Klamstvá v CV: oplatí sa blafovať?

26 jul 2021

4 min

Klamstvá v CV: oplatí sa blafovať?
autor
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Ovládanie Microsoft Office”, „Magisterský titul v jazyku“, „Dva roky praxe v oblasti reštaurovania“… CV má za úlohu zhrnúť profil a doterajšiu kariéru kandidátov, ale nie vždy odráža realitu. Podľa štúdie spoločnosti EveryCheck publikovanej začiatkom roka 2021 až 65 % CV obsahuje nepravdivé informácie a každá ôsma prihláška na pracovné miesto obsahuje nejakú veľkú lož. Fenomén je ešte častejší počas obdobia krízy, ako zaznamenala spoločnosť špecializovaná na verifikáciu zdrojov – od marca minulého roku narástol počet klamstiev na CV až o 10 %. Erik, Veronika, Anna a Peter sa z rôznych dôvodov jedného dňa rozhodli zariskovať. Bola to stávka, niekedy šťastná, inokedy nedopadla príliš dobre.

Vráťme sa do roku 2007. Erik je otec rodiny, účtovník, a už rok hľadá zamestnanie. Je unavený z rozosielania prihlášiek, na ktoré ani nedostáva odpoveď. Okamžite sa chopí príležitosti, keď sa k nemu dostane ponuka na pozíciu administratívneho pracovníka v jeho okolí, na ktorú sa dokonale hodí. „Toto je práca pre mňa,“ myslí si. „Hlásim sa, ale odmietnu ma… Prekvapivo, o tri týždne ponuku oznámia znovu.“ Bojí sa, že ho odmietli kvôli bývalému šéfovi, preto sa rozhodne skúsiť to znovu s novou identitou: „Svoje CV som nezmenil, ale použil som priezvisko svojej ženy, bez koncovky -ová.“ Erik použil krycie meno, a tentoraz… mu zavolajú.

Obavy z na rýchlo zostaveného CV

Anna sa neobávala povesti svojho bývalého šéfa, pretože nikdy nepracovala. Keď pricestovala do Francúzska pred tromi rokmi kvôli štúdiu, potrebovala si privyrobiť. Keďže však nemala skúsenosti, nikto jej neodpovedal. „Mala som dojem, že na to, aby som sa zamestnala vo Francúzsku, som buď potrebovala skúsenosti, alebo klamať,“ spomína. Nakoniec sa táto mladá žena rozhodla zmeniť taktiku a nebyť úplne úprimná, pretože s úprimnosťou sa ďaleko nedostala: prispôsobila CV ponukám, o ktoré sa hlási. „Keď sa jednalo o baby-sitting, tvrdila som, že som doma na Slovensku strážila deti, keď som sa hlásila do fast-foodu, pripísala som do CV skúsenosti s prácou v kuchyni a keď som chcela prácu v pekárni, tvrdila som im, že som už pracovala v predaji.“

Poznáme tiež klamstvo zamlčaním. Keď sa Veronika vydala na hľadanie svojho prvého zamestnania vo svojich dvadsiatich rokoch, zabudla na svojom CV spomenúť, že nikdy nedokončila svoje bakalárske štúdium. Odpovedala na pracovnú ponuku, pohovor dopadol dobre a sľúbili, že sa ozvú naspäť. „A predsa sa ozvali: ‚začínate v pondelok, budeme akurát potrebovať kópie vašich diplomov.‘ Moja radosť sa v sekunde zmenila na paniku a ja som netušila čo povedať.“ Veronika vysvetlí celú vec ako nedorozumenie – nezamestnajú ju a zamestnávateľka Veronike s hnevom vytkne jej neúprimnosť.

Jackpot v klamstve

Erik už svoje tajomstvo na pohovore dlho neudržal. Keď mu oznámili, že môže začať pracovať o niekoľko dní, prizná sa úplne so všetkým: zhodné CV, ktoré odmietli, znovupublikovaná ponuka… „Chvíľu ma počúvala, a potom len povedala: ‚teda, to som ešte nezažila.‘“ vysvetľuje Erik. Napriek svojim predsudkom sa zamestnávateľka presvedčila, že mu žiaden bývalý šéf neskazil povesť: priznáva, že oddelenie ľudských zdrojov jednoducho nepreštudovalo jeho profil poriadne. Keď sa o tom celom dozvie bývalý šéf, vyjadrí sa vyhýbavo: „Buď ste klamár, alebo naozaj hľadáte prácu!“ Erik sa rozhodne riskovať a dokázať, že patrí do druhej skupiny. „Čo najhoršie by sa mi mohlo stať? Nič z obsahu CV som neprikrášľoval, chcel som proste konečne pracovať.“ Keď ho konečne zamestnali, sľúbili mu, že to celé už nebudú rozmazávať.

Dobre strážené tajomstvo

Sú aj takí ako Anna, ktorých nikdy neodhalia. Vďaka svojim klamstvám môže byť skutočne úprimná, pretože aj vďaka nim nazbierala skutočné skúsenosti. „Keby som do toho mala ísť znova, urobila by som to, pretože by som bez toho nenašla nikdy žiadnu prácu. Je to vždy lepšie než nemať na nájom či na stravu,“ priznáva študentka. Pre Annu je všemocnosť CV dosť pochybná: keďže sú vyhľadávané skúsené osoby s dokonalou kariérnou minulosťou, tí, ktorí robia svoje prvé kroky v pracovnom svete sú automaticky odsunutí na vedľajšiu koľaj. „Skúsenosti sú dôležité, ale musíte dať šancu aj tým, ktorí ich nemajú. S trochou motivácie môže byť človek bez skúseností lepším kandidátom než niekto iný, kto spĺňa všetky kritériá na papieri.“ A tu je dôkaz: „Ani raz mi nevytkli, že by som bola neskúsená, zamestnávatelia ma vždy chválili,“ spomína.

A to isté zažil Peter (23), ktorý pochádza z Nitry. Potom, čo sa študíjne špecializoval v poisťovníctve, prihlásil sa o miesto v agentúre. Nezabudol v CV spomenúť klasiku: „Ovládanie nástrojov Office/Excel“, aj keď tomu vlastne vôbec nerozumel. „Všetci to spomínajú napriek tomu, že to nie je vždy pravda. Ale predsa je potreba do toho CV niečo napísať… Spočiatku je to ťažké, keď človek nemá príliš mnoho špecifických skúseností,“ argumentuje mladík. Avšak táto fiktívna drobnosť má svoje muchy: „Ako tak študoval moje CV, šéf mi navrhol, že by som mohol byť vedúcim oddelenia vývoja a informatiky,“ Peter sa ocitol v nepríjemnej pozícii, ale nevzdal to. „Udržal som si tvár! Pozíciu som prijal a vynašiel som sa, študoval som tutoriály.“ Za pomoci neznámych ľudí z internetu a niekoľkých priateľov, ktorí sa vo veci vyznali, sa Petrovi podarilo neprezradiť sa.

Happy end… alebo epic fail

Všetky príbehy mali šťastný koniec. Podľa odlišného scenára môže drobné klamstvo na CV tiež zanechať stopy, ako to bolo aj v prípade Veroniky. „Bola som skutočne znechutená a cítila som sa hrozne potom, čo som si vypočula… A bolo to trochu prehnané… Navyše nie som človek, čo rád podvádza, aspoň nie vedome,“ bránila sa. Navyše, keďže sa jednalo o prvý pohovor, ktorý v živote zažila, cítila sa ako po studenej sprche. Sebavedomie jej kleslo, a pustila sa znova do hľadania práce. „Už tak som sa z celého zamestnávacieho procesu necítila dobre… po každom pohovore, ktorý som následne absolvovala, som zdôrazňovala, že som študovala, ale diplom som nezískala. Niekedy som na tom nástojila až príliš, ale rozhodne sa mi nechcelo znovu zažiť to, čo prvýkrát… To bolo strašné,“ spomína. Skúsenosť si zaradila do zložky „epických failov“ ale teraz, keď sa znova ocitá po dvadsiatich rokoch na trhu práce a hľadá zamestnanie, spomienka sa jej vynorí. Pre ňu klamstvá ozaj nie sú cestou.

Preložila Dorota Bachratá
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Klamstvá v CV: oplatí sa blafovať?