Online networking: to pravé pro introverty

18 nov 2020

5 min

Online networking: to pravé pro introverty
autor
Cristina Fernández

Periodista Freelance

Networking je bez debat mocný nástroj pro rozvoj vaší kariéry. Pokud ale interakce s neznámými lidmi není zrovna vaše silná stránka, rozvinout síť kontaktů pro vás může být nelehký a hrůzu nahánějící úkol. Dobrou zprávou je, že vlivem pandemie se mnoho akcí a profesních schůzek přesunulo do online prostoru. Takže pokud jste introvert, díky internetu a sociálním sítím vám odpadá nejedna z překážek, které pro vás osobní setkání mohla představovat. Kromě toho mohou vaše vlastnosti coby introverta hrát ve váš prospěch. Co víc, díky nim můžete dokonce vyniknout. Chcete vědět jak?

Setkání a komunikace se skupinou neznámých lidí není zrovna váš koníček? Nenávidíte triviální rozhovory? Radši posloucháte a kladete otázky, než mluvíte a jste středem pozornosti? Pokud ano, možná jste právě vy introvert.

Spisovatelka Susan Cainová věnovala velkou část své kariéry snaze docenit introvertní typy. Závěry jejího výzkumu jsou popsány v bestselleru Síla introvertů, ve kterém vysvětluje, že být introvertní souvisí s tím, jak člověk reaguje na různé podněty. V důsledku toho má tento typ osobnosti odlišný přístup, pokud jde o budování sociálních vztahů. Zatímco pro introverty může být obtížné navazovat vztahy s velkými skupinami, v hlučném prostředí nebo také vztahy, které jsou spíše povrchní povahy, vynikají v rozhovorech mezi čtyřma očima o zásadnějších a důvěrnějších tématech.

Networking a introverti? Komplikovaný, ale ne zcela nemožný vztah

Může se zdát, že nebýt nakloněný novým setkáním a mít potíže se seznamováním s novými lidmi jsou přesně ty rysy, které vás zcela vyřadí z aktivit zaměřených na rozšíření sítě kontaktů. Ale nic není dál od pravdy. Jako introvert si totiž umíte vytvořit mnohem intimnější a trvalejší vztahy, což by měl být kýžený výsledek a cíl každého networkingu.

Tyto poznatky poodhalila už v roce 2010 Devora Zacková ve své knize Nenávidím networking (ale potřebuji ho) (Networking for People Who Hate Networking). V tomto průvodci autorka uvádí, že všechny zaručené rady, jak navázat kontakty, byly dosud vždy zaměřeny pouze na extroverty, takže lidem s jinou povahou nebyly k ničemu.

Pravdou je, že v poslední době způsob vytváření nových kontaktů prošel revolucí. V současnosti už není networking jen o účasti na akcích, kde sbíráte vizitky. Rozmach internetu a online networkingu, dále podpořený pandemií covidu-19, způsobil to, že hodně z nových vztahů se dá navázat digitálně. To boří mnoho zásadních překážek této interakce obzvlášť pro ty, kteří nejsou zrovna nadšenci face-to-face mezilidských vztahů.

Klíč k online networkingu pro introverty

Podle Devory Zackové „jsou introverti ohleduplní, soustředění a soběstační lidé“. Na základě těchto vlastností autorka definuje tři základní pravidla pro navazování kontaktů online šité na míru introvertům:

1. Připravte si půdu

První pravidlo Zackové se týká způsobu, jakým introvertní lidé přemýšlejí. Podle odbornice potřebují introverti čas na plánování, zpracování dat a pečlivé promyšlení, než jsou schopni zareagovat.

„Introverti jsou dobří ve vymýšlení strategií, v prozkoumávání veškerých možností a při vytyčování cílů před tím, než přijmou jakákoli opatření,“ vysvětluje. A přesně to je ve virtuálním světě jednodušší. Jak na to?

  • Zamyslete se, jaké jsou vaše cíle. Navazování kontaktů může vaši kariéru posunout v mnoha ohledech: proslavit vás v daném odvětví, posunout vás dál nebo třeba můžete narazit na nové pracovní příležitosti. Nejprve si ale ujasněte, čeho máte v úmyslu dosáhnout, a v závislosti na tom si naplánujte strategii.
  • Vytvořte si silný a konzistentní digitální obraz. Chcete-li přilákat nové kontakty do své sítě, je jasné, že potřebují vědět, kdo jste a co děláte. Pokud to v reálném prostoru znamená prezentaci před velkou skupinou neznámých lidí, v online prostoru toho dosáhnete prostřednictvím solidní osobní značky (také zvané osobní branding). To znamená, že vašim novým kontaktům bude hned jasné, v čem tkví váš talent a rozdílová hodnota coby profesionála.
  • Využijte jednoduchost, kterou online svět nabízí, a mluvte o svých úspěších. Pokud je pro vás jako pro introverta těžké mluvit sám o sobě a vyzdvihovat své silné stránky před ostatními, díky internetu toho dosáhnete méně násilným způsobem než při osobním setkání. Tak neváhejte a využijte toho. Své úspěchy můžete sdílet pomocí pečlivě vytvořeného profilu na LinkedInu, blogovými příspěvky nebo tím, že svůj názor zveřejníte na platformách, jako je Twitter nebo na sociální síti Reddit. To vše, perfektně zaměřené na vaše cíle, vám pomůže zapsat se jako odborník v dané oblasti a přiláká komunitu lidí, kteří s vámi mají něco společného. A to aniž byste museli vynaložit úsilí, které vás navazování nových vztahů většinou stojí.

2. Zjistěte, co patří do vaší komfortní zóny

Druhé pravidlo se týká způsobu, jak introvertní lidé navazují kontakty. Introverti mají tendenci si pečlivě vybírat, a to jak lidi, s nimiž vztahy navážou, tak při rozhodování o tom, čemu věnují svůj čas. Jak si správně vybrat?

  • Vybírejte si online události, které se vás týkají. Jak sama Zacková doporučuje v časopisu Forbes, pokud jste introvert, jeden způsob, jak si networking usnadnit, je pečlivě si předem vybrat události, které vám opravdu k něčemu budou, aby se účast na nich stala méně únavnou. „Nejlepší strategií pro úspěch je vybrat si takové události, které vás zajímají, i když třeba úplně nesouvisejí s vaší kariérou. Zajímáte se o umění? Zkuste třeba otevření galerie,“ doporučuje odbornice. Co to znamená v online prostoru? Že místo toho, abyste se zaměřili na hledání událostí, kde potkat nové kontakty, můžete se zúčastnit různých webinářů, online konferencí a různých dalších akcí, které vás tématem mohou oslovit. Většinou platí, že lidé, kteří se na takové akce zaregistrují, mají podobné nebo stejné zájmy, což vám usnadní s nimi najít společnou řeč. A výsledkem budou zajímaví lidé, kteří vám obohatí síť kontaktů.
  • Rozhodněte se, které osoby chcete přidat do své sítě. Pokud chcete zajistit, aby vaše styky s novými kontakty byly snadné, dlouhodobé a měly nějakou přidanou hodnotu, nejjednodušší je „zaměřit se na hledání lidí, v jejichž společnosti vám bude opravdu dobře, lidí, se kterými se pobavíte a se kterými budete chtít zůstat v kontaktu“, jak tvrdí Susan Cainová. S Devorou Zackovou se shoduje na nutnosti zaměřit se na to, že: „Vaším cílem jak v životě, tak i při networkingu by mělo být najít si své lidi.“ Můžete třeba začít tím, že kontaktujete své bývalé kolegy nebo bývalé učitele v oboru. Zároveň však vezměte iniciativu do vlastních rukou a spojte se na LinkedInu s lidmi, které jste potkali na seminářích nebo online akcích a připadali vám zajímaví.

3. Zpracujte si informace

Třetí a poslední rada Devory Zackové souvisejí s tím, jak se introvertní lidé udržují aktivní a čerpají novou energii. Jak Zacková vysvětluje ve své příručce, tito lidé „jsou uzavření do sebe“, takže vyžadují jistý čas o samotě, „aby později mohli jasně a přesně vyjádřit své stanovisko“. Prostředky, jejichž prostřednictvím online networking probíhá, jsou v tomto ohledu velkou výhodou, protože nevyžadují bezprostřednost reakcí jako při osobním nebo telefonickém rozhovoru.

  • Dopřejte si čas a rozmyslete si své reakce v digitálních konverzacích. Pokud ve vás sledování komentářů na fórech a sítích nebo reakce na e-maily vyvolávají úzkost a nevíte, jak to všechno zvládnout, zkuste si na to dopřát dostatečnou dobu. Tímto způsobem se nebudete cítit v rozpacích a budete moci přizpůsobit rozhovor době odezvy, která je pro vás komfortní. A to vše bez rizika, že přehlédnete nebo zapomenete nějakou důležitou poštu nebo komentář.
  • Zamyslete se nad tím, jakou hodnotu přinášíte svým kontaktům vy. Jakýkoli manuál networkingu vysvětluje tento koncept naprosto jasně: vztahy jsou obousměrnou ulicí. Takže nejde jen o nalezení těch kontaktů, které v budoucnu mohou zlepšit vaši kariéru, ale také o to, jak můžete pozitivně ovlivnit vy tu jejich. Aby vše fungovalo, musí být tento vztah založen na výhodnosti pro obě strany. To znamená, že musíte mít o sebe navzájem opravdový zájem. Neváhejte podpořit své kontakty sdílením jejich blogů a článků, přidáváním komentářů, označujte je u témat, která je zajímají, nebo se účastněte skupin a diskuzí.

Takže pokud je pro vás obtížné být otevřený a spontánní nebo si budovat nové vztahy, sociální sítě (a obecně internet) při navazování kontaktů online hrají ve váš prospěch. Můžete o sobě dát vědět, vyjádřit názor nebo dokonce oslovit velkou komunitu lidí, aniž byste se museli s někým setkat tváří v tvář. Pamatujte si, že jako introvert máte tendenci si vytvářet sice méně četné, ale zato pevnější sociální vztahy. Takže toho využijte, abyste se seznámili se zajímavými lidmi, kteří se navíc mohou stát součástí vaší profesní dráhy.

Přeložila Hana Tlolková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden!

Las temáticas de este artículo