Menstruace a práce – stále tabu?

04 jun 2020

4 min

Menstruace a práce – stále tabu?
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

„Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal.“

Je vnímána jako ostuda, jako omezení, jako bolest. Ale hlavně jako naprosté tabu – zejména v korporátním prostředí. Byla menstruace vždy považována za prokletí? Ne. Před několika stoletími bylo u severoamerických indiánů kmene Navajo zvykem, že menstruující ženy stály v čele kmene. Vládlo totiž přesvědčení, že jsou během této fáze cyklu posvátné a že jsou nadány výjimečnou duchovní silou. Tak kde se to jenom zvrtlo?

Jak toto téma odtabuizovat?

Polovinu světové populace tvoří ženy. Velká část z nich také chodí do práce. Ženství s sebou může přinášet i nepříliš příjemné zážitky – krvácení, bolest, endometriózu – s tím vším se některé ženy musejí potýkat měsíc co měsíc.

V některých flexibilnějších oborech je zvládání menstruace snazší, ale mnohá zaměstnání jsou fyzicky namáhavá nebo při nich musí být člověk neustále na nohou – z jednoho týdne každého měsíce se tak pro zaměstnankyně stává noční můra.

Jak zvládnout toto náročné období v pracovním prostředí? Mělo by se o tom mluvit otevřeně? Můžeme se pod stolem stočit do klubíčka, aniž bychom riskovaly pohoršení kolegů? Jak překonat zažité předsudky?

Tyto otázky jsme položili Fanny, zakladatelce start-upové firmy zaměřené na výrobu menstruačních kalhotek Fempo. Všechno to začalo tím, že chtěly Fanny a Claudette zjistit, jak ženy vnímají menstruaci. Vytvořily proto na Facebooku dotazník s deseti otázkami. Brzy ale zjistily, že se dotkly velmi citlivého tématu. „Přišlo nám 3000 odpovědí během dvou dnů. Navíc nám ve zprávách vyjádřilo podporu mnoho žen – děkovaly nám, že se zajímáme o jejich názor na toto téma,“ vysvětluje Fanny. O rok později spatřil světlo světa prototyp prvních menstruačních kalhotek, které se na základě zákaznických zkušeností dále zdokonalovaly. Jen v Česku používá menstruační kalhotky či látkové vložky již celých 13 % žen. Fanny a Claudette ze své vlastní zkušenosti radí ostatním, jak téma menstruace odtabuizovat:

1. Seznamte se s vlastním tělem

Ženy by měly začít tím, že se s menstruací samy smíří. „Menstruaci lze prožívat více způsoby. Je to období, kdy musíme zpomalit. To má samozřejmě vliv na naši práci, ale také můžeme tento čas využít k tomu, abychom se naučily naslouchat svému tělu a chápat jeho potřeby,“ říká Fanny. V době menstruace snižte počet pracovních schůzek, případně upravte svůj pracovní rozvrh tak, abyste byly dřív doma. Když budete přemýšlet dopředu, nezastihne vás menstruace nepřipravenou.

2. Přizpůsobte se probíhajícím hormonálním změnám a využijte je na maximum

Ve společnosti Fempo tabu neexistují: majitelky firmy si vzájemně přeposílají menstruační kalendář a jedna druhé jsou si v práci těch několik dnů v měsíci oporou. Otevřenost je klíčem k prožití klidné menstruace a také umožňuje náležité využití výhod (ano, výhod) hormonálních změn přímo v práci: „Vím například, že během ovulace jsem kreativnější. A tak je-li to možné, využívám toho a pracuji na projektech, které vyžadují jistou dávku fantazie!“ dodává Fanny.

3. Mluvte o tom bez zábran i s muži

„Pánové tomu možná nerozumí, ale s tím jim můžeme pomoci,“ říká Fanny. Podle ní by se mělo v první řadě o menstruaci mluvit otevřeně mezi přáteli či v rodině – každý šéf či kolega je totiž současně také bratr, otec či kamarád – a proto se toho může hodně naučit právě od sester, dcer či kamarádek.

A jak se chovat konkrétně v práci?

Konec s aférou menzesgate! Většina žen dokáže během menstruace pracovat, aniž by to mělo sebemenší vliv na jejich výkon. Někdy je to ale nemožné – a co pak? Jak přežít každodenní výzvy?

1. Promluvte si o tom se šéfem či s kolegy

Menstruace je přirozená věc. Pozor, to ale neznamená, že je vhodné o ní mluvit bez jakéhokoli filtru třeba při jídle – mějme ohledy vůči útlocitné povaze svých mužských spolupracovníků! Je to jen a pouze na vás, jak nastavíte své mantinely, co se týče intimních témat. Každý se rozhoduje sám za sebe – co a s kým chce řešit.

Ale ze zákona nemáte žádnou povinnost zaměstnavateli detailně vysvětlovat jakékoli zdravotní problémy. Můžete jít jednoduše za lékařem a požádat o neschopenku.

2. Proberte to s vedoucím

Trpět v tichosti není dobrý nápad. Bolest může mít nepříznivý vliv na vaši schopnost soustředění nebo na vaši produktivitu. Můžete být proto méně výkonná. Pociťujete-li obtíže, vezměte si nadřízeného stranou a situaci mu vysvětlete. Pokud se s bolestmi potýkáte pravidelně, možná je načase se s ním domluvit na změně rozvrhu pracovní doby, aby váš výkon utrpěl co nejméně. Nic není takový problém, aby se to nedalo nějak vyřešit – tím spíš, když se jedná o naprosto pochopitelnou situaci.

3. Co když dojde k nehodě

Zapomněla jste, že dnes je „Den D“, a vzala jste si na sebe bílé kalhoty… Ajéje. Nabízí se několik možných řešení: Inspirujte se módou Milagros z Divokého anděla a uvažte si kolem pasu bundu. Nebo si můžete od kolegyně půjčit sportovní legíny (a případným posměváčkům vysvětlit, že „takhle se to nosí v New Yorku“). No nebo se k tomu postavte čelem a vysvětlete nadřízenému, že se prostě musíte zastavit doma.

4. Nevhodné komentáře nenechte bez odezvy

Hormonální změny mohou u některých žen ovlivnit způsob, jakým se chovají. Že jste zrovna zaslechla Richarda a Karla a jejich tradiční „vidíš ten kyselý výraz, určitě má krámy“? Sexistické a misogynní narážky nemusíte v práci snášet.

Ujme se tzv. „menstruační volno“?

V Česku, ale i jinde ve světě se mluví o možném přidělení placeného volna pro ženy v rozsahu dvou dnů měsíčně. V českém zákoně zatím nemá oporu žádná povinnost zaměstnavatele, která by mu ukládala jakkoli ženám usnadnit život během menstruace. Má takové opatření budoucnost? Některé to považují za pokrokové řešení, jež by přineslo úlevu ženám, které trpí nejvíce. Jiní jsou ale toho názoru, že by se jen rozmohly předsudky o „křehkých ženách“ a zvýšila by se diskriminace v náborových řízeních. Fanny k tomu říká toto: „Mohlo by to pomoci celé řadě žen, zejména pokud trpí nějakými komplikacemi či velkými bolestmi. Ale nemělo by to být automaticky zneužíváno, pokud k tomu není důvod. Já například vím, že jsem sice o něco pomalejší, ale mohu normálně pracovat.“

V Asii máte například na menstruační volno ze zákona nárok v pěti státech… Ale toto právo využívá jen malé procento žen. Například v Japonsku tento předpis existuje již více než 70 let, ale v roce 2016 jej uplatnilo pouze 0,09 % Japonek. Velké množství práce vede ve většině případů k tomu, že ženy pokračují v práci bolest nebolest. A 21 % dotázaných Japonek se stydí o menstruaci mluvit se svým nadřízeným. I v Česku zaznívají hlasy volající spíše po možnosti home office nebo flexibilní pracovní době. Tak by mohl kdokoliv čas od času zůstat doma, aniž by bylo potřeba to kolegům jakkoli vysvětlovat, ale přitom pokračovat v práci – jen v příjemnějším prostředí, kde je možné lépe se s bolestí vypořádat.

Jistá specifika ženského těla jsou i v současnosti tématem, kterému se v korporátním prostředí spíše vyhýbáme. Ale zakladatelky společnosti Fempo nepochybují, že se to do budoucna změní: „Již dnes se můžeme setkat s muži, kteří kupují menstruační kalhotky svým ženám nebo dcerám!“ Nakonec proč ne? Třeba se o „tetě z Červené Lhoty“ bude jednou mluvit bez ostychu jako o všech ostatních tetách.

Přeložila Barbora Stolínová

Ilustrace: Marcel Singe pro Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo