Nezaměstnanost v době krize: Jaká jsou má práva?

21 nov 2020

4 min

Nezaměstnanost v době krize: Jaká jsou má práva?
autor
Zdenka Tomis

Externí redaktorka

Dopady koronavirové krize a přísných protiepidemických opatření pociťují téměř všechna odvětví. Částečný nebo téměř úplný pokles tržeb zasáhl nejen hotelnictví a gastronomii, ale i celou řadu dalších oblastí. Firmy snižují svým lidem platy, ale velkým tématem je i propouštění. Ekonomové varují, že právě to je nejhorší možné řešení s dalekosáhlými následky. Mají firmy vůbec právo rozdávat výpovědi? A jak se můžete bránit?

Podle nejnovějších údajů Úřadu práce ČR nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,7 procenta, přičemž v předchozích třech měsících dosahovala 3,8 procenta. V evidenci úřadů práce bylo ke konci října 271 685 nezaměstnaných, což je nejméně od letošního června. Zároveň je to nejvyšší říjnová hodnota od roku 2016.

Je patrné, že na tato čísla mají velký vliv vládní programy na podporu zaměstnanosti. Podle Víta Jáska, výkonného ředitele Unie zaměstnavatelských svazů, to však může krizi ještě prohloubit: „Pokud nezaměstnanost klesá, i když klesá ekonomika, je to špatně, protože to znamená uměle udržovaná pracovní místa. To je pro stát velmi drahé. Nízká nezaměstnanost zároveň znamená, že firmy, které se dokáží adaptovat na nové podmínky trhu a potřebují nabírat nové lidi, je nemají kde brát.“

Řešením, které by nezvýšilo míru nezaměstnanosti a zároveň by mělo pozitivní vliv na ekonomiku, je podle jeho slov tzv. outplacement. „Znamená to aktivně pracovat se zaměstnanci, intenzivně je rekvalifikovat a přesouvat do jiných firem, aniž by v mezidobí museli být evidováni na úřadu práce. Jinak se z krize nikdy nedostaneme,“ vysvětluje Vít Jásek.

Právo dát výpověď

I v době nouzového stavu platí zákoník práce, a žádné zákony týkající se pracovního práva zatím nebyly pozměněny nebo jinak upraveny.

  • Zákoník práce pojmy jako pandemie nezná, přímým důvodem výpovědi tedy nemůže být koronavirus. „V zákoníku práce je bod, který umožňuje dát výpověď na základě lékařského posudku, který dokazuje, že nejste ze zdravotních důvodů schopni práci vykonávat. Koronavirus to ale nezahrnuje, a tak není možné, aby vám někdo dal výpověď proto, že máte COVID-19,“ vysvětluje advokátka zaměřující se na pracovní právo Veronika Kupčíková z advokátní kanceláře B.Right Advokáti.
  • Zavření podniku nebo ztráta jeho příjmu k výpovědi bohužel vést mohou.
  • Oficiálním důvodem pak je nadbytečnost, zánik pracovního místa a podobně, což jsou podle Kupčíkové ostatně nejčastější důvody výpovědi obecně v jakékoli době.
  • I za nouzového stavu pak platí, že jste-li ve výpovědní lhůtě, můžete dostat okamžitou výpověď bez udání důvodu.

Nárok na odstupné

„Nejčastěji se výpovědi řeší dohodou. Dejte si však pozor, co podepisujete, a chtějte, aby v dohodě byl nárok na odstupné. Rovněž máte právo na výpovědní lhůtu tak, jak ji máte uvedenou v pracovní smlouvě,“ radí advokátka a zároveň dodává, že nejste povinni dohodu podepsat. Věc potom lze řešit insolvenčním řízením.
Nárok na odstupné přitom máte ze zákona právě ve zmíněných situacích: Pokud jste dostali výpověď z organizačních důvodů, tedy pokud se ruší nebo přemisťuje zaměstnavatel nebo jeho část, či se stanete nadbytečným.

Minimální výše odstupného závisí na počtu odpracovaných let u stejného zaměstnavatele:

  • Pokud jste u stejného zaměstnavatele pracovali přes dva roky, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce.
  • Pokud jsou to necelé dva roky, máte nárok na dvojnásobek.
  • Pokud je to méně než rok, náleží vám jeden měsíční výdělek.

Snížili mi plat

Možná že vám sice práce zůstala, ale zaměstnavatel přišel o příjmy a je nucen snížit vám plat. Pokud s tím nesouhlasíte, jako první si zjistěte, zda máte mzdový výměr, nebo plat určuje pracovní smlouva. Pokud výši výplaty určuje mzdový výměr, bohužel s rozhodnutím zaměstnavatele nic neuděláte, a papír, který vám posílá, podepisujete nikoli jako souhlas, ale jako potvrzení, že jste ho převzali. Je to v podstatě jen formalita,“ vysvětluje Kupčíková.
Pokud ale máte plat daný jen smlouvou, jeho výši může změnit jedině dodatek ke smlouvě, který ale nejste povinni podepsat, pokud s ním nesouhlasíte,“ upozorňuje advokátka na situaci, kdy máte právo vyjednávat.

Přišel jsem o brigádu či práci na dohodu

Mnohem hůře než zaměstnanci jsou na tom OSVČ a především lidé, kteří pracovali jen na dohodu nebo vykonávali brigády. Bohužel právě tyto menší práce jsou mezi prvními, kterých se firmy zbavují, když potřebují šetřit. Jenže právě brigádníci, což jak upozorňují Reportéři ČT, často bývají například matky samoživitelky nebo lidé, kteří nemohou sehnat jinou práci, pak nemají žádné zastání. Na odstupné samozřejmě žádný nárok nemají, jak říká Kupčíková, tito lidé zcela propadli sítem jakékoli pomoci od státu: „Jestli však platili odvody na sociální a zdravotní pojištění, mohou se přihlásit na úřad práce a pobírat příspěvek v nezaměstnanosti. Bohužel na ně mají nárok až od určité výše dosavadních příjmů.“ Pokud jsou jejich současné příjmy velmi nízké nebo dokonce nulové, mohou zažádat o pomoc v hmotné nouzi, což je například příspěvek na bydlení.

Proč je důležitý úřad práce

Advokátka zároveň doporučuje se na úřad práce přihlásit v každém případě, už kvůli statistikám. Pokud se totiž v současné chvíli zdá, že vám není pomoci, může se to změnit. Pokud se ze statistiky zjistí, že lidí v podobné situaci je příliš, mohou se příští výhody, které vláda schválí, týkat právě jich.

Úřady práce nyní fungují v omezeném režimu a je doporučeno s úřadem komunikovat v co nejvyšší možné míře elektronicky (např. s využitím datové schránky).

Jak se zaregistrovat na úřad práce

1) Osobně

  • Vyplňte žádost o zprostředkování zaměstnání.
  • Nezapomeňte doklad k ověření totožnosti, státního občanství a místa trvalého pobytu. Postačí občanský průkaz.
  • Budete potřebovat doklad o ukončení zaměstnání – takzvaný zápočtový list jste dostali při odchodu.
  • Připravte si potvrzení o výši průměrného měsíčního výdělku.
  • Máte-li zdravotní omezení, budete potřebovat potvrzení.

2) Elektronicky

  • Žádost o zprostředkování zaměstnání vyplníte zde.
  • Nebudete-li si jisti, zda jste žádost vyplnili správně, lze kontaktovat zaměstnance konkrétního kontaktního pracoviště, který vám zodpoví všechny vaše dotazy.
  • Vyplněnou elektronickou žádost vytiskněte, podepište a odešlete poštou na příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce.
  • Žádost můžete odeslat také e-mailem. Správnou adresu najdete podle trvalého bydliště zde.
  • Máte-li datovou schránku, nemusíte dokument tisknout a podepisovat, stačí ho jen jejím prostřednictvím odeslat na adresu 7hazk97.

Právě datová schránka je podle Kupčíkové ideální. Nemusíte tak na žádný úřad osobně a můžete díky ní poslat jakékoli nezbytné dokumenty. Komunikace s úřady je mnohem jednodušší i pohodlnější. Zřídit si ji můžete na jakékoli poště nebo na Czech Pointech.

Ať už jste podali jakoukoli žádost, podle Kupčíkové je dobré tím svoji snahu neukončit, ale průběžně se informovat – v jaké je fázi, zda už byla přijata, schválena, kdy asi dostanu peníze na účet. Veškeré úřady totiž teď mají žádostí více než kdykoli předtím, a tak udělejte všechno pro to, aby se na vás dostalo co nejdříve.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo