodnotou přesahující jednu miliardu dolarů). Ve Spojených státech jich bylo 178. To je překvapivé, vzhledem k tomu, že Brazilci plně přijali mobilní život za svůj: Na zemi s 212 miliony obyvatel připadá 229 milionů aktivních SIM karet. V Rio de Janeiru je na 136 start-upů a v květnu 2017 město hostilo první ročník .Futuro | Rio, významné konference v oblasti digitálních inovací.

Odvětví, která nabírají

  • Nové technologie: Weboví vývojáři mohou očekávat mzdu ve výši odpovídající 1 800 € měsíčně.
  • Komunikace: V průměru se mzda na marketingových pozicích pohybuje okolo 1 100 € měsíčně.
  • Technické obory (především v odvětvích zpracování ropy, potravinářství a chemického průmyslu): Měsíční mzda se může vyšplhat až na 2 600 €.
  • Obchod: Obchodní zástupci a account manažeři mohou v závislosti na společnosti pobírat mezi 1 300 € a 4 800 € měsíčně.
  • Cestovní ruch: Během první poloviny roku 2018 se počet zahraničních turistů v Brazílii zvýšil o 8 % v porovnání se stejným obdobím za rok 2017, což samo o sobě vytvořilo nový rekord v oblasti cestovního ruchu; ministerstvo cestovního ruchu očekává, že celkový počet turistů za rok 2018 dosáhne 6,8 milionu. V roce 2019 se karnevalu v Riu zúčastnilo více než 1,6 milionu turistů.

Firemní kultura

Podle zákona můžete pracovat až 44 hodin týdně. Osmihodinové pracovní dny jsou však přijatelné. Veškeré přesčasy by vám měly být proplaceny, a to v dvojnásobku běžné mzdy, ale když na to přijde, brazilské firmy jsou stejné jako kdekoliv jinde: Nemusí se tímto pravidlem nutně řídit. Tuto otázku byste měli řešit ještě předtím, než podepíšete smlouvu. Mějte na paměti, že Brazilci jsou velmi neformální. Julien, který v Brazílii žije už šest let, vysvětluje ve francouzském podcastu En Eclaireur: „Spousta důležitých konverzací probíhá u kafe, piva, oběda nebo večeře. I když přijdou do práce pozdě, jsou schopni strávit 20 minut řečmi o čemkoliv jiném.“ Je důležité ovládnout nezávaznou konverzaci a žertování pro budování vztahů s kolegy. Ale dejte si pozor na svoje hranice: Dodržování hierarchie je v brazilské kultuře velmi důležité. Také se vyhýbejte ožehavým tématům, jako je politika a náboženství, pokud nechcete na pracovišti přilévat olej do ohně.

Výhody

  • Dobrá nálada Brazilců není jen pověstí – „Rozhodně se zasmějete víc než v Paříži,“ říká Julien.
  • Churrasco – brazilské grilované maso!
  • Nesmíme zapomenout na karneval.
  • Ročně máte nárok na 30 dní placené dovolené a Brazilci mají 13 státních svátků!
  • Po celý rok je tady teplo a slunečno, takže se zaručeně dobře opálíte!
  • Ikonické pláže jako Ipanema a Copacabana.

Nevýhody

image

Komu se bude v Riu nejvíce líbit?

Teplé klima po celý rok, světoznámé pláže, socha Krista Spasitele, divoké karnevalové oslavy, Národní park Tijuca a caipirinha za 2 € – co byste si víc mohli přát? Přezdívané jako „úžasné město“, Rio de Janeiro vám bude připadat jako ráj na zemi. Milovníci nočního života se shlukují v salsa klubech, kde mohou protancovat celou noc. Nadšenci zdravého životního stylu si mohou vybrat, zda budou běhat na jedné z mnoha pláží ve městě, surfovat nebo se po vzoru Ronaldinha a Neymara pustí do fotbalu. Se všemi bary, restauracemi a pouličními stánky si vás kulinářské speciality vždycky najdou. V Brazílii je jídlo vždy a všude. Jak Damien, který v Brazílii strávil semestr studiem inženýrství, pověděl francouzskému magazínu L’Etudiant, „nikdy nepřestanou jíst!“ Ale pozor – Rio může být nebezpečné, buďte proto velmi opatrní. Nechte svůj iPhone pečlivě schovaný v tašce a nepotulujte se po neznámých favelách. Musíte se také naučit trpělivosti, především v rušném provozu, který město trápí během špičky. Ale rychle se přizpůsobíte brazilské pohodové mentalitě: Ať se děje cokoliv, „Tudo bem!“, jak by řekli místní.

Praktické informace

Nájem

Nejlepší je najít si důvěryhodného realitního makléře, který se postará o výběr místního bydlení, ale mějte na paměti, že nájemníci platí agentuře poplatky. Očekávejte, že za garsonku v centru Ria zaplatíte v průměru 411 € měsíčně. To nemusí znít tak hrozně, ale tato částka je více než průměrná brazilská mzda (385 € v květnu 2019). Vybírejte si svou budoucí čtvrť opatrně a naslouchejte radám místních, abyste se vyhnuli obtížným situacím.

Zdravotní péče

Brazílie má systém veřejného zdravotního pojištění, kterého budete moci využít, pokud budete v zaměstnání. Bohužel nemocnice a další státní instituce nejsou dvakrát proslulé dobrou výkonností. A zřejmě nepřekvapí, že soukromé instituce jsou obzvlášť drahé. Takže doporučujeme pořídit si vlastní zdravotní pojištění pro případ jakýchkoliv potíží.

Doprava

Veřejná doprava v Riu zahrnuje metro, autobusy a lodní dopravu. Tato dopravní síť byla výrazně rozšířena v roce 2016 díky letním olympijským hrám, ale stále potřebám města nestačí. Během špičky jsou vagony metra přeplněné a některé čtvrti jsou veřejnou dopravou stále špatně přístupné (to je také dáno geografií města, která ztěžuje budování sítě metra). Stále se vyplatí investovat do karty hromadné dopravy (pouze něco přes 1 €), kterou můžete dobíjet po cestě; jedna cesta metrem stojí skoro stejně. Kombinovaná cesta autobusem a metrem vás přijde zhruba na 1,30 € a kombinace metra a BRT (autobusy s přidělenými jízdními pruhy) zhruba na 1,50 €. Pokud cestujete metrem a lodí (ano, můžete jet do práce lodí), stojí jedna cesta necelé 2 €. Pamatujte na to, že během špičky bývají některé vagony metra vyhrazené pro ženy. Za 4,40 € měsíčně si můžete také pořídit průkazku na místní sdílená kola Bikerio. Oficiálně je v Riu 140 km cyklostezek, ale dávejte pozor na agresivní řidiče.

Internet a mobilní operátoři

Za ADSL modem utratíte cca 29 € měsíčně a budete mít na výběr z různých typů mobilních služeb, od předplacených karet až po měsíční tarify. Porovnejte si nabídky od různých operátorů (TIM, Claro, a Brasil Telecom) a vyberte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Informace o vízech

Brazílie nabízí několik druhů víz pro cizince. Najděte si to, které potřebujete.

  • Krátkodobé vízum Vitem V: Vhodné pro ty, kteří se přesouvají do brazilské pobočky své společnosti nebo kteří mají zvláště žádanou expertízu.
  • Krátkodobé technické vízum Vitem V: Vhodné pro ty, kteří se v Brazílii účastní krátkodobých pracovních projektů. Toto vízum umožňuje v zemi zůstat po dobu 90 dnů.
  • Obchodní vízum Vitem II: Držitelé tohoto povolení mohou v zemi zůstat také maximálně 90 dnů, ale v závislosti na daném případě může být prodlouženo až na 5 let. K jeho získání budete muset poskytnout podklady od vaší společnosti.
    Pro získání trvalého víza musíte splňovat alespoň jeden z následujících požadavků:
  • Být ženatý/vdaná za Brazilce/ku.
  • Mít dítě brazilské národnosti.
  • Být nezávislým investorem.
  • Být specializovaným výzkumným pracovníkem.
  • Být ředitelem nebo manažerem společnosti nebo start-upu.

Pro více informací se podívejte na stránky vaší místní brazilské ambasády.

Když dorazíte do země, musíte si vyzvednout Cadastro de Pessoas Físicas (CPF) – číslo prokazující vaši registraci v rejstříku fyzických osob. Budete ho potřebovat, když budete chtít otevřít bankovní účet nebo si pořídit mobilní telefon, a někdy dokonce při nákupu a pro získání daňových úlev! Vydejte se do nejbližší pobočky Banco do Brasil s pasem a 5,50 R$ (asi 1,20 €). Musíte se také zaregistrovat u brazilské federální policie. Zaplatíte dva poplatky: Poplatek za registraci cizinců (téměř 25 €) a za průkaz totožnosti pro cizince (kolem 45 €). Tyto poplatky zaplatíte po registraci svého jména na webových stránkách brazilské federální policie, nebo když zajdete do banky. Dále si domluvte schůzku s federální policií (ta je povinná) a vyhraďte si na ni cca půl dne. S sebou si musíte přinést svůj vyplněný registrační formulář RNE (Registro Nacional de Estrangeiros), doklad o zaplacení poplatků, potvrzení adresy, pas, dvě průkazové fotografie s bílým pozadím, kopii všech stránek vašeho pasu a – na tohle nezapomeňte – brazilský vstupní formulář (ten papír, který vyplníte v letadle). Hodně štěstí!

To by bylo! Vše, co zbývá, je nastoupit na příští let do Rio de Janeira a užívat si pod kokosovými palmami. Už teď vám závidíme.

Přeložil: Jindřich Klimeš

Objevte Work in, naši novou sérii zaměřenou na komunitu expatů v různých evropských městech. Ulehčete si stěhování a získejte inspiraci díky tipům od místních. První zastávka, Barcelona!

Las temáticas de este artículo