Jak na digitální recruitment a onboarding?

30 jul 2020

3 min

Jak na digitální recruitment a onboarding?

Na trhu jsou firmy, které potřebují i v době krize raketově růst a nabírat. Jsou tady také společnosti, které nabírají méně, ale nábor musí u konkrétních pozic pokračovat. Ať už jste v jakékoliv pozici, koronavirus toho mnoho změnil. Museli jste pravděpodobně přejít na tzv. digital recruitment plan, jehož součástí je například i onboarding.

Mít digitální R&O plán je nepochybně velmi důležité v rámci candidate experience, kterou chcete udržet kvalitní ruku v ruce se značkou zaměstnavatele.

Proč byste neměli čekat s nastavením digitálního recruitment a onboarding řešení? Jaká jsou pro a proti? Jak může probíhat Recruitment na dálku? Super, máte toho pravého – jak na virtuální onboarding? Zůstane to, co nastavíte, i po době krize?

Toto důležité téma jsme probrali 28. dubna na našem Shaker Live webináři. Pozvání do diskuze přijali dva zkušení HR odborníci:

Poslechněte si celý záznam webináře zde.

Digitalizace by stejně jednou přijít musela

Díky technologickému pokroku se čím dál větší část našich životů přesouvá do digitálního prostředí. Ani recruitment není výjimkou – velká část kandidátů je oslovena online, firmy využívají ATS systémy či zadávají internetové testy. Pandemie koronaviru celý proces digitalizace urychlila a donutila firmy okamžitě zareagovat. „Důležité je mít správný mindset, protože pokud si HR manažer řekne, že to nejde, nepovede se mu proces online náboru nikdy správně nastolit,“ myslí sí Lisner. Doporučuje používat typické nástroje, které jsou i dostupné zdarma, jako například Zoom, Whereby nebo Skype. Dokonce se mu jednou povedlo vést pohovor i přes WhatsApp.

Situace v Rohlíku se příliš zásadně po zavedení karantény nezměnila, protože v online prostředí byli doposud velmi aktivní. „Proces jsme téměř neupravovali, pouze poslední část prošla digitalizací, a to pohovor,“ vysvětluje Habětínková. Součástí náboru v Rohlíku.cz jsou online testy či nutnost vypracovat case study, kterou zájemce o práci musí splnit. „Výsledky nyní probíráme online přes a funguje to bez problémů,“ pokračuje. Jediná část, která se nepřesunula do digitálu, je nábor zaměstnanců do skladu, kde museli mnohonásobně navýšit kapacitu kvůli velkému zájmu spotřebitelů. Habětínkové nepřišlo adekvátní, aby se se zájemcem spojili online a poté ho rovnou poslali pracovat. V tomto případě náboru předcházela tradiční osobní schůzka.

„Krize ukázala, jak jsou firmy připravené přesunout svůj recruitment do onlinu,“ Barbora Habětínková

Jaké nástroje lze používat pro pohovory?

  • Zoom
  • Whereby
  • Skype

Největší výhoda? Efektivita!

Oba hosté webináře se jednoznačně shodli na největším přínosu online recruitingu, a tou je efektivita, flexibilita a šetření času. Pohovory lze plánovat těsně za sebou přesně na minutu, dají se vést rychleji a za den je tak možné potkat se s několika kandidáty. Výhodou je také možnost pohovor v případě nutnosti ukončit dříve. „Občas po chvíli cítíme, že kandidát nebude ten pravý. Pokud bychom se potkali naživo, je nevhodné po půl hodině pohovor ukončit. Online je to jednodušší,“ říká Habětínková. Kandidát si totiž například ušetří cestu do kanceláře a z případného brzkého ukončení nebude mít tak špatný pocit. Recruiteři se naopak mohou jít věnovat dalším zájemcům.

Výhodou je určitě také fakt, že kandidáti se cítí lépe doma a díky komfortní zóně jsou ze sebe schopni vydat lepší výkon. Na druhou stranu nelze sledovat neverbální komunikaci, která je také důležitá. „Já jsem fanda small talků. Rád se s kandidátem potkám na recepci, podám si s ním ruku a vidím, jak se chová,“ vysvětluje Lisner. Osobní setkání může pomoci ucelit obrázek o kandidátovi. Jak se chová, co má na sobě, či jak reaguje na některé informace – všechny tyto faktory z online hovoru lze hůře vyčíst. Recruiteři i kandidáti také často sklouzávají k multitaskingu, protože podívat se na zrovna došlou sms zprávu je lákavé. Na tento nešvar si rozhodně musí personalisté dát pozor.

Onboarding nepodceňovat

I přes koronavirovou krizi musí některé společnosti dále nabírat, aby mohly fungovat. V Rohlíku.cz do servisní části (sklad, provoz, zákaznická linka) nabrali stovky lidí, do dalších týmů desítky. Vodafone v dubnu nabral kolem 25 lidí, z čehož 11 pozic bylo uzavřených čistě online a prvotní setkání proběhlo až po uzavření náboru.

Firmy mají pochopitelně zajeté své procesy onboardingu, které musely vzhledem k bezpečnostním opatřením lehce pozměnit. I Rohlík.cz musel upustit od svého tradičního postupu, kdy si každý musí projít všemi odděleními. „Aby zaměstnanci pochopili firmu jako celek, pracují například půl dne ve skladu,“ vysvětluje Habětínková. V současné době se onboarding smrsknul na čistě technickou část, kdy zaměstnanci obdrží počítač a přístupy do potřebných programů. Poté následují individuální schůzky, které nyní probíhají pouze online.

Podobně se zachoval i Vodafone, který úvodní dva dny zkrátil na jedno dopoledne. Přijatý kandidát nyní pouze podepíše smlouvu a obdrží počítač. Představení firmy nyní probíhá ve skupinkách online. „V této fázi je klíčová role manažera, nyní možná ještě více,“ upozorňuje Lisner. Právě manažer týmu, do kterého kandidát nastupuje, by se měl postarat o aktivní komunikaci a ukázat zájem, aby se nový kolega necítil odstrčeně.

„Multitasking při online pohovorech je nešvar, na který je nutné si dát pozor. Kouknout na SMS zprávu nebo e-mail je lákavé, ale musíme se ohlídat.“ Jakub Lišner

Co si z webináře odnést?

  • Online náboru se vůbec není třeba bát. Existuje mnoho programů, které jsou dostupné zdarma a lze s nimi recruitment přes internet zvládnout na jedničku. Neverbální komunikaci sice nelze webkamerou nahradit, pokud tedy nabíráte do oddělení, kde je nutné vidět, jak se člověk chová, potkejte se s ním i osobně. Samozřejmě v rámci dodržování bezpečnostních nařízení.
  • Díky digitalizaci můžete ušetřit mnoho času, za den stihnout více pohovorů a projít tak více relevantních kandidátů. Dejte si ale pozor na multitasking, aby zájemce neměl pocit, že se o něj dostatečně nezajímáte.
  • Onboarding proces je důležitý pro každého nováčka v práci a ani v současné krizi by se neměl opomínat. Domluvte například online schůzku s kolegy, aby měl šanci je poznat. Nezapomínejte také na komunikaci, která by měla jít hlavně od manažera. Držíme palce!
Las temáticas de este artículo