Motivačním dopisům odzvonilo! Nebo ne?

23 ago 2023 - actualizado el 23 ago 2023

5 min

Motivačním dopisům odzvonilo! Nebo ne?
autor
Nora Leon

Communications & content manager

V dnešním světě počítačů, smart phonů, tabletů a hodinek existuje tisíc různých způsobů, jak komunikovat rychle a efektivně. Práci si můžete najít po e-mailu, telefonu, na LinkedInu, můžete odesílat video životopisy nebo rovnou celá knižní portfolia. K dispozici máte arzenál nejnovějších technologií, pomoci vám může třeba 3D tisk stejně jako AI, a ti nejodvážnější se je nebojí použít, aby dokázali svou originalitu a motivaci. Nastal snad okamžik si přiznat, že náboráři, bombardovaní žádostmi o práci, prostě nemají čas si číst motivační dopisy? Stává se z nich relikt minulosti?

To je otázka pro Cécile Pichonovou, odbornici na kariérní rozvoj a bývalou personalistku, která se podělila o svůj názor na to, zda se stále vyplatí trávit čas nad tím slavným „průvodním“ dopisem.

Proč už motivační dopis nefunguje jako dřív?

Dobrý dojem za pár sekund

Představte si pracovníka personálního oddělení ve velké firmě. Souběžně řeší 25 vypsaných výběrových řízení, přičemž některé jsou na vedoucí pozice, a to je vždy tvrdý oříšek. Na každý inzerát se přihlásí více než 100 žadatelů o práci, to znamená pročíst stovku životopisů, k tomu navíc naplánovat pohovory… Už vidíte ten problém?

Neplatí to jen pro velké firmy, ve start-upech to není o nic lepší. V menším podniku řeší náboráři a personalisté méně žádostí o práci, ale zase mají často několik funkcí naráz. Mají na starosti onboarding, školení, kariérní rozvoj, mzdy atd. Rozhodně mají plné ruce práce. Nezbývá jim tedy mnoho času na rozbor motivačního dopisu, se kterým jste si dali takovou práci!

Ale nebojte, se, občas si motivační dopis přece jen někdo přečte. Jak ho tedy napsat co nejlépe?

Stal se z motivačního dopisu pouhý mechanický úkon?

Asi pro vás nebude novinkou, že motivační dopis by měl sloužit především k vyjádření… motivace.

Postupem času se z něj ale stal „mechanický úkon, cvičení v rétorice“, které zcela pozbylo svůj původní smysl, upozorňuje Cécile Pichonová: „Ne že by byl motivační dopis úplná zbytečnost, jen už prostě jeho forma neodpovídá aktuální poptávce. Původně bylo jeho cílem vysvětlit, proč se uchazeč rozhodl o dané místo požádat. Ale když dnes žadatel posílá stejný dopis mnoha firmám, protože své životopisy rozesílá hromadně, není to důkaz motivace, ale spíš zoufalství. Jeho obsah postrádá význam, jde spíš o školní literární cvičení, které má splňovat všechny přesně stanovené body. Poznáme podle něj, jestli uchazeč ví, co se od něj očekává, a jestli ovládá pravopis, ale nedozvíme se nic hlubšího o tom, co jej motivovalo.“

Chcete-li dopisem zaujmout a vyniknout, měli byste se tedy vyhnout tradičnímu neosobnímu a mechanickému tónu. Jak by mohl váš dopis někoho oslnit, když vás samotné jeho psaní k smrti nebavilo? Jak se chcete odlišit, když používáte jen otřepané fráze? Jak chcete někoho přesvědčit o motivaci, když jen mechanicky vyjmenováváte všechny své zkušenosti?

Jak tedy motivačnímu dopisu dodat jeho dřívější moc?

Změňte způsob myšlení

Představte si, že potkáte někoho z oboru a chcete se mu krátce představit v tom nejlepším světle – tak by měl podle Cécile znít ideální motivační dopis.

Vyhnete se tak těm největším pohromám, jak jim Cécile humorně říká:

  • Encyklopedický dopis, v němž se uchazeč zahledí do dávné minulosti a převypráví svůj životopis, hezky chronologicky od školky. Hell no!
  • Hromadný dopis, pro jehož napsání stačí 36krát za den zmáčknout Ctrl + C, Ctrl + V, aniž by bylo potřeba v něm cokoliv upravit, nedej bože přizpůsobit poptávané pozici. Zakázat!
  • Pochlebovačný dopis, podle nějž jste přesně o této práci snili už u maminky v bříšku. Jen to ne!

Když se ale budete snažit „prodat“ sami sebe (což si můžete nacvičit doma před zrcadlem), zůstanou v dopise jen podstatné informace: Kdo jste, proč se hlásíte do této firmy a na tuto pozici, čím můžete být užiteční a jak se hodláte dané práce zhostit. Měli byste znít lidsky a upřímně a měli byste popsat svůj příběh, a ne odrecitovat životopis! Při konverzaci tváří v tvář se vyjadřujete přirozeně, písemnou formou to zvládnete také – netřeba panikařit.

Dejte si záležet na obsahu

Zapomeňte na fráze typu „díky mnoholetým zkušenostem v oblasti prodeje disponuji schopnostmi…“, máte přece na víc! Chcete-li dodat motivačnímu dopisu šťávu, držte se následujících rad:

  • Životopis použijte jen jako odrazový můstek. Náborář už ví, jak vypadala vaše dosavadní praxe, teď chce vědět, proč jste se rozhodli ho vůbec kontaktovat a co vás vlastně baví. Buďte osobní, vysvětlete, o čem vlastně vaše kariéra vypovídá.
  • Myslete na budoucnost. Životopis slouží většinou jako záznam toho, co se dělo v minulosti. Ale čtenář motivačního dopisu potřebuje hlavně pochopit, co plánujete do budoucna. Jak se chcete během nadcházejících let v dané firmě rozvíjet? Které projekty byste si tam chtěli vzít na starost? Kde se vidíte za několik let a jak vám zrovna tahle práce pomůže k dosažení vytyčených cílů?
  • Dokazujte, neslibujte. Vedli jste si velmi dobře u předchozího zaměstnavatele? Nastal čas to vytáhnout. Získali jste významného klienta, udělali jste rekord v návštěvnosti, povedl se vám velký prodej? Ven s tím! Nestačí totiž jednoduše prohlásit, že jste vynikající pracant, a očekávat, že tomu každý hned uvěří. Čísla mluví za vše. Proč je nepoužít?
  • Změňte tón. Chystáte se začít psát, a tak jste ze všeho nejdřív zadali do Googlu „šablona motivační dopis“? Pak začněte znovu. Chcete-li totiž někoho zaujmout, musíte se obloukem vyhnout omšelým frázím. To samozřejmě neznamená, že musíte být vyloženě „familiární“. Vyberte si zlatou střední cestu. Když budete upřímní a uctiví, dopadne to určitě dobře. A jestli budete mít pocit, že se to hodí, můžete do dopisu zakomponovat i trochu humoru (třeba si ze sebe udělat legraci), i náboráři se rádi zasmějí.

Vždy dejte přednost kvalitě před kvantitou

Vzhledem k tomu, že po personálních odděleních stále chodí náruživí čtenáři motivačních dopisů, radí Cécile nerozesílat stovky životopisů a neutrálních motivačních dopisů, ale napsat jich maximálně 10. Ano, znamená to sice, že oslovíte méně potenciálních zaměstnavatelů, ale zase zvýšíte své šance vyniknout z davu. Proto musíte motivační dopis stoprocentně přizpůsobit kultuře dané firmy i pozici, a to co se týče tónu, grafické podoby i formátu.

Alternativy motivačního dopisu

Napište motivační e-mail

Motivační dopis nemusí být nutně samostatnou přílohou: „Osobní a stručný e-mail popisující motivaci uchazeče bude pádnější než bezobsažný a neosobní dopis s úvodem, statí a závěrem. Příjemce e-mailu je zvědavý, proč jste se rozhodli zaslat životopis, proč by se o vás měl zajímat a proč se o něj zajímáte vy: bude nadšený, když se to dozví stručně a jasně na pěti řádcích. Takhle máte větší šanci, že si někdo vaše slova přečte, protože ne všichni se obtěžují otevírat přílohy e-mailů…“ vysvětluje zasvěceně Cécile.

Dobrý nápad může být i krátký cílený popis motivace a cílů zařazený přímo na začátku životopisu nebo na úvodní stránce profilu na LinkedInu. Čtenář se tak rychle dozví, co vás baví a o co máte zájem.

Čím dál tím víc firem dnes využívá různé internetové platformy, přes které mohou uchazeči žádat o práci. Někdy tak můžete být vyzváni k nahrání motivačního dopisu v .pdf formátu, ale někdy místo toho využívají náborové weby sérii otázek, na které odpovídáte přímo. Tyto otázky jsou formulovány tak, aby zaměstnavatel otestoval motivaci uchazečů a dozvěděl se o jejich zkušenostech. Náboráři věnují odpovědím velkou pozornost. Je to skvělá alternativa k motivačnímu dopisu – tak si dejte s odpovídáním záležet!

Dokažte svou motivaci jinak než dopisem

Jeden čin řekne více než tisíc slov! Silně motivovaný uchazeč o práci opravdu vystoupí z davu, když udělá o krok navíc: osloví některého ze zaměstnanců, informuje se o podnikové kultuře, přijde se podívat na firemní akci nebo projeví silný zájem o nějaký produkt. Cécile uvádí jako příklad kandidáty, kteří požádali o vzorky, aby se mohli seznámit s produkty společnosti. Tenhle tah využívají hlavně obchodní zástupci a má stejný efekt jako výborný motivační dopis.

„Nemůžeme říct, že by psaným žádostem o práci odzvonilo,“ říká závěrem Cécile. „Na sociálních a profesních sítích, jako je LinkedIn, má psané slovo stále své místo, ale již v jiné formě, používá se zde tak, aby vyhovovalo aktuální poptávce. Zkrátka, žádáte-li o práci, musíte to udělat tak, aby vás vaše žádost co nejvíce přiblížila k pozvání na pohovor. A podle toho, do jaké se hlásíte společnosti, v jakém oboru, a také podle toho, co vám nejvíce vyhovuje, můžete svou motivaci vyjádřit mnoha různými způsoby, písemně i jinak. Jen zůstaňte sami sebou, buďte upřímní a otevření.“

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Thomas Decamps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo