Pracovat v Kuala Lumpur

04 dic 2019

7 min

Pracovat v Kuala Lumpur
autor

Chtěli byste poznat jihovýchodní Asii? Líbí se vám představa toulat se z jednoho pohádkového ostrova na další, procházet se kolem chrámů a popíjet koktejly na střechách mrakodrapů? Pak máme město přesně pro vás! Kuala Lumpur je kosmopolitní metropolí v každém slova smyslu.

Mida Zantoutová, Francouzka, která žije v Malajsii již tři roky, říká: „Multikulturalismus je součástí místního koloritu. Je všude kolem vás – lidé, jazyky, jídlo i móda. Jíte, na co máte chuť, a obléknete si, co se vám zlíbí. Vidíte tu tradiční oblečení, něco výstředního nebo mini šortky. Zkrátka vše, co vás napadne. Nikdo nikoho nesoudí!“

Pracovní příležitosti

Malajsie roste rychle, a s 3,3% mírou nezaměstnanosti se jí očividně dobře daří. Průměrná měsíční mzda v Kuala Lumpur, kde můžete nalézt většinu pracovních příležitostí, je zhruba 1 600 €, přičemž mzdy Malajsijců s vysokoškolským vzděláním se pohybují mezi 400 € až 600 € měsíčně. Řada nadnárodních společností, jako je Google, American Express, Hewlett Packard, IBM, Nestlé a Intel, má pobočky v Malajsii, takže je zde dostatek velkých společností, u kterých lze najít práci.

S více než 100 000 přistěhovalci v Kuala Lumpur je malajsijský trh práce k cizincům zcela jasně přívětivý. Nejrozšířenějším jazykem je angličtina, takže není těžké se domluvit s lidmi v práci i mimo ni.

A start-upy v Malajsii rostou jako houby po dešti! Vezměte si kupříkladu jednorožce mezi nimi, platformu Grab poskytující přepravní služby (která po urputném boji skoupila v jihovýchodní Asii Uber). Nebo se podívejte na řadu coworkingových prostorů dostupných ve městě: Common Ground otevřela prozatím devět kanceláří a WeWork se brzy přidá mezi řadu dalších, které naleznete na stránkách Coworker. Dále jsou v Kuala Lumpur a okolním regionu pořádány velké konference digitálního průmyslu, jako je Wild Digital a TechinAsia Tour. Také místní fondy rizikového kapitálu jsou na vzestupu. V roce 2016 jejich hodnota dosahovala 1,5 miliardy dolarů, což je dvojnásobně více než v roce 2006.

Odvětví, která nabírají

Jelikož je malajsijská ekonomika v plném rozmachu, lze najít zaměstnání téměř ve všech sektorech. Klíčovými odvětvími jsou:

  • IT a technologie
  • Marketing a obchod
  • Finance a bankovnictví
  • Centra sdílených služeb
  • Elektronický obchod
  • Dodavatelský řetězec

Firemní kultura

Malajsijský multikulturní duch je přítomen nejen v již zmiňovaném společenském životě, ale také v pracovním prostředí. Většina obyvatel Malajsie patří do jedné ze tří hlavních skupin: Malajci, Číňané a Indové. Tohle rozdělení vychází ze skutečnosti, že kromě Malajců – či v malajštině Bumiputra (což znamená „děti země”) – se populace skládá primárně z indických a čínských imigrantů třetí generace. Tyto hlavní etnické skupiny, společně s dalšími přítomnými národnostmi, vytvářejí „melting pot“ pulzující životem. „Na schůzkách je vcelku běžné, že si ani nevšimnete, když se v jedné větě vystřídají tři nebo čtyři jazyky!“ říká Caroline Pierrová, která pracuje ve finančním sektoru a své malajsijské dobrodružství započala v roce 2011.

Zatímco pracovní týden je zákonem stanovený na šest dnů, většina společností se řídí tradičním rytmem osmihodinových pracovních dnů od pondělí do pátku. Celkově je kultura dost uvolněná, takže si vychutnávejte volný čas, který máte k dispozici. Co se týče svátků, Malajsijci jsou na ně experti. Slaví se zde 11 státních svátků za rok a k nim celá řada regionálních! Malajsijci nahlížejí na kancelář jako na diskuzní kroužek. Na pracovišti přes celkovou produktivitu panuje všeobecně velmi přátelská atmosféra. „Žádný problém není neřešitelný! Malajsijci jsou skutečně přátelští – jsou vstřícní, nápomocní a milí. V Malajsii je život jako dlouhá poklidná řeka – když se rozčílíte, ničeho tím nedosáhnete. Ostatní to nepochopí a práce vám rychleji utíkat nebude!“ říká Zantoutová.

„Na schůzkách je vcelku běžné, že si ani nevšimnete, když se v jedné větě vystřídají tři nebo čtyři jazyky!“ – Caroline Pierrová, Francouzka žijící v Malajsii

Komu se bude v Kuala Lumpur líbit?

Stejně jako Malajsie a její obyvatelé je Kuala Lumpur neobvyklou směsicí starých zchátralých čtvrtí a ultramoderních mrakodrapů. Výsledkem je autentická a trochu chaotická atmosféra s dostatkem prostoru a zeleně.

Díky množství parků je snadné dostat se na čerstvý vzduch, aniž by člověk musel cestovat příliš daleko (dokonce i v centru města, kde najdete Kuala Lumpur City Center [KLCC] Park, který se nachází přímo pod slavnými Petronas Twin Towers). Botanická zahrada Perdana hned vedle Ptačího světa je o něco větší, ale stále snadno dostupná prostřednictvím veřejné dopravy nebo krátké jízdy s Grab. Také zde najdete několik turistických tras, kde se můžete kochat výhledy na džungli a vodopády. Užijte si ráno v Bukit Tabur, 20 minut od centra města: Po dvou hodinách svižné chůze budete odměněni bezkonkurenčním výhledem na Kuala Lumpur na jedné straně a malajsijským venkovem na straně druhé. Nebo si udělejte procházku korunami stromů ve FRIM (Malajsijský ústav zabývající se výzkumem lesů), také pouhých 20 minut od centra!

Žádný článek o Malajsii by nebyl úplný, kdybychom nezmínili přehlídku pohádkových ostrovů. Obvykle jsou snadno přístupné do hodiny cesty letadlem nebo během pěti až sedmi hodin v autobuse a několika minutami v motorovém člunu. Nejznámější je pravděpodobně souostroví Perhentian, ale zvažte i návštěvu ostrovů Redang, Tioman a Langkawi. Potápěči si zamilují ostrovy Mabul a Sipadan, které jsou proslulé jedněmi z nejkrásnějších lokalit pro potápění na světě.

Kuala Lumpur je ideálním výchozím bodem pro výlet po jihovýchodní Asii. To může potvrdit Lucile Roudenkoffová, která se přestěhovala do Kuala Lumpur počátkem roku 2018: „Malajsie se nachází v srdci jihovýchodní Asie a Kuala Lumpur je centrálou AirAsia, hlavní nízkonákladové letecké společnosti v regionu. Za méně než 70 € se můžete během dvou hodin dostat do Bangkoku, chrámů v Angkoru nebo na Bali!“

„Malajsie se nachází v srdci jihovýchodní Asie a Kuala Lumpur je centrálou AirAsia, hlavní nízkonákladové letecké společnosti v regionu. Za méně než 70 € se můžete během dvou hodin dostat do Bangkoku, chrámů v Angkoru nebo na Bali!“ – Lucile Roudenkoffová, Francouzka žijící v Malajsii

Výhody

  • Příjemné prostředí pro život díky teplému podnebí po celý rok, kdy se teploty pohybují mezi 25 a 35 °C (někdy vám může chybět chládek, ale každý má klimatizaci).
  • Mimořádně dobrý poměr ceny a kvality bydlení v hlavním městě.
  • Snadno přístupný výchozí bod pro víkendové úniky za účelem prozkoumávání regionu nebo prostý odpočinek na překrásných plážích.
  • Jídlo je levné a mimořádně různorodé. Běžně dostupná je zde autentická čínská a indická kuchyně, stejně jako mnoho dalších místních kuchyní a dobrot, které uspokojí všechny chutě.
  • Komunita přistěhovalců, ve které je snadné poznávat nové lidi, a přívětivá malajsijská kultura vážící si přátelství. Ve městě si budete připadat velmi bezpečně, což vám umožní jej bez obav prozkoumávat.

Nevýhody

  • Není jednoduché nalézt skutečné místní přátele, pokud se nebudete opravdu snažit.
  • Délka placené dovolené je maximálně 12 dní, i když se může zvednout až na 21 dní v závislosti na vašem postavení ve společnosti (na kterém se lze dohodnout).
  • Zdravotní pojištění poskytované zaměstnavateli nepokryje vždy všechny vaše potřeby, takže je důležité si zjistit podrobnosti o dostupném pojištění.

Rozpočet

Nájem

Je snadné najít bydlení, které odpovídá vašim cenovým možnostem i životnímu stylu. Podívejte se kupříkladu na Bukit Bintang, pulzující čtvrť, kde žije většina mladých přistěhovalců. Za 300 € měsíčně si můžete pronajmout pokoj s vlastní koupelnou v prostorném a plně vybaveném sdíleném bytě. A abychom nezapomněli, tyto byty se často nacházejí v moderních budovách v centru, které jsou vybavené bazénem a tělocvičnou. Pokud se plánujete usadit, pak je tu Mont Kiara, převážně obytná oblast s blízko dostupnými školami. Byty jsou zde obvykle vhodné pro rodiny, mají tři až čtyři ložnice a jsou dostupné za rozumné ceny. Dobrým kompromisem mezi těmito dvěma čtvrtěmi je Bangsar, která je více obytnou oblastí než Bukit Bintang, ale stále živoucí čtvrtí blízko středu města. V centru (KLCC) naleznete mrakodrapy a, jak jsme již zmiňovali, světoznámé Petronas Twin Towers.

Bydlení se dá pronajmout prázdné i vybavené a běžně uzavíráte smlouvu alespoň na jeden rok. Je třeba složit dvouměsíční zálohu a nájem platíte vždy počátkem měsíce. Na stránkách iproperty a propertyguru naleznete vyčerpávající množství informací. Je zde také plno nabídek od agentů, kteří vám naplánují prohlídku a pomohou s administrativou. Airbnb je zde také široce rozšířené a může vám po několik týdnů posloužit – do doby, než se pořádně zorientujete!

Doprava

Dvě nejpoužívanější formy dopravy jsou již zmiňovaný Grab a metro, které je přehledně organizované a relativně laciné (cca 50 centů za lístek). Se službou Grab zaplatíte za průměrnou cestu zhruba 2 €, takže si vysloužila značnou oblibu.

Samozřejmě si můžete také koupit auto či půjčit skútr (benzín je tu levný, méně než 50 centů za litr), ale nákup auta vyjde trochu dráž kvůli daním na dovážená vozidla. Jak říká Lucile: „V Malajsii byste neměli nikdy spěchat, obzvlášť ne v autě – z provozu se může rychle vyklubat noční můra, hlavně když prší a všude jsou zácpy. Ale na to se dá zvyknout, stresu je pak méně!“

„V Malajsii byste neměli nikdy spěchat, obzvlášť ne v autě – z provozu se může rychle vyklubat noční můra, hlavně když prší a všude jsou zácpy. Ale na to se dá zvyknout, stresu je pak méně!“ – Lucile Roudenkoffová, Francouzka žijící v Malajsii

Zdravotní péče

Malajsie má velmi dobrý systém zdravotní péče za rozumnou cenu, takže co se pojištění týče, můžete být klidní. Nemocnice a běžné i specializované ordinace
(jako např. zubní ordinace) jsou vedeny schopnými lékaři. Budete překvapeni, protože mnoho doktorů má titul z nějaké z prestižních britských univerzit a pokoje vypadají spíše jako pětihvězdičkový hotel!

Internet a mobilní operátoři

Za velmi dobré připojení k internetu měsíčně zaplatíte asi 35 €, za mobilní připojení 10 €.

Měna

V době, kdy byl napsán tento článek, měl malajsijský ringgit kurz 4.6 ringgitu ku 1 € nebo 4,1 na 1 americký dolar a jedná se o relativně stabilní měnu.

Informace o vízech

Pro práci v Malajsii budete potřebovat vízum od svého zaměstnavatele. Jeho získání může být zdlouhavé, ale mnoho zaměstnavatelů má zvláštní MSC status, a mohou tak poskytovat neomezené množství víz. Proces vedoucí k jejich získání je tedy relativně jednoduchý a vyžaduje pouze poskytnutí požadovaných dokumentů. Veškeré informace naleznete v přehledné podobě na stránkách imigračního úřadu. Organizace, jako je IOTA, mohou společnostem vypomáhat s administrativou.

Po dvou letech strávených v zemi, za předpokladu, že platíte místní daně a vyděláváte více než 15 000 ringgitů měsíčně (3 200 €) – běžný příjem zkušených vedoucích pracovníků –, je možné si zažádat o dlouhodobé vízum (odlišné od víza spojeného s konkrétním zaměstnavatelem). Toto vízum může být obnoveno pouze jednou.

Jakmile získáte vlastní vízum, je lehké obdržet rodinná víza nebo „závislé průkazy“ pro manžela/ku a/nebo děti.

Zakončíme to slovy, jakými Pierre shrnula svůj čas strávený v Kuala Lumpur: „Rozvíjení se v tak bohaté a rozmanité kultuře, jako je ta malajsijská, mě toho spoustu naučilo. Naučila jsem se novým způsobům práce i života. Tato vlastnost mi zůstane už do konce života. Možnosti cestování také přispěly k délce mého pobytu v Malajsii, jelikož je tak snadné strávit víkend na spoustě úžasných míst a objevovat nové země a kultury! Jednou nevýhodou je, že jídlo je rozmanité a dostupné, což se může brzy projevit na vašich kilech. Naštěstí se ale v místním horku pěkně zapotíte!“

Las temáticas de este artículo