Lhaní v životopise: ano, nebo ne?

02 jul 2020

4 min

Lhaní v životopise: ano, nebo ne?
autor
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Opomenutí drobného faktu, malinkaté zkreslení nebo naprosté výmysly… Tvrdá konkurence všude kolem a děsivé vyhlídky na nezaměstnanost vás mohou svádět k tomu, abyste si svůj životopis trošku přikrášlili a nenechali tak nic náhodě.

Je to ale opravdu dobrý nápad? Co tím můžete získat? A co tím můžete naopak ztratit?

Samozřejmě není lež jako lež. Jsou lži, které mohou mít vážné důsledky, a pak jsou také lži, které používáme jen jako kamufláž svých drobných nedostatků. Pojďme se podívat na různé způsoby, jak můžete životopis vyšperkovat, a na jejich následky.

Nejčastěji používané lži

Falešné pracovní zkušenosti

Tuhle si přidáte pár měsíců praxe, támhle opomenete dodat „stáž“, jinde se přihlásíte o zásluhy na projektu, kterému jste přihlíželi jen z velké dálky… Podobné přibarvování pravdy je zcela běžné a zdá se, že nepředstavuje žádné riziko: vždyť kdo by si takové informace ověřoval? Ale náboráři podobné praktiky už moc dobře znají. Pečlivě zkoumají nesrovnalosti v datech a popisech a přesně vědí, jak se ptát, aby si potvrdili svá podezření. Proto raději nezasévejte žádná semínka pochybností do jejich myslí…

Vymyšlené diplomy

Teď už se dostáváme do oblasti nehorázných lží. Předstírat vysokoškolský titul, popisovat roční studium v zahraničí zakončené získáním MBA, jen abyste nějak zakamuflovali rok bez práce, z bakaláře se přes noc stát magistrem… Může se to zdát jako přijatelná cena za získání pozvánky na pohovor. Má to ale háček! Není nic snazšího než si ověřit váš údajný diplom – stačí zavolat na danou školu nebo nahlédnout do seznamu absolventů. Nehledě na to, že mnoho firem požaduje před podpisem pracovní smlouvy předložení kopií dosažených diplomů.

Nadsazené jazykové znalosti

Nejnebezpečnější lež ze všech ale je, když si do životopisu napíšete „hovořím plynně anglicky“, a přitom znáte stěží pár anglických frází. Zaprvé, tuhle fintu je velmi jednoduché odhalit během pohovoru, stačí jedna otázka v jazyce, jejž údajně ovládáte. Zadruhé, pokud je angličtina na dané pozici skutečně nezbytná, jak byste to chtěli uhrát po nástupu do práce?

Žádná konkrétní data

Další velkou klasikou přibarvených životopisů je lhaní o letech v předchozím zaměstnání. Příklad: „Vedoucí PR od roku 2012 do roku 2014, projektový manažer od roku 2015 do roku 2017.“ Ale jestli jste v PR skončili v červenci roku 2014 a do další práce jste nastoupili až v dubnu 2015, pak mezi těmito dvěma zaměstnáními proběhlo dlouhé období nezaměstnanosti. Sice se v tomto případě nejedná o lež jako takovou, ale i tak tuhle taktiku náboráři velmi dobře znají a může zafungovat ve váš neprospěch.

Zamlčování určitých informací, které by vás mohly znevýhodnit

Když si starší člověk ubere pár let nebo si někdo poupraví cize znějící jméno, uvede adresu v blízkosti firmy, na kterou se hlásí, nebo vynechá některá předchozí zaměstnání, aby zatajil neobvyklou kariérní dráhu… To jsou sice také malé nepravdy, ale od těch předchozích se přece jen liší. Váš osobní život je v první řadě vaše věc, ale nejen to – nejedná se o falšování dovedností, ale o ochranu před případnou diskriminací. Přesto i nadále platí, že malá lež je taky lež, a pokud vás při lhaní chytí, budete z toho mít velké nepříjemnosti.

Jaká rizika s sebou přináší lhaní v životopise?

Z právního hlediska nejde o nic vážného, pokud se tedy nejedná o profesi, kde je ze zákona nutná licence či diplom (zdravotní sestra, právník atd.). To ale neznamená, že vám jinak nic nehrozí. Podle toho, jak moc a o čem zalžete, vás mohou překvapit závažné důsledky.

Špatná pověst

V první řadě riskujete, že si nadobro pošramotíte dobrou pověst. Lhát v životopise je možná snadné, ale lhát na pohovoru, to už je něco úplně jiného, zvlášť když jsou náboráři v odhalování podvodníků vážně zběhlí. Ve světě, kde se informace šíří opravdu rychle, se vám pověst lháře může rychle vymstít. A samozřejmě platí, že čím větší lež, tím větší riziko pro vás. Jak by vám mohl kdokoliv důvěřovat, když jste schopni padělat diplom?

Každodenní nepříjemnosti

Dokonce i v případě, že se vám kamufláž ve výběrovém řízení povede a vysněné místo získáte, bude celé vaše přijetí založeno na lži. A s tím není snadné žít. Jak se chcete cítit dobře na místě, které zastáváte jen díky lžím, notabene když se pravda může kdykoliv ukázat? Riskujete také, že své nové pracovní povinnosti nebudete zvládat, což vážně poškodí vaši pověst mezi kolegy, ale navíc vás to může stát i zaměstnání. Pokud vám lhaní mělo zajistit lepší únik z pasti nezaměstnanosti, přiznejme si, že existují i účinnější způsoby, jak na to!

Podvádět je čím dál těžší

S ověřováním životopisů začaly jako první anglosaské země, do Čech se tato strategie dostala o něco později. Nicméně v dnešní době čím dál tím více firem a náborových agentur využívá služeb specializovaných společností, které ověřují zaslané životopisy uchazečů. Navíc je diplom zákonem chráněnou veřejnou listinou a její padělání je trestným činem, který může být potrestán až odnětím svobody. Na internetu jsou také k dispozici weby, na nichž lze snadno a rychle podle čísla odhalit pravost diplomu. Lhát v životopise je proto čím dál tím těžší…

Co si dovolit můžete, a co už ne?

Obecně platí, že byste se měli vyhnout veškerému zkreslování svých skutečných dovedností. Tvrdíte‑li, že jste výborný manažer, tak koukejte mít ty nejlepší manažerské schopnosti. Tvrdíte-li, že nemovitostem rozumíte jako nikdo jiný, tak koukejte, aby to byla pravda. Důležité je zůstat konzistentní: životopis musí odpovídat realitě.

Samozřejmě jsme realisté a je jasné, že malé lži a zatajování detailů zůstanou na pracovním trhu na denním pořádku, aniž by to někomu uškodilo, ale vždy je lepší zůstat sám sebou: přijměte své úspěchy i své nedostatky. Nikdo není dokonalý! Když zní životopis až příliš dobře, hned vzbudí podezření!

Pokud postrádáte nějakou dovednost, která vám brání získat práci snů, vzdělávejte se a pusťte se do vlastních projektů, díky kterým si tuto dovednost osvojíte! Nemáte-li diplom z prestižní univerzity, vyvažte to svou osobností, svými dovednostmi, dosaženými úspěchy či zkušenostmi.

Jinými slovy, předveďte se v tom nejlepším světle, aniž byste v životopise museli lhát. Vsaďte na to, co opravdu umíte, a ne na nějaké vymyšlené přednosti. Dodá vám to sebevědomí a zvýší to vaše šance na úspěch během pohovoru. A jestli vás v nějaké firmě nechtějí takové, jací skutečně jste, můžete si v klidu říct, že to asi vážně není nic pro vás. Tam byste stejně nikdy spokojení nebyli!

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden!

Las temáticas de este artículo