Jedna výtka vydá za pět komplimentů: negativní předpojatost

Publicado en Sesgos en RRHH

10 may 2021

2 min

Jedna výtka vydá za pět komplimentů: negativní předpojatost

Naše kognitivní předsudky mají hluboký dopad na rozhodnutí, která musí HR dennodenně přijímat. Touto sérií krátkých článků se vám snažíme tyto předsudky přiblížit a pomoci pochopit, jaký mají vliv na HR a jak se s nimi můžete vypořádat.

O co jde?

I když se jedná o stejně intenzivní zážitky (interakce, události, myšlenky či emoce), ty negativní na nás mají větší dopad než ty pozitivní. Z kognitivního i emocionálního hlediska kvůli negativní předpojatosti klademe větší důraz na negativa než na pozitiva. Například se říká, že aby se vykompenzovala jedna výtka, potřebujete alespoň pět komplimentů.

Ve studii z roku 2001 s názvem Špatné převažuje nad dobrým několik výzkumníků ukázalo, že většinu lidí motivuje spíše ochrana vlastní reputace (vyhýbání se tomu negativnímu) než budování nové (vyhledávání toho pozitivního). V různých příbězích slyšíte, že dobro téměř vždy poráží zlo. Když si však vezmeme skutečný lidský mozek, to špatné má často navrch.

Vědci se domnívají, že smysl negativní předpojatosti je chránit náš druh: instinktivně věnujeme větší pozornost tomu, co ohrožuje naše přežití. Naši předkové věnovali větší pozornost zvukům, které by mohly naznačovat přítomnost predátora, než zpěvu ptáků. Přestože ji už k přežití nepotřebujeme, tato vlastnost nám zůstala.

Negativní předpojatost dobře známe ze světa podnikání, kde jakákoli špatná událost může rychle zničit pověst firmy a důsledky skandálu mohou být pro značku devastující. Je třeba několika let příkladného chování, aby zákazníci na negativní zkušenost zapomněli (kupříkladu finanční skandál nebo problémy s hygienou).

Co to znamená pro HR?

Co platí pro consumer branding, platí i pro employer branding. Stačí jeden toxický manažer, případ obtěžování nebo vyhořelý zaměstnanec, aby to poškodilo značku zaměstnavatele.

Uber dostal v roce 2017 tvrdou ránu, když zaměstnankyně Susan Fowlerová zveřejnila svůj blog (Zamyšlení nad velmi podivným rokem v Uberu) o tom, jak byla diskriminována a obtěžována svými vedoucími. Ve snaze zlepšit pověst společnosti z ní odešel CEO a řada dalších vedoucích pracovníků. Firma se však „sexistické“ reputace nezbavila, jelikož jako obchodní značka má obdobný problém: v prosinci 2019 Uber oznámil, že za dva roky v USA eviduje na 6000 případů nepřístojného sexuálního chování ze strany řidičů. Přestože se tyto incidenty týkají pouze 0,00002 % řidičů (slovy jednoho z vedoucích pracovníků Uberu), jejich dopad na image společnosti byl katastrofální.

Pokud jde o HR, případy obtěžování, ať už jsou jakkoli vzácné, mohou vytvořit citelný dominový efekt: mají vliv na jejich oběti, ale stejně tak na jejich svědky a kolegy.

Jak ji můžeme překonat?

Pro správné zásady HR je klíčové si negativní předpojatost uvědomovat. Jediný „kretén“ může zničit celou vaši firemní kulturu. Ve své knize Kreténům vstup zakázán: Jak vytvořit příjemné pracoviště a jak přežít tam, kde tomu tak není profesor Stanfordovy univerzity Robert I. Sutton využívá svých poznatků v oblasti managementu a ukazuje, že je třeba vytvořit prostředí, kde nenajdete „žádného kreténa“.

To znamená, že byste neměli dávat přednost kandidátům s přehnaným sebevědomím (které může vést k aroganci: viz náš článek o Dunning-Krugerově efektu) a tolerovat jakákoli provinění. A to bez výjimky.
Ve firmách je negativní předpojatost spojená s kulturou. Abyste napravili její nejhorší důsledky, je důležité vyjadřovat vděk:

  • Společným oceňováním velkých i malých vítězství (uzavření obchodu či správné dokončení úkolu).
  • Pravidelným děkováním a pochvalou dobře odvedené práce.

Přeložil Jindřich Klimeš
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo