Léto a hledání práce: má smysl čekat na konec prázdnin?

17 jul 2023 - actualizado el 17 jul 2023

3 min

Léto a hledání práce: má smysl čekat na konec prázdnin?
autor

Znáte to z kanceláře, přes léto se nikdy nesejdete všichni tak, jak potřebujete. Po dlouhém a náročném pracovním roce si přece každý zaslouží volno. To ale neznamená, že firmy zavírájí krám, veškerá práce končí a nic se neděje. Naopak, možná je to právě ten správný čas, kdy shánět novou práci. Dokonce to doporučujeme! Proč? Přečtěte si našich sedm přesvědčivých argumentů.

1. Vyniknete v davu ostatních uchazečů

V létě nemá smysl se nikam hlásit. To si řekne valná většina vaší potenciální konkurence. Většina uchazečů totiž bere léto jako oddechový čas, kdy můžeme dát nohy nahoru a hledání práce pauznout, protože určitě stejně nikdo nebude odpovídat na e-maily. Chyba lávky! Nabídek práce se sice objevuje o něco méně, ale objevují se. Krize nekrize. Navzdory současné situaci, kdy se ještě na přelomu loňského a letošního roku velká část firem připravovala na propouštění, nálada se otočila. Podle průzkumu ManpowerGroup chce nové pracovníky nabírat 31 % firem, naopak propouštět se chystá “jen” 15 %.

Výhody:

  • Váš životopis se neztratí v hromadě dalších, jako se to může stát v červnu nebo v září (v těchto dvou měsících každoročně vrcholí náborová sezóna).
  • Můžete být už od září v plném pracovním provozu, na rozdíl od svých opálených rivalů, kteří se teprve pustí do rozesílání životopisů.

2. Čas hraje ve váš prospěch

Náboroví pracovníci netráví celé léto na dovolených, a když jsou v práci, mají toho na starosti méně než obvykle. Někteří se již připravují na nával práce po prázdninách, jiní dohánějí resty a dokončují probíhající výběrová řízení. Na stole se nekupí stohy papírů k vyřízení, od klientů je méně zakázek. A tak mají na personálním oddělení více času na to, věnovat se uchazečům o práci a důkladně se s nimi seznámit.

Také není neobvyklé, že někteří zaměstnanci, kteří již nějakou dobu plánovali dát výpověď, využijí příchodu letních dovolených a opravdu ji podají nebo ukončí pracovní poměr dohodou, což je časté například u zaměstnanců s dětmi. Je to pro ně příležitost užít si dlouhé letní prázdniny nebo, jinými slovy, udělat si delší pauzu před nástupem do nového zaměstnání. Když teď podáte žádost o práci, můžete se trefit do toho správného okamžiku, kdy vás určitě přijmou.

Hledáte-li práci při zaměstnání, pak je v létě vaše pracovní doba určitě daleko flexibilnější než v období od září do července. I vy tak máte dostatek času jezdit po přijímacích pohovorech a připravovat se na ně.

3. Požádejte naslepo, zvýšíte své šance

V letních měsících chodí na personální oddělení méně životopisů, a to bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci. Proto když jim ve schránce přistane žádost naslepo, neztratí se mezi stovkami nepřečtených zpráv. Máte tedy daleko větší šanci, že si jí všimnou, přečtou si ji a zaujme je. A to je nezanedbatelný fakt, když víme, že každý náborář stráví nad jedním životopisem maximálně 30 sekund… Když ale nad životopisem stráví více času, může se podrobněji seznámit i s netypickými profily… A tak pro někoho může být váš životopis jednoho letního dne příjemným překvapením!

Tak neváhejte a zkuste v létě svoje štěstí, i kdybyste se měli v září třeba připomenout, pokud se reakce nedostaví.

4. V létě panuje uvolněná atmosféra

Léto je časem radovánek a zábavy a jeho uvolněná nálada má tendenci zasahovat i do pracovního prostředí. Může to být příležitost pro neformálnější komunikaci a přijímací pohovory „na pohodu“.

Ale pozor: nesklouzněte do přílišného pohodlí. S potenciálním budoucím zaměstnavatelem nesmíte jednat jako s „kámošem“. Za všech okolností přistupujte k výběrovému řízení profesionálně a nezanedbávejte svůj vzhled, abyste udělali dobrý dojem.

5. Perfektní čas k navazování kontaktů

Léto, to je čas popracovních drinků, které se často popíjejí až do noci, obědů na zahrádkách restaurací a prázdninových setkání. Je to skvělá příležitost potkat se s lidmi, na které jste třeba během roku neměli čas, obnovit kontakty, nebo dokonce zajít na nějaké setkání s influencery, odborníky a specialisty z vašeho oboru, tedy s potenciálními mentory. To si přece nemůžete nechat ujít.

Během konverzace můžete jen tak mimochodem nadhodit něco o sobě, jaké máte ambice, jakým směrem se chcete rozvíjet, a třeba z toho ještě vytěžíte pracovní pohovor a následně i práci. Koneckonců, každý nevinný rozhovor může být ve skutečnosti skrytá kariérní příležitost…

6. Ukážete svou flexibilitu a dostupnost

I vy máte právo na zaslouženou dovolenou. Ale to by nijak nemělo bránit tomu, abyste si hledali práci a aby měli náboráři případně možnost vás kontaktovat! Důrazně proto doporučujeme, abyste byli k dispozici a počítali s možným pozváním k pohovoru.

Záleží na tom, jak dlouhou dovolenou jste si naplánovali, a také na potřebách dané firmy, ale prakticky vzato máte dvě možnosti:

  • V případě pozvání na pohovor na pár hodin nebo dní z dovolené odjedete. Ukážete tak budoucímu zaměstnavateli, jak velká je vaše motivace, a určitě tím zapůsobíte.
  • S ohledem na změny posledních let můžete také navrhnout, aby pohovor proběhl přes Skype nebo Zoom. Proč? Je to záruka, že neztratíte prvotní kontakt, a následně se můžete osobně dostavit po svém příjezdu. Příhodně tím svému budoucímu šéfovi také dokážete, že můžete pracovat i na dálku

7. Zůstaňte na příjmu!

Když už se rozhodnete odjet na dovolenou uprostřed shánění práce, nezapomeňte si s sebou vzít svého nejcennějšího pomocníka: chytrý telefon, tablet nebo notebook. Digitální detox si holt dáte jindy!

Takhle budete moci pravidelně kontrolovat e-maily, oblíbené weby a blogy, newslettery, upozornění a nové nabídky. Tak hodně štěstí s hledáním!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo