Jak udělat, aby i brigády v životopise vypadaly dobře?

09 feb 2023 - actualizado el 09 feb 2023

4 min

Jak udělat, aby i brigády v životopise vypadaly dobře?
autor

Sezení za kasou v Tescu, obsluha v restauraci, sběr ovoce v Irsku, hlídání dětí, vedení oddílu na táboře, doučování… Klidně se může stát, že během studentských let vystřídáte víc povolání než za celý zbytek kariéry. Všechny ty brigády, letní a jiné, které absolvujete v mládí, sice nemusejí nijak souviset s oborem, ve kterém se chcete seriózně uplatnit, ale stále vypovídají o vašich dovednostech i vaší osobnosti. Podle posledního průzkumu z roku 2022 si celých 92 % vysokoškoláků si přivydělává už během studia, z toho pouze 21 % z nich chodí do práce, která souvisí se studovaným oborem. To jsou vysoká čísla, ale když dojde na to, zda brigády uvádět v životopisech, vyvstane najednou množství otázek. Je vhodné uvádět studentské pracovní zkušenosti, které nijak nesouvisejí se stáží nebo pozicí, na kterou se hlásíte nyní? Jak udělat z kolonky „další zkušenosti“ svoji přednost? Přečtěte si několik užitečných tipů.

Buďte na své brigády pyšní

Brigády, to jsou první krůčky, kterými odvážně vstupujete do džungle pracovního trhu. Netrvá dlouho a začnete se v ní orientovat. Postupně přijdete na to, jak jednat s nadřízenými a jak důležitá je dochvilnost, zdvořilost a pohotovost. Začnete si vážit hodnoty peněz, naučíte se rozumět smlouvám a tak dále. Díky brigádám nahlédnete do světa práce a získáte zasvěcený přehled o pravidlech, kterými se tenhle svět řídí. Ta stejná pravidla vás budou doprovázet v celém vašem následujícím pracovním životě – jejich znalost je to první, co si můžete napsat do svého životopisu.

Jacob Leos-Urbel se podílel na výzkumu Stanfordovy univerzity, z kterého vyplynulo, že letní brigády a jim podobné pracovní zkušenosti „posilují rozvoj nekognitivních dovedností, jako je time management, vytrvalost a sebedůvěra“.

Níže je uveden seznam některých dovedností, které si můžete prostřednictvím brigád osvojit:

  • Přizpůsobivost: Dokázali jste se přizpůsobit novému prostředí a seznámit se s novými lidmi a novým produktem či oborem.
  • Pohotovost: Povaha krátkodobých pracovních závazků vyžaduje schopnost rychle se zorientovat a jednat.
  • Samostatnost: I když vás pravděpodobně někdo vedl, stejně se od vás očekávala efektivita a vlastní iniciativa.
  • Zvídavost: Těšíte se, až se naučíte nové způsoby práce, až objevíte nové obory. Je možné, že vaši budoucí kolegové nemají tak různorodou pracovní minulost!
  • Multitasking: Pro celou řadu studentských brigád je dovednost zvládat více věcí najednou naprosto klíčová.
  • Zvládání stresu: Zažili jste jako číšníci na brigádě dobu obědů v rušné restauraci? Víte, jaké to je, když jste v obchodě na kase a vytvoří se dlouhá fronta plná nervózních kupujících?
  • Zodpovědnost: Tu jste se mohli naučit, pokud jste například dohlíželi na bezpečnost společenských akcí nebo jste měli na starost děti.

Potenciální zaměstnavatelé považují brigády za důkaz toho, že se nebojíte práce a máte velkou motivaci. Alespoň to tvrdí Quentin Debavelaere, provozní ředitel a vedoucí náboru ve společnosti Malt. „Je pravda, že uchazeči, kteří už mají nějaké menší pracovní zkušenosti, se lépe vyznají – což je velké plus, alespoň ve start-upech. Brigády v životopise jsou důkazem toho, že daný člověk na nic nečekal a sám popadl život za pačesy. A pokud je mezi těmi brigádami nějaká spojitost nebo motiv, tím lépe,“ tvrdí.

Různorodé pracovní zkušenosti vám rozšíří obzory a naučí vás flexibilitě – obojí je při hledání plnohodnotného zaměstnání nesmírně užitečné. Když se ve výběrovém řízení potkají dva uchazeči s podobným profilem, mohou o konečném vítězství rozhodnout právě tyhle zkušenosti navíc.

5 způsobů, jak na brigády upozornit v životopise i během pohovoru

1. Vyberte relevantní zkušenosti

V životopise uvádějte jen ty pracovní zkušenosti, které nějakým způsobem souvisejí s požadavky uvedenými v inzerátu, na který odpovídáte. Jde o to, jaké dovednosti jste si během brigády osvojili – pokud je můžete využít na pozici, o niž se ucházíte, uveďte je, bude to hrát ve váš prospěch. Například práce číšníka vás mohla naučit komunikaci se zákazníky, zvládání stresu a organizaci práce. Všechny tyhle dovednosti se vám mohou hodit i v jiných oborech, např. v sektoru obchodu a služeb. Zkuste si takový test. Udělejte si tabulku o dvou sloupcích. Do toho levého zapište své dosavadní brigády a dovednosti, které jste se díky nim naučili. Do toho pravého uveďte všechny požadavky uvedené v popisu práce, o kterou máte zájem. Pak propojte související položky na obou seznamech a uvidíte, co by v životopise nemělo chybět, a co tam naopak být nemusí.

2. Ukažte konkrétní výsledky

Pokud jste díky svým přivýdělkům dosáhli něčeho hmatatelného či vyčíslitelného, nezapomeňte to zmínit. Dokázali jste díky svým obchodním schopnostem a bystrosti zvýšit firmě tržby? Pochlubte se. Úspěšně jste doučovali? Jakých milníků vaši svěřenci dosáhli? Získali jazykový certifikát, zlepšili si známky, odmaturovali nebo absolvovali? Konkrétní úspěchy řeknou více než tisíc slov, tak ať je využijete co nejlépe.

3. Za žádnou zkušenost se nemusíte stydět

Rozhodli jste se zařadit brigádu mezi své pracovní zkušenosti a napsat ji do životopisu? Pak k tomu máte určitě důvod. Vzhledem k vašemu věku a rokům stráveným na škole je pochopitelné, že nemáte možnost hovořit o vážných pracovních závazcích – vůbec se nemusíte cítit trapně. Zahoďte falešnou skromnost a za žádnou práci se nestyďte. Nemluvte o brigádách negativním nebo zlehčujícím tónem, ani během pohovoru, ani v životopise. Proč byste měli bagatelizovat svou výpomoc v rodinné firmě? Je to zkušenost jako každá jiná. Berte to tak, že jste také mohli jen sedět doma a nedělat nic.

4. Zdůrazněte získané kvalifikace a školení

Kurz první pomoci, školení pro animátory… Pokud jste si kvůli brigádě museli udělat nějaké osvědčení, nezapomeňte na to upozornit. Každé školení představuje investici, vyžaduje určité úsilí a je důkazem o vaší motivaci – je to krok navíc, který jste udělali dobrovolně, ne s vidinou budoucího prospěchu. Měli jste domluvenou brigádu na léto a už v zimě jste získali potřebné školení nebo certifikát? To svědčí o velkém odhodlání a ne každý by se s něčím podobným obtěžoval.

5. Vyzdvihněte tu nejdelší brigádu

Kolonka „další zkušenosti“ v životopise se bude postupně smrskávat, jak budete připisovat různé stáže a praxe. Máte-li za sebou hodně brigád, budete možná muset jejich seznam zredukovat a nechat na stránce jen ty nejvýznamnější. Platí, že delší brigády vypadají v životopise lépe a mají větší váhu. Měli byste brigádu totiž vykonávat dost dlouho na to, abyste přesvědčili potenciálního zaměstnavatele, že jste se stihli něco pořádně naučit.

Nyní už vám nic nebrání v tom, abyste všechny dosavadní brigády úspěšně zužitkovali. Jestli ještě studujete a plánujete si najít nějaký přivýdělek, snažte se hledat takovou práci, která by vám v budoucnu mohla pomoci najít stáž nebo stálé zaměstnání ve vysněném oboru. S vědomím, že už při studiu děláte něco, co vás posouvá směrem, kterým se v dospělosti chcete vydat, vás třeba bude i mizerně placená brigáda bavit!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo