9 tipov, ako hovoriť na pohovore o svojich koníčkoch

29 sept 2020

5 min

9 tipov, ako hovoriť na pohovore o svojich koníčkoch
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

„Uchádzači o rovnakú pozíciu majú často podobné životopisy, najmä pokiaľ ide o juniorské pozície. Vo všeobecnosti študovali na rovnakých školách alebo majú rovnaké vzdelanie. V konečnom dôsledku ich môžu odlíšiť len ich záľuby a aktivity,“ vysvetľuje Grégoire Gambatto, CEO v spoločnosti Germinal, ktorá sa venuje tzv. growth hackingu (nový odbor v marketingu zameraný na rast firiem prostredníctvom inovatívnych a nízkonákladových stratégií, pozn. prekl.). Naše záľuby, rovnako ako naše pracovné skúsenosti, sú súčasťou našej kariérnej identity. Spomenúť ich v motivačnom liste a CV môže zvýšiť naše šance dostať sa na pohovor. Keď sme už na pohovore, dávajú nám možnosť odprezentovať iný odtienok našej osobnosti a prelomiť ľady v akomkoľvek momente konverzácie!

Ponúkame vám niekoľko tipov, ako prezentovať svoje záľuby a veci, ktoré máte radi, bez toho, aby ste nevyzneli ako freak.

Čo chce HR pracovník naozaj vedieť?

Náborári investujú do ľudských bytostí. Ľudská bytosť nie je sumár odborných vedomostí alebo zoznam dokonale ovládaných softvérov. Ak HR pracovníka zaujme vaše CV, chce zároveň vedieť, či ste vyrovnaná osobnosť, či by ste zapadli do firemnej kultúry a do potenciálneho budúceho tímu. Zisťovať informácie o tom, ako trávite svoj voľný čas, je spôsob, akým vás možno skutočne spoznať.

Niektorí náborári týmto sledujú aj to, do akej miery ste schopní skĺbiť pracovný a súkromný život, a zároveň zistiť, či voľnočasové aktivity nebudú narúšať vaše zamestnanie. Zisťujú to zároveň aj preto, že menej vystresovaný zamestnanec je kreatívnejší a v rámci tímu akčnejší.

Pripravte si zoznam mimopracovných aktivít

„Ľudia majú občas strach mať nie veľmi zaujímavé záľuby, preto len všeobecne spomenú niektoré z nich. To je škoda. Záľuba je vždy zaujímavá záležitosť, ak sa zameriame na detaily a porozumieme, prečo danú osobu fascinuje práve táto činnosť,“ rozpráva Grégoire Gambatto. Ako teda prezentovať svoje záľuby tak, ako sa patrí, bez toho, aby sme nedali najavo, že by mohli zasahovať do našej kariéry a schopností?

1. Začnite vymenúvaním (len pre seba) a vymenujte všetky svoje záľuby, záujmy a vášne

Ide o celkom rozsiahlu úlohu, no bude vám slúžiť po zvyšok kariéry. Nezáleží na tom, aké nepodstatné sa vám vaše záujmy môžu zdať, či už ide o dobrovoľníctvo vo vašom meste, lúštenie krížoviek v nedeľu ráno, alebo 8 rokov praxe v hrnčiarstve. Každá z týchto záľub vám jedného dňa môže pomôcť pri pohovore a možno narazíte na náborára, ktorý ju tiež bude mať na svojom zozname.

2. Vymenujte všetky „mad skills”, ktoré ste v rámci každej záľuby nadobudli

Anglický termín „mad skills” označuje všetky „neštandardné schopnosti“, ktoré vám hobby prinieslo. Dobrovoľníctvo môže slúžiť ako konkrétny príklad vašich manažérskych schopností. Krížovky sú znakom dobrého ovládania jazyka a trpezlivosti. Hrnčiarstvo je dôkazom kreativity. Cieľom tejto etapy je identifikovať všetky odborné schopnosti (know-how) a soft skills (interpersonálne zručnosti), ktoré môžete priamo aplikovať pri práci.

Vyberte si tie aktivity, ktoré sú pre pozíciu najrelevantnejšie

Nejde len o to ukázať sa ako uveriteľný, ale rovnako treba dať najavo, že vaše schopnosti sú aj naozaj relevantné pre pozíciu, na ktorú sa hlásite. Najlepšie teda nenechať nič na náhodu! Grégoire Gambatto pokračuje: „Jedného dňa sme vytvorili pozíciu, pre ktorú bolo nutné byť veľmi samostatný a vynaliezavý, pretože sme ešte nemali nič nastavené. Prišiel k nám muž. V minulosti cestoval na veľmi starej motorke, ktorá už mala najazdených tisícky kilometrov. Ja sám som tiež cestoval a vedel som, aký priebojný a vynaliezavý… a občas aj kreatívny treba byť, ak sa motorka pokazí a treba ju opraviť v strede ničoho. Jednoducho povedané, vedel som, že on je ten správny adept!“

3. Zistite si informácie o procesoch a firemnej kultúre

Predtým, než svoj CV odošlete, skúste si zistiť, do akých aktivít sa firma zapája a aké podporuje. Organizujú interné športové aktivity? Sponzorujú každý rok nejaké podujatia? Tieto informácie vám pomôžu rozhodnúť sa, ktoré zo svojich záujmov treba spomenúť.

4. Chýba vám nejaká požadovaná schopnosť? Nájdite si za ňu náhradu

Vďaka vašim záľubám ste nadobudli schopnosti potrebné pre výkon tejto pozície. Vyžadujú od vás manažérske schopnosti, ktoré zatiaľ nemáte? Práve preto je nutné zdôrazniť také mimopracovné aktivity, v ktorých ste mali príležitosť riadiť tím: predseda študentského spolku, zakladateľ miestnej asociácie či kapitán športového tímu.

5. Vypracujte stručný, no konkrétny zoznam

Vaše CV nemá mať rozsah ako Biblia. Do CV zahrňte odsek, v ktorom vymenujete rôzne skúsenosti, ktoré ste sa rozhodli zverejniť: „Keď mám voľno, veľmi rád chodím na túry. Najbližšie sa chystám zdolať Rysy. Po zvyšok roka ale skôr behám, než túrujem. Som kapitánom futbalového tímu už 6 rokov a tiež trénujem juniorov. Medzi tréningami sa venujem ekonómii, mám rôzne kurzy a čítam aj odborné ekonomické časopisy, slovenské či zahraničné.“

O záľubách hovorte s nadšením… a jasne

„U nás v Germinal od kandidátov okrem CV vždy chceme, aby nám aj poslali odpoveď na otázku: „Aká skúsenosť vás v živote najviac ovplyvnila?”. Láka to našu pozornosť a záujem. Kandidáti sú tak uveriteľnejší. Netreba zabúdať, že ako náborári dostávame množstvo rovnakých CV. Je dobré, ak sa pritrafí niekto originálny. Pohovor je potom veľmi príjemný,“ rozpráva Grégoire Gambatto. Ako o svojich záľubách hovoriť s vášňou a emóciami, ale v primeranej miere?

6. Vysvetlite, prečo máte radi túto činnosť

Vášeň možno veľmi jednoducho odkomunikovať. Po odpovediach týkajúcich sa vašich predchádzajúcich pracovných skúseností, dobre naformátovaných a pripravených, hovoriť o tom, čo vás motivuje, môže v pozitívnom svetle ukázať inú tvár vašej osobnosti. Takto HR pracovník získa lepšiu predstavu o tom, kto ste a čo vás motivuje. Ak chcete svoju odpoveď rozvinúť, položte si otázku: „Čo ma k tejto činnosti láka? Aké z nej mám pocity? Čo mi to prináša po pracovnej a súkromnej stránke? Čo mi to dáva do každodenného života? Vzdal by som sa toho?“ Dôrazne sa tiež odporúča uvádzať príklady a príbehy na podporu svojich argumentov. Buďte však opatrní, buďte spontánni a nepredvádzajte pred náborárom príliš pripravený prejav.

7. Ukážte, ako dokážete skĺbiť záľuby a zamestnanie

Ak sú vaše záľuby náročné, prišiel čas ubezpečiť HR pracovníka, ako si budete manažovať záľuby a pracovné povinnosti. Venujete sa im večer alebo cez víkend? Vaším cieľom je presvedčiť, že ste organizovaná osoba, ktorá dokáže skĺbiť prácu a záujmy, a že vaše hobby je len plus, nie prekážka v kariére.

8. Nepýtajte si dovolenie

„Môžete mi povedať, ako riešite zložité situácie?“ Nech sa páči, otázka, na ktorú môžete odpovedať príkladom z predchádzajúcich pracovných skúseností… alebo z posledného zápasu, kedy ste prehrávali, no dokázali ste namotivovať tím, a nakoniec ste vyhrali. Spomeňte svoje záľuby aj skôr, než sa vás na ne priamo opýtajú, a vtedy, keď sa vám to bude zdať adekvátne.

9. A predovšetkým, žiaden bullshit!

Chcete na náborára a urobiť dojem tým, že sa ukážete ako vášniví a zaujímaví? Nie je nič horšie, ako klamať o svojej vášni pre golf a nechať sa nachytať, keď sa vás opýtajú na váš golfový hendikep („Hmm, mám trochu slabý členok, lebo som si ho dávno vyvrtol, ale hendikepom by som to nenazval…“). Buďte pripravení na otázky, ktoré pravdepodobne budú nasledovať. Ak máte radi anglickú literatúru, buďte schopní citovať román, ktorý vás najviac zaujal, ak radi maľujete cez víkendy, majte na pamäti mená niekoľkých umelcov, ktorí vás inšpirujú, atď. Tak či onak, ak máte pre nejaké hobby skutočnú vášeň, náborár to vycíti!

„Je to akýsi kľúč, pri ktorom sa kandidáti odpútaju od vopred pripravených odpovedí. Raz som mal pohovor s trochu „nevýrazným“ študentom, ktorý začal skutočne žiariť, keď sa rozhovoril o tom, ako si dal cieľ zdolať Mont Blanc a rozprával o predprípravnom tréningu. Najväčšie prekvapenia prichádzajú práve vtedy, keď ľudia hovoria o tom, čo ich zaujíma,“ uzatvára rozhovor Grégoire Gambatto. Neváhajte sa teda ukázať v tom najlepšom svetle!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo