Jak taktně odmítnout pracovní nabídku?

25 nov 2019

2 min

Jak taktně odmítnout pracovní nabídku?
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Hledáte práci svých snů. Začnete rozesílat životopisy, reagovat na nabídky práce, chodit na pohovory, přijímat telefonáty a procházet výběrovými řízeními. A pak přijde moment, kdy se budete muset rozhodnout pro jednu práci a možná dokonce nějakou nabídku odmítnout. I když jste ze začátku dychtivě předváděli svůj talent, teď jste trošku zmatení a nevíte, kudy kam. Přichystali jsme pro vás rady, co dělat a nedělat, když odmítáte pracovní nabídku.

Zeptejte se sami sebe na ty správné otázky

Zaprvé: nespěchejte. Dopřejte si čas na rozmyšlenou. Je lepší pořádně zvážit všechna pro a proti hned, než svého rozhodnutí později litovat. Najít práci, která splňuje všechna vaše kritéria, je vzácné. Pokud jste se tedy rozhodli nějakou nabídku odmítnout, položte si otázku proč. Víte určitě, že není prostor pro vyjednávání ve váš prospěch nebo že by se negativa práce nemohla časem zlepšit? Mzda nabízená zaměstnavatelem na pohovoru je často jen výchozím bodem a vaše odpovědnost by se pravděpodobně časem vyvíjela. Když zkusíte zajít hlouběji, zjistíte, že zaměstnavatelé jsou často otevřeni diskuzi ohledně jednotlivých aspektů nabízené práce.

Může se také stát, že z člověka, který vede pohovor, máte špatný pocit. Nezapomínejte ale, že jeden člověk nepředstavuje celou společnost. Jakmile budete přijati, možná už nikdy nebudete muset přijít do kontaktu s Robertem, slizkým personálním ředitelem, který vedl váš pohovor. V takové situaci je dobré požádat, zda byste se mohli sejít s vaším nadřízeným nebo osobou, se kterou budete v denním kontaktu, abyste si udělali lepší představu.

Pokud máte pocit, že potřebujete víc informací, nebo máte další otázky, je dobré domluvit si druhou schůzku, která by objasnila všechny neznámé, než abyste ukvapeně odmítli nabídku, která by vám dlouhodobě mohla vyhovovat. Nedělejte závěry na základě prvního dojmu – zvažte všechny své možnosti, než dojdete ke konečnému rozhodnutí.

„Nedělejte závěry na základě prvního dojmu – zvažte všechny své možnosti, než dojdete ke konečnému rozhodnutí.“

Svou odpověď si dobře načasujte

Když zaměstnavateli odpovídáte, berte v potaz čas, který vám byl věnován, a pokuste se rozhodnout co nejrychleji. Náborový proces je však utkán z obrovské sítě dilemat, vyjednávání a střetů zájmů a všechny zainteresované strany chtějí mít navrch. Vezměte to na vědomí a načasujte správně svou odpověď. Pokud zrovna čekáte na odpovědi od jiných společností, nepodkopejte si nohy tím, že nabídku odmítnete příliš brzy a pak najednou zjistíte, že žádné další nabídky nemáte.

Každá situace je individuální, ale pokud řeknete potenciálnímu zaměstnavateli, že máte nabídku i jinde, můžete získat výhodu při vyjednávání. Rozmyslete si to, jednejte moudře, a zároveň respektujte čas zaměstnavatele.

„Rozmyslete si to, jednejte moudře, a zároveň respektujte čas zaměstnavatele.“

Buďte upřímní ohledně své volby

Na odmítnutí nabídky není nic špatného – naopak to často může být to nejlepší, co vás může potkat na cestě za vysněnou prací. Navíc, když poskytnete zaměstnavateli zdvořilé a upřímné důvody vašeho odmítnutí, může to pro vás dokonce být prospěšné. Pokud si zaměstnavatel poznamená vaše očekávání a dovednosti a zalíbíte se mu, může vás oslovit v budoucnu s vhodnější pracovní pozicí. Může se taky stát, že bude ochoten spojit vás se zaměstnavatelem, který vám bude více sedět.

Abyste odmítnutí udrželi na pozitivní vlně, doporučujeme osobnější kontakt, tedy pokud možno práci odmítnout telefonicky. Je to sympatičtější a otevřenější způsob, jak sdělit zaměstnavateli vaše důvody a vyčlenit se z davu. Můžete také nadále zůstat v kontaktu a získávat od zaměstnavatele novinky ohledně otevřených pozic.

„Na odmítnutí nabídky není nic špatného – naopak to často může být to nejlepší, co vás může potkat na cestě za vysněnou prací.“

Naučit se říkat „ne“ a odmítat pracovní nabídky, které pro vás nejsou vhodné, je neodmyslitelnou součástí hledání práce. Někdy se lidé cítí provinile, změní svůj názor nebo se bojí své odmítnutí se zaměstnavatelem dlouze rozebírat. Je ale mnohem lepší taktně a obratně odmítnout práci, která není pro vás, než přijmout první nabídku, na kterou narazíte.

Fotografie: Welcome to the Jungle

Přeložila: Eva Mazalová

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky
Las temáticas de este artículo