Europass: Pomocník při hledání práce v Evropě

18 dic 2019

3 min

Europass: Pomocník při hledání práce v Evropě

Již několik měsíců jste hledali tu správnou profesionální příležitost, a konečně jste ji našli. Je to vaše vysněná práce: manažerská pozice ve společnosti se sídlem v Německu, plat, v jaký jste doufali, a prostor pro kariérní růst. Problémem ale je, že nemáte nejmenší ponětí, jak se o takovou práci ucházet. Jak má vypadat váš životopis? Co asi němečtí náboráři očekávají od průvodního dopisu? V reakci na tyto otázky vytvořila Evropská unie Europass: řadu dokumentů, které propagují vaše dovednosti a kvalifikace na trhu práce všech evropských zemí. Ve Welcome to the Jungle jsme tyto dokumenty prozkoumali, vyhodnotili jejich výhody a nevýhody a nyní vás provedeme vytvořením profilu Europass.

Vše se točí kolem standardizace

Europass si zadává jasný cíl: podporovat profesní mobilitu v rámci všech zemí EU tím, že budou vytvořeny standardy upravující proces shánění práce. Žadatelé o práci mohou pomocí Europassu prezentovat evropským náborářům své dovednosti a kvalifikace jasným a transparentním způsobem. Jsou to hlavně tyto referenční dokumenty evropského měřítka, kvůli kterým je doporučováno tento systém využívat, pokud hledáte práci v zahraničí. Životopis Europass však neplatí pouze pro potenciální zahraniční pozice. Můžete si jej vytvořit i pro pozice tuzemské.

Co Europass obsahuje?

Nedílnou součástí Europassu je samozřejmě životopis, ale váš profil doplňují i jiné důležité detaily. Europass tvoří pětice dokumentů. První dva z nich jsou k dispozici na webových stránkách Evropského střediska pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop).

  • Životopis: Přednastavený formát životopisu jej rozděluje do sedmi částí. V těchto sekcích můžete zahrnout veškeré informace, které se většinou v životopise objevují: osobní údaje, pozici, na kterou se hlásíte, pracovní zkušenosti, vzdělání a školení, dovednosti, dodatečné informace (publikace, prezentace, projekty, ceny a ocenění, doporučení) a přílohy.

  • Jazykový pas: Díky tomuto nástroji můžete ohodnotit svoje jazykové znalosti a kvalifikace. Máte za sebou dvojjazyčnou intenzivní výuku v portugalštině? V tomto dokumentu ji můžete vyzdvihnout.

Zbývající tři dokumenty obdržíte na vyžádání u příslušných orgánů pro vzdělávání a školení:

  • Europass mobilita: Ukončili jste stáž, dobrovolnickou činnost či semestr v zahraničí a chcete své dovednosti oficiálně doložit? Můžete se obrátit na organizaci, která vám umožnila pobyt v zahraničí, a požádat ji o tento dokument.

  • Dodatek k osvědčení: Mohou ho využít ti, kteří dovršili odborné školení či kurz. Náboráři se pak mohou dozvědět o dovednostech doložených těmito osvědčeními. Může to znamenat nesmírnou podporu při hledání práce na mezinárodním trhu.

  • Dodatek k diplomu: Podobně jako je tomu u dodatku k osvědčení, tento dodatek dokládá dovednosti, kterých jste dosáhli úspěšným ukončením vysokoškolského vzdělání. O dodatek můžete požádat vzdělávací instituci, která vám původní diplom vystavila.

Jaké výhody má Europass?

Statistika Cedefop ukazuje, že od roku 2005 bylo vytvořeno na 130 milionů Europassů. Ačkoliv se ještě úplně nedostaly do povědomí široké veřejnosti, dokumenty Europass jsou uznávány po celé Evropě. Můžete jej tedy používat ve 34 evropských zemích (zemích EU i členů Evropského sdružení volného obchodu včetně Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska).

Navíc díky šablonám životopisu a ostatním dokumentům Europass si můžete sestavit velice podrobný profesionální profil – pracovní zkušenosti, vzdělání, dobrovolničení – a můžete dokonce přidat další dokumenty, které váš profil podpoří (osvědčení, doporučující dopisy atd.). A ta největší výhoda? Celý proces je zcela zdarma. Jediné, co musíte udělat, je vytvořit si dokumenty online (životopis a jazykový pas), nebo se obrátit na příslušné orgány, které vám vydají Europass mobilitu a dodatky k diplomu či k osvědčení.

Existuje nějaké omezení?

Zatímco systém Europass nabízí plno výhod, ponechává jen málo prostoru k originalitě. Šablonu životopisu nelze upravovat a je třeba použít relativně jednoduché formátování, které je k dispozici na webu. Mnoho profesí s tím nemusí mít vůbec problém. Avšak pro ty, od kterých je v práci vyžadována tvůrčí iniciativa, jako jsou např. grafici nebo pracovníci komunikace, to může být problém. Tyto pracovní pozice vyžadují vypracování kreativního a originálního životopisu, který upoutá pozornost náborářů a zdůrazní tvůrčí dovednosti daného uchazeče. V takovém případě se doporučuje použít svůj vlastní osobitý životopis.

Jak si vytvořit životopis Europass?

Navštivte web Cedefop, kde si můžete životopis vytvořit s využitím online editoru. U vyplňování údajů a nastavení struktury vám pomohou tipy a návody. Je třeba zmínit, že editor životopisu je vám k dispozici ve 28 jazycích, a můžete se tak ucházet o práci po celé Evropě. Průvodní dopis si pak co nejvíce přizpůsobte vlastním potřebám a dané pracovní pozici. Chybí vám inspirace? Několik tipů a nápadů ohledně struktury životopisu vám poskytne sám online editor!

Ačkoliv má nástroj pár drobných nedostatků – jako např. příliš zjednodušený formát životopisu –, určitě stojí za zvážení, pokud se porozhlížíte po nové práci. A zvláště pak v dnešní době, kdy Evropská komise zvažuje ještě hlubší digitalizaci procesu hledání práce. Možná se z Europassu stane nová platforma, tedy jakýsi LinkedIn pro hledání zaměstnání v Evropě…

Přeložil: Jindřich Klimeš

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo