4 tipy, jak se zbavit chorobné nedochvilnosti. Jednou pro vždy!

24 mar 2023

4 min

4 tipy, jak se zbavit chorobné nedochvilnosti. Jednou pro vždy!

„Umělec má výsadní právo chodit pozdě.“ – André Maurois, spisovatel

Zábavné citace a vtipné poznámky se mohou zdát rozkošné, pokud jde o bohémské umělce. Pozdní příchody však mohou vyvolat opravdové utrpení.

Už vám někdy příležitost proklouzla mezi prsty kvůli tomu, že jste přišli pozdě? Odevzdáváte projekty na poslední chvíli a pod obrovským tlakem? Přišly vaše snahy tohle změnit vniveč a ovlivňujete chováním také lidi okolo sebe? Pokud ano, tento článek je určený pro vás.

Pomůžeme vám pochopit, proč máte neustále zpoždění a jak tento (zlo)zvyk změnit.

Proč jsem pořád ve skluzu?

1. Nemám smysl pro čas

Máte pořád zpoždění? Ve studii provedené v roce 2003 Jeffem Contem ze státní univerzity v San Diegu, které se zúčastnilo 181 řidičů newyorského metra, bylo dokázáno, že někteří řidiči nebyli schopni přijíždět na čas, jelikož jejich vnímání času se lišilo od ostatních. Byly případy, ve kterých efektivní řidiči vnímali jednu minutu jako 58 sekund, zatímco jiní zase jako 77 sekund. Tento 19 sekundový rozdíl vám možná přijde bezvýznamný, ale zkuste si ho propočítat v rámci celého dne.

„Nikdy neplánujte být někde načas. Vždy mějte v plánu být tam dříve. To vám pak pomůže dorazit včas.“ – Diana DeLonzorová, autorka kniha Never Be Late Again

2. Za mé zpoždění může moje osobnost

Některé psychologické faktory přispívají k chronické nedochvilnosti. Diana DeLonzorová, autorka knihy Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged, v 90. letech provedla studii, která vyzdvihuje vztahy mezi lidmi, kteří jsou chorobní opozdilci, a určitými charakteristikami, např. úzkostí či nízkým sebevědomím. V knize tyto opozdilce rozděluje do sedmi profilů.

  1. Prokrastinátoři jsou ta největší skupina. Tento profil mají lidé, kteří dokáží být produktivní pouze v krizových případech a kteří o sobě tvrdí, že odvádějí nejlepší práci pod tlakem. Boj s prokrastinací je u nich na denním pořádku.
  2. Dychtivci toho chtějí udělat co nejvíce v co nejkratší době, ale často podcení čas, který na daný úkol skutečně potřebují. Na jeden den si toho plánují příliš.
  3. Roztržití profesoři jsou velmi snadno rozptýleni a nemohou se dostat z bodu A do bodu B, aniž by u toho neodbočili k bodu C a D. Místo toho, aby se efektivně posouvali kupředu v rámci jednoho projektu, tito lidé přesměrovávají svou pozornost na vedlejší úkoly.
  4. Alibisté jsou lidé, kteří si nikdy nepřiznají, že chodí pozdě. Spíše svou nedochvilnost vysvětlují situacemi, které jsou mimo jejich kontrolu, jako např. zácpy či zpožděné vlaky. Bohužel s těmito lidmi se velmi špatně pracuje v týmu, jelikož si pokaždé najdou nějakou výmluvu.
  5. Pro otáleče je těžké hospodařit s časem a viní z nedochvilnosti sami sebe. Utvrzují se v tom, že je pro ně nemožné bojovat s tímto zlozvykem.
  6. Pedanti se snaží překonat svou úzkost a chtějí mít vše pod kontrolou. Svůj dům mohou například opustit pouze tehdy, kdy je dokonale čistý, a to i za cenu toho, že budou mít zpoždění.
  7. Rebelové zbožňují pocit, když mají zpoždění, jelikož se jim zamlouvá myšlenka, že na ně ostatní čekají. Často se jedná o lidi, kteří mají nízké sebevědomí a vyžívají se v tom, že někdo očekává jejich příchod.

Poznáváte se v jednom z těchto profilů? Následující rady byly uspořádány podle daného typu osobnosti; všechny však stojí za vyzkoušení a pomohou vám bojovat s vaší opozdilostí.

Čtyři doporučení pro zlepšení dochvilnosti

1. Pro prokrastinátory: Bojujte s tím

Jen těžko se mezi námi najde někdo, kdo během studií někdy nenechal učení na poslední chvíli. Je pochopitelné, že někteří mají tendenci odkládat nelákavé úkoly, ale prokrastinace může ovlivnit váš každodenní život. Vaše projekty pak nejsou odevzdány včas, a pokud jsou, utrpí tím jejich kvalita. Dokončení projektu je nicméně uspokojivé a pomáhá budovat naše sebevědomí.

  1. Sepište si co nejpodrobnější seznam úkolů.
  2. Vytvořte si malé upomínky, které vám pomohou začít váš den. Například si polepte na konci dne stůl lístečky, které vás další den navedou na úkoly, které je třeba dodělat.
  3. Rozkouskujte si velké úkoly.
  4. Jakmile úkol splníte včas nebo dokončíte první část projektu, dopřejte si čas na odpočinek.
  5. Na každý úkol si nastavte časový limit. Stanovte si minimální limit k dosažení určitých věcí (jako např. přečtení pěti článků za týden) a také maximální časový limit pro jiné aktivity (jako např. maximálně 30 minut z vašeho rána na přečtení e-mailů).

2. Pro roztržité profesory: Nedělejte příliš věcí naráz

Vědomě se zastavit od rozptýlení vyžaduje disciplínu a výcvik vrcholového sportovce.
Až příště budete mít chuť na rozptýlení od toho, co zrovna děláte, či nutkání to přestat dělat úplně, zkuste následující postup:

  1. Zůstaňte u dané práce ještě dalších 15 minut. Tím, že se nepoddáte pokušení okamžitě, trénujete svou vůli.
  2. Sami sebe se zeptejte, zda vám opravdu stojí za to brouzdat po internetu a na sociálních sítích místo toho, abyste dodělali svou práci dříve. Porovnejte přínosy okamžitého požitku (rozptýlení) a dlouhodobého úsilí.

3. Pro dychtivce, pedanty a otáleče: Vytrénujte svoje organizační schopnosti

Vaše vůle funguje jako baterie – čím více ji používáte, tím slabší bude. Klíčem k aktivitám v práci i doma je „organizace“. Existují jednoduché techniky, které vám pomohou při hrozící záplavě úkolů:

  • Ušetřete čas na opakujících se úkolech, které spotřebovávají vaši energii. Při práci maximálně využívejte dostupné technologie.
  • Každý víkend si udělejte seznam osobních a profesních cílů, kterých chcete během následujícího týdne dosáhnout.
  • Na konci každého dne pak škrtněte vše, co jste za posledních 24 hodin dokázali, a zbývající položky přehoďte do seznamu pro následující den.
  • Zapište si své myšlenky, nápady a projekty: seznamy, diagramy či poznámky si pak vyvěste na viditelné místo – cokoliv, co vám pomůže zapamatovat si je.

4. Pro všechny: Pečujte o sebe a dopřejte si dostatek spánku

Nedostatek spánku je hlavní příčinou opozdilosti. Zkuste tedy jít do postele v takovou hodinu, která vám zaručí dostatečné množství spánku. Není nic lepšího, než začít den dostatečně a kvalitně vyspaní.

Aplikace SleepyTime vám řekne, kdy byste měli jít spát, abyste nenarušili svůj biorytmus. Když spíte, zažíváte sérii přibližně 90 minutových spánkových cyklů. Jinými slovy, i když spíte osm hodin, můžete se cítit unaveně celý den, pokud váš budík zazvoní uprostřed jednoho z těchto cyklů.

Co o mně vypovídá má nedochvilnost mému okolí?

Dochvilnost je osobnostní rys, kterých si společnosti velice cení. Je považována za známku zdvořilosti, slušnosti a spolehlivosti. Chodíte do práce pozdě, ale protože máte práci v daný den hotovou ještě před koncem pracovní doby, řeknete si, že to nevadí?

Pořád představujete zdroj stresu pro zbytek. Podobné chování také působí neslušně a nespolehlivě. Jelikož váš tým nemůže počítat s vaší dochvilností, narušíte chod celého pracovního procesu. Dochvilní kolegové navíc přijdou včas a později, kdy dorazíte vy, oni již nějakou dobu pracují.

Co riskuji tím, že přijdu pozdě?

Zaměstnavatel pak přesně nastaví vaši pracovní dobu. Zpoždění z důvodu událostí mimo vaši kontrolu, jako například bouřka či dopravní zácpa, je omluvitelné. Opakovaná nedochvilnost bez řádného důvodu však může vést k varování, sankcím (např. odepření mzdy) a dokonce i k vyhazovu. Berte to jako podnět k zamyšlení a zvažte, co byste na sobě změnili.

Přeložil: Jindřich Klimeš
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo