Prečo na LinkedIne v úvode nepísať, že hľadáte prácu

25 nov 2020

5 min

Prečo na LinkedIne v úvode nepísať, že hľadáte prácu
autor
Cristina Fernández

Periodista Freelance

Ak hľadáte prácu a nemáte profil na LinkedIn, robíte si medvediu službu. V posledných rokoch zažíva táto platforma boom a stala sa kľúčovým miestom na vyhľadávanie kontaktov a nových pracovných príležitostí. Môže sa zdať, že v prípade, že ste nezamestnaní a hľadáte prácu, táto informácia by sa mala na vašom profile objaviť hneď pod vaším menom. Nie je to však tak. V prvom rade je treba pochopiť modus operandi firiem, personalistov a headhunterov, ktorí na tejto sieti hľadajú vhodných kandidátov. Aby sme to zistili, rozprávali sme sa s Aurorou Pulidovou, koučkou profesionálneho rozvoja a špecialistkou na marketingové stratégie na LinkedIn. V rozhovore vysvetľuje, čo by ste mali vložiť do svojho úvodu, aby ste prilákali náborových pracovníkov.

Dôležitý je aktuálny a aktualizovaný profil

„Ak nie ste na LinkedIn, ako profesionál neexistujete,” priamočiaro zdôrazňuje Aurora význam LinkedIn v súvislosti s rozvojom vašej kariéry.

V súčasnosti snáď nikto nepochybuje o tom, že ak chcete kariérne rásť alebo si nájsť novú prácu, profil na LinkedIn je efektívnym pomocníkom. LinkedIn vám umožňuje prezerať si oznámenia o voľných pracovných miestach, rozširovať sieť kontaktov a zaznamenávať vaše kariérne a profesionálne úspechy. V neposlednom rade je to aj miesto, ktoré s obľubou využívajú spoločnosti pri hľadaní talentov. Aktualizovanie statusu na LinkedIn, keď sme o prácu prišli alebo ju chceme zmeniť, je, zdá sa, logickým krokom. No pozor na to, aby ste neboli príliš otvorení ohľadom svojej nezamestnanosti. Veľkou chybou mnohých ľudí je, že nevyužijú vizibilitu profilového úvodu, práve naopak, rýchlo ho premárnia výrokmi o tom, ako si hľadajú prácu alebo očakávajú nové výzvy.

Čo zohľadniť pri vymýšľaní úvodu na LinkedIn?

1. Úvod je prvá vec, ktorú vidno na vašom profile

Vaše meno, fotka a titulok sú prvé veci, ktoré sa vo vyhľadávaní zobrazia. Úvod má obrovský potenciál zaujať personalistov či lovcov talentov. „Ak sa im páči to, čo máte v popise, rozkliknú váš profil. Ak sa im zapáči aj to, čo uvidia vo vrchnej časti vášho profilu, pohrúžia sa do neho hlbšie.”

Majte na pamäti, že spoločnosti „nekontaktujú výlučne ľudí, ktorí sú momentálne nezamestnaní,“ zdôrazňuje Aurora. Zabudnite na myšlienku, že uviesť práve túto informáciu vo vašom úvode vám k niečomu poslúži. Práve naopak, Aurora varuje, že ak dáte takto ostentatívne na známosť svoju nezamestnanosť, môže to vaše šance značne poškodiť. Podľa toho, čo hovorí odborníčka, v praxi to vyzerá tak, že firmy sa častejšie snažia prilákať tých, čo už prácu majú, a skôr uprednostňujú kandidátov, ktorí prijímajú ponuky práce bez toho, aby o ne vôbec usilovali, tzv. „pasívnych kandidátov”.

2. LinkedIn funguje ako Google na vyhľadávanie talentov

Tak ako vy cez platformu hľadáte nové ponuky práce, spoločnosti sa tu zas obzerajú po potenciálnych zamestnancoch.

„LinkedIn je nesémantický vyhľadávač a funguje podobne ako Google. Ja ako náborová spoločnosť do neho zadám sériu kľúčových výrazov na základe svojich potrieb. Ľudia, ktorí sa mi zobrazia vo výsledkoch vyhľadávania, budú profily, ktoré ma budú zaujímať,” vysvetľuje Aurora.

Zamyslite sa teda nad tým, ako vyhľadávate na Googli. Vy môžete napríklad zadať „učiteľ angličtiny s online výukou“, personalisti môžu vyhľadávať „editor špecializovaný na SEO“ alebo „programátor Pythonu s päťročnou praxou“. LinkedIn zobrazí sériu výsledkov so zoznamom takých profilov, ktoré zodpovedajú kľúčovým slovám zadaným do vyhľadávania.

Teraz, keď máte túto informáciu, vám bude asi jasné, že ani jedno vyhľadávanie nebude obsahovať výrazy ako nezamestnaný, bez práce, aktívne hľadajúci prácu či podobne. Ak si niečo takéto napíšete do hlavičky rovno pod svoje meno, váš profil sa vo výsledkoch vyhľadávania nebude zobrazovať a vy sa tak ukrátite o značné množstvo zaujímavých pracovných ponúk.

3. Máte 160 znakov na to, aby ste svoj profil umiestnili do výsledkov vyhľadávaní

Existuje ešte ďalší a dôležitejší dôvod, prečo by ste do svojho úvodu nikdy nemali písať o aktívnej nezamestnanosti: zbytočne strácate 160 znakov na niečo, čím sa váš profil nestane o nič atraktívnejší pre náborových pracovníkov. „Personalisti netrávia všetok svoj čas prezeraním profilov na LinkedIn,“ tvrdí Aurora. „LinkedIn navštívia niekoľkokrát týždenne, zamerajú sa na štyri veci, možno päť. Robia veľmi špecifické hľadanie toho, čo potrebujú.“

Tým, že sa vo svojom úvode obmedzíte len na suché konštatovanie toho, že ste nezamestnaní, neposkytujete žiadnu informáciu o svojich schopnostiach ani o svojej profesii. Komplikujete tak prácu personalistovi, čo vám v konečnom dôsledku neprospeje. „Viem, že sa to ťažko počúva, ale je to tak: možno aj ste tým pravým a najvhodnejším kandidátom, no nemôžete očakávať, že človek, ktorý vás vôbec nepozná (a nemá čas, aby vás spoznal), bude do detailu lustrovať váš profil, aby zistil, že vy ste ten, koho hľadá,” pripomína Aurora.

„Nemôžete očakávať, že človek, ktorý vás vôbec nepozná, (a nemá čas, aby vás spoznal), bude do detailu lustrovať váš profil, aby zistil, že vy ste ten, koho hľadá.” Aurora Pulidová, expertka na marketingové stratégie na LinkedIn

V tom tkvie tajomstvo optimalizácie vášho profilu na LinkedIn. Musíte pochopiť spôsob, akým personalisti používajú LinkedIn na vyhľadanie profesionálov, a rolu, ktorú v tomto hľadaní zohráva práve úvod. Vlastne, nestačí to len pochopiť, túto vedomosť musíte aj náležite využiť, tak neváhajte.

Tipy na dobrý úvod na LinkedIn

Presvedčili sme sa o tom, že úvod nie je vhodným miestom dopytovanie práce. Je to ale optimálne miesto, kde sa môžete odlíšiť, vyzdvihnúť svoje výnimočné schopnosti či hodnoty a zatraktívniť sa tak v očiach náborárov. Vnímajte priestor, ktorý vám úvod poskytuje ako ultra zhustený motivačný list.

Podľa Aurory Pulidovej existujú tri základné pravidlá, ktorých by ste sa pri vymýšľaní úvodu na LinkedIn mali držať:

  1. Vyberte kľúčové slová. „Mali by ste vedieť aspoň tri, štyri alebo päť kľúčových výrazov, ktoré najlepšie definujú vašu profesiu (či prácu snov), a použiť ich. Ideálne v prvej časti vášho úvodu.”
  2. Zasaďte ich do kontextu. Predveďte svoje vedomosti a zručnosti: „Načrtnite to, čo robíte, takým spôsobom, aby to bolo jasné aj človeku, ktorý sa na vašom profile ocitne po prvýkrát.”
  3. Buďte vecní a prirodzení. „Nemali by ste znieť ako robot, Je do oči bijúce, keď niektorí ľudia používajú kľúčové slová iba na to, aby sa umiestnili vo vyhľadávaniach.“

Expertka odporúča dopriať si na napísanie úvodu čas: „Toto je niečo, čo si vyžaduje veľa sebaanalýzy, pretože musíte zhodnotiť svoje skúsenosti, chvíle vo svojej kariére, na ktoré ste hrdí, a potom dobre prehodnotiť, na aký typ pozície vlastne ašpirujete.“ A to je pozícia, ktorú by ste mali uviesť vo svojom úvode. Čím konkrétnejší budete, tým ľahšie vás personalista odlíši od ostatných kandidátov.

Keď máte toto hotové, treba prepojiť silné stránky vás ako profesionála s kľúčovými slovami, ktoré používajú náborári, a vytvoriť z toho jasný a zaujímavý úvod. „Tých 160 znakov v záhlaví profilu máme k dispozícii všetci. Poskytujú nám jedinečný priestor vyjadriť vlastný postoj, odkomunikovať ho a zároveň sa kreatívne odlíšiť od ostatných,” zhrňuje Aurora.

Malý tip: všimnite si popisy pracovných pozícií, ktoré vás zaujímajú.

Efektívny spôsob, ako zistiť tie správne kľúčové slová, ktoré personalisti používajú na lov talentov, je zistiť, akými výrazmi sa zvyčajne popisujú pozície, o ktoré máte záujem. „Musíte si všímať, aké kľúčové slová používajú personalisti. Je neuveriteľné, že ich niektorí ľudia úplne ignorujú,” krúti hlavou Aurora. „Vyberte si 20 – 30 takýchto popisov, zahĺbte sa do nich, analyzujte ich, až kým im dokonale neporozumiete. Dôležité je, aby ste používali výrazy, ktoré sa v nich objavujú najčastejšie,” uisťuje Aurora. Ak sa vám nimi podarí poprešívať aj úvod na LinkedIn, váš profil bude vyhovovať vyhľadávaniu, ktoré zadávajú personalisti, a vy tak zvýšite svoje šance na úspech.

Ako môžem dať na LinkedIn najavo, že hľadám prácu?

Váš profil má miesto, kde môžete byť proaktívni a oznámiť svojim kontaktom na LinkedIn, že hľadáte novú prácu. Túto možnosť nájdete v časti „Nastavenia ochrany súkromia” v sekcii „Predvoľby hľadania práce”, kde musíte aktivovať „Dať najavo svoj záujem náborárom v spoločnostiach”. Ak povolíte túto možnosť, LinkedIn dá personalistom vedieť, že máte záujem o dostávanie ponúk. „To je to správne miesto, kde môžete povedať: ,Haló, som k dispozícii,’” zhrňuje Aurora.

Nikdy nepodceňujte silu a dosah vašich kontaktov na LinkedIn. Uistite sa, že ľudia, s ktorými ste na platforme v spojení, vedia o tom, že hľadáte prácu. Informujte ich napríklad v súkromnej konverzácii. A na záver, nezabúdajte, že rovnako ako vy, aj spoločnosti používajú pri hľadaní kandidátov svoje vlastné kontakty.

Preklad: Veronika Michalková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo