Ikigai. Metóda, vďaka ktorej nájdete prácu snov

15 abr 2020

3 min

Ikigai. Metóda, vďaka ktorej nájdete prácu snov
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Občas sa sediac za počítačom v kancelárii zasnívate. „Možno som mohol byť úspešný finančník, návrhár, stolár alebo som mohol byť plaveckým šampiónom, keby som sa tomu ako deväťročný neprestal venovať,“ pomyslíte si. Ešte ste neobjavili svoju vysnívanú prácu? Ikigai je japonská metóda, ktorá vám pomôže popremýšľať a nájsť zmysel svojho bytia. Pri súčasnej popularite osobnostného rozvoja sme sa rozhodli trocha si túto japonskú metódu priblížiť.

Niečo z histórie

Slovo ikigai vzniklo zo spojenia japonských slov ikiru (žiť) a kai (uskutočnenie zmyslu nášho bytia). Hoci doslovný preklad neexistuje, ikigai možno definovať ako životnú filozofiu alebo ako ekvivalent zmyslu nášho života či našej radosti zo života. Vznik tejto filozofie sa datuje do 14. storočia a údajne je jedným z dôvodov dlhovekosti obyvateľov ostrova Okinava, taktiež nazývaným „ostrovom storočných“. Popri zdravej strave a každodennej fyzickej aktivite je pre Japoncov kľúčom k rovnováhe nájsť zmysel, prečo ráno vstať z postele. Ikigai spája našu motiváciu, hnaciu silu a naše ideály.

Uplatnenie v pracovnom živote

Nájsť svoje ikigai v pracovnom živote znamená nájsť uspokojivú prácu, ktorá nás bude každý deň napĺňať. Prácu, ktorú sme si zvolili a našli v nej zmysel. Keďže sa zmysel bytia prezentuje ako svätý grál, možno sme dospeli k záveru, že je len snom, ktorý nemožno vyhnať z reality. Dobrá správa je, že každý z nás má svoje ikigai. A nie je také ťažké nájsť ho.

Pozor, to však neznamená, že máte všetko nechať tak a prihlásiť sa do Superstar. Christie Vanbremeerschová vo svojej knihe Ikigai: Lebe, was dich glücklich machtï (Nájdite svoje ikigai, pozn. prek.) popisuje nevyhnutnosť „prejsť od pocitov neistoty a nestálosti k spokojnosti.“ Ten, kto považuje svoje povolanie za vášeň, musí v podstate urobiť určitý kompromis, napríklad vo finančných záležitostiach. Svoje ikigai nájdeme, ak bude pre nás vnútorná spokojnosť znamenať viac ako materiálne veci. Porozumieť zmyslu svojho života znamená vniesť do svojho súkromného a pracovného života rovnováhu tým, že budete akceptovať myšlienku nižšieho zárobku, míňať menej a lepšie žiť.

Ako nájsť svoje ikigai?

Poďme na to prakticky. Ak chcete pomocou tejto japonskej metódy nájsť zmysel svojho bytia, svoje ikigai, musíte si položiť štyri hlavné otázky. To je kľúč metódy ikigai. Aby ste si na tieto otázky relevantne odpovedali, je potrebná introspekcia. To znamená, že musíte dôsledne nahliadnuť do svojho vnútra. Je totiž nevyhnutné spoznať sám seba. Cieľom nie je odpovedať čo najrýchlejšie, ale zamyslieť sa a odpovedať si až po niekoľkých dňoch či týždňoch.

1. Čo vás činí šťastnými?

Vytvorte si bez výnimky zoznam všetkých vecí, ktoré vám každý deň prinášajú radosť. Môžete sa tiež spýtať sami seba, čo vo vás vyvoláva pocit nespokojnosti a prečo. Ikigai odborníci hovoria, že cesta hľadania svojho ideálu môže byť občas bolestivá, pretože jedinec si musí prejsť pocitmi frustrácie, hnevu alebo inými emóciami, ktoré najprv môžu byť nepríjemné, no na uskutočnenie zmien sú nesmierne užitočné.

2. V čom ste dobrí?

Vedome na to často nemyslíte, no určite je tu mnoho vecí, za ktoré dostávate komplimenty, napríklad pri varení, športe, kreslení či hudbe. Môže ísť aj o vaše ľudské kvality, ako napríklad schopnosť počúvať, empatia, či dokonca altruizmus. Určte si oblasti, v ktorých máte špecifické znalosti.

3. Čo by vás mohlo uživiť?

Je dôležité zamyslieť sa nad svojimi odbornými znalosťami. Na čom práve pracujete? Za čo vás platia? Z čoho ďalšieho by ste mohli mať príjem?

4. Čo tento svet potrebuje?

Nájsť svoj zmysel bytia ide ruka v ruke s akceptovaním svojho okolia a sveta, ktorý nás obklopuje. Trápi vás niečo? Sú veci, ktoré by ste chceli zmeniť alebo sa na niečom podieľať?

Práca, ktorá vás bude najviac napĺňať, bude priesečníkom týchto štyroch osí, čiže akési spojivko medzi vášňou, poslaním, prácou a nadaním. Najefektívnejšie je spísať si všetko na papier. Podobne ako na obrázku, každú otázku reprezentuje jeden zo štyroch kruhov a ikigai sa ukrýva uprostred. Je len na vás, aby ste na základe týchto elementov vytvorili, vymysleli a prispôsobili sa práci svojich snov a životu, ktorý so sebou prinesie!

image
Zdroj: Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry

Niekoľko literárnych tipov, ak sa chcete o ikigai dozvedieť viac:
Ikigai – šťastný a dlouhý život, Héctor Garcia a Francesc Miralles (vyšlo v českom jazyku, vydavateľstvo Leda)
Ikigai: Giving every day meaning and joy, Yukari Mitsuhashi (vydavateľstvo Kyle Books)
Objevte své Ikigai: Najděte smysl života v japonské moudrosti, Bettina Lemke (vyšlo v českom jazyku, vydavateľstvo Mladá fronta)
Můj malý IKIGAI deník: Objevování japonského tajemství dlouhého, šťastného a naplněného života, Amanda Kudo (vyšlo v českom jazyku, vydavateľstvo Anag)
Ikigai: japonská cesta k nalezení smyslu života, Ken Mogi (vyšlo v českom jazyku, vydavateľstvo Pragma)

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo